Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

HidroizolaţiiSistem de protecţie şi ventilaţie a hidroizolaţiilor Terraplast

F.A. Materiale /

Sistem de protecţie şi ventilaţie a hidroizolaţiilor Terraplast

Firma bihoreană "Masterplast Româ­nia" SRL promovează, de puţin timp, pe piaţa românească, un nou sistem de protecţie şi ventilaţie a hidroizolaţiilor. Este vorba de sistemul Terraplast, produs în Ungaria şi agrementat în ţara noastră cu numărul 007-03/234-2007. Domnul Gyorgy Bihari, responsabilul tehnic din cadrul societăţii, ne-a declarat: "Plăcile de Terraplast sunt fabricate din polietilenă de înaltă densitate (HDPE) ştanţată în relief. Este un material rezistent la rădăcini şi putrezire, inofensiv faţă de apa potabilă şi rezistent la agresivitatea substanţelor ce se găsesc în sol".

În funcţie de dimensiunea crampoanelor şi aşezarea lor, sistemul Terraplast poate îndeplini următoarele funcţii:

- drenarea de pe faţa pereţilor de subsol a apei, distanţarea pământului umed de perete, protecţia mecanică a izolaţiei;

- la pardoseli din beton sistemul închide calea absorbţiei prin capilaritate, în unele cazuri poate substitui hidroizolaţia (de exemplu la pardoseli industriale unde nu există pericolul apariţiei apei freatice la nivelul umpluturii), rezolvă problema pregătirii terenului pentru infrastructură cu un volum mai mic de săpătură; dacă rosturile sunt închise cu bandă de etanşare rezolvă şi problema umezirii de la vaporii din sol;

- în cazul tunelelor, pereţilor sau a zidurilor de sprijin drenează o mare parte din apele din torente sau freatice;

- la acoperişurile "verzi" (cu vegetaţie) ajută retenţia de apă a solului, permite drenarea şi asigură protecţie mecanică pentru hidroizolaţie;

- pe partea interioară a pereţilor de subsol permite uscarea suprafeţei, despărţind peretele interior, de partea umedă de perete.

Plăcile comercializate de "Masterplast România" din Oradea sunt prezente în două modele: Terraplast-8GEO cu crampoane de 8 mm înălţime şi Terraplast-20 cu înălţimea crampoanelor de 20 mm.

Placa Terraplast-8GEO

Utilizarea acestui tip de placă este recomandată pentru pereţii de subsol ce vin în contact direct cu pământul, asigurând protecţia mecanică a hidroizolaţiei, putând renunţa astfel la zidăria de protecţie a hidroizolaţiei.

Aşezată cu crampoanele spre interior, placa asigură spaţiu între hidroizolaţie şi plăcile de protecţie pentru drenarea rapidă a infiltraţiilor, sistem recomandat la terenuri cu permeabilitate mare.

La terenurile cu permeabilitate redusă este recomandă aşezarea plăcilor invers, cu crampoanele spre exterior şi cu un strat de geotextilă pentru a împiedica colmatarea golului de drenare dintre hidroizolaţie şi plăci.

Folosirea plăcilor reduce sarcina hidraulică care se descarcă pe hidroizolaţie, reduce formarea torentelor, ajută dirijarea apelor din infiltraţii. Sistemul de drenare măreşte eficienţa hidroizolaţiei construcţiei, dar nu-l înlocuieşte pe acesta.

Placa întoarsă cu crampoanele spre peretele exterior al subsolului, ţine la distanţă pământul umed, protejează hidroizolaţia, iar în spaţiul dintre placă şi izolaţie umezeala poate curge liber în ţevile de drenaj.

La efectuarea umpluturilor lângă fundaţie, pământul compactat exercită o forţă de tracţiune asupra plăcii şi în acelaşi timp împinge placa pe hidroizolaţie.

În cazul terenurilor contractile unde se preconizează prăbuşirea umpluturii, efortul de întindere din greutate se poate diminua prin introducerea unui strat de polietilenă între placa Terraplast şi hidroizolaţie.

Placa Terraplast-8 poate fi folosită eficient la radieri din beton şi pardoseli industriale ca înlocuitor al stratului suport al pardoselii. Placa se montează rapid chiar şi în condiţii nefavorabile de vreme. Folosirea plăcilor reduce considerabil timpul de execuţie. Cantitatea de săpături se reduce cu volumul săpăturii pentru umplutură sau stratul de rezistenţă din beton necesar în cazul folosirii tehnologiei tradiţionale.

Prin folosirea benzii de etanşare din butil este asigurată o închidere totală la pătrunderea vaporilor. Plăcile trebuie aşezate pe suprafeţe plane, care nu conţin pietre ascuţite, pentru a preveni găurirea lor.

Placa Terraplast-20

Placa cu crampoane ridicate se foloseşte în cazul în care capacitatea de drenare a plăcii cu crampoanele de 8 mm nu este suficientă şi trebuie asigurată o scurgere mai rapidă, de exemplu la formarea torentelor sau izolarea tunelelor. Utilizarea plăcilor cu crampoane de 20 mm este similară cu a plăcilor de 8 mm.

Placa de 20 mm se găseşte şi în varianta perforată cu denumirea de Terraplast-20P, care este utilizată la acoperişuri "verzi" ca strat de protecţie mecanică, drenaj şi reţinere de apă. Placa se aşază cu crampoanele în jos, acoperit cu un strat de geotextilă. În spaţiul dintre crampoane surplusul de apă se poate scurge liber.

Montajul plăcilor

Placa se fixează de perete cu ajutorul cuielor speciale cu capac, la distanţe de 30 de cm. Pentru închiderea plăcilor la partea superioară este folosit profilul de închidere şi fixare iar pentru impermeabilizarea prelungirii este folosită banda de etanşare din butil. Plăcile se aşază cu o suprapunere de 20 de cm.

Important este ca la proiectarea hidroizolaţiei şi a protecţiei acesteia să se ţină cont de cuie, ca ele să nu străpungă hidroizolaţia la fixare.

Preţuri de comercializare

Terraplast light - 1,212 Euro+TVA/mp

Terraplast 1,361 Euro+ TVA/mp

Preţurile sunt negociabile.

Date tehnice Terraplast-8GEO

Înălţime crampoane8 mm

Număr crampoane1710 buc/mp

Greutate specifică placă550g/mp

Lăţimi sul1,0/1,5/2,0/2,5 m

Lungime sul20 m

Rezistenţă la presiune250 kN/mp

Volum aer între crampoane5,51 l/mp

Rezistenţă la temperaturăîntre -30° şi +80°C

Rezistenţă la foc Clasa B2

Date tehnice Terraplast-20

Înălţime crampoane20 mm

Număr crampoane400 buc/mp

Greutate specifică placă1000g/mp

Lăţimi sul1,9 m

Lungime sul20 m

Rezistenţă la presiune180 kN/mp

Volum aer intre crampoane14 l/mp

Rezistenţă la temperaturăîntre -30° şi +80°C

Rezistenţă la focClasaB2

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional