Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

IBC FocusKnockdown al pieţei. Până la cât numără arbitrul?

F.A. Consilier /

Knockdown al pieţei. Până la cât numără arbitrul?
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Luna mai vine cu o lovitură destul de puternică pentru numărul de investiţii înregistrate în cea mai mare bază de date cu şantiere şi proiecte din România, www.raportuldeinvestitii.ro. Chiar dacă în mai 2012 ne-am confruntat cu un număr de investiţii apropiat de cota 2000, unul din cele mai mari nivele înregistrate în 2012, trendul generat de mai 2013 e unul în scădere atât faţă de această lună (-24%) cât şi faţă de luna precedentă din acest an (-9%).

    Ne aşteptăm ca perioada mai - iulie să fie una în care şantierele să nu fie "în corzi", însă prima luna premergătoare verii loveşte fulgerător piaţa şi o pune în genunchi. Mai dureros este, că per total, volumul de lucrări înregistrate până în această perioadă (ianuarie - mai 2013) este în scădere cu 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

    Din păcate, veştile neplăcute primite în această perioadă nu se opresc aici. Tăierea de fonduri tinde să devină un sport naţional, la care din ce în ce mai puţin "atleţi" reuşesc să facă performanţă. Subvenţiile pentru energia verde urmează să fie tăiate, în urma deciziei statului de amânare a acordării unei părţi din certificatele verzi pentru producătorii de energie.

    Totodată, măsurile de finanţare a bugetului sănătăţii nu au fost respectate, actualii bani ajung doar până în octombrie, iar noua taxă, coplata, nu ajută spitalele.

    Retailul, ultima redută

    Şapte din cele nouă domenii analizate au dat semne de oboseală masivă în luna mai, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderile de forţă, au fost cuprinse între 11% în cazul domeniului de Construcţii sociale şi Comunitate şi 54% în cazul proiectelor de Hotel & Relaxare.

    Observăm însă că pe lângă domeniul de Retail care marchează o creştere de 28% faţă de cifra notată în 2012, şi în rândul Clădirilor rezidenţiale private semnalăm o evoluţie pozitivă, chiar dacă e de 1%.

    Aceste două domenii, prin numărul suplimentar de şantiere reunite sunt cu atât mai mult de apreciat în această lună pe fondul declinului major înregistrat de majoritatea segmentelor, şi în general, de toată piaţa.

    După primele cinci luni ale anului, cifrele notate de fiecare domeniu în parte ne arată că unele sectoare au avut de câştigat, în timp ce unele au pierdut intens. În general, evoluţiile s-au păstrat între +11% şi -11%.

    Cea mai bună perioadă a avut-o domeniul Clădirilor rezidenţiale private. Este până în prezent domeniul cu cea mai spectaculoasă creştere faţă de 2012. 30% este procentul pe care îl notează în dreptul său acest vehicul al pieţei construcţiilor, în urma celor aproape 1600 de investiţii încadrate aici după cinci luni. De altfel, creştere notăm şi în alte domenii preponderent private: Retail (+15%), Birouri/Comercial (+14%). Sectorul Medical & Stiinţific plusează 11%, în timp ce Construcţiile sociale marchează scădere de 0,5%, şi Infrastructura scade cu 6,6%, Utilităţile scad cu 11,5%, iar domeniul Industrial cu 17% şi domeniul Hotel & Relaxare cu 22%.

    Piaţa rezidenţială, relansată

    Încet, dar sigur, domeniile îşi consolidează poziţiile în funcţie de numărul de şantiere adunate. În proporţie de 95%, această clasificare pe care o înregistrăm după primele cinci luni o vom întâlni şi peste o lună, în analiza noastră semestrială. Sunt şanse destul de mici ca unul dintre domenii să înregistreze pe parcursul lunii iunie evoluţii spectaculoase în ceea ce priveşte numărul de şantiere. Singurele segmente care nu pot oferi asigurări că vor ocupa aceeaşi poziţie şi luna următoare sunt domeniul Birouri/Comercial şi cel Medical & Stiinţific. Aici o evoluţie pozitivă din partea uneia şi negativă din partea celeilalte ar putea duce la un schimb de locuri.

    Domeniul clădirilor rezidenţiale private ocupă cea mai mare cotă. Cu 21% din total, acest domeniu se clasează la aproape 300 de unităţi în faţă următorului domeniu ca şi importanţă numerică, cel al Construcţiilor sociale şi de comunitate. La polul opus, cele mai puţine investiţii înregistrate sunt încadrate în domeniile Retail, Birouri/Comercial şi Medical & Ştiinţific. Aici, sunt anunţate de aproximativ 4-6 ori mai putine investiţii ca în domeniile majore în care am înregistrat chiar şi 1558 de investiţii.

    Luna mai, luna în care înfloreşte Bucureştiul

    Lucrul pe care ne putem canaliza atenţia în luna mai, în ceea ce priveşte evoluţia şi repartiţia pe zone a proiectelor anunţate, este evoluţia zonei Bucureşti - Ilfov. Creşterea volumului de şantiere din această zonă, comparativ cu luna precedentă este una spectaculoasă. Dacă până în aprilie se înregistrau în această arie 632 de investiţii, fapt ce o plasa pe ultima poziţie în clasamentul zonelor în funcţie de numărul de şantiere, creşterea de 39% a acestei cifre în luna mai comparativ cu luna aprilie, propulsează zona pe a patra treaptă a clasamentului, în urma regiunilor cu care deja ne-am obişnuit în vârful clasamentului: Nord - Vest, Centru şi Nord - Est.

    Cea mai slab cotată zonă este în prezent cea de Sud - Vest, după spectaculoasa revenire a zonei de Bucureşti - Ilfov. Chiar dacă am vazut că zona Bucureşti - Ilfov, a fost zona care a înregistrat cea mai mică scădere comparativ cu luna precedentă, numărul de şantiere înregistrate în această lună, i-au adus un plus suficient pentru a se clasa excelent per total după aceste prime cinci luni scurse din an.

    Invesţiile majore, încă în aşteptare

    După primele cinci luni ale anului observăm că procentul deţinut de investiţiile mari este unul relativ scăzut. Doar 16% din totalul proiectelor analizate sunt obiective de amploare, în timp ce proiectele de dimensiuni medii se regăsesc într-o proporţie de 38%. Situaţia e diferită de cea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2012, perioadă în care una din cinci investiţii urmărite de echipa IBC Focus era un proiect major, în timp ce investiţiile medii se regăseau într-un procent de 34%. Cu toate acestea, procentul proiectelor mici a rămas neschimbat în ambele cazuri. Situaţia lunii mai este una care plasează procentul şantierelor medii cât şi al celor mari, peste media anuală înregistrată până în prezent. Observăm că cele mai multe proiecte de amploare au venit din domeniul Utilităţi, Infrastructură şi Construcţii Sociale, chiar dacă raportat la total şi investiţiile din domeniile Medical & Stiinţific şi cele din categoria Hotel & Relaxare deţin procente însemnate. Categoria în care înregistrăm cele mai multe proiecte de dimensiuni mici, atât procentual cât şi numeric este cea a Clădirilor rezidenţiale.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional