Ocolit ani buni de marii dezvoltatori de ansambluri rezidenţiale, sectorul 4 al Capitalei a devenit, în ultimii doi ani, extrem de atractiv pentru astfel de investiţii datorită întinselor suprafeţe de teren libere de construcţii. În plus, parcelele scoase la vânzare în acest sector au preţuri de trei-patru ori mai mici decât în nordul Bucureştiului (zonă rezidenţială la modă), care acum duce lipsă de terenuri edificabile.
Primăria sectorului 4 a eliberat, anul trecut, mai multe autorizaţii de construire pentru dezvoltarea de cartiere de blocuri cu un regim foarte mare de înălţime, ne-a declarat Dan Cărămidă, arhitectul şef al sectorului. Domnia sa ne-a precizat că este vorba despre proiectele "Asmita Gardens", un ansamblu de blocuri în care inveşte Robert Negoiţă, unul dintre proprietarii "Domus Stil" (firmă care se ocupă de dezvoltarea unor proiecte imobiliare) şi "Pro Hotels" (companie dezvoltatoare de hoteluri), dar şi "City Center Residence".
Dan Cărămidă ne-a mai spus că au fost autorizate şi multe vile noi în cursul anului trecut. Majoritatea locuinţelor individuale se concentrează în zone din sudul sectorului, precum Alunişului şi Stoian Militaru. Şi zona Aurel Perşu este în plină expansiune, pentru că, în anii trecuţi, aici au avut loc parcelări masive pe terenurile retrocedate proprietarilor.
Mulţi bucureşteni vor să-şi ridice case noi şi în zone periferice precum Drumul Creţeştilor, şoseaua Berceni şi Metalurgiei. Alte amplasamente unde construcţia de case noi evoluează vertiginos sunt Drumul Gilăului şi Drumul Binelui.
Majoritatea locuinţelor noi sunt dispuse pe parter şi maxim două etaje, iar suprafaţa utilă este de100-150 mp. Sistemul constructiv preferat este tot cel clasic, cu structură din beton şi zidărie portantă.
Avalanşă de cereri pentru amenajări şi extinderi de locuinţe
Şi în cursul anului trecut, Primăria sectorului 4 a fost asaltată de solicitări privind autorizarea lucrărilor de modificare interioară a apartamentelor existente, dar şi de extindere, consolidare şi supraetajare. Dan Cărămidă susţine că majoritatea celor care cumpără apartamente vechi îşi modernizează spaţiul util conform nevoilor actuale de locuire. O altă explicaţie pentru evoluţia crescătoare a acestor solicitări este şi faptul că mulţi proprietari nu mai fac astfel de lucrări fără să aibă autorizaţie de construire de la primărie.
500 de apartamente în "Confort Park"
"Confort Park" este al doilea ansamblu de locuinţe promovat de "Domus Stil", care este amplasat în zona Vitan-Bârzeşti, lângă târgul "Autovit". Investitor este Robert Negoiţă, unul din proprietarii reţelei de hoteluri "Confort" şi al grupului de firme "Pro Confort". Suprafaţa generală a ansamblului este de 16.445 mp.
Cele patru blocuri din complex au un regim de înălţime parter şi zece etaje şi cuprind un total de 500 de apartamente. Suprafeţele locuinţelor variază între 41 şi 101 mp construiţi.
Mall-ul "Sun Plaza" va fi ridicat în zona Berceni-Olteniţei
Promotorul român de centre comerciale "EMCT" şi compania austriacă "Sparkassen Immobilien", divizia de investiţii a grupului "Erste Bank", au demarat, în a doua jumătate a anului trecut, proiectul centrului comercial "Sun Plaza". Acesta va fi unul dintre cele mai mari shopping mall din ţară, care va aduce şi noutatea integrării unui hypermarket în mixul de magazine.
Autorizaţia de construire a fost eliberată la finele lunii august a anului trecut, iar lucrările de construire erau, la jumătatea lunii februarie, în stadiu incipient. Investiţia, de peste 100 milioane de euro, va fi gata în primăvara anului viitor.
"Sun Plaza" va fi dezvoltat la intersecţia Căii Văcăreşti cu şoselele Olteniţei, Berceni şi strada Vasile Niţu.
Valoarea investiţiei depăşeşte 100 milioane de euro. Suprafaţa construită este de 208.000 mp, iar cea închiriabilă ajunge la 76.000 mp. Centrul va fi dispus pe două niveluri de subsol (unde vor fi amenajate circa 2.000 de locuri de parcare), parter şi etaj.
Proiectul este amplasat pe un teren de peste 11 hectare, care se află în proprietatea privată a statului şi în administrarea Sălii Polivalente. Investitorul a primit drept de folosinţă în schimbul construirii unei grădiniţe şi a unei săli de sport generoase. Totodată, Sala Polivalentă va primi o sumă considerabilă în fiecare an, pe care investitorii nu au dorit să o precizeze.
"Sun Plaza" va fi ancorat de un hypermarket "Cora", cu o suprafaţă de vânzare de 11.300 mp, un magazin de bricolaj "Baumax" (primul de acest gen din România), pe 12.300 mp şi un magazin "Mobexpert" de 10.300 mp.
Centrul comercial "Sun Plaza" este primul proiect realizat în parteneriat între "EMCT" şi "Sparkassen Immobilien".
"Sparkassen Immobilien", divizia imobiliară a grupului "Erste Bank", este listată la bursa din Viena şi a fost înfiinţată în 1987. Valoarea cumulată a proprietăţilor deţinute de societate este de 907 milioane de euro.
Promotorul imobiliar "EMCT" este prezent pe piaţa românească din 1998 şi a realizat dezvoltări pentru "Cora", "Carrefour", "Bricostore" şi alţi retaileri locali. Portofoliul companiei totalizează investiţii de peste 210 milioane de euro în proiecte finalizate şi alte 220 milioane de euro în proiecte în curs de dezvoltare.
Se înmulţesc birourile şi centrele comerciale de calitate
Sectorul 4 se va mai îmbogăţi cu două clădiri de birouri de calitate autorizate de primărie în cursul anului trecut. Este vorba despre un imobil pe subsol, parter şi şase etaje realizat de "Vladexim" pe strada Avalanşei, precum şi de o clădire dispusă pe subsol, parter şi zece etaje, care aparţine "Steilmann Bukarest" SRL. Aceasta din urmă se află pe Splaiul Unirii.
Alte centre comerciale autorizate în afară de imensul mall "Sun Plaza" sunt centrul de bricolaj realizat de "Hornbach Imobiliare" în zona Turnu Măgurele şi complexul comercial al "Euroinvest Mall" de pe bulevardul Metalurgiei.
Indienii de la "Asmita" construiesc apartamente de peste 100 milioane de euro
Un fond de investiţii administrat de compania britanică "Charlemagne Capital" a devenit, partener cu indienii de la "Asmita", care au anunţat, anul trecut, demararea proiectului rezidenţial "Asmita Gardens" în zona Splaiului Unirii - Calea Văcăreşti. "Charlemagne Capital" a achiziţionat, astfel, jumătate din proiectul rezidenţial menţionat, estimat la o valoare totală de 110 milioane de euro.
"Asmita Gardens" va avea şapte blocuri dispune pe parter şi 16-24 de etaje, cu un total de circa 800 de apartamente. Locuinţele vor fi livrate în două etape, până în primăvara anului 2009. Complexul rezidenţial, întins pe o suprafaţă de 27.000 mp, va avea şi două etaje pentru parcare, sală de fitness şi spaţii comerciale.
Proiectul se adresează persoanelor din clasa medie superioară. "Asmita" se va ocupa de managementul şi dezvoltarea proiectului, iar "Charlemagne" asigură finanţarea.
Locuinţele (cu suprafeţe între 67 şi 220 mp) aferente primei etape de execuţie sunt programate pentru finalizare în septembrie 2008. Constructorul angajat este firma austriacă "Strabag", iar lucrările de proiectare sunt asigurate de "Westfourth Architecture". A doua fază de dezvoltare va fi finalizată până în luna mai a anului 2009 şi va cuprinde patru blocuri.
"Charlemagne Capital" a devenit, în acest an, proprietarul imobilelor de clasa A "Millennium Business Center", "PGV Tower" (sediul Bancpost) şi "Construdava". "Asmita" SA este parte a grupului "Asmita" Group India, constructor de apartamente pentru clasa de mijloc. Compania a fost înfiinţată în 1985 şi a realizat peste 3.000 de apartamente în Bombay.
Apartamente de lux cu vedere înspre Parcul Carol
Un alt complex autorizat de primărie este "City Center Residence", amplasat pe bulevardul Mărăşeşti, între Parcul Carol şi Palatul Parlamentului. Proiectul cuprinde şase blocuri cu un regim de înălţime pe subsol, parter şi 4 etaje şi ultimele două retrase. În total, vor fi amenajate 104 apartamente cu suprafeţe între 52 şi 220 mp. Investitor este "Europa Group Hanner", care va investi în acest cartier peste 20 milioane de euro.
Proiectarea a fost asigurată de "BBM Group", iar antreprenor general este firma "Consola". Suprafaţa de teren pe care va fi ridicat cartierul măsoară circa 5.000 mp, iar suprafaţa totală construită este de aproximativ 18.500 mp. Ansamblul va fi recepţionat în toamna acestui an.
"City Center" este doar unul dintre primele proiecte demarate de "Europa Group" în Capitală. Alte investiţii sunt construirea a 50 de apartamente în zona Popa Tatu, câteva blocuri "zgârie-nori" în zona Crângaşi, precum şi amenajarea unui hotel într-o clădire monument istoric.
Primăria sectorului 4 a emis, anul trecut, un număr total de 1.040 autorizaţii de construire, din care 744 sunt pentru construirea şi amenajarea diverselor imobile. Din suma totală, 27% sunt autorizaţii pentru ridicarea de imobile de locuit noi, iar 40% reprezintă lucrările de modificări interioare în apartamente şi extinderea şi modernizarea caselor vechi.
Locuinţele noi avizate de primărie în cursul anului trecut sunt cu aproximativ o cincime mai numeroase decât cele autorizate în 2005.
Unul dintre cele mai mari hoteluri din Europa se construieşte în sectorul 4
Tot proprietarii grupului de firme "Pro Confort", fraţii Ionuţ şi Robert Negoiţă, vor să dea lovitura construind un hotel cu două subsoluri, parter şi 10-14 etaje chiar lângă târgul de maşini Vitan, pe şoseaua Vitan-Bârzeşti.
Investiţia se află în plină execuţie şi valorează peste 30 milioane de euro. Terenul măsoară 31.000 mp, iar hotelul va avea 1.000 de camere de trei, patru şi cinci stele, cu dotările aferente (restaurante, săli de conferinţă, spaţii de birouri, piscină, centru de fitness).
Alte proiecte rezidenţiale autorizate de Primăria sectorului 4 în cursul anului trecut sunt:
- un imobil cu locuinţe de lux, cu un regim de înălţime subsol, parter şi 4-5 etaje, pe strada Poiana Florilor
- un bloc cu subsol, parter şi nouă etaje pe Calea Şerban Vodă, realizat de "RO-IS Construct"
- apartamente într-o clădire pe subsol, parter, şase etaje şi pod pe strada Tăbăcarilor, investiţie a "Hard Camarad" SRL
- două blocuri pe demisol, parter, patru etaje şi mansardă pe strada Odei, al căror beneficiar este "Valentin Construct Imob" SRL.