Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Generatoare electriceInformaţi-vă înainte să cumpăraţi un generator de curent electric

F.A. Consilier /

Generator rezidenţial

Generator rezidenţial

Alegerea generatorului potrivit nu este dificilă dacă alocaţi puţin timp să vă analizaţi cu grijă nevoile. Trebuie să ştiţi câţiva termeni şi să aveţi cunoştinţe minime despre diferitele tipuri de generatoare şi principiile lor de funcţionare.

Care este puterea generatorului de care aveţi nevoie?

Dimensionarea puterii generatorului este cel mai important pas. Nimic nu este mai critic în alegerea unui generator.

Un generator care este prea mic nu va avea o viaţă prea lungă şi poate să cauzeze defecţiuni echipamentelor electrice alimentate. "Recomandăm ca un generator utilizat pentru funcţionare continuă să nu funcţioneze niciodată cu o încărcare mai mică de 40% din puterea maximă ce poate fi furnizată - optim ar fi între 50% şi 70%", ne-a declarat domnul Eduard Fidler, directorul tehnic al societăţii "Electro Exim".

Alţi factori care pot afecta funcţionarea eficientă a generatorului sunt altitudinea şi temperatura aerului. Aceşti factori vor scădea randamentul generatorului. Trebuie să luaţi în considerare altitudinea la care va funcţiona generatorul, temperaturile normale şi cele extreme. Când cumpăraţi generatorul, cereţi informaţii în acest sens. Luaţi în calcul cel puţin trei procente de pierdere din eficienţă pentru fiecare 300 metri deasupra nivelului mării. Verificaţi specificaţiile producătorului. Nimic nu este mai rău decât să cumpăraţi un generator care este prea mic.

Funcţionare de urgenţă sau funcţionare continuă?

În primul rând, trebuie să vă daţi seama dacă aveţi nevoie de un generator pe care să-l utilizaţi ca o sursă de energie de urgenţă (de intervenţie, de rezervă, stand-by) sau continuă (producţie). Pe scurt, o sursă continuă de energie electrică este necesară atunci când nu aveţi nicio altă sursă de energie electrică sau folosiţi generatorul ca sursă principală de energie. Un generator care este folosit în fiecare zi sau după un program fix este considerat un generator cu func-ţionare continuă.

Un generator de rezervă are rolul de alternativă de urgenţă la energia electrică distribuită prin reţeaua naţională. Generatoarele de rezervă sunt folosite numai atunci când sursa normală de energie electrică nu este disponibilă şi nu sunt utilizate des. Multe generatoare stand-by lucrează la 3000 rotaţii/minut şi nu sunt construite pentru o utilizare zilnică constantă.

Generator monofazat sau trifazat?

Generatoarele de curent produc energie electrică monofazată sau trifazată. Ar trebui să folosiţi tipul de energie pe care o oferă tablourile dumneavoastră de branşare la reţeaua electrică naţională. Locuinţele şi întreprinderile mici folosesc, de obicei, energie monofazată. Cea trifazată este folosită de întreprinderile medii şi mari, în special acolo unde energia este utilizată pentru pornirea şi funcţionarea motoarelor electrice. Generatoarele trifazate sunt construite să producă 230/400 Volţi iar cele monofazate produc 230 de Volţi. Tabloul dumneavoastră de branşare la reţeaua electrică naţională poate fi trifazat sau monofazat, aşa că nu aveţi nevoie de un generator trifazat dacă tabloul este monofazat. Verificaţi acest lucru cu electricianul dumneavoastră înainte de a începe căutările.

Combustibil: benzină sau motorină?

Directorul tehnic al societăţii "Electro Exim", domnul Eduard Fidler recomandă generatoarele diesel (pe motorină) datorită longevităţii şi a costurilor mai mici de funcţionare. Generatoarele diesel moderne sunt silenţioase şi, în mod normal, au nevoie de mai puţină mentenanţă decât generatoarele asemănătoare pe benzină.

Costul combustibilului pe kWh produs de generatoarele diesel este de obicei cu 30 până la 50% mai mic decât în cazul celor pe benzină.

Curentul (amperajul) furnizat de generator

Tabloul de distribuţie este locul unde trebuie să începeţi procesul de determinare a puterii generatorului de care aveţi nevoie. Uitaţi-vă la tabloul electric şi vedeţi care este amperajul. Dacă pe panou sunt 100A atunci nu veţi avea nevoie de un curent mai mare de 100A. Uneori este posibil să instalaţi un generator pentru a alimenta doar o mică parte a consumatorilor alimentati de la panoul electric.

Alte specificaţii de care trebuie să ţineţi cont

Tipul de motor - Pentru o viaţă lungă şi o funcţionare silenţioasă vă recomandăm motoarele în patru timpi.

Răcirea cu aer sau lichid - Motoarele răcite cu aer au nevoie de o cantitate foarte mare de aer, au nevoie de aerisire foarte bună şi sunt mai zgomotoase. Răcirea cu lichid oferă o funcţionare mai silenţioasă, un control mai uniform al temperaturii şi deci, o viaţă mai lungă a motorului.

Marca motorului - Nu putem înţelege de ce anumite persoane iau în considerare motoarele de "mărci anonime". Nu veţi putea găsi piesele de schimb necesare şi nici companii care să vă ofere servicii de întreţinere şi reparaţii. Scutiţi-vă de griji şi cumpăraţi un generator echipat cu un motor de marcă. Dacă veţi cumpăra un motor "fără nume" dealeri nu vă vor putea oferi service pentru el.

Instalarea generatoarelor

Iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le luaţi în considerare când instalaţi un generator.

"Recomandăm ca instalarea să fie făcută de către un electrician profesionist. Aceştia posedă uneltele, cunoştinţele şi o înţelegere a regulilor şi a reglementărilor locale. Datorită experienţei lor veţi economisi mai mult pe termen lung. Dacă alegeţi să faceţi instalarea personal, informaţi-vă înainte de a vă apuca de lucru şi obţineţi autorizaţiile cerute de legislaţia locală. Deşi toate generatoa-rele au nişte cerinţe comune, fiecare marcă şi fiecare model are cerinţe de instalare specifice. De asemenea, este important să respectaţi cu stricteţe regulile care au fost create pentru siguranţa dumneavoastră. Cel mai important, generatorul dumneavoastră trebuie inspectat înainte de a fi pornit pentru a preveni incendiile şi exploziile cauzate de instalarea defectuoasă", ne-a sfătuit domnul Fidler.

Preţuri de comercializare

Mai jos găsiţi o listă de preţuri pentru generatoare echipate cu motoare diesel - branduri cunoscute. Generatoarele sunt echipate cu automatizarea necesară pornirii automate în cazul căderii reţelei electrice. Peţurile sînt în euro şi nu conţin TVA.

Preţuri pentru generatoare echipate cu motoare mai puţin cunoscute

(de regulă produse în China sub diferite licenţe)

PUTERE MOTOR / PRET FARA CARCASA / PRET CU CARCASA

4,5 KVA Diesel-Kipor 3000 rot/min / - / 1300 Euro (fara TVA)

6,5 KVA Benzina-Briggs & Straton 3000 rot/min / 1677 Euro (fara TVA) / 2496 Euro (fara TVA)

9,5 KVA Diesel-Kipor 1500 rot/min / - / 4600 Euro (fara TVA)/

8,5 KVA Benzina-Briggs & Straton 3000 rot/min/ 2026 Euro (fara TVA)/ 2846 Euro (fara TVA)

9,5 KVA Diesel-Kipor 3000 rot/min / - / 2971 Euro (fara TVA)

13 KVA Benzina-Briggs & Straton 3000 rot/min/ 2540 Euro (fara TVA) / - / 3360 Euro (fara TVA)

14 KVA Diesel-Kipor 1500 rot/min / -/ 5166 Euro (fara TVA)

16,7 KVA Diesel-Kipor 3000 rot/min / - / 4423 Euro (fara TVA)

20 KVA Diesel-Kipor 1500 rot/min / - / 6707 Euro (fara TVA)

sursa www.generatoareieftine.ro

Generator mobil sau fix?

La prima vedere, poate sunteţi tentat să cumpăraţi mai degrabă un generator mobil decât unul fix. Dacă doriţi să ţineţi generatorul într-o magazie şi să îl cuplaţi în cazul unei pene de curent, acest lucru este posibil. Nu veţi face, însă, mare economie, dar dacă veţi folosi generatorul şi în alte cazuri decât cele de urgenţă atunci generatorul mobil poate fi o alternativă. Specialiştii societăţii "Electro Exim" SRL din Bucureşti ne-au declarat că este mai eficient şi mai comod să fie cumpărat un generator fix care să deservească toată casa. În acest fel, nu numai că obţineţi mai multă energie pentru banii investiţi, dar familia dumneavoas-tră nu va trebui să facă nimic în cazul unei pene de curent.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional