Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

INDEPENDENŢA CASEIReduceţi cu până la 70% cheltuielile cu energia utilizând surse alternative

F.A. Consilier /

Cel mai simplu sistem de producere a apei calde menajere. Funcţionează aproximativ opt luni pe an şi acoperă până la 90% dub becesarul de apă caldă menajeră pentru două-trei persoane. costul unui astfel de sistem este de 1.300-1.800 lei cu TVA, în funcţie de capacitatea tancului de acumulare.

Cel mai simplu sistem de producere a apei calde menajere. Funcţionează aproximativ opt luni pe an şi acoperă până la 90% dub becesarul de apă caldă menajeră pentru două-trei persoane. costul unui astfel de sistem este de 1.300-1.800 lei cu TVA, în funcţie de capacitatea tancului de acumulare.

Sfaturile specialiştilor pentru a reduce cheltuielile cu energia în cazul caselor individuale

Energia pe care o consumă o locuinţă este de două feluri: termică şi electrică. Energia termică poate fi asigurată cu panouri solare de apă caldă şi cu pompe de căldură care la 1kw electric consumat dau 4 -5 kw termici. Energia electrică se asigură cu panouri fotovoltaice, generatoare eoliene şi hidrogeneratoare, ne spune Mircea Vlădescu, de la "Vlamir Impex" Bucureşti.

În contextul mondial de scădere a resurselor energetice fosile, tot mai mult ne îndreptăm atenţia către folosirea de soluţii alternative cu energii regenerabile cum ar fi: panouri solare, panouri solare fotovoltaice, pompe de caldura, turbine eoliene.

Teoretic, ne spune domnul Antoniu Drăgan, consultant tehnic De Dietrich, întreaga cantitate de energie dintr-o locuinţă poate fi asigurată din surse de energie alternativă. În practică, însă, trebuie să ţinem cont de limitele tehnice ale tehnologiilor, de limitele referitoare la spaţiu sau condiţiile de montaj, de zona geografică şi, nu în ultimul rând, de eficienţa economică a investiţiei.

De exemplu, în cazul preparării apei calde cu ajutorul energiei solare, pentru locuinţe individuale, s-a constatat din experienţă că, un grad optim de asigurare a energiei este în jurul valorii de 70%, spune domnul Drăgan. Aceasta înseamnă că 70% din cantitatea de apă caldă consumată în decursul unui an este asigurată gratuit de energia solară, rămânând ca restul de 30% să fie încălzită cu altă sursă de energie: centrală cu gaz, cazan cu motorină, electric, etc.,

"În cazul apei calde menajere putem ajunge la 90% media anuală", susţine doamna Lavinia Pavel, director, "Solar-Energy" Timişoara. În cazul aportului la încălzire, de regulă, se obţine o medie anuală de 30% dar dacă se face o simulare computerizată şi se personalizează soluţia pentru fiecare beneficiar în parte se poate ajunge la un randament anual de peste 50%. Acest procent foarte mare ca medie anuală se poate obţine dacă imobilul este foarte bine izolat, încălzirea este prin pardoseală, orientarea este spre sud, casa fiind considerată a fi o casă pasivă.

Economii de sute de euro pe an pentru energia consumată într-o casă de 120 mp

Domnul George Dumitrescu, director al Academiei Romstal, ne dă un exemplu practic, luând în calcul o casă cu suprafaţa de 120 mp, în care locuieşte o familie compusă din patru persoane.

Nevoile energetice ale locuinţei menţionate sunt:

a) energia termică consumată pentru încălzire şi pentru preparare apă caldă menajeră; Presupunând că locuinţa este dotată cu o centrală care funcţionează pe combustibil gazos, costurile vor fi de aproximativ 25 euro/luna (300 euro/an) pentru prepararea apei calde menajere şi 200 euro/luna sezon încălzire (luam în calcul 5 luni de încălzire, deci 1000 euro/an)

b) energia electrică consumată de aparatele electrocasnice şi pentru iluminat - circa 50 euro/luna, deci 600 euro/an;

c) costul combustibilului consumat de aragaz pentru prepararea mâncării - aproximativ10 euro/luna, deci 120 euro/an;

d) costul energiei electrice consumată de pompa de alimentare cu apa sau costul apei potabile, dacă avem alimentare de la reţea - 20 euro/luna, deci 240 euro/an.

În total, în acest exemplu costurile cu energia sunt de circa 2.200 euro/an.

Ca surse alternative de energie, putem lua în calcul următoarele: energia solară, energia geotermală, energia eoliană.

În România, sursa de energie alternativă cea mai utilizată este cea solară, prin folosirea panourilor solare. În cazul casei luate în calcul, dacă vom folosi o instalaţie de panouri solare pentru prepararea apei calde menajere şi aport de energie termică pentru încălzire, vom asigura circa 70% din necesarul anual de apă caldă menajeră şi circa 20% din necesarul de energie termică pentru încălzire (restul de 80% de energie termică pentru încălzire urmînd să fie asigurat de centrala termică).

Vom asigura, în acest fel, 15% din consumul energetic folosind energia solară şi vom economisi aproape 350 euro/an, fiindcă energia solară este gratuită. Costul instalaţiei de panouri solare menţionate mai sus este de circa 3.500 euro.

În cazul folosirii energiei solare ar mai exista o soluţie, aceea de a folosi o instalaţie de panouri solare numai pentru prepararea apei calde menajere, fără aport de energie pentru instalaţia de încălzire.

Acesta este cel mai simplu şi practic cel mai utilizat caz de folosire a energie solare. În această situaţie, veţi beneficia de apă caldă menajeră gratuit din martie/aprilie până în septembrie/octombrie. Practic, la nivelul unui an, se poate asigura 60% din necesarul de apă caldă menajeră (100% în lunile de vară, iar în celelalte proporţional cu durata de timp însorit). Vom realiza şi o economie de circa 200 euro/an. Costul unei asemenea instalaţii este de 1.200 euro.

O altă variantă ar fi să folosim o instalaţie combinată compusă din pompa de căldură şi panouri solare, care reprezintă una dintre cele mai moderne şi avansate soluţii tehnologice în momentul de faţă.

În acest caz este necesară adoptarea unei soluţii pentru instalaţia interioară de încălzire a casei, care să fie adaptată pentru pompa de căldura, şi anume încălzirea în pardoseala, sau încălzirea/răcirea ambientului interior folosind o instalaţie montată în tavan şi/sau perete. În acest caz, putem asigura circa 80% din consumul de energie folosind sursa alternativă de energie (energia geotermală folosită de pompa de căldură şi energia solară folosită de panourile solare). Restul de 20%, pentru aragaz şi alimentarea cu apă se asigură cu surse clasice de energie. Costul unei instalaţii ca cea menţionată la acest punct este de circa 25.000 euro, având avantajele că se asigură o foarte bună protecţie a mediului (practic, instalaţia menţionată este nepoluantă) şi se realizează şi importante economii în ceea ce priveşte costurile de exploatare (700 - 800 euro/an).

În ceea ce priveşte folosirea energiei eoliene, pentru locuinţe individuale avem numai cazuri particulare (case amplasate în locuri izolate, care nu dis-pun de alte surse de energie). În general, energia eoliană este utilizată în aşa numitele ""ferme eoliene"", adică instalaţii unde sunt montate zeci sau chiar sute de turbine eoliene. În plus, atunci când se doreşte o instalaţie eoliană, se fac mai întâi studii care să analizeze intesitatea, viteza şi perioadele de timp în care dispunem de energie eoliană, care să permită funcţionarea acestui tip de instalaţie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional