Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Georgia Căilean: "Băncile au început tranzacţionarea activelor din portofoliu la preţurile de piaţă"

Consilier /

Georgia Căilean: "Băncile au început tranzacţionarea activelor din portofoliu la preţurile de piaţă"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Activele neperformante sunt căutate, pe piaţa imobiliară, însă, până acum, preţurile mari la care erau scoase la vânzare de către bănci împiedicau tranzacţiile.

    Odată cu trecerea timpului, anumite bănci au început să aducă activele din portofoliu la preţul de piaţă, chiar dacă lucrul acesta ar putea însemna marcarea unei pierderi în bilanţuri, consideră Georgia Căilean, managing director şi proprietar al companiei "Fortis Global Management".

    "Este un început... un semnal pozitiv pentru decongestionarea blocajului creat de criza bancară", ne-a spus domnia sa.

    Georgia Căilean a înfiinţat, la începutul anului, "Fortis Global Management", după ce părăsise funcţia de director general al Piraeus Real Estate România.

    Reporter: Cum a luat fiinţă "Fortis Global Management"?

    Georgia Căilean: Lansarea companiei "Fortis Global Management" reflectă rezultatul maturizării profesionale, încununând anii de experienţă bancară cu cei din cadrul companiilor de "real estate". Spun acest lucru pentru că multe din valorile organizaţiilor din care am făcut parte au fost preluate şi în cadrul companiei pe care am înfiinţat-o, ca unic asociat.

    "Fortis Global Management" este o firmă ce furnizează servicii de consultanţă, studii de fezabilitate, evaluări, management de proiect, monitorizare şi, chiar dacă nu suntem de foarte mult timp pe piaţă, avem un portofoliu de clienţi (persoane fizice, asociaţii, întreprinderi mici şi mijlocii, societăţi pe acţiuni, dezvoltatori imobiliari) în continuă creştere - nume de rezonanţă pe piaţa din România.

    Dintre instituţiile financiare cu care colaborăm aş menţiona Piraeus Group, având în vedere cei patru ani petrecuţi în cadrul acestuia.

    Reporter: Pe ce segment de activitate aveţi mai multă cerere? Aş presupune că pe partea de evaluări, având în vedere problemele din ultimii ani.

    Georgia Căilean: Este adevărat că, având în vedere evoluţia economiei din ultimii ani, evaluările au câştigat o pondere importantă în cadrul activităţii noastre.

    Evaluatorii noştri au realizat rapoarte de evaluare pentru diferiţi clienţi, având ca obiect proprietăţi imobiliare, bunuri mobile, întreprinderi, active necorporale... În acelaşi timp, trendul ascendent al pieţei de "real estate", interesul investitorilor pentru proiecte noi sau îngheţate se reflectă în creşterea solicitărilor pentru studii de specialitate, servicii de management de proiect şi monitorizări.

    Reporter: Din câte am înţeles şi de la alţi consultanţi, există o efervescenţă în ultima perioadă, pe piaţa activelor neperformante.

    Georgia Căilean: Într-adevăr, aceste active sunt în atenţia potenţialilor investitori, dar de vreo trei ani de zile. În schimb, valorile mari la care au fost evaluate şi, prin urmare, scoase la vânzare au împiedicat tranzacţiile, devenind un impediment pentru cei care vedeau o oportunitate în aceste active. Timpul a trecut şi deja văd că anumite bănci s-au mai relaxat, aducând activele din portofoliu la preţul de piaţă chiar dacă lucrul acesta ar putea însemna marcarea unei pierderi în bilanţuri. Este un început... un semnal pozitiv pentru decongestionarea blocajului creat de criza bancară.

    Reporter: Cum vedeţi, în momentul acesta, piaţa imobiliară?

    Georgia Căilean: Anul 2013 a fost anul în care s-au văzut cele mai multe mişcări, după o lungă perioadă de aşteptare, implicând proiecte noi, soluţii şi implementări de soluţii. Este evident că există mulţi dezvoltatori străini care se întorc în România, având în vedere evoluţia economică pozitivă din ultima perioadă. Pentru mine, anul 2013 a fost un an în care am intrat pe un trend crescător, 2014, este în viziunea mea, un an de consolidare, punându-se bazele creşterii aferente 2013.

    Reporter: Vorbim despre segmentul de birouri?

    Georgia Căilean: Dacă ar fi să mă axez pe un anumit segment pe piaţa imobiliară, aş putea să spun că, într-adevăr, partea de birouri este în centrul atenţiei în momentul de faţă. Multe companii mari vor să facă trecerea de la birouri clasă B, la birouri clasă A, noi, ce oferă un confort sporit şi mai multe facilităţi angajaţilor.

    În acelaşi timp, nu putem minimiza importanţa segmentului rezidenţial destul de activ şi el, în ciuda impedimentelor create de o creditare anevoioasă.

    Reporter: Cum au evoluat pretenţiile clienţilor pe partea de birouri?

    Georgia Căilean: Dezvoltarea pieţei cât şi a tehnologiei fac ca solicitările clienţilor să fie din ce în ce mai crescute.

    Sistemele de pază şi monitorizare, sisteme inteligente, menite a controla, monitoriza şi optimiza serviciile, restaurantele, cafenelele, grădiniţele apropiate de locul de muncă sunt din ce în ce mai căutate. Printr-un sistem unic se pot gestiona simultan iluminatul, ventilaţia, încălzirea şi sistemele video şi audio din clădire. Sistemele inteligente pot fi programate astfel încât la ora stabilită, în clădire să fie temperatura dorită, lumina potrivită la intensitatea optimă.

    Toate aceste elemente sunt determinante în decizia companiilor de a se muta în clădiri noi ce au facilităţile mai sus menţionate.

    Reporter: Ce aşteptări aveţi de la autorităţi?

    Georgia Căilean: Dezvoltarea unei infrastructuri adecvate (pasaje supraterane, subterane) este o condiţie, nu o opţiune, într-o lume aflată în continuă dinamică. Timpul este însă foarte important. Un pasaj ar trebui să se construiască într-un an, maxim. La noi, durează ani de zile. Cu toţii realizăm că implementarea noilor proiecte de infrastuctură într-un timp cât mai scurt va aduce un plus de valoare şi noi investiţii.

    Reporter: Pe partea de facilităţi fiscale aveţi vreo aşteptare?

    Georgia Căilean: Creşterea TVA a afectat foarte mult piaţa. Mă aştept la o diminuare a taxelor, ce cred că va fi posibilă, însă într-un interval de vreo 4-5 ani.

    Reporter: Faptul că este an electoral afectează business-urile?

    Georgia Căilean: Da. Dacă ne rezumăm la noile avize, autorizaţii de care am avea nevoie, din păcate, perioada aferentă alegerilor va fi foarte aglomerată. Suntem siguri că, dacă am avea nevoie de un aviz sau de o autorizaţie în acea perioadă, aceasta va fi mutată în 2015. Este vorba despre risc politic.

    Din păcate, nu întotdeauna primează profesionalismul, existând şi alţi factori care determină deciziile. În campanie, fiecare spune ce trebuie să spună. Încerc să rămân obiectivă, judecând ceea ce văd şi, chiar dacă există îmbunătăţiri, acestea rămân minore. Corupţia este foarte mare. Sunt dezamăgită să văd că, oricât am încerca, prin toate căile posibile: media, instituţii, organizaţii şi alte agenţii care se unesc şi care încearcă să îşi impună punctul de vedere, corupţia rămâne la cote mari.

    Indiferent de orientarea politică, Bucureştiul are nevoie de dezvoltare pentru a ajunge să fie, în adevăratul sens al cuvântului, o capitală europeană.

    Reporter: Care a fost investiţia iniţială la "Fortis Global Management"?

    Georgia Căilean: Dincolo de cifre, există provocarea de a pune pe picioare o companie care să aibă la bază oameni şi principii de valoare. Sunt fericită să văd că exact bugetul scris la începutul deciziei mele a fost respectat. Am realizat ceea ce mi-am propus, la standardele impuse de o piaţă competitivă.

    Reporter: Aveţi un target?

    Georgia Căilean: Un prim target ar fi atingerea punctului de break even (n.r. recuperarea investiţiei), urmat de intrarea în zona de profit. Suntem pozitivi în acest sens având în vedere evoluţia peste aşteptări de la început până în prezent.

    Reporter: Nu aţi apelat la finanţare de la bănci?

    Georgia Căilean: Momentan nu este cazul. Probabil vom apela la o finanţare în perspectiva unei dezvoltări ulterioare

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional