Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

OFER LIEBERSON, TAGOR:"2014 - momentul potrivit pentru achiziţia de locuinţe noi"

Companii /

"2014 - momentul potrivit pentru achiziţia de locuinţe noi"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Preţurile pentru construcţiile noi sunt la aproximativ jumătate faţă de nivelul din anii 2006-2007, ne-a declarat Ofer Lieberson, proprietarul Tagor Asset Management, care crede că mai jos de atât piaţa nu va coborî. Domnia sa crede că 2014 este un an foarte bun pentru construcţia şi achiziţia de locuinţe noi. Tagor are în dezvoltare 400 de locuinţe noi în Bucureşti, Ilfov, Timişoara şi Arad.

    De când a început criza în 2008, băncile au început să acumuleze o mulţime de datorii mari în sectorul de real estate şi au pornit un proces de recuperare a activelor pentru stingerea datoriilor respective. Proprietarul Tagor apreciază că, până acum şase luni, băncile nu au reuşit să vândă mai nimic şi au tot acumulat active din insolvenţe. Multe dintre activele aflate în portofoliile băncilor, în acest moment, au nevoie de o repoziţionare, în opinia domniei sale, care ne-a spus că acest lucru necesită multe cunoştinţe în materie de real estate - o expertiză pe care instituţiile bancare nu o au.

    "Preţurile de construcţie au ajuns la cel mai scăzut nivel posibil, la jumătate faţă de perioada 2006-2007"

    Reporter: Cum estimaţi că va evolua piaţa construcţiilor de locuinţe noi pe termen scurt şi mediu în România?

    Ofer Lieberson: În prezent, în Bucureşti, putem vedea că sunt mai multe construcţii decât în urmă cu câţiva ani. Cred că vom avea din ce în ce mai multe construcţii noi în următoarele 12-24 de luni şi, cu siguranţă, în următorii doi ani, pentru că potenţialul pieţei se va îmbunătăţi, iar investitorii vor găsi finanţare, în special cei mai stabili dintre dezvoltatori. Trebuie să ne reamintim că, în ultimii cinci ani, abia dacă s-a construit ceva. Cererea există, şi trebuie să o satisfacem cumva.

    Reporter: Vom avea sau nu o cerere mai mare? Dar o creştere a preţurilor de vânzare?

    Ofer Lieberson: Nu cred că preţurile vor scădea, pentru că sunt deja la un nivel scăzut. Oamenii trebuie să realizeze că, astăzi, preţurile pentru construcţii sunt la jumătate din nivelul la care erau în anii 2006-2007. La acea vreme, preţurile pentru clădirile rezidenţiale de câteva etaje erau undeva la 750 euro/mp, iar acum poţi construi clădiri de o calitate destul de bună cu doar 400 euro/mp. Şi preţurile terenurilor sunt foarte scăzute.

    Dacă potenţialii clienţi aşteaptă ca preţurile să mai scadă fac o mare greşeală. Ca de fiecare dată cum se întâmplă în viaţă, când preţurile cresc oamenii se grăbesc să cumpere şi plătesc mai mult. Dacă oamenii chiar sunt interesaţi să achiziţioneze locuinţe, recomandarea mea pentru ei ar fi că anul acesta este unul dintre cele mai bune momente să o facă.

    Reporter: Câte locuinţe mai aveţi acum disponibile pentru vânzare?

    Ofer Lieberson: În acest moment, construim patru proiecte. Prima fază a proiectelor din Bucureşti şi Bragadiru a fost finalizată şi suntem în curs de vânzare a locuinţelor. Vorbim aici de 75 de unităţi locative dintr-un total de 500.

    Mai construim în Pipera un număr de aproximativ 100 de locuinţe dintr-un total programat de 600 şi estimăm că vor fi gata până la sfârşitul anului. Mai ridicăm 100 de apartamente în Arad dintr-un total de 1200 de unităţi proiectate şi, de asemenea, un centru comercial ce va fi gata în două luni, iar pentru el am început deja să vindem spaţii pentru închiriat.

    Vom construi şi în Timişoara 100 de apartamente (dintr-un total de 1200) şi un centru comercial. Şi în acest caz primele locuinţe vor fi gata la sfârşitul anului.

    Reporter: Cum aţi reuşit să construiţi şi să vindeţi locuinţe pe timp de criză? Aţi oferit preţuri accesibile sau aţi avut sisteme de plată flexibile?

    Ofer Lieberson: Noi am pus la dispoziţie ambele variante. Din fericire, Tagor a început construcţiile după criză, aşa că am fost capabili să ne adaptăm oferta de locuinţe la mediul de atunci. Toate apartamentele pe care le-am construit se încadrează în programul "Prima Casă", iar obiectivul nostru este să realizăm locuinţe de calitate bună, la preţuri accesibile.

    Noi construim cartiere, nu doar apartamente şi oferim un anumit stil de viaţă. Cu alte cuvinte, toate proiectele noastre au un parc central cu facilităţi pentru copii, cu săli de sport şi multe altele, toate acestea fiind gratuite pentru locatari, desigur. În acest moment, extindem un program prin care oferim împrumuturi foarte interesante pentru dezvoltatori.

    Reporter: De ce tocmai acum aţi decis să intraţi pe piaţa de credite neperformante?

    Ofer Lieberson: De când a început criza în 2008, băncile au început să acumuleze o mulţime de datorii mari în sectorul de real estate şi au pornit un proces de recuperare a activelor pentru stingerea datoriilor respective. Dar, dacă verificăm piaţa, vom vedea că, până acum şase luni, băncile nu au reuşit să vândă nimic şi au tot acumulat datorii, au tot acumulat active, dar n-au vândut mai nimic.

    N-au vândut din mai multe motive.

    Unul dintre motive este că băncile din România, precum şi cele din vestul Europei au aşteptat să treacă criza, care sperau să se încheie într-un an sau doi, dar acest lucru nu s-a întâmplat. După ce au văzut că această criză se adânceşte, băncile au început să simtă presiunea pusă de băncile centrale din România şi din alte ţări pe îmbunătăţirea bilanţurilor şi pe lichidităţi. Astfel, instituţiile financiare au început să vândă portofoliile de active în a doua jumătate a lui 2013 şi prima parte din 2014, iar noi anticipăm că acest trend va continua până anul viitor, inclusiv.

    Vreau să clarific faptul că aceste portofolii se referă la creditele neperformante. Asta înseamnă că dacă ai construit o clădire sau ai cumpărat-o printr-un împrumut şi n-ai plătit-o, banca îţi poate lua împrumutul, dar nu neapărat şi activul. În acest moment, băncile pot să facă două lucruri: să vândă datoriile şi să-i lase pe alţii să colecteze banii sau să ia activul respectiv şi să-l vândă ca să-şi stingă datoriile. Acestea sunt două aspecte diferite ale pieţei de credite neperformante.

    Dacă nu plăteşti împrumutul, banca îţi ia proprietatea şi o vinde, iar tu pierzi activul. Există cazuri de împrumuturi care nu sunt plătite de un an sau doi, iar cu cât trece timpul, cu atât va fi mai greu ca băncile să-şi recupereze banii. Aşa că sunt dispuse să vândă la preţuri mai scăzute. Investitorii privaţi au o libertate de acţiune cu privire la aceste credite neperformante, care este diferită faţă de poziţia băncilor. Putem să creăm o mulţime de scenarii cu privire la aceste împrumuturi.

    Reporter: Sunt opinii în piaţă că proprietăţile scoase acum la vânzare de către bănci sunt neatractive în marea lor majoritate sau au preţuri foarte mari. Dumneavoastră cum vedeţi situaţia?

    Ofer Lieberson: Dacă un dezvoltator a construit un apartament mic, într-o locaţie bună, în 2007, n-a avut nicio problemă. Pentru că, având aproximativ 50 mp, în centrul Bucureştiului sau în Titan sau în alte zone bune, apartamentul respectiv a putut fi vândut, într-un fel sau altul, dacă proprietarul n-a reuşit să-şi plătească împrumutul pentru el.

    Multe dintre locuinţele aflate în proprietatea băncilor, în acest moment, au nevoie de o repoziţionare, iar asta necesită multe cunoştinţe în materie de real estate, o expertiză pe care instituţiile bancare nu o au. Aşadar, să spui că banca vinde numai lucruri proaste sau active nu prea bune este o afirmaţie generală care este corectă pentru cei din afara acestui domeniu. Dar dacă eşti profesionist, în această piaţă imensă a activelor, există active din domeniul real estate care pot fi valorificate dacă ştii ce să faci cu ele.

    Reporter: Vă concentraţi pe un anumit tip de proprietăţi?

    Ofer Lieberson: Noi ne concentrăm pe zona rezidenţială şi pe centrele comerciale, dar preferăm proiectele rezidenţiale. Nu ne orientăm neapărat spre alte segmente. Ne îndreptăm atenţia spre active la care Tagor poate să adauge valoare prin expertiza noastră în dezvoltare, în marketing şi vânzări, pentru a putea să ne adaptăm cerinţelor pieţei actuale.

    Reporter: Cum caracterizaţi oferta de finanţare a băncilor autohtone pentru achiziţia de locuinţe?

    Ofer Lieberson: Teoretic, ofertele băncilor sunt ok. Problema este că cei mai mulţi oameni nu se încadrează în cerinţele necesare pentru a lua bani cu împrumut. Dar, dacă te încadrezi în aceste cerinţe, poţi să iei un credit destul de mare, în special prin programul "Prima Casă". Dacă vrem ca piaţa imobiliară să-şi revină cât mai repede, trebuie să ne asigurăm că oamenii pot să obţină împrumuturi bancare.

    Reporter: Mai este sau nu România un El-Dorado imobiliar?

    Ofer Lieberson: Nu am un glob de cristal în care să văd viitorul, dar, dacă ne referim la preţuri, acestea vor creşte cu siguranţă. Ca să ajungem din nou la nivelul din 2006, va trece foarte mult timp.

    Reporter: Consideraţi că preţurile proprietăţilor din ţara noastră au atins cel mai scăzut nivel posibil?

    Ofer Lieberson: Nu cred că preţurile vor scădea mai mult de atât. Desigur că băncile vor mai tăia din preţ, iar oamenii vor putea cumpăra mai ieftin, dar, vorbind la modul general, cred că după 5-6 ani de criză am atins cel mai scăzut nivel posibil al preţurilor. Nu văd cum ar putea să mai scadă şi mai mult. Cum am mai spus, acesta este un moment foarte prielnic pentru cumpărătorii de proprietăţi.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional