Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

"Orientarea către sustenabilitate contribuie la creşterea competitivităţii în domeniul materialelor de construcţii"

Materiale /

"Orientarea către sustenabilitate contribuie la creşterea competitivităţii în domeniul materialelor de construcţii"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Transparenţa şi deschiderea către valorile sustenabilităţii vor avea o contribuţie esenţială la creşterea competitivităţii în domeniul materialelor de construcţii şi în industriile conexe, este de părere Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry. Acesta ne-a spus, într-un interviu, că orientarea către practici sustenabile poate, de asemenea, să aibă o influenţă pozitivă asupra dezvoltării la nivel local. ROCA Industry a lansat în această vară primul raport său pe sustenabilitate.

    (Interviu cu Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry)

    Reporter: ROCA Industry a lansat în această vară primul raport pe sustenabilitate. Care sunt noile standarde setate în industria locală a materialelor de construcţii de acest raport?

    Ionuţ Bindea: Punerea în aplicare a unui cadru care să susţină o dezvoltare durabilă a fost o prioritate încă de la început pentru ROCA Industry, primul holding industrial de materiale de construcţii din România, listat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, în curs de tranziţie anul acesta către piaţa principală.

    Am făcut public angajamentul nostru odată cu lansarea primului Raport de Sustenabilitate, ce reprezintă un pas important către România industrială modernă, orientată către a genera valoare pe termen lung pentru business, comunităţile care susţin activitatea comercială şi mediul care oferă resursele de care avem nevoie.

    Raportul reflectă demersurile holdingului, care sunt implementate la nivelul companiilor din portofoliu ce au făcut obiectul raportului - BICO Industries, EVOLOR (fost Sarcom), ECO EURO DOORS şi DIAL, colectând atât date calitative, cât şi cantitative, care vor funcţiona ca o bază de referinţă la nivelul sectorului materialelor de construcţii. Astfel, obiectivele anuale vor fi evaluate pornind de la datele prezentate în acest prim raport, structurat în jurul priorităţilor specifice ESG - economic, social şi mediu.

    Reporter: Cum credeţi că va fi influenţată activitatea din domeniul materialelor de construcţii de implementarea practicilor sustenabile, în condiţiile în care peste 37% din totalul deşeurilor generate provin din industria de construcţii, demolări şi întreţinere a infrastructurii?

    Ionuţ Bindea: Pornim la drum conştienţi de provocările domeniului în care activăm şi hotărâţi să participăm activ la tranziţia către soluţii care să conducă la scăderea impactului negativ pe care marile industrii îl au asupra societăţii în general. De aceea, în fabricile din portofoliul nos­tru, urmărim proiectarea şi fabricarea produselor pentru a fi durabile şi rezistente, contribuind astfel la prelungirea ciclului lor de viaţă şi la reducerea necesităţii înlocuirii frecvente. În plus, ne angajăm să reciclăm şi, pe cât posibil, să reutilizăm materialele noastre, de asemenea contribuind, astfel, la reducerea cantităţilor de deşeuri generate în industrie. Obiectivul nostru general este să valorificăm prin reciclare cel puţin 70% din deşeurile de producţie ale întregului holding. Considerăm că transparenţa şi deschiderea către valorile sustenabilităţii vor avea o contribuţie esenţială la creşterea competitivităţii în domeniul materialelor de construcţii şi în industriile conexe.

    Orientarea către practici sustenabile poate, de asemenea, să aibă o influenţă pozitivă asupra dezvoltării la nivel local. Holdingul nostru are în vedere parteneriate şi sprijinirea furnizorilor locali, dezvoltarea capacităţilor de producţie şi transferul de cunoştinţe. Susţinerea economiei locale poate îmbunătăţi condiţiile de trai şi se pot crea oportunităţi noi pentru comunitate, care să accelereze dezvoltarea zonei. La nivel de business, beneficiile unei reţele de furnizori locali pot reduce costurile de transport şi emisiile de gaze cu efect de seră.

    Reporter: Ce practici sustenabile urmează să implementaţi în companiile din portofoliu?

    Ionuţ Bindea: Făcând parte dintr-un holding, mizăm pe unitate şi, atunci când implementăm noi proceduri, toate companiile din portofoliul nostru urmează să adopte noi practici sustenabile pe sectorul de industrie în care activează, astfel încât să atingem obiectivele propuse, atât la nivel individual, cât şi la nivelul holdingului.

    Deja ne îndreptăm atenţia către surse de energie regenerabilă şi alocăm resurse financiare pentru montarea de panouri fotovoltaice care să susţină zona de producţie. Proiectele sunt deja finalizate în cadrul companiilor EVOLOR, care asigură 100% din necesarul de energie, BICO Industries, care acoperă 20% din necesar, cel mai recent DIAL a pus în funcţiune sistemele de panouri fotovoltaice.

    Investiţiile direcţionate către modernizarea şi retehnologizarea liniilor de producţie din fabricile noastre reprezintă o altă prioritate pentru dezvoltarea durabilă, pentru că ne permite să eficientizăm consumul de energie şi să diminuăm emisiile de gaze cu efect de seră.

    Reporter: Urmăriti dezvoltarea a cel putin patru produse fezabile pentru industria de green building. Care sunt acestea?

    Ionuţ Bindea: Adaptarea portofoliului actual de produse, în conformitate cu principiile ESG, este un obiectiv prin care urmărim să ne consolidăm poziţia strategică în piaţa materialelor de construcţii, devenind un partener de încredere al companiilor şi al consumatorilor care fac alegeri responsabile, ce aduc beneficii de lungă durată.

    Vom parcurge în următorii doi ani un proces accelerat de R&D pentru a dezvolta produse fezabile, care să se alinieze conceptului de green building, care propune construcţii performante, cu impact cât mai redus asupra mediului din jur. O direcţie vizată este investigarea posibilităţii de a accesa nişa vopselelor sustenabile, prin intermediul EVOLOR, unul dintre cei mai mari jucători din industria de vopseluri şi lacuri, companie deţinută direct.

    Reporter: V-ati propus să valorificati anual, prin reciclare, 70% din deseurile de producţie şi să reduceţi emisiile de carbon cu 20% până în 2030, în companiile din portofoliu. Cum credeţi că vor ajuta aceste măsuri la dezvoltarea cifrei de afaceri?

    Ionuţ Bindea: Precizez că în companiile din holdingul ROCA Industry există deja un sistem de management al deşeurilor bine pus la punct, care monitorizează activ cantităţile de deşeuri generate şi asigură preluarea lor de către firmele de colectare şi reciclare autorizate. Planurile noastre de dezvoltare strategică includ obiective pe termen lung, cum este şi tranziţia către un cadrul sustenabil, care se conturează accelerat şi în România, urgentat atât de nevoia de acţiuni concrete, cât şi de cadrul legislativ care le transformă în obligativitate la nivel de business.

    Pentru atingerea obiectivelor de a recicla 70% din deşeurile de producţie la nivelul holdingului şi reducerea emisiilor de carbon cu 20% până în 2023, precum şi creşterea cifrei de afaceri, ne concentrăm eforturile şi know-how-ul pentru a pune bazele unui sistem echilibrat, în care eficientizăm procesul, actualizăm echipamentele, reducem consumul, intrând în sistemul circular, în care reciclăm şi reintroducem în circuit materia primă. Costurile iniţiale crescute reprezintă o realitate pentru orice manager, dar privind în perspectivă, companiile care vor construi un cadru sustenabil solid, vor avea acces la o plajă în plină dezvoltare de clienţi, parteneri de afaceri, investitori.

    Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat în prima parte a anului în curs şi ce estimări aveţi pentru întregul an 2023 faţă de anul trecut?

    Ionuţ Bindea: Companiile productive din cadrul holdingului au înregistrat, în primele şase luni ale anului 2023, o cifră de afaceri cumulată în valoare totală de 289,5 milioane lei, în creştere cu 5,7% faţă de perioada similară din 2022.

    Perspectivele anului 2023 sunt influenţate de o încetinire conjuncturală a ritmului din sectorul construcţiilor, caracterizată de o presiune mare pe marje. Specialiştii ROCA Industry estimează că situaţia va continua şi în trimestrul al treilea, sub impactul modificărilor fiscale din sectorul construcţiilor şi, implicit, de cererea pentru materiale de construcţii.

    Reporter: Cum faceţi faţă crizei forţei de muncă? Câţi angajaţi aveţi?

    Ionuţ Bindea: În prezent, numărul total de angajaţi este de 998, iar această cifră include echipa holdingului ROCA Industry şi angajaţii companiilor pe care le deţinem. Este de menţionat şi faptul că avem un grad de retenţie de peste 80% la nivelul companiilor din grup, dovadă că eforturile noastre direcţionate către păstrarea forţei de muncă dau roade şi ne asigură o bază solidă de personal, componentă esenţială în planurile noastre de dezvoltare. Deşi se aduce frecvent în discuţie penuria acută în ceea ce priveşte numărul de angajaţi din domeniul industrial, pot spune din experienţă că există forţă de muncă necalificată, disponibilă, atât timp cât angajatorul respectă anumite criterii.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional