Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

FundaţiaCosturile fundaţiei variază între 10 şi 35% din costurile structurii construcţiei

F.A. Consilier /

Costurile fundaţiei variază între 10 şi 35% din costurile structurii construcţiei

Baza unei case este fundaţia indiferent de sistemul constructiv ales (cărămidă, BCA, lemn sau Euromac2). Tipul fundaţiei şi dimensionarea acesteia sunt strict legate de informaţiile date de ridicarea topografică, studiul geotehnic, calculul de rezistenţă, configuraţia construcţiei ce urmează să fie realizată, precum şi de normele pentru zona unde se înalţă construcţia.

"Toate etapele pornind de la stabilirea cerinţelor, proiectare, execuţie şi exploa-tare sunt supuse unor norme foarte stricte care sunt rezultatul unor experienţe îndelungate şi au menirea de a realiza o construcţie sigură şi eficientă", ne-a declarat conf. univ. dr. ing. Nicolaie Costache, director tehnic în cadrul societăţii "Eco Home Sistem" SRL din Bucureşti.

Prin norme sunt stabilite zona seismică şi solicitările specifice amplasamentului construcţiei, precum şi adâncimea minimă de fundare dată de cota de îngheţ.

Ţinând cont de aceste cerinţe se alege tipul fundaţiei şi se dimensionează.

"Pentru o construcţie obişnuită pe parter sau P+E se apelează cel mai adesea la o fundaţie de tip grindă continuă, formată dintr-o talpă, elevaţie şi o placă de cotă zero. Pentru terenuri de fundare dificile sau pentru construcţii cu subsol, este folosită, de cele mai multe ori, fundaţia de tip radier. Inginerul proiectant este cel care analizează şi alege cea mai eficientă şi economică fundaţie, acesta fiind responsabil pentru proiectarea şi corecta realizare, conform proiectului, a unei construcţii", ne-a mai declarat domnul Costache.

Etapele fundaţiei

Înălţimea minimă a fundaţiei este dată de normativele specifice fiecărei zone din ţară. Primul element determinant este dat de adâcimea de îngheţ a zonei, iar următorul de adâncimea indicată de studiul geotehnic pentru locaţia casei şi nu pentru amplasament "că aşa are vecinul". În baza acestor informaţii, inginerul de rezistenţă stabileşte prin proiect fundaţia optimă.

Nivelul plăcii de cotă zero, înălţimea la care este raportată faţă de cota naturală a terenului este dată de solicitarea beneficiarului prin tema de proiectare, precum şi de cerinţele date de locaţie precum nivelul cotei naturale a terenului.

Decopertarea

Prin această operaţiune se înlătură stratul de la suprafaţa solului, care conţine de cele mai multe ori resturi vegetale sau alte materiale care, în timp, prin putrezire sau degradare au un efect negativ asupra construcţiei şi a terenului care va fi cuprins sub aceasta. De multe ori stratul de sol înlăturat este sol vegetal, care poate fi folosit, la finalizarea lucrărilor, pentru refacerea stratului vegetal.

Suprafaţa decopertată trebuie să fie suficient de mare pentru a cuprinde amprenta viitoarei construcţii.

Trasarea

Este o operaţiune foarte importantă ce trebuie făcută cu responsabilitate deoarece acum este stabilită poziţionarea pe teren a construcţiei conform planului de amplasament. Persoanele cele mai autorizate pentru această operaţiune sunt topografii care, folosind instrumente specializate, pot aşeza corect construcţia în teren şi pot să stabilească şi cota "zero", adică nivelul plăcii de parter.

Tarifele practicate de specialiştii din acest domeniu variază în funcţie de complexitatea lucrării. Astfel, pentru zona Constanţei, preţul practicat de topografi este de aproximativ 100 lei/punct sau poate ajunge până la 1000 lei/zi.

În Bucureşti tariful este cuprins între 150-200 euro/zi, acesta fiind un preţ orientativ care poate fluctua în funcţie de anvergura lucrării, de numărul persoanelor participante, transport, etc.

În baza măsurătorilor se stabilesc repere fixe atât în plan orizontal, cât şi vertical la care se vor raporta cotele viitoarei construcţii.

Raportat la aceste repere se vor baliza axele construcţiei şi se vor trasa în teren, de obicei cu var, şanţurile pentru fundaţie venind în ajutorul celui care va executa săpătura.

Această etapă se va încheia printr-un proces verbal care va consemna faza, cu semnăturile celor care trebuie să confirme calitatea şi integritatea lucrării executate.

Săpătura

În baza marcajelor stabilite în urma trasării sunt executate şanţurile pentru fundaţie sau pentru demisol-subsol. Săpătura pentru fundaţie se face de cele mai multe ori mecanizat pentru rapiditatea şi calitatea acestei operaţiuni. Săpătura mecanizată va fi corectată manual pentru a fi adusă la nivelul de calitate impus.

În cazul în care între executarea săpăturii şi turnarea tălpii fundaţiei sau a radierului trece o perioadă mai mare de timp, ultimii 10 cm de săpătură se vor face înainte de turnarea acestora.

Pentru a nu întâmpina probleme cu surparea malurilor săpăturii este preferată executarea armăturii pentru grinzile de fundaţie înainte, acestea fiind montate cât mai rapid posibil şi se toarnă betonul. Pentru terenurile dificile în care poate apărea pierderea laptelui de ciment, şanţurile săpăturii pot fi căptuşite cu folie impermeabilă sau cu polistiren decalibrat, în ultima variantă se realizează şi o izolaţie termică pe talpa fundaţiei.

Referitor la preţurile aferente executării săpăturii pentru fundaţie, acestea variază în funcţie de suprafaţă, precum şi în funcţie de modalitatea de realizare: manual sau mecanizat. Astfel, pentru un metru cub săpat manual preţul este de 50 lei, fără TVA sau, conform societăţii "Rentorama", puteţi închiria un excavator pentru întreaga zi la preţul de 71 lei/oră dacă locuiţi în Voluntari (lângă Bucureşti), 109 - 171 euro/zi pentru Târgu Mureş, Călăraşi cu 89 lei/oră sau Cluj-Napoca cu 65 lei/oră.

Executarea fundaţiei

După executarea săpăturii şi luarea măsurilor de protecţie care se impun se va aşeza stratul de rupere a capilarităţii şi se va turna, dacă este prevăzut, betonul de egalizare pe fundul săpăturii acesta având rolul de a asigura suportul pentru montarea armăturii şi impermeabilizarea împotriva pierderii laptelui de ciment.

Se trece apoi la montarea armăturii din oţel beton. Carcasele pentru grinzile de fundaţie pot fi montate pe poziţie sau pot fi montate în atelierul de fasonare a oţel betonului, ori aduse prefabricate de la un producător specializat.

Pentru creşterea rapidităţii şi pentru o calitate superioră este preferabil ca cel puţin elementele de tip etrier să fie fasonate de către un producător specializat.

Montarea armăturii se va face conform proiectului de rezistenţă şi poziţionate cu respectarea acoperirilor de beton cerute de reglementările în vigoare.

La acest moment se va întocmi procesul verbal de lucrări ascunse de armare a fundaţiei.

Pentru terenurile unde există apă în exces sau infiltraţii se vor executa drenajele care să asigure evacuarea acesteia din zona fundaţiei sau de sub viitoarea construcţie.

După montarea carcaselor pentru grinzile fundaţiei se va verifica cu mare atenţie poziţia şi alinierea acestora. De această verificare depinde alinierea şi plasarea corectă a petrecerilor pentru asigurarea corectitudinii continuităţii armării pe verticală.

Nu trebuie uitată montarea trecerilor pentru utilităţi care să asigure racordarea construcţiei la acestea.

Deoarece la turnarea betonului, prin curgere acesta exercită presiuni mari asupra armăturii se vor lua măsuri de blocare la deplasarea laterală a armăturii.

Betonul va fi turnat la calitatea şi în parametrii prevăzuţi în proiect. Obligatoriu acesta se va vibra pentru eliminarea aerului din beton. Preţul de închiriere al unui vibrator de beton cu diametrul de 35 mm pentru Timişoara este de 155 lei/zi. Dacă alegeţi un vibrator cu diametrul de 25 mm, conform site-ului www.rentorama.ro atunci preţul este de 150 lei/zi pentru Bucureşti, 119 lei/zi pentru Snagov şi 80 lei/zi pentru Cluj-Napoca.

Este necesar ca betonul să fie protejat împotriva intemperiilor: radiaţii solare intense, precipitaţii, temperaturi scăzute etc. Se întocmeşte procesul verbal de turnare a betonului.

Dacă sunteţi în situaţia unei construcţii în regie proprie şi vă hotărâţi să preparaţi betonul pe loc atunci vă putem spune că preţurile de închiriere a unei betoniere variază, conform societăţii Rentorama din Bucureşti, în funcţie de localitate şi de capacitatea betonierei. Astfel, puteţi închiria o betonieră electrică cu volumul cuvei de 180 litri în Bucureşti la preţul de 50 lei/zi, iar în Timişioara la 48 lei/zi. Betoniera de 250 L în Tulcea se închiriază cu 9,52 euro/zi, iar în Giurgiu betoniera de 250 L pe benzină poate fi închiriată la preţul de 70 lei/zi.

Elevaţii

Înălţimea elevaţiilor poate varia în funcţie de cât de jos este situat terenul în raport cu strada sau vecinătăţile.

Umplutura din interiorul elevaţiilor se realizează cu pământ compactabil în straturi de 10-20 cm, fiecare strat fiind compactat, recomandabil, cu maiul mecanic având umiditatea optimă pentru această operaţiune.

După realizarea umpluturii de pământ se aşază un strat de pietriş de 5-10 cm pentru ruperea capilarităţii peste care se pune o folie impermeabilă pentru hidroizolarea plăcii, dale înglobate Euromac2 ranforsate pentru placă din polistiren pentru termoizolarea plăcii şi crearea cofrajului pentru grinzişoare.

Maiul compactor poate fi închiriat pentru o zi sau mai multe, în funcţie de volumul de lucrări. Trebuie menţionat că preţul variază în funcţie de perioada pentru care îl închiriaţi precum şi de localitatea în care vă construiţi casa. Astfel, conform rentorama.ro, dacă aveţi nevoie de acest utilaj în Bucureşti preţul este de 130-200 lei/zi, pentru Baia Mare 41,65 lei/oră, Gilău 100 lei/zi, Timişoara sau Tulcea 30 euro/zi, Snagov 238 lei/zi, Slobozia 20 lei/oră.

În cazul în care aţi ales să vă construiţi o casă în sistemul Euromac2 este recomandabil să aplicaţi sistemul încă de la elevaţii.

"Montarea cofrajelor înglobate Euromac2 începe pornind de la fiecare colţ, apoi se aşază cofrajele către centrul fiecărui segment de perete. La primul rând de cofraje şi la următoarele se solidarizează acestea prin legare. Se trece la instalarea celui de-al doilea rând de cofraje inversând cofrajele de colţ, astfel încât primul rând de cofraje să fie completat de cel de-al doilea într-un model ţesut", ne-a declarat domnul Costache. Se instalează rândurile următoare de cofraje prin suprapunerea continuă a acestora, astfel încât toate îmbinările să fie bine fixate prin ţesere (legare tip "lego").

Se toarnă betonul în pereţii elevaţiei, folosind o pompă de beton cu reducţie de debit. În timpul turnării fiecărui rând se foloseşte un vibrator, pentru vibrarea betonului, în vederea eliminării aerului. Îndepărtarea sistemului de susţinere este recomandată să fie efectuată după minim 5-7 zile de la turnarea betonului.

Executarea plăcii de cotă zero

Placa de cotă zero este ultimul element structural care închide fundaţia.

După abordarea proiectantului, rezistenţa construcţiei poate fi ancorată la structura elevaţiei sau poate fi flotantă, nefiind legată de structura fundaţiei.

În cele mai multe cazuri, placa de cotă zero se realizează sprijinită pe umplutură de pământ compactat realizată în interiorul elevaţiei.

Dacă placa este legată la structura fundaţiei se montează armătura conform proiectului şi se toarnă betonul prevăzut prin proiectul tehnic de rezistenţă.

În cazul în care placa nu este legată la structura construcţiei se poate realiza o placă mai ieftină prin armarea acesteia cu fibre metalice sau fibre polimerice. Armarea plăcilor flotante cu fibre reduce costurile armării acesteia cu 10 la 15%.

"Pentru fundaţiile de dimensiuni mai mari, preţurile pot fi negociate obţinând o reducere de 10-13%", ne-a declarat doamna Maria Drăgănescu, director servicii în cadrul societăţii Leo Design SRL din Bucureşti.

Preţurile practicate de această societate pentru lucrările necesare realizării fundaţiei sunt:

- săpătură manuală fundaţii: 50 lei/mc

- cofrare: 35 lei/mp

- fasonat şi montat armătură: 1,8 lei/kg

- turnat beton în fundatii, radiere, subsoluri: 28 lei/mc

- turnat beton în grinzi, planşee, stâlpi: 33 lei/mc

Preţurile nu includ TVA. Unele preţuri sunt negociabile în functie de cantităţi, suprafeţe, timp.

"Aproximativ, se poate spune că, pentru o fundaţie costurile acesteia pot fi între 10-35% din costurile structurii construcţiei şi pot fi estimate numai în urma unui deviz întocmit în baza antemăsurătorii proiectului de rezistenţă. Să reţinem că fundaţia susţine construcţia şi face legătura casei cu solul. Întreaga greutate, precum şi solicitările date de cutremure sunt preluate şi se transmit prin fundaţie", este de părere conf. univ. dr. ing. Nicolaie Costache, director tehnic al societăţii "Eco Home Sistem" SRL Bucureşti.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional