Sectorul 5 al Capitalei dispune de suprafeţe generoase de teren, libere de construcţii, la periferie, unde, în anii trecuţi a şi demarat parcelarea şi cons-truirea de locuinţe individuale de către persoane fizice. Cristina Başturescu, arhitectul şef al sectorului 5, ne-a declarat că au fost cons-truite multe locuinţe în zona Prelungirea Ghencea, iar anul trecut au fost autorizate numeroase asemenea cons-trucţii înspre stadionul din zonă. Domnia sa ne-a precizat că alte zone în care s-a intensificat construcţia de case sunt şoseaua Alexandriei, Bucureşti-Măgurele şi Teiuş. Proprietarii de terenuri au întocmit Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), au făcut parcelările şi au şi obţinut, anul trecut, autorizaţiile necesare.
În zona Bucureşti-Măgurele a şi fost avizată realizarea a două mini-ansambluri rezidenţiale. Arhitectul şef al sectorului 5 ne-a spus că este vorba despre 12 duplexuri pe subsol, parter şi două etaje. Investitorul este "Plastdrum" SA.
Zone noi rezidenţiale, în care construcţia de vile a început recent, dar care promit o dezvoltare puternică în următoarea perioadă sunt Funigeilorţindari şi Ghidigeni-Cooperativei.
Tot-odată, în zonele deja constituite ale sectorului 5, au fost aprobate puţine autorizaţii de construire pentru vile noi, pe parcele libere sau rezultate în urma demolării cons-trucţiilor degradate, din paiantă.
Majoritatea celor care ridică noile vile sunt persoane fizice, iar mare parte dintre ele le construiesc în regie proprie.
Vilele noi au suprafeţe modeste
Locuinţele noi autorizate au un regim de înălţime parter şi etaj sau mansardă. Suprafaţa utilă totală este, în medie, de 200 metri pătraţi. Loturile de teren aferente sunt mai generoase decât în alte zone ale Capitalei pentru că şi terenul este mai ieftin. Cu toate că sunt realizate în regie proprie, vilele sunt realizate din materiale de construcţie de bună calitate, iar compartimentările sunt moderne. Sistemul constructiv preferat este tot cel clasic, din structură de beton şi zidărie portantă.
Modernizările locuinţelor existente sunt în continuă creştere
Anul trecut, cererile de autorizare a lucrărilor pentru modificări interioare în apartamentele vechi şi cele de extindere, consolidare şi supraetajere a caselor existente şi-au continuat trendul crescător. Cristina Başturescu ne-a spus că majoritatea tranzacţiilor cu locuinţe vechi sunt urmate de lucrări de modernizare, iar cei care doresc să vândă astfel de locuinţe au, la rândul lor, nevoie de autorizaţie de construire pentru modificările efec-tuate.
Cele mai multe modificări interioare sunt înregistrate pentru apartamente din cartierele dens construite ale sectorului. Totodată, lipsa terenurilor pentru construcţia de case în zonele centrale ale sectorului, unde sunt şi multe monumente istorice, conduce la majorarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a imobilelor existente.
Măgurele - Alexandriei a devenit zonă tradiţională pentru servicii, depozitare şi producţie uşoară
Cererea pentru amenajarea şi modernizarea de spaţii pentru servicii, de depozitare şi producţie uşoară s-a concentrat, şi anul trecut, în zona Alexandriei - Măgurele. Majoritatea lucrărilor sunt de amenajare şi extindere şi nu reprezintă investiţii mari. Au continuat să fie numeroase cererile de modernizare a spaţiilor comerciale de pe arterele intens circulate ale sectorului 5, dar şi a unor spaţii de la parterul blocurilor unde sunt amenajate sucursale bancare, farmacii şi alte spaţii pentru profesii liberale.
Primăria sectorului 5 a emis, anul trecut, un număr total de 973 autorizaţii de construire. Din acestea, 591 de autorizaţii sunt pentru construcţia şi amenajarea diverselor clădiri, iar restul reprezintă branşamentele, panourile publicitare şi lucrările la sistemul rutier. Circa o treime din autorizaţiile eliberate anul trecut sunt pentru construcţia imobilelor de locuit noi, iar 40% reprezintă extinderea şi modernizarea caselor şi apartamentelor existente. Noile locuinţe avizate în 2006 sunt cu un sfert mai numeroase decât cele emise în 2005.
Cele mai mari investiţii din sectorul 5
- imobil de locuinţe pe două subsoluri, parter şi 14 etaje, situat în Calea 13 Septembrie, al cărui investitor este societatea "Balkanik";
- hotel pe subsol, parter, şi patru-opt etaje pe strada Izvor, realizat de "Fondexim";
- Nadia Comăneci construieşte un imobil cu destinaţia de locuinţe, cu un regim de înălţime parter, cinci etaje şi al şaselea retras;
- clădire de birouri în zona Ion Urdăreanu, pe subsol, parter şi şapte etaje, realizată de "Sebimob Construct" SRL;
- "Kandia Excelent" îşi reface halele de producţie din şoseaua Viilor, ridicând o nouă clădire pe parter, un etaj şi al doilea parţial.
"Liberty Center" va avea 25000 mp de spaţii comerciale
Cea mai mare investiţie imobiliară din sectorul 5 al Capitalei va fi efectuată de compania irlandeză "Mivan". Societatea va construi mall-ul "Liberty Center", la intersecţia străzilor Calea Rahovei şi Progresului, pe locul fostului circ al foamei. Programat pentru finalizare în toamna anului 2008, "Liberty Center" va cuprinde aproximativ 25.000 mp spaţii de închiriat, dispuşi pe trei niveluri.
Centrul comercial va avea peste 100 de magazine şi 700 de locuri de parcare subterană. Alte facilităţi sunt un supermarket, magazine specializate, cafenele şi restaurante, cinema multiplex cu şase săli, patinoar acoperit, bănci, curăţătorii, agenţii de turism, agenţii de servicii financiar-bancare şi locuri special amenajate pentru distracţia copiilor.
Antreprenor general este compania "Mivan-Kier", de proiectare se ocupă firma "Ostick&Williams", iar de managementul proiectului - "Gardiner&Theobald". "Ferguson Wheeler" va realiza amenajarea interioară, iar arhitecţi asociaţi sunt cei de la "Alpha Studio".
Pentru ţara noastră, "Mivan" a alocat 750 milioane de euro, care vor fi investiţi în proiecte comerciale şi rezidenţiale în următorii 3-4 ani. "Liberty Center" este primul din această serie de proiecte imobiliare ce vor fi dezvoltate în următorii ani în Bucureşti şi în restul ţării.
"Mivan" operează în ţara noastră din 1998, ca parte a joint-venture-ului "Mivan-Kier". Compania a mai demarat recent, tot în Capitala, construcţia ansamblului rezidenţial "New Town Residence" cu peste 600 de apartamente în valoare de peste 80 milioane de euro.