Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Forajele pentru apă: De la 15 la 150 de euro per metru liniar

F.A. Consilier /

Dacă nu aveţi casa racordată la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi trebuie să vă asiguraţi apa dintr-o fântână sau un puţ, atunci aveţi nevoie să angajaţi o firmă care să facă un foraj pentru apă.

Nu trebuie să vă zgârciţi când achiziţionaţi astfel de servicii pentru că dacă nu sunt unele de calitate, ulterior veţi cheltui suplimentar bani pentru filtrare, tratare, consumabile. Şi nici acestea nu sunt soluţii de durată, aşa că veţi ajunge într-un final din nou la foraj.

Când plătiţi pentru o lucrare de foraj pentru alimentarea cu apă potabilă trebuie să obţineţi apă limpede la gura puţului (la pompări continue, dar şi intermitente), fără "bob" de nisip, precum şi o fişă a forajului, care să menţioneze adâncime, poziţie şi tipuri filtre, sort pietriş, poziţie inel cimentare, rezultate desnisipare şi pompări, nivel static, dinamic la mai multe debite etc.

Atenţie ! lucrurile astea ar trebui să le stabiliţi foarte clar de la început şi anume să faceţi plata numai după ce vedeţi apa curată.

Domnul Florin Truia, reprezentantul societăţii OnDrill SRL, din Dumbrăviţa, judeţul Timis, recomandă potenţialilor beneficiari interesaţi de foraje pentru apă "să facă contract de execuţie şi să plătească când au apă limpede şi dosarul forajului corect şi complet predat".

Pentru apă se folosesc două metode de forare: forajul hidraulic rotativ cu circulaţie de fluid sau forajul cu ciocan de fund ( cu aer).

Forajele personale se sapă cu diametre între 150 si 311 mm, forajele publice/profesionale se sapă cu diametre de până la 609 mm.

În forajele cu debite mici, câteodată, este posibil să se crească debitul printr-o tehnică mai nouă numită hidrofracturing . Procesul înseamnă aplicarea unor presiuni foarte mari pe porţiuni de filtre din foraj. Rezultatul este acela că fisurile mici existente vor fi lărgite şi se vor crea şi altele pentru ca forajul să fie în legătură cu mai multe falii sau fisuri.

Indiferent de metoda de săpare forajul este tubat cu tubulatură de plastic . Diametrul de sapare trebuie să fie cu minim 150 mm mai mare decât diametrul de tubare. Spaţiul dintre gaura săpată şi tubulatura se umple cu pietriş cuarţors a cărui granulaţie se alege în funcţie de granulaţia nisipului din stratul acvifer.

De asemenea, poziţionarea filtrelor este foarte importantă. Lăţimea filtrelor, precum şi numărul de fante (suprafaţa activă) sunt, de asemenea, foarte importante. Spaţiul dintre gaura săpată şi tubaj (deasupra filtrelor) trebuie umplut cu ciment sau grout (ciment şi bentonită) pentru a preveni ca apa din straturile de suprafaţă să migreze in jos (prin exteriorul tubulaturii) şi să contamineze stratul acvifer.

Urmeaza desnisiparea, punerea în producţie, stabilire debit, static, dinamic, efectuarea analizelor, întocmirea documentaţiei etc. Din punct de vedere tehnic, cea mai simplă şi puţin importantă este săparea găurii, restul operaţiilor în schimb fiind foarte importante. În realitate (din păcate) este invers. După săpare toată lumea se grăbeşte să termine (să curgă apă, să ia banii, etc) şi neglijează operaţiunile foarte importante pentru calitatea şi longevitatea forajului.

Cât costa un foraj de alimentare cu apa ?

Tarifele pentru astfel de servicii sunt în acest an constante faţă de 2010 şi mai mici cu circa 30% faţă de cele din 2008, spune domnul Florin Truia, de la OnDrill SRL. Societatea OnDrill SRL practică tarife care variază de la 15 la 150 euro per metru liniar în funcţie de o multitudine de factori (destinaţie, adâncimi, diametre, tip sol, zona, debite, dificultăţi geologice, etc)

Tarifele minime, intre 15 şi 35 euro per metru liniar se percep pentru foraje comandate de persoanele fizice, foraje care presupun costuri mici de deplasare, instalaţie de foraj minim acţionată electric cu curentul beneficiarului, diametre mici - săpare maxim 190 mm, tubare maxim 125 mm, adâncimi de max 120 - 150 m.

Avantajele acestor foraje sunt preţul redus, spaţiu necesar mic, deranj mic, debit în general suficient

Printre dezavantaje se numără faptul că nu se poate introduce corect margaritar, nu se poate face corect izolarea straturilor, tubulatura are o rezistenţă scăzută , filtrele sunt făcute artizanal, durata de viaţa a lucrării este scurtă de 5- 10 ani. Domnul Truia atrage atenţia că astfel de foraje nu sunt posibile în orice tip de soluri, dar merg foarte bine în Bucureşti, Timişoara, Craiova, Arad, Buzău, Oradea, etc

Forajele profesioniste costă între 100 şi 150 eur/metru. Pentru acestea se folosesc utilaje mari, profesionale pentru săpare cu diametre mari de la 215 mm la 444 mm. De asemenea, tubarea se face cu plastic PVC special pentru puţuri, cu filtre speciale.

Aceste foraje profesioniste au spaţiu mare pentru mărgăritar, asigură izolarea perfectă a straturilor de suprafaţă, sunt realizate dosare de execuţie a lucrării, analize, piesa fund, centrori, margaritar cuarţos special, etc.

Aceste foraje se fac la adâncimi mari şi foarte mari, de la 100 m la 500 m şi au o durată de viaţă foarte mare, de 50 - 200 ani. Întreţinerea (desnisipare) se face o dată la 10-20 ani.

Un foraj bun are nevoie de următoarele operaţiuni:

- gaură făcută corect şi foarte bine curăţată;

- distanţa minimă între pereţii găurii şi ţeava de puţ pentru turnarea materialului filtrant;

- granulaţia corectă a materialului filtrant;

-pomparea cu un compresor profesionist şi pe o coloană adecvată;

-izolarea corectă a straturilor;

-identificarea corectă a straturilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional