Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Nordul Capitalei - luat cu asalt de marii dezvoltatori de proiecte rezidenţiale

F.A. Locuinţe /

Ansamblu de locuinţe pe str. Aleea Privighetorilor nr. 14-16, sector 1 - stadiul lucrărilor la jumătatea lunii februarie 2007

Ansamblu de locuinţe pe str. Aleea Privighetorilor nr. 14-16, sector 1 - stadiul lucrărilor la jumătatea lunii februarie 2007

Sectorul 1 al Capitalei a cunoscut, anul trecut, o puternică dezvoltare rezidenţială mai ales în partea de nord. Cele mai multe autorizaţii de construire eliberate de Primăria sectorului 1 în cursul anului 2006 vizează, ca de obicei, ridicarea de imobile de locuit noi.

Liliana Măgureanu, şeful serviciului autorizaţii din cadrul primăriei, ne-a declarat că anul 2006 s-a remarcat prin faptul că cei mai puternici investitori au lansat mult mai multe dezvoltări rezidenţiale noi decât în anii trecuţi. "Deşi nordul sectorului s-a dezvoltat mult din acest punct de vedere în anii trecuţi, iar terenurile libere s-au împuţinat considerabil, iată că în 2006 zona a fost, practic, luată cu asalt, din nou, de marii investitori", apreciază domnia sa.

Majoritatea ansamblurilor autorizate sunt, în prezent, în diferite stadii de execuţie şi totalizează peste 2.000 de unităţi locative. Proiectele sunt, însă, multianuale şi de mare amploare.

"Impact" a obţinut autorizaţie pentru trei cartiere noi

Cunoscuta societate "Impact Developer & Contractor" a primit de la Primăria sectorului 1 autorizaţii de construire pentru demararea lucrărilor pentru trei ansambluri rezidenţiale noi. Astfel, în zona Pădurea Neagră, vor apărea cartierele "Rubin" şi "Blue", iar în zona Pădurea Pustnicu va fi ridicat ansamblul Topaz.

Cele trei dezvoltări fac parte din ansamblul "Greenfield", situat în nordul Bucureştiului, pe o suprafaţă de 600.000 mp. Cartierul este considerat cel mai mare şi mai ambiţios proiect din portofoliul "Impact" şi va avea vile individuale (parter şi etaj) şi înşiruite (parter şi etaj, parter, etaj şi mansardă), precum şi blocuri de apartamente pe parter, două etaje şi mansardă.

Având în vedere amploarea acestui proiect, care va cuprinde, în total, 3.800 de unităţi locative, dezvoltarea lui va fi realizată în două etape. Prima fază de execuţie constă în construirea ansamblurilor "Rubin" şi "Blue", ambele cu un număr total de 465 unităţi locative în vile individuale (parter şi etaj), înşiruite (parter şi etaj şi parter, etaj şi mansardă) şi blocuri cu patru niveluri.

Cartierul "Rubin" se va întinde pe o suprafaţă de 26.800 mp şi presupune realizarea a 34 de locuinţe individuale înşiruite şi a 16 blocuri cu trei şi patru niveluri (în total 120 de apartamente).

Ansamblul "Topaz" va cuprinde 13 blocuri de apartamente, 20 de vile înşiruite şi opt vile individuale.

"Triumf Construct" va realiza peste 900 de unităţi locative

Conducerea societăţii "Triumf Construct" a anunţat, pentru anul în curs, mai multe dezvoltări imobiliare care totalizează peste 900 de unităţi locative în vile individuale şi blocuri. În acest sens, compania a obţinut, anul trecut, autorizaţiile de construire de la Primăria sectorului 1. Majoritatea imobilelor se află deja în curs de execuţie.

Pentru zona Iones-cu-Siseşti, "Triumf Cons-truct" a obţinut autorizaţii pentru realizarea a 21 de vile pe parter, etaj şi mansardă şi a unui bloc. O altă dezvoltare din aceeaşi zonă vizează construirea de imobile de locuit pe subsol, parter şi patru etaje.

În zona Mânzului a demarat construirea a şase blocuri pe subsol, parter şi şase etaje, iar pe strada Horia Măcelaru a fost avizată execuţia unui imobil pe subsol, parter şi nouă etaje.

"Triumf Construct" mai are autorizată o dezvoltare cu funcţiuni mixte pe Şoseaua Chitilei. Aici vor fi construite locuinţe cu spaţii comerciale la parter într-un imobil cu un regim de înălţime două subsoluri, parter şi patru etaje.

"Greenlake Development" construieşte vile în zona Petre Aurelian

Primăria sectorului 1 a eliberat trei autorizaţii de cons-truire pentru realizarea unor complexuri rezidenţiale în zona Petre Aurelian. Ansamblurile companiei "Greenlake Development" vor cuprinde 15, 13 şi respectiv 11 vile pe parter şi două etaje. Tot în această zonă, au mai fost emise autorizaţiile pentru trei blocuri pe subsol, parter şi patru etaje, respectiv pe două subsoluri, parter şi şase etaje. Locuinţele vor fi deservite de o grădiniţă şi un complex comercial. "Greenlake Development" a mai obţinut avizul şi pentru un bloc pe două subsoluri, parter şi şase etaje în zona Şoseaua Nordului.

Bloculeţele cu cinci-şase niveluri şi vilele cu două-trei etaje au împânzit zonele bune

din sector

Persoanele fizice şi micii investitori au continuat, şi anul trecut, să construiască noi imobile de construit în zonele bune din sector. Liliana Măgureanu ne-a spus că persoanele fizice construiesc vile cu parter şi două sau trei etaje pe terenuri mai mult sau mai puţin generoase. Locuinţele sunt spaţioase, iar materialele de construcţie şi finisajele sunt de foarte bună calitate.

Blocurile cu regim mic de înălţime sunt ridicate fie de persoane fizice, fie de firme mai mici. Imobilele cuprind, de regulă, câteva apartamente foarte spaţioase şi cu finisaje de lux. Aceste locuinţe sunt realizate atât pentru vânzare, cât şi pentru închiriere.

Cele mai solicitate zone din acest punct de vedere sunt cele centrale, Ionescu-Siseşti, Teişani-Centură, dar şi Dobrogeanu-Gherea.

Doamna Măgureanu ne-a mai precizat că primăria a autorizat construcţia de vile pe parter şi etaj în special în cartierele periferice ale sectorului. Noile locuinţe se construiesc pe terenurile libere sau prin demolarea caselor vechi din paiantă. "Putem deja spune că zonele Chitila, Bucureştii Noi, Giuleşti şi Vatra Nouă sunt acum aproape complet reîn-noite din punct de vedere al fondului locativ", a adăugat domnia sa.

Locuinţele din centru sunt în plin proces de reabilitare şi restaurare

Finalizarea dosarelor de retrocedare a proprietăţilor confiscate în perioada regimului comunist a prilejuit investitorilor achiziţia unor imobile de mare valoare arhitecturală din centrul Capitalei, care trec acum printr-un amplu proces de restaurare şi modernizare. Şeful serviciului autorizaţii din cadrul primăriei apreciază că lucrările finalizate sunt de foarte bună calitate şi că imobilele sunt utilizate acum ca sedii de firme sau ambasade. Vilele fără valoare arhitectonică din zonele centrale au suportat sau urmează să suporte lucrări de consolidare, extindere sau supraetajare.

Cresc solicitările pentru modificări interioare în locuinţele existente

Primăria sectorului 1 a fost asaltată, şi anul trecut, de multe solicitări pentru autorizarea de modificări interioare în apartamente şi extinderi sau supraetajări ale caselor din cartierele periferice. Liliana Măgureanu ne-a spus că locuinţele din cărămidă cu grădini mici de la periferia sectorului sunt consolidate şi supraetajate, iar apartamentele din zona Aviaţiei, Bucureştii Noi, Mihalache continuă procesul de modificare a compartimentării inte-rioare.

"Băneasa Investments" îşi continuă dezvoltarea cu 109 vile şi şase blocuri

Compania "Băneasa Investments" a lansat, în anul 2005, construcţia unui orăşel de peste un miliard de euro pe un teren de circa 200 de hectare din zona Băneasa. Execuţia durează circa zece ani, iar ampla dezvoltare imobiliară cuprinde, pe lângă locuinţe, şi zone întinse de birouri şi centre comerciale.

Anul trecut, "Băneasa Investments" a obţinut autorizaţii de construire pentru realizarea a trei blocuri cu apartamente pe subsol, parter şi patru etaje în zona Aleea Privighetorilor şi a încă trei imobile similare în zona Agronomiei. De asemenea, societatea a mai obţinut autorizaţii pentru construirea a 109 vile pe parter şi etaj în zona Gherasim Constantinescu.

"Irish Holdings" finalizează ansamblul din zona Străuleşti

Societatea "Irish Holdings" a primit autorizaţiile de construire pentru finalizarea a 14 vile din ansamblul pe care îl dezvoltă în zona Străuleşti. Locuinţele au un regim de înălţime parter şi etaj. Cartierul este amplasat pe un teren generos din strada Coralilor.

Altă dezvoltare de mai mică anvergură aparţine "Cefin Real Estate Alpha" SRL. Este vorba despre un bloc pe trei subsoluri, parter, 12 etaje şi al treisprezecelea retras pe strada Horia Măcelaru. Firme care au obţinut, anul trecut, autorizaţia de construire pentru investiţii rezidenţiale sunt "Alexandrion Grup" pentru un bloc pe subsol, parter, trei etaje şi al patrulea retras, din Şoseaua Nordului, "Alia Immobiliare" pentru un cartier de blocuri cu cinci până la 20 de etaje în zona Alexandru Averescu, dar şi o asociaţie de proprietari care construieşte un imobil cu apartamente de zece etaje pe Calea Victoriei.

Direcţia de Urbanism a Primăriei sectorului 1 a eliberat, anul trecut 1.848 de autorizaţii de construire şi 4.271 certificate de urbanism. În total, primăria a înregistrat 11.728 de cereri de autorizare, din care 10.557 sunt pentru construcţii, iar restul pentru branşamente. Au mai fost aprobate, în cursul anului trecut, un număr total de 252 Planuri Urbanistice de Detaliu.

Circa 37% din autorizaţiile eliberate anul trecut sunt pentru imobile de locuit noi, în timp ce aproape o treime au fost emise pentru extinderi, amenajări şi modificări interioare în locuinţele existente. O cincime din autorizaţiile avizate reprezintă lucrările de demolare pentru diverse imobile. Construcţiile cu destinaţia de locuinţe avizate de primărie în 2006 sunt cu circa 38% mai numeroase decât cele autorizate în anul precedent. Şi amenajările interioare şi extinderile locuinţelor existente au crescut, în perioada menţionată, cu aproape 8%.

Sectorul 1 se va îmbogăţi, în curând, cu patru mari centre comerciale noi. Este vorba despre un hipermarket "Penny" în zona Bucureştii Noi, investiţie a grupului german "Rewe". "Triumf Construct" are în execuţie un centru comercial în zona Chitila, iar "Băneasa Investments" realizează un centru de mobilă Ikea, un mall pe subsol, parter şi două etaje (ultimul parţial) şi un showroom cu birouri în zona Bucureşti-Ploieşti.

Investiţii în birouri mai fac firme precum "Asiban" (strada Mihai Eminescu - subsol, parter şi şapte etaje), "Banca Transilvania" (Bucureşti-Ploieşti - două subsoluri, parter şi patru etaje), şi "Millenium Grup" (controversatul imobil cu patru subsoluri, parter şi 19 etaje de lângă Catedrala Sf. Iosif - strada Berthelot). "World Trade Center" Bucureşti construieşte în Piaţa Montreal un hotel cu subsol, parter şi cinci etaje. n

"Băneasa Development" SRL este beneficiarul spaţiilor comerciale Ikea. Manager de proiect este "Aquarius Grup" SRL, proiectant general "M & D Cons Investiţii" SRL. Antreprenor general al lucrărilor este "Conarg" din Piteşti. Antreprenorii specializaţi sunt: pentru instalaţii - SC "Arconi Grup", curenţi slabi - "SC S.S.I. Import -Export" , platforme exterioare - SC "Apolodor Comimpex" SRL. În fotografie - stadiul lucrărilor la jumătatea lunii februarie 2007.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional