Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Noile apartamente din Călăraşi s-au vândut încă din faza de proiect

F.A. Locuinţe /

Bloc nou din Călăraşi

Bloc nou din Călăraşi

În acest an, în Municipiul Călăraşi s-au construit cele mai multe apartamente, după 1989, Pentru prima dată, pe piaţa locală au apărut multe investiţii private. Printre acestea se numără şi proiectul SC "Poha" SA, care a realizat primele 36 de apartamente cu una până la trei camere. Alte două blocuri au fost ridicate de către compania "Romstalrom". O parte din apartamente vor fi recepţionate chiar din acest an.

Totodată, au continuat şi lucrările la Cartierul ANL II, cu 118 unităţi locative. Autorităţile sunt optimiste şi susţin că, până la sfârşitul anului, există posibilitatea ca aceste apartamente să fie recepţionate în totalitate. Pe lista de investiţii în spaţii de locuit se mai află şi reabilitarea, de către Primăria Călăraşi, a blocului J21. Cele 20 de garsoniere şi 27 de apartamente cu două camere vor fi repartizate la începutul lunii decembrie şi vor avea regim social. În curs de finalizare mai sunt 35 de apartamente, în regim de vânzare, construite din bugetul statului, pentru tinerii sub 35 de ani.

Primăria Călăraşi mai avea în derulare, la finele lunii octombrie, un proiect ce vizează construirea unui bloc cu 30 de apartamente pentru cei ale căror case au fost retrocedate. Într-o etapă de început se află şi construcţia unui cartier rezidenţial, în care, în scurt timp, va demara execuţia a 120 de unităţi locative.

Primul proiect privat cu apartamente noi a avut succes

Apartamentele noi din Călăraşi nu au rămas nevândute. Dar cei interesaţi nu sunt dispuşi să plătească pentru metrul pătrat construit mai multe de 600 de euro. "Poha" a finalizat, în luna mai a aces­tui an, prima scară de bloc, cu 18 apartamente, iar cea de-a doua scară a fost terminată în vară. Potrivit administratorului societăţii, Haralambie Popescu, apartamentele au avut un succes neaşteptat, toate fiind vândute înainte de finalizare.

Fiind primul proiect privat nu numai din Municipiul Călăraşi, ci din întreg judeţul, mulţi au privit cu suspiciune succesul său la vânzare. Finalul a fost neaşteptat pentru cei mai mulţi dintre ei. Dacă termenul de finalizare a lucrărilor a fost depăşit, preţul a fost respectat. O garsonieră s-a vândut cu 60.000 de lei, iar un apartament cu trei camere a costat 140.000 lei. O astfel de locuinţă dispune de centrală termică proprie, aer condiţionat, faianţă şi gresie de calitate, parchet laminat, interfon şi termoizolaţie.

Preţul final de execuţie a apartamentelor a fost de 444 euro/mp suprafaţă construită. Pentru că preţul a fost unul atractiv, domnul Popescu susţine că "Poha" mai are multe solicitări, motiv pentru care analizează posibilitatea extinderii proiectului.

"Concas" construieşte circa 120 de case

Municipiul Călăraşi va avea două noi cartiere rezidenţiale cu vile. Primul va fi realizat în parteneriat cu SC "Concas" SA Buzău. Al doilea ansamblu va fi ridicat într-un regim special, cu locuinţe al căror preţ să nu depăşească 200 de euro/mp "la roşu". Acest ansamblu va avea circa 250 de case în final.

Contractul de asociere în participaţiune a fost încheiat de primărie cu "Concas" Buzău în 14 noiembrie 2006, pentru un complex rezidenţial întins pe circa 11 hectare.

Viceprimarul Călăraşiului, Picu Şişman, susţine că lucrările vor demara în acest an: "Odată aprobat Planul Urbanistic Zonal, societatea din Buzău se va putea apuca de construcţia imobilelor, iar Primăria Călăraşi va avea cadrul legal să organizeze licitaţia pentru executarea lucrărilor de extindere a utilităţilor".

În total, vor fi 120 de vile, cu suprafeţe construite de peste 154 mp, pentru care se vor aloca loturi între 250 şi 400 mp. Preţul estimativ al construcţiilor nu a fost încă stabilit, dar specialiştii susţin că preţul de vânzare va fi în jur de 800 euro/mp.

Asocierea este realizată pentru o perioadă de cinci ani, timp în care "Concas" şi-a luat angajamentul că va finaliza lucrările şi va vinde toate construcţiile către persoane fizice sau juridice.

Chiar dacă primăria asigură terenul pentru viitorul cartier rezidenţial, în sarcina acesteia vor mai intra şi realizarea utilităţilor, drumurilor interioare, trotuarelor şi spaţiilor verzi. Primăria Călăraşi a alocat 100.000 de lei pentru demararea lucrărilor la utilităţi.

Viceprimarul Picu Şişman mai spune că problema a devenit prioritară în condiţiile în care tot mai multe persoane îşi manifestă interesul pentru o locuinţă în acest cartier. Până acum au fost depuse la primărie 54 de solicitări.

Cartier din panouri tip concretwall

Călăraşiul este înconjurat de obiective industriale la nord-est şi de braţul Borcea de la sud la nord. Cel de-al doilea cartier rezidenţial din oraş va fi construit în partea de est, către Slobozia, între fabrica de sticlă "Saint-Gobain", "Comceh" şi "Prefab". Consilierul local Florea Olaru ne-a declarat că acest complex rezidenţial va fi destinat celor care nu dispun de foarte mulţi bani şi vor o locuinţă individuală. Astfel, vor fi construite case cu panouri tip concretwall (tehnologie germană), realizate la Hunedoara.

Domnia sa ne-a precizat: "Un imobil cu o suprafaţă de 100 mp va ajunge să coste în jur de 20.000 de euro, la roşu. O locuinţă mai spaţioasă cu toate dotările va ajunge la 40.000 de euro, ceea ce este mai mult decât convenabil, având în vedere că preţurile apartamentelor din Călăraşi depăşesc suma de 50.000 de euro".

47 de locuinţe sociale

Pentru cei care nu-şi permit achiziţionarea, de pe piaţa liberă, a unui apartament, Primăria Călăraşi va asigura 47 de locuinţe sociale în blocul J21. Primarul Nicolae Dragu susţine că repartiţia se va face la data de 1 decembrie 2007, chiar dacă lucrările de reabilitare ale blocului s-au terminat. Firma "John Construct" a finalizat execuţia cu o lună şi jumătate înainte de termen. Reabilitarea blocului J21 a fost realizată cu bani din bugetul local. "Cei 1,4 milioane de lei au fost cheltuiţi eficient. Eu sunt mulţumit de modul cum s-a lucrat, de calitatea lucrărilor şi de seriozitatea societăţii John Construct", a declarat Nicolae Dragu.

Se finalizează etapa a doua a cartierului ANL

Din cartierul ANL II, au fost recepţionate 60 din totalul de 116 unităţi locative. Întregul ansamblu este programat pentru finalizare la sfârşitul anului curent. Proiectul, de peste 1,9 milioane de euro, a fost demarat în urmă cu mai mulţi ani. Timp de doi ani, lucrările au stagnat din cauza lipsei fondurilor necesare, dar şi pentru că s-a schimbat soluţia tehnică a pereţilor exteriori. "Dacă nu vom reuşi să le repartizăm până la sfârşitul anului, sigur vom face acest lucru la începutul lui 2008", susţine primarul Nicolae Dragu. La finele lunii octombrie, se lucra în forţă la execuţia imobilelor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional