Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Mecanisme pentru o piaţă în dezvoltare

Companii /

Mecanisme pentru o piaţă în dezvoltare

Reunind peste 200 de participanţi, conferinţa "FPSC - Mecanisme pentru o piaţă în dezvoltare" a reprezentat unul una dintre cele mai importante întâlniri ale constructorilor, furnizorilor de materiale de construcţii, arhitecţilor şi a companiilor conexe, alături de autorităţi şi presă, pentru primăvara anului 2016.

Au fost consideraţi ca fiind pertinenţi pentru reprezentarea instituţiilor relevante în susţinerea temei: ANAP cu reprezentare prin Bogdan Puşcaş, Preşedintele Agenţiei, şi Liviu Dominic Dumitru, Director. De asemenea, MFE a fost prezent prin Emanoil Radu Dascălu, Secretar de Stat, MT cu intervenţia Doamnei Mariana Ioniţă, Director General, AMR prin persoana Preşedintelui Robert Sorin Negoiţă, iar evenimentul a fost moderat de Preşedintele FPSC, Cristian Romeo Erbaşu.

Astfel s-a urmărit un dialog constructiv între autorităţi şi public, prin care să se poată identifica un mecanism funcţional pentru o piaţă a construcţiilor în dezvoltare, pregătindu-ne astfel pentru capacitarea asocierii în sector, stabilirea elementelor de concurenţă şi gestionarea noului sistem de achiziţii publice, elemente necesare pentru a relansa investiţiile în domeniul construcţiilor.

"Sectorul construcţiilor din România se loveşte de probleme foarte greu de rezolvat, în acest context legile fiind extrem de complicate şi lasă loc de multe interpretări", a declarat Cristian Romeo Erbaşu, Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), în deschiderea conferinţei.

Referitor la investiţiile în sector, potrivit Doamnei Mariana Ioniţă, reprezentantă a Ministerului Transporturilor, la nivel naţional este nevoie de simplificarea procesului de implementare a investiţiilor, în acest sens fiind constituit un Grup de Infrastructură aflat sub conducerea directă a Cancelariei prim-ministrului, Dacian Cioloş.

Oficialul MFE a menţionat în cadrul evenimentului că pe segmentul Infrastructură Mare, care cuprinde infrastructură de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), pe partea de mediu (apă, canal, staţii de epurare) şi pe energie, România are la dispoziţie în perioada 2014 - 2020 suma de 11,9 miliarde de euro, din care 9,4 miliarde de euro înseamnă alocarea de la Uniunea Europeană.

Reprezentantul MFE a mai declarat faptul că "în perioada aceasta încercăm să analizăm ce s-a întâmplat şi să tragem câteva concluzii cât mai rapid pentru a lucra la îmbunătăţirea situaţiei. Dacă nu vom avea pe partea autorităţilor contractante persoane care să fie competente şi prin competenţă să-şi asume şi responsabilităţi pentru decizii nu vom ajunge nicăieri", a adăugat Emanoil Radu Dascălu.

Potrivit Preşedintelui AMR, o lege a achiziţiilor publice trebuie să fie clară pentru a împiedica potenţialul interpretărilor. Se doreşte o procedură simplificată care să îndeplinească două condiţii: să existe standarde de cost generale şi standarde de calitate. Odată stabilit un plafon de preţ clar se inlătură posibilitatea unor înşelătorii. Nu în ultimul rând, Robert Negoiţă a sublinat nevoia unei proceduri simplificate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional