Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN CÂŢIVA ANI,Sectorul 2 se va îmbogăţi cu peste 21.000 de apartamente noi

F.A. Locuinţe /

Sectorul 2 se va îmbogăţi cu peste 21.000 de apartamente noi

Dintre unităţile administrativ- teritoriale ale Capitalei, sectorul 2 beneficiază, poate, cel mai mult de avalanşa de proiecte imobiliare lansate în cursul anului trecut. Bogdan Pârvanu, directorul executiv al Direcţiei Urbanism din Primăria sectorului 2, ne-a declarat că, în decursul următorilor ani, se aşteaptă la realizarea a nu mai puţin de 61 de amplasamente rezidenţiale private. Aceste proiecte vor cuprinde aproximativ 21.450 de locuinţe noi, care vor suplimenta, astfel, cele 40.880 de unităţi locative existente deja în sector.

Domnia sa ne-a precizat că proiectele cu finanţare privată sunt în număr de 20 şi vor avea, în total, 20.979 de apartamente, iar proiectele derulate prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) vizează două amplasamente cu 432 de apartamente. Primăria a acordat şi terenuri pentru tineri, conform Legii nr.15/2003 pe 39 de amplasamente.

Ansamblul rezidenţial Dinu Vintilă va avea aproape 500 de apartamente

Administraţia locală a sectorului 2 a eliberat autorizaţiile necesare demarării construirii unui cartier cu 482 de apartamente pe strada Dinu Vintilă. Locuinţele vor fi deservite de 805 locuri de parcare şi 10.000 mp de spaţii verzi. În total, vor fi amenajate 11 blocuri cu un regim de înălţime două subsoluri, parter şi 11 etaje. Investitorul a prevăzut şi amenajarea de spaţii comerciale, alimentaţie publică şi servicii atât la parterul blocurilor, cât şi într-un corp separat.

La finele lunii februarie, lucrările erau începute la toate structurile de bloc. Termenul de finalizare a execuţiei este sfârşitul acestui an.

2.600 de apartamente în peninsula Heliade Între Vii

Sectorul 2 va găzdui, în scurt timp, un mini-orăşel cu 2.600 de apartamente. Locuinţele vor beneficia de 3.590 locuri de parcare şi 33.000 mp de zone verzi. Ansamblul se află în Peninsula Heliade Între Vii şi constă în 16 blocuri cu 15 până la 25 de niveluri. Astfel, două dintre imobile sunt pe parter şi 14 etaje, două pe parter şi 16 etaje, trei pe parter şi 18 etaje, două pe parter şi 20 de etaje, trei pe parter şi 22 de etaje şi patru pe parter şi 24 de etaje. La acestea se adaugă două grupuri de câte zece imobile cu regimul de înălţime parter şi trei etaje, în sistem înşiruit.

Dotările din incintă sunt compuse dintr-un centru comercial cu suprafaţa de 3.630 mp (subsol, parter şi două etaje), o grădiniţă, o biserică, un club sportiv cu patru pavilioane, piscină, două terenuri de tenis, un teren de baschet şi un teren de volei. Alte facilităţi sunt cofetărie, bar, club nautic pe malul lacului cu plaje, ponton şi amenajări specifice agrementului.

Pentru două dintre turnuri, lucrările au început la finele anului trecut, iar pentru celelalte este în curs de aprobare Planul Urbanistic Zonal (PUZ).

Manhattann-ul bucureştean va fi în şoseaua Petricani

Cel mai ambiţios proiect rezidenţial din sectorul 2, un adevărat Manhattann bucureştean, va fi ridicat pe şoseaua Petricani nr. 128-154 şi va totaliza 6.800 de apartamente. Mini-oraşul va cuprinde nouă incinte cu regimul de înălţime parter şi 12 etaje, trei clădiri de tip bară pe parter şi 12 etaje şi şapte turnuri cu regimul de înălţime de parter şi 20 de etaje cu destinaţie exclusiv rezidenţială.

Alte şase turnuri vor avea un regim de înălţime parter şi 30 de etaje şi două turnuri pe parter şi 45 de etaje, înglobate într-o placă de înălţime tip parter şi cinci etaje. Întregul ansamblu va mai beneficia de cinci imobile în regim izolat, cu parter şi 28 de etaje, cu destinaţie de birouri şi spaţii des-chise publicului.

Proiectul se află în stadiul de aprobare a PUZ-ului la Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

5.000 de locuinţe în curs de autorizare în zona Fabrica de Glucoză

Strada Fabrica de Glucoză va găzdui, în câţiva ani, un ansamblu rezidenţial cu 5.000 de apartamente, 967 locuri de parcare şi 145.000 mp de zone verzi. Imensul cartier va fi structurat în 14 tipuri de zone funcţionale: două zone cu imobile P + 3 etaje - locuinţe, două zone cu imobile P + 6 etaje - locuinţe, patru zone cu imobile P + 6-8 etaje - locuinţe, o zonă cu P + 20 etaje - locuinţe, o zonă cu P + 7 etaje - locuinţe şi o zonă - P + 8 etaje - locuinţe.

Alte trei zone (P + 10 etaje) vor avea ca funcţiuni locuinţe, comerţ, birouri, o zonă - culte şi încă o zonă cu un club pe malul vestic.

A fost aprobat PUZ-ul aferent investiţiei, iar beneficiarii au demarat procedurile de autorizare a lucrărilor.

Cartier cu 500 de apartamente pe Intrarea Chefalului

Primăria sectorului 2 a eliberat autorizaţia de construire pentru un cartier rezidenţial în Intrarea Chefalului nr. 11-13. Ansamblul va avea 496 de apartamente, 967 locuri de parcare şi 19.300 mp de spaţii verzi. 56 de apartamente vor fi amenajate în imobile cu regimul de înălţime două subsoluri, parter şi 2-3 etaje, iar restul în clădiri cu 4-6 etaje. Complexul va avea servicii complementare precum spaţii comerciale, grădiniţă, club cu piscină, restaurant, trei terenuri de tenis, spaţii verzi şi de agrement. Autorizaţia de construire a fost eliberată de primărie în toamna anului trecut.

Complex cu 1.100 de apartamente în şoseaua Colentina

Cartierul Colentina se va îmbogăţi cu un nou ansamblu de 1.100 de apartamente, deservite de 800 de locuri de parcare şi 5.000 mp de zone verzi. Va fi construit un complex cu şase corpuri de clădire pe subsol, parter şi 11 etaje şi cinci blocuri pe subsol, parter şi nouă etaje. În incintă, este prevăzută şi realizarea unui centru comercial. A fost eliberată deja autorizaţia de construire pentru începerea lucrărilor.

Ansamblul rezidenţial Basarabia va cuprinde 1.500 de apartamente

Situat în strada Baia de Aramă, cartierul Basarabia va beneficia, în total, de 1.500 de apartamente, care vor fi realizate în două etape. În prima fază de execuţie, vor fi ridicate zece imobile pe parter şi 12 etaje şi cinci imobile pe parter şi cinci etaje cu destinaţia de locuinţe colective. La acestea se adaugă un corp pe parter şi două etaje cu destinaţie mixtă servicii - comerţ.

Etapa a doua presupune construcţia unui ansamblu de patru corpuri cu câte două turnuri pe parter şi 14 etaje, cu corpuri de legătură pe şase niveluri.

PUZ-ul pentru complexul rezidenţial Lacul Fundeni este în curs de aprobare

În zona şoselelor Dobroeşti - Fundeni - Lac Fundeni, vor apărea 650 de apartamente noi. PUZ-ul realizat pentru această investiţie propune realizarea a şapte blocuri de peste 14 etaje. Documentaţia de urbanism este în curs de aprobare.

Solicitările pentru modificările interioare - în continuă creştere

Cele mai multe cereri de autorizare sunt pentru amenajările interioare şi modificările apartamentelor din blocurile vechi. Bogdan Pîrvanu ne-a declarat că pe loc doi în topul autorizaţiilor eliberate sunt lucrările de extindere şi supraetajare, iar pe locul trei sunt autorizaţiile pentru locuinţe noi.

Spre deosebire de anii trecuţi, când majoritatea locuinţelor avizate erau unifamiliale, în 2006 s-a înregistrat o adevărată explozie de blocuri, cu un regim foarte mare de înălţime. Case individuale au fost construite într-un număr mult mai mic, la periferia sectorului 2, majoritatea prin demolarea unor vechi, din paiantă.

Zona centrală a sectorului îşi primeneşte imaginea

Directorul executiv al Direcţiei Urbanism sector 2 ne-a spus că zona centrală este într-o continuă schimbare. Rezolvarea dosarelor de retrocedare a condus la modernizarea imobilelor vechi, iar acolo unde a fost posibil, prin demolare sau pe terenuri mici şi libere de construcţii, se ridică sau urmează să fie înălţate clădiri noi, în special birouri şi hoteluri.

Tot anul trecut, a explodat, din nou, cererea pentru amenajarea de spaţii comerciale şi de servicii la parterul blocurilor. Solicitările au venit în special din partea băncilor, societăţilor de asigurări, a farmaciilor şi profesiilor liberale.

Direcţia de Urbanism a Primăriei sectorului 2 a emis, anul trecut, un număr total de 1.623 de autorizaţii de construire, din care 1.520 sunt pentru construcţia şi amenajarea de diverse imobile. Restul reprezintă panouri publicitare, branşamente şi amplasarea de antene. Din totalul autorizaţiilor pentru lucrări la imobile, o cincime reprezintă construcţia de locuinţe, iar 39% sunt pentru modificări interioare, amenajări şi extinderi ale unităţilor locative existente. Imobilele de locuit autorizate în 2006 au înregistrat o creştere de aproape 10% faţă de cele avizate în 2005.

Toate blocurile din cartierul "Planorama" sunt în curs de execuţie

Un alt ansamblu rezidenţial a cărui execuţie este în plină desfăşurare se numeşte "Planorama" şi se află în zona şoseaua Gherase nr. 118. Cartierul va avea, în final, 1.120 apartamente cu 800 de locuri de parcare şi 4.500 mp de zone verzi.

Proiectul "Planorama" prevede construcţia a patru turnuri cu regim de înălţime două subsoluri, parter şi 15 etaje şi o clădire pe două subsoluri, parter şi două etaje, cu destinaţia de club pentru agrement dotat cu piscină şi spaţii comerciale.

Toate cele patru turnuri au fost autorizate de primărie, iar termenul de finalizare a ansamblului este prevăzut pentru sfârşitul anului în curs. Fiecare bloc are în componenţă 280 de apartamente, din care 120 cu o cameră, 52 cu două camere şi 108 cu trei camere. n

Cartiere rezidenţiale de mai mică anvergură

- Complexul rezidenţial Gemini, situat în Strada Barbu Văcărescu, va avea 200 de apartamente, cu 700 de locuri de parcare. Proiectul prevede construcţia unui centru de afaceri cu regimul de înălţime de cinci subsoluri, parter şi 22 de etaje. În prima parte a acestui an este aşteptată începerea execuţiei lucrărilor.

- Cartierul Petricani va avea 130 de apartamente, în zece locuinţe duplex, cinci mini-blocuri, şi un bloc de 21 de metri înălţime. La acestea se adaugă trei clădiri cu destinaţie mixtă.

- Ansamblul rezidenţial Tuzla constă în realizarea a 281 unităţi locative în două turnuri pe subsol, parter şi 12 etaje, legate printr-un corp de două etaje; două corpuri de clădire cu subsol, parter şi două etaje în regim izolat; un ansamblu sub formă de "U" cu cinci turnuri pe subsol, parter şi zece etaje, legate prin corpuri de 2 etaje. Lucrările au început deja, autorizaţia de construire fiind emisă anul trecut.

- Complexul rezidenţial Fundeni, de pe şoseaua cu acelaşi nume, este format din 340 de apartamente şi 85 de vile. Clădirile au de la patru la şapte niveluri. PUZ-ul este în curs de aprobare.

- Cartierul Dobroeşti, de 180 de apartamente, este format din patru blocuri cu regim de înălţime parter şi 10-11 etaje. Lucrările sunt în curs de autorizare la Primăria sectorului 2.

- Ansamblul Vergului, de 100 de apartamente, va fi compus din blocuri cu regimul de înălţime de parter şi 14 etaje. Lucrările sunt, de asemenea, în curs de autorizare.

Propuneri investiţionale

- Strada Fabrica de Gheaţă nr. 1 - imobil cu regimul de înălţime de subsol + parter + 9 sau 10 etaje şi al 11-lea retras, cu destinaţia de servicii şi comerţ la parter şi locuinţe la nivelurile superioare. Lucrările sunt în curs de autorizare.

- În strada Lacul Tei, primăria a emis un certificat de urbanism pentru construirea unui ansamblu rezidenţial şi funcţiuni conexe.

- În strada Pierre de Coubertin (amplasamentul "Electroaparataj") se studiază realizarea unui ansamblu de locuinţe, complex comercial cu servicii şi birouri.

- Pe bulevardul Dacia colţ cu strada Mihai Eminescu, s-a emis certificatul de urbanism pentru construirea unui imobil cu destinaţie mixtă - birouri şi hotel - cu regim de înălţime 4S+P+10E-15E.

- Pe strada Baicului numărul 51, există eliberat un certificat de urbanism pentru construirea unui ansamblu rezidenţial cu locuinţe individuale sau colective.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional