Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Institutul Italian de Comerţ Exterior: Italienii fac investiţii în România chiar şi în condiţii de criză

F.A. Internaţional /

Mario Iaccarino, directorul pentru România şi Republica Moldova al Institutului Italian de Comerţ Exterior

Mario Iaccarino, directorul pentru România şi Republica Moldova al Institutului Italian de Comerţ Exterior

Mario Iaccarino, directorul pentru România şi Republica Moldova al Institutului Italian de Comerţ Exterior

Mario Iaccarino, directorul pentru România şi Republica Moldova al Institutului Italian de Comerţ Exterior, ne-a declarat: "Este suficient să menţionăm companii precum Enel, unul dintre cei mai importanţi operatori din sectorul energiei electrice prezent pe piaţa românească; Pirelli, care deţine unul dintre cele mai moderne utilaje din lume destinate producerii de anvelope; Ansaldo Energia, care a realizat două dintre reactoarele centralei nucleare de la Cernavodă; Astaldi, o mare societate de construcţii, activă pe piaţa locală de câţiva ani în domeniul construcţiilor de străzi, autostrăzi şi aeroporturi; Alenia Aeronautica, care a furnizat şapte avioane de transport Forţelor Armate Române; Eni România, ex Agip, care activează în sectorul hidrocarburilor, fiind prezentă cu o reţea densă de distribuitori de benzină".

În sectorul agroalimentar, domnul Iaccarino a menţionat societăţi precum Riso Scotti, care produce orez în România şi asigură jumătate din cantitatea de produs consumată în ţară; Parmalat care este prezentă de mulţi ani pe piaţa românească cu o fabrică de sucuri de fructe; Maschio Gaspardo, societate ce activează în sectorul maşinilor agricole având în România propria fabrică de producţie.

Enel, Eni şi Pirelli fac, anul acesta, investiţii semnificative

În ceea ce priveşte investiţiile italiene prevăzute pentru anul 2010, domnul Iaccarino aminteşte compania Enel, care la începutul anului curent a iniţiat modernizarea reţelei electrice în zonele critice din Bucureşti şi, totodată, a lansat cel mai amplu şi important program de îmbunătăţire a reţelei de energie electrică din zona Munteniei, dealtfel şi primul program de acest fel, intitulat "Enel Soluţii Noi".

"Acest program prevede intervenţii la toate nivelele de tensiune - înaltă, medie şi joasă - şi include îmbunătăţirea infrastructurii existente, modernizarea centralelor electrice, crearea a două posturi de transformare şi introducerea tehnologiei Telecontrol. În următorii cinci ani, Enel prevede să investească 700 de milioane de euro pentru dezvoltarea reţelelor pe piaţa locală şi pentru alinierea acestora la standardele europene, prin introducerea de tehnologii avansate, modernizarea centralelor electrice şi înlocuirea echipamentelor învechite.", ne-a declarat domnul Mario Iaccarino.

De asemenea, compania Eni România, activă până la sfârşitul lunii februarie 2010 sub denumirea de Agip Romania S.A., a prevăzut pentru anul 2010 investiţii în valoare de 5,2 milioane de euro, destinate atât procesului de rebranding al companiei, cât şi construcţiei şi cumpărării de noi staţii de distribuţie a benzinei. La sfârşitul anului curent, Eni şi-a propus să aibă în România o reţea de 42 de staţii de distribuţie a benzinei.

Grupul Pirelli este, de asemenea, o importantă companie italiană, ce activează în România nu numai în domeniul producţiei de anvelope, ci şi în cel al producţiei de filtre anti-particule pentru motoarele Diesel Euro 5, în parte destinate exportului, având o fabrică proprie în judetul Gorj. În prezent, fabrica Pirelli din România dispune de o singură linie de producţie ca urmare a realizării unei investiţii iniţiale în anul 2007, dar în cursul anului 2010 este prevăzută lansarea unei a două linii de producţie.

România rămâne o piaţă atractivă pentru investitorii italieni

Domnul Mario Iaccarino consideră că România va fi mereu o piaţă de un deosebit interes pentru întreprinzătorii italieni şi va continua să atragă noi investitori italieni şi în anul 2010. "Este suficient să ne gândim că într-un an de criză precum 2009, în care fluxul de investiţii externe s-a redus cu mai mult de 40%, totuşi au fost înregistrate 1.166 de firme noi cu capital italian, adică mai mult de 7% din totalul de 6.801 de firme noi cu capital străin înregistrate în România. Prin urmare, trendul pozitiv care a atras, începând din anul 1991 şi până în prezent, mai mult de 28.000 de firme italiene, din care circa 20.000 sunt încă active, şi care a determinat ca de mai bine de 10 ani, Italia să fie primul investitor în România ca număr de societăţi cu participare străină, cu siguranţă că va continua.", afirmă domnul Iaccarino.

În acelaşi timp, domnia sa subliniază că nu dispune de informaţii referitoare la existenţa unor retrageri de investiţii relevante ale societăţilor italiene prezente în România, datorate crizei economice; multe societăţi italiene însă au înfruntat dificultăţile financiare datorate costului cu salariile şi încetinirii producţiei, pentru a-şi menţine poziţia deja dobândită pe o piaţă care prezintă în continuare un deosebit interes. "O dată depăşită perioada de criză economică, societăţile care au ştiut să investească în termeni de organizare şi tehnologie, vor putea opera cu succes atât la export, cât şi pe piaţa românească aflată într-o continuă evoluţie a modelelor de consum din ce în ce mai sofisticate.", apreciază domnul Iaccarino.

România reprezintă o piaţă de un deosebit interes pentru investitorii italieni şi chiar şi în anul 2009, anul crizei economice, interesul investitorilor italieni pentru aceasta nu s-a diminuat.

Domnul Mario Iaccarino apreciază că, în general, se poate afirma că prezenţa italiană în România este caracterizată de un proces lent de adaptare la condiţiile economice în schimbare ale Româ­niei: investiţiile italiene în sectoarele industriei prelucrătoare tradiţionale (materiale textile şi îmbrăcăminte, încălţăminte, mobilă, etc.) au început să scadă şi multe dintre procesele de delocalizare a producţiei sunt în prezent orientate către alte ţări mult mai convenabile economic în ceea ce priveşte costul mâinii de lucru.

În acelaşi timp, au crescut investiţiile italiene care vizează sectoarele mai avansate, cum ar fi energia şi proiectele de infrastructură, ţinând cont şi de planurile guvernamentale de investiţii care se folosesc de contribuţia din fondurile structurale. Acest tip de investiţii a fost utilizat şi de către marile grupuri industriale, care şi-au creat în acest sens filialele proprii in România, urmând un parcurs nou faţă de cel al prezenţei aproape exclusive în România a firmelor mici şi mijlocii.

Sectoarele noi, de interes potenţial pentru societăţile italiene atât în 2010 cât şi în următorii ani, ar putea fi sectorul energiei regenerabile, în special cea eoliană şi fotovoltaică, precum şi sectorul agriculturii, cu precădere agricultura ecologică ce se bucură de un interes deosebit şi este susţinută şi de accesul la fondurile europene.

Fondurile structurale reprezintă o oportunitate de afaceri optimă şi pentru firmele italiene

Înainte de intrarea în Uniune Europeană, investitorii italieni puteau beneficia de facilităţi pentru investiţii acordate de către SIMEST, care oferă o serie de instrumente financiare de sprijin pentru societăţile interesate să investească în ţările extracomunitare. O dată cu intrarea în Uniunea Europeană, aceste instrumente nu mai pot fi folosite, dar sunt disponibile noi oportunităţi de finanţare prin intermediul fondurilor structurale care pun la dispoziţia Româ­niei un buget de circa 31 de miliarde de euro până în anul 2013.

Fondurile structurale reprezintă o oportunitate de afaceri optimă şi pentru firmele italiene, care pot utiliza resursele financiare în două moduri: în forma directă, prin participarea la anunţurile publicate de către autorităţile de management al Programelor Operative pentru obţinerea de fonduri (ceea ce este posibil însă doar în cazul în care întreprinzătorul desfăşoară o activitate economică, înregistrată în România de cel puţin un an, cu o societate de drept român), sau în forma indirectă prin participarea la licitaţiile publice organizate de către autorităţile contractante.

În cadrul biroului ICE din Bucureşti este activ din luna iunie a anului 2008 şi "Desk-ul Fonduri Structurale", care se vrea a fi un instrument de sprijin pentru întreprinderile italiene interesate de accesul la fondurile structurale, ca şi de măsurile care includ oportunităţi comerciale şi de investiţii. Pe site-ul Biroului ICE Bucureşti http://www.ice.it/paesi/europa/romania/desk.htm, la rubrica "Desk fondi strutturali" pot fi găsite informaţii referitoare la Programele Operative, cu link-urile aferente paginilor web dedicate din cadrul Ministerelor şi Autorităţilor de Management care gestionează creditele.

Oportunităţi pentru românii interesaţi să facă afaceri cu în Italia

Există o serie de oportunităţi pentru societăţile româneşti de a dezvolta raporturi comerciale cu Italia, precum şi de a le consolida pe cele deja existente.

Schimburile bilaterale sunt favorizate, în afara raţiunilor economice, şi de unii factori istorici şi culturali, printre care se numără originile latine comune, apropierea geografică, precum şi sentimentele de prietenie şi solidaritate care leagă poporul italian de cel român.

Date statistice aferente anului 2009 indică un volum al schimburilor comerciale între cele două ţări de peste 9 miliarde de euro; Italia este al doilea partener comercial al României, după Germania, atât ca ţară de destinaţie a exporturilor româneşti, cât şi ca ţară importatoare. Multe din schimburi au fost favorizate şi de delocalizarea producţiei firmelor italiene în România, fapt ce a generat fluxuri mari de import-export în sectoare ale industriei prelucrătoare tradiţionale, precum materiale textile şi îmbrăcăminte, încălţăminte şi chiar în industria mecanică.

În anul 2009, principalele articole ale exportului românesc către Italia au fost: articolele de îmbrăcăminte şi piei, aparatele electrice, tutunul şi autovehiculele. În sectorul automobilistic, în ciuda crizei economice, s-a observat o creştere a exporturilor de peste 100%, datorată succesului înregistrat de maşinile Dacia. Cu siguranţă, acesta este sectorul productiv în care România poate obţine rezultate importante pe piaţa italiană, având în vedere că Italia este a treia ţară în care România exportă automobilele Dacia (după Germania şi Franţa), cu 21.574 de unităţi vândute în 2009 (faţă de doar 8.623 de unităţi vândute în 2008) dintr-un total de circa 270.000 de automobile exportate.

În afara activităţilor comerciale, oportunităţi importante există şi în ceea ce priveşte investiţiile; trebuie menţionat că fluxul migratoriu enorm către Italia, unde în prezent locuiesc mai mult de 1 milion de cetăţeni români, a favorizat şi înfiinţarea mai multor întreprinderi individuale şi a societăţilor mici ai căror proprietari sunt cetăţeni români, cu precădere în sectorul construcţiilor.

În prezent, în Italia există aproape 50.000 de societăţi româneşti, şi conform unui studiu publicat recent în Italia de către o asociaţie de mici întreprinzători din regiunea Veneto, numărul acestora s-a triplat în perioada 2005 - 2009, o creştere care în ciuda crizei economice nu pare a da vreun semn de scădere.

În România sunt deja prezente societăţi italiene de nivel internaţional, care identifică principalele oportunităţi de afaceri în sectoare precum cel al energiei, proiectelor de infrastructură, în sectorul imobiliar, dar şi în agricultură şi în industrie.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional