Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Mortar de protecţie antifoc aplicat prin proiectare mecanică

F.A. Materiale /

Mortar de protecţie antifoc aplicat prin proiectare mecanică

Vermiplaster este un mortar premixat uscat, sub formă granulară fixă, pe bază de ipsos, agregate minerale expandate (perlit şi vermiculit) şi adaosuri cu rol de protecţie. Mortarul se aplică pentru protejarea structurilor metalice. Este în curs de extindere avizarea şi pentru protejarea structurilor de beton.

Rezistenţa la foc variază în funcţie de dimensiunile profilului protejat şi grosimea stratului aplicat.

Mortarul este fabricat de compania Proteccion Pasiva 2000 SL din Spania la fabrica din Dos Hermanas (Sevilla).

În ţara noastră a fost agrementat de către Institutul Naţional de Cercetare INCERC în Grupa Specializată Nr. 3: Protecţii la foc, termotehnică, acustică, protecţii hidrofuge şi învelitori.

De asemenea, a fost certificat pentru utilizare şi în Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Republica Slovacă.

Utilizări

Produsul nu este recomandat pentru utilizarea pe suprafeţele uleioase sau suprafeţele cu pierdere de pigment. În acest caz trebuie aplicat un strat intermediar din grundul cel mai adecvat sau din vopseaua cea mai adecvată, înainte de aplicarea mortarului. Poate fi aplicat doar în interiorul clădirilor.

Aplicare

Îmbrăcămintea cu Vermiplaster este utilizată pentru aplicarea în interior. Produsul se amestecă cu apă şi se pune în operă cu tehnologie meca-nizată;

-pentru utilizări exterioare trebuie protejat împotriva agenţilor atmosferici, prin vopsire cu produse rezistente la apă şi la radiaţia solară;

-aplicarea nu tre-buie făcută la temperaturi extreme;

-nu trebuie să existe apă de condensaţie pe suprafaţa ce trebuie protejată şi temperatura trebuie să fie cu cel puţin 2 grade Celsius mai ridicată decât punctul de rouă;

-suprafaţa elementului de structură de protejat trebuie să fie curată, uscată şi liberă de praf şi grăsime;

-odată ce produsul a fost aplicat trebuie protejat împotriva ploii, soarelui şi vânturilor puternice pe durata uscării. După ce stratul aplicat s-a uscat trebuie evitată doar expunerea la apă - precauţie normală pentru orice situaţie în care materialul de bază este ipsosul;

-în condiţii normale, nu sunt necesare plase sau alţi suporţi auxiliari pentru a obţine aderenţa corectă a protecţiei cu Vermiplaster. Doar atunci când suprafaţa ce urmează a fi protejată nu oferă nicio garanţie privind aderenţa sau rezistenţa mecanică, o plasă metalică sau un suport similar poate fi fixată de suprafaţă;

-întrucât Vermiplaster este aplicat mecanic, finisarea sa este rugoasă, dar, dacă este o cerinţă în acest sens, suprafaţa poate fi netezită sau finisată cu mistria. În toate cazurile, odată ce s-a uscat şi întărit poate fi aplicată orice fel de vopsea, în special vopsele al cărei solvent este apa.

Durabilitatea şi întreţinerea

Produsul Vermiplaster pus în operă în domeniile acceptate are o bună comportare în timp. În condiţiile de exploatare normală şi pentru domeniile acceptate are o durată de viaţă practic egală cu durata de exploatare a elementului de construcţie pe care se aplică (minimum 40 de ani).

Garanţia produsului este de 3 luni, păstrat în ambalajele originale.

Vermiplaster nu necesită lucrări de întreţinere.

Calităţi

-rezistenţă la foc;

-aplicare uşoară;

-aderenţă bună;

-timp scurt de uscare;

-duritate pronunţată;

Mortarul nu conţine substanţe periculoase şi atunci când se încălzeşte emană numai vapori de apă.

Preţuri şi achiziţie

Produsul se livrează în saci de 18 şi 20 kg. Un preţ orientativ, oferit de domnul Laurenţiu Istrare, reprezentatul societăţii spaniole în ţara noastră, este mai mic de 80 eurocenţi per kilogram. "Însă, costul utilizării protecţiei cu Vermiplaster este determinat de consumul de material impus de nivelul de protecţie impus de normativele în vigoare şi de caracteristicile construcţiei protejate. Aceste date de pornire au ca rezultat un consum de material şi bineînţeles presupun costuri pentru logistică, manoperă etc. Aplicarea mortarului se execută de agenţi economici autorizaţi de Centrul Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilă", ne-a declarat domnia sa.

Firma producătoare agrează contactul direct cu constructorul sau firma aplicatoare, în scopul de a simplifica realizarea protecţiei necesare şi de a exclude costurile suplimentare presupuse de intermediari, depozitare, încărcare, descărcare. Proteccion Pasiva 2000 S.L. poate asigura transportul de la fabrică la şantier, cu un timp de livrare de 10-14 zile de la comandă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional