Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Mirela Raicu, ESOP:"Tranzacţiile cu birouri, în Bucureşti, au crescut cu 35%, în primul trimestru"

Piaţa Imobiliară /

"Tranzacţiile cu birouri, în Bucureşti, au crescut cu 35%, în primul trimestru"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Activitatea totală privind tranzacţiile cu spaţiile de birouri din Bucureşti a înregistrat o creştere de 35% în primul trimestru din 2016, în comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut, ne-a declarat Mirela Raicu, manager al diviziei de Birouri Corporate la ESOP Consulting.

    Domnia sa apreciază că, pe segmentul de reînnoiri şi expansiuni de sedii, a fost înregistrată o dublare a activităţii, respectiv o creştere cu 119%.

    Reporter: Cum a evoluat activitatea de tranzacţionare cu spaţii de birouri, în Bucureşti, în primele trei luni din 2016 faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut?

    Mirela Raicu: Dacă includem tranzacţiile de relocare, preînchiriere, renegocieri şi expansiuni, activitatea din Bucureşti a înregistrat o creştere cu 35% faţă de primul trimestru din 2015, totalul de spaţii de birouri fiind de 95.801 de metri pătraţi. Pe segmentul de tranzacţii noi (relocări şi preînchirieri) ritmul este constant, de aproximativ 45.000 mp. Pe segmentul de reînnoiri şi expansiuni de sedii s-a înregistrat o dublare a activităţii, mai exact o creştere cu 119%.

    Reporter: În ce zone ale Capitalei aţi înregistrat cele mai multe tranzacţii?

    Mirela Raicu: Cel mai tranzacţionat perimetru a rămas în primul trimestru din 2016 zona de centru-nord, perimetrul cuprins între Piaţa Victoriei - Piaţa Presei Libere - Barbu Văcărescu - Pompei, datorită ofertei bogate de spaţii.

    Reporter: Care a fost trendul activităţii de relocare a sediilor de birouri din provincie?

    Mirela Raicu: La nivelul totalului tranzacţiilor, în provincie s-a înregistrat o creştere cu 25% în primele trei luni din 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această creştere a fost determinată de majorarea cu 85% a reînnoirilor şi expansiunilor şi cu 5% a tranzacţiilor de închiriere şi preînchiriere.

    Reporter: Care au fost cele mai active companii în ceea ce priveşte închirierea spaţiilor de birouri, în primele trei luni din 2016?

    Mirela Raicu: Companiile din domeniul IT&C (incluzând aici subdomeniile software şi telecomuniccţii), outsourcing şi BPO continuă să domine tranzacţiile, cu peste 50% din pondere.

    Reporter: Ce rezultate aţi înregistrat în ceea ce priveşte tranzacţiile cu vile pentru sedii de birouri?

    Mirela Raicu: Aproximativ o treime din spaţiile închiriate de ESOP în primul trimestru au fost spaţii situate în vile, similar cu ponderea înregistrată anul trecut.

    Reporter: Care au fost tendinţele şi nivelul chiriilor pe principalele zone căutate pentru închirieri în Bucureşti, în primele trei luni din 2016?

    Mirela Raicu: Principalele spaţii de birouri căutate de peste 70% din companii sunt cele situate în centre de afaceri, cu accesibilitate la metrou, iar ideal ar fi la o distanţă de 5-7 minute de mers pe jos. Pe segmentul mediu al pieţei sunt atractive acele spaţii ce dispun de o partiţionare existentă ce poate fi utilizată de noul chiriaş sau acele proprietăţi ce acordă un buget de fit-out, întrucât acest lucru reduce costurile sale de relocare. Pentru companiile mari, este importantă analizarea corectă a opţiunilor de preînchiriere existente în piaţă şi negocierea unor termeni comerciali în linie cu bugetele ce pot fi alocate. Este de asemenea deosebit de importantă flexibilitatea spaţiului (de creştere ulterioară) şi confortul oferit angajaţilor.

    Reporter: Care este stocul actual de spaţii de birouri şi câte clădiri noi vor mai fi livrate până la sfârşitul anului?

    Mirela Raicu: La finalul primului trimestru din 2016, stocul total de spaţii de birouri (indiferent de clasă) se ridică la 2,48 milioane de metri pătraţi. Pentru anul în curs sunt anunţate să fie livrate 15 proiecte însumând peste 390.000 mp. Probabil, aproximativ 100.000 mp pot fi decalaţi la livrare pentru trimestrul întâi al anului următor. Oricum, este cel mai mare stoc de spaţii de birouri anunţat în ultimii şase ani, similar cu nivelul înregistrat în 2009, anul de vârf de livrare al proiectelor demarate în perioada de boom 2007-2008.

    Reporter: Cum a evoluat rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri în primele trei luni din 2016?

    Mirela Raicu: Rata de neocupare s-a diminuat uşor faţă de nivelul mediu de 16% înregistrat la finalul anului precedent, rămânând dominată de variaţii importante între diverse zone.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional