Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Panouri solareReduceţi cheltuielile cu energia, utilizând panouri solare

F.A. Consilier /

Reduceţi cheltuielile cu energia, utilizând panouri solare

Dimensionarea corectă a sistemului face diferenţa între risipă şi economie

Alegerea panourilor nu este una uşoară şi nu se face la întâmplare. Pe piaţa de profil sunt disponibile soluţii pentru toate buzunarele şi toate pretenţiile, iar succesul alegerii dumneavoastră depinde de colaborarea cu societatea de la care cumpăraţi.

Pentru a vă putea recupera investiţia trebuie să fiţi atenţi să achiziţionaţi un sistem solar care să fie potrivit locuinţei dumneavoastră. "Trebuie să apreciaţi dacă se amortizează investiţia pe care o faceţi, adică dacă ceea ce produce panoul solar în timpul vieţii sale este mai mult decât valoarea totală a investiţiei, în cât timp şi ce profit realizaţi", este de părere Adrian Berneagă, directorul departamentului Solare al societăţii "Duo Best Grup" SRL din Bucureşti.

Primul lucru de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă hotărâţi să achiziţionaţi panouri solare este dacă aveţi într-adevăr nevoie de ele, susţine Narcisa Tudor, administratorul societăţii "Solar-Energy" SRL din Timişoara: "Există situaţii în care investiţia în panouri solare termice pentru apă caldă sau fotovoltaice este prea mare. Aceasta, în coroborare cu durata de viaţă peste perioada de garanţie, nu se va amortiza niciodată comparativ cu folosirea în continuare a lemnelor, de pildă, pentru încălzirea apei sau a curentului din reţea la un tarif preferenţial. Şi pentru că trăim în România, contează foarte mult preţul de achiziţie, garanţia oferită şi durata de viaţă".

Atunci când vă hotărâţi să achiziţionaţi un astfel de sistem trebuie să vă gândiţi foarte bine unde vreţi să economisiţi: la consumul de gaz/lemn pentru încălzirea apei sau la consumul de curent electric.

"Înainte să alegeţi un sistem solar este obligatoriu să decideţi ce vreţi să economisiţi: gazul, lemnele sau curentul electric. În cazul în care vreţi să faceţi economii la curentul electric folosiţi panourile fotovoltaice care funcţionează fără nicio restricţie, independent de climă sau temperatură. Dacă vă decideţi să reduceţi consumul de gaz sau lemne, atunci trebuie să luaţi în calcul perioada în care doriţi să funcţioneze acest sis­tem, şi anume, numai primăvara până toamna sau tot anul. Există trei tipuri de panouri solare: cu tuburi vidate, cu tuburi nevidate sau plane. Dintre acestea doar cele cu tuburi vidate sunt capabile să funcţioneze de-a lungul întregului an", ne-a declarat Varvedo Levente, administratorul societăţii "VAR-Alternativ Therm" din Baia Mare.

Panourile plate au un randament mai mic cu aproximativ 25-30% comparativ cu cele cu tuburi vidate. Adrian Berneagă, de la "Duo Best Grup" Bucureşti ne-a declarat: "La panourile încălzitoare de apă, trebuie remarcat că sistemul de panouri plate are un randament mai mic cu 25-30 % decât cel cu tuburi vidate, indiferent de producător, iar preţurile sunt aproximativ egale, deci amortizare mai greoaie. Atunci când alegeţi un panou trebuie să fiţi atenţi la performanţele sistemului garantate de producător şi să întrebaţi specialiştii în domeniu ce temperatură minimă asigură iarna pentru apa caldă, ce garanţie în timp acordă producătorul sau dacă există la aceeaşi parametri un panou mai convenabil".

Ţineţi cont de accesorii

Este foarte important de înţeles faptul că nu discutăm doar de panouri solare şi atât. Un sistem solar este format din multe alte elemente la fel de importante ca şi panoul în sine. În cazul sistemelor fotovoltaice lucrurile de care ar trebui să ţineţi cont sunt, în principal, următoarele:

- Din ce este compus sistemul solar şi ce accesorii mai sunt necesare. De exemplu, nu toate sistemele au incluse baterii care să stocheze energia electrică o perioa­dă mai lungă de timp. O altă componentă importantă este invertorul ce are menirea să transforme curentul direct (din panouri), în curent alternativ.

- Cum se montează sistemul şi care sunt cerinţele standard pe care ar trebui să le îndeplinească. Este foarte important de reţinut faptul că un sistem este performant atât timp cât ajunge asupra lui o cantitate cât mai mare de lumină. În cazul zonelor aglomerate unele tipuri de sisteme nici nu pot fi montate datorită umbrei ce se produce în anumite momente ale zilei.

- Certificarea calităţii panourilor solare şi constatarea de către un laborator independent a funcţionării la parametrii declaraţi.

- Durata de garanţie oferită de producător şi timpul maxim pentru care sistemul se poate folosi. Important de ştiut că după fiecare an de folosire, sistemele pierd până la 0,5% din eficienţă, conform instituţiilor de cercetare din SUA.

- Un preţ prea mic nu reflectă întot­deauna calitate. Dar nu tot timpul este aşa. De multe ori unele sisteme sunt livrate doar cu accesorii minime de func­ţionare. Important de ştiut că există instituţii ce monitorizează preţul per watt al sistemelor fotovoltaice. În funcţie de valorile standard puteţi stabili dacă preţul sistemului pe care doriţi să-l achiziţionaţi este corect.

"O parte din menţiunile de mai sus sunt valabile şi în cazul sistemelor de apă caldă menajeră. Apar mici diferenţe la nivelul accesoriilor, dacă la fotovoltai­ce era necesar un invertor pentru transformarea energiei electrice, la panourile solare de apă caldă este necesar să existe soluţii de stocare a apei şi soluţii de conectare la sistemul de bază. De exemplu, în timpul nopţii poate fi folosită doar rezerva de apă încălzită în timpul zilei, când această se termină se trece pe sistemul de apă caldă principal. Multe dintre sistemele noi de apă caldă menajeră sunt prevăzute cu instalaţii ce se conectează la sistemul de încălzire. În felul acesta se poate aduce un aport la încălzire destul de bun", ne-au declarat asociaţii PanoSolare din Bucureşti, domnii Vlad Zamfirescu şi Radu Zamfirescu.

Dimensionarea corectă a sistemului face diferenţa între risipă şi economie

Panourile solare sunt elementul de bază dintr-un sistem solar şi numărul lor influenţează decizia de a cumpăra un sistem sau altul. Acest număr are la bază consumul mediu al locuinţei, indiferent că vorbim de apă sau de energie electrică. Calculul este făcut, de regulă, de societatea de la care cumpăraţi panourile solare. "De asemenea, societatea este cea care trebuie să garanteze produsul şi parametrii săi de funcţionare", ne-a declarat Adrian Berneagă, de la "Duo Best Grup".

Şi domnul Varvedo Levente de la "VAR-Alternativ Therm" ne atrage atenţia asupra faptului că aceste calcule trebuie făcute doar de către persoanele care activează în domeniu, nicidecum să nu cumpăraţi toate componentele şi să credeţi că economisiţi cu asta. "Dimensionarea unui sistem trebuie să fie exactă, în concordanţă totală cu numărul de locatari, suprafaţa de încălzit (în cazul în care doriţi şi aport la încălzire), necesarul de apă caldă, direcţia/înclinaţia acoperişului, casă de vacanţă sau permanentă, şi multe altele. Dimensionarea sistemului să nu fie nici prea scumpă (în acest caz apare surplus de energie termică pe care oricum îl veţi irosi şi nu veţi putea amortiza investiţia), nici prea ieftină (în acest caz nu aveţi destulă energie termică pentru procurarea apei calde şi astfel nu economisiţi aproape nimic). În orice caz calculele se fac de către specialişti", ne-a declarat domnul Levente.

Calculul pe care îl putem face, ca persoane fizice neavizate, este în funcţie de câtă nevoie de apă caldă avem pe zi, indiferent de sezon, şi alegem un rezervor pe măsură, susţine Narcisa Tudor, de la "Solar-Energy" Timişoara. Totul pleacă de la numărul de persoane şi principalii consumatori de apă: grupurile sanitare, bucătăria, maşinile de spălat, etc. Pentru cine foloseşte un sistem public de apă sunt foarte uşor de stabilit aceste valori deoarece sunt contorizate de apometre.

"Panourile solare comercializate de societatea noastră se dimensionează simplu: apreciezi de câtă apă caldă ai nevoie zilnic şi îţi alegi rezervorul aferent de 100, 150 sau 200 de litri sau le poţi înseria", a precizat Narcisa Tudor.

"În cazul sistemelor fotovoltaice, consumul mediu de energie se stabileşte adunând consumul generat de toate aparatele electrice din locuinţă într-o zi. Pe eticheta fiecărui aparat electric sunt trecute aceste valori ale consumului per ora de utilizare. Deci, spre exemplu, dacă folosiţi un radio timp de două ore pe zi, şi utilizează 14W, atunci totalul ar fi 14×2 care reprezintă consumul radioului într-o singură zi. Odată ce aţi făcut acest lucru, pentru fiecare element, adunaţi-le pe toate şi obţineţi suma totală pe zi", estimează asociaţii PanoSolare Bucureşti.

Dacă folosiţi 1000 waţi/zi şi media de lumină a soarelui este 4,3, atunci 3000/4,3 = 698. Aceasta înseamnă că veţi avea nevoie de 698 waţi de panouri solare pentru a obţine necesarul de energie pentru întreaga casă. De menţionat faptul că se pot folosi şi datele contorizate de firma de energie electrică.

Economii de sute de euro pe an pentru energia consumată într-o casă de 150 mp

Specialiştii contactaţi de revista "Bursa Construcţiilor" ne dau un exemplu practic, luând în calcul o casă cu suprafaţa de 150 mp, în care locuieşte o familie compusă din patru persoane.

Astfel, pentru exemplul respectiv, specialiştii societăţii "Duo Best Grup" au stabilit trei variante pe care le puteţi avea în vedere:

a) apă caldă menajeră pentru patru persoane, timp de 8-9 luni/an, sistem KE 58-18-1800 boiler de 162 litri, preţ cu TVA = 560 euro + materiale şi manoperă 250 euro = Total: 810 euro;

b) apă caldă menajeră pentru patru persoane, 12 luni/an, sistem KEH 58-18-1800 boiler de 162 litri, preţ cu TVA = 790 euro + materiale si manoperă 350 euro = Total: 1140 euro;

c) apă caldă menajeră pentru patru persoane, 12 luni/an, şi aport încălzire, sistem KES 58-60-1800 boiler 400 litri, preţ cu TVA = 4700 euro + materiale şi manoperă 1000 euro = Total: 5700 euro.

Sistemele au boilerele din inox alimentar şi rezistenţă electrică de ajutor. Transportul este inclus în pret iar garanţia oferită de societate este de 5 ani.

Societatea "Solar-Energy" propune sis­temul solar termic "Iunona Plus 300" ce conţine trei panouri solare cu tuburi vidate, boiler cu dublă serpentină, controller electronic, sistem de prindere din aluminiu, pompă de recirculare, vas de expansiune, la un preţ de 2499 euro, fără TVA. Materialele folosite la montaj costă circa 350 euro, iar manopera aproximativ 400-500 euro. Avantajul sis­temului este că se poate conecta cu centrala existentă pe gaz, lemne sau energie electrică. Sistemul fotovoltaic se calculează în funcţie de necesarul de KW pe zi al casei respective. În general, la o casă din România investiţia la cheie se ridică la circa 15.000 euro.

Pentru încălzirea unei locuinţe de 150 mp şi procurarea de apă caldă menajeră, pentru patru persoane, specialiştii societăţii "VAR-Alternativ Therm" propun un sistem solar cu următoarele componente: şase panouri cu câte 30 de tuburi vidate, un boiler de 200 litri pentru apă caldă menajeră, un rezervor de 400 litri pentru încălzire locuinţă, o staţie solară dublă care recirculă antigelul în sistem şi un controller care controlează tot sistemul să funcţioneze în parametri normali. Un astfel de sistem are următoarele costuri:

- componente (panouri solare, boilere, rezervoare, staţie, controller, glicol, valve de zonă etc.) 4950 euro

- materiale auxiliare (ţevi, fittinguri, izolaţii, robineţi) 750 euro

- montaj + transport 850 euro

În final, clientul ajunge la un total de 6550 euro + TVA.

Acest sistem acoperă necesarul de energie termică în proporţie de 100% primăvară-toamnă şi în proporţie de 60-70% pe perioada toamnă-primăvară. Pentru a completa deficitul de 30-40% este necesară instalarea de sis­teme de încălzire convenţionale: pe gaz, curent electric sau pe lemn.

"Pentru o casă de 150 mp soluţiile sunt dependente de bugetul alocat pentru sistemele alternative", ne-au declarat specialiştii PanoSolare. Orientativ putem discuta următoarele soluţii:

- Se poate opta pentru montarea unui sistem solar pentru obţinerea apei calde sau pentru unul care să aducă şi aport la încălzire pe timpul iernii. Apa produsă de acest sistem ar fi suficientă pentru a acoperi necesarul unei familii cu patru membri.

Sistemul ar fi compus din următoarele elemente de bază: trei panouri solare a câte 12 tuburi vidate, boiler de 300 litri, sistem de recirculare a lichidului, suport pentru montarea panourilor solare. Preţul unui astfel de sistem, inclusiv manopera, porneşte de la 3200 euro cu trans­port gratuit, iar preţul materialelor folosite la montaj este în jurul valorii de 350-500 euro. Ca accesoriu specialiştii societăţii recomandă sistemul de protecţie împotriva întreruperilor de curent, acesta fiind format dintr-un UPS şi un panou electric de automatizare, cu un preţ de pornire de la 150 euro.

Cu acest sistem se poate obţine apă caldă menajeră pe tot parcursul anului cu un consum mediu de energie electrică de circa 15-30 lei/lună. Energia electrică se consumă în timpul zilei pentru a efectua transferul termic din panourile solare în boiler.

- A doua variantă ar fi: sistemul prezentat mai sus la care se adaugă un sis­tem solar fotovoltaic de 4 kw. Specificaţiile de bază ale sistemului fotovoltaic sunt: 16 panouri fotovoltaice de 250W, invertor, 8 baterii 12V 200AH, suport pentru montare, casetă de control a sis­temului, cablajul sistemului, sistem de comutare pe reţeaua electrică. Preţul sis­temului fotovoltaic porneşte de la 5000 euro, la care se adaugă preţul sis­temului de apă caldă menajeră. Toate preţurile conţin TVA.

Acesta ar asigura apa caldă menajeră pe tot parcursul anului total gratuit, surplusul de energie electrică va putea fi folosit în locuinţă.

Noutăţi pe piaţa sistemelor solare

Noutăţile apărute în domeniul energiei regenerabile nu sunt notabile în ultimul an, însă tehnologia avansează pe fiecare domeniu şi se reuşeşte constant îmbunătăţirea performanţelor şi randamentului unui sistem solar.

În sistemele de generare a energiei electrice, pentru un randament maxim se folosesc sistemele hibrid ce conţin atât panouri fotovoltaice, cât şi pompe de căldură sau centrale eoliene. Acestea funcţionează în paralel şi oferă soluţii multiple pentru uz caznic, precum şi industrial. Sistemele fotovoltaice au avansat la tehnologia nanosolar, care are costuri de fabricaţie mai mici şi randament mai mare decât soluţiile actuale. Singura problemă este că încă nu sunt disponibile pe piaţa comercianţilor.

Sisteme hibrid compuse din panouri solare pentru apă caldă menajeră şi pompe de căldură comercializează şi PanoSolare, cu un preţ de pornire pentru o pompă de căldură de 12kW de la 3000 de euro. Aceasta ar putea produce necesarul termic pentru o locuinţă cu o suprafaţă de 150 mp.

Domnul Adrian Berneagă de la "Solar Duo Best Grup" ne-a declarat că panourile Solar Duo Best au randament de 94 %, funcţionale şi la simpla lumină a zilei, nu sunt acoperite de zăpadă iarna (funcţionează la 100% din capacitate), sunt penetrate de vânt, putând fi aşezate în cel mai bun loc pe acoperiş. De asemenea, societatea pune la dispoziţia clienţilor un sistem ce asigură funcţionarea sistemelor complexe tip KES în lipsa proprietarilor pe durate îndelungate, precum şi un sistem solar ce asigură o temperatură peste limita îngheţului iarna în imobilele nefolosite, cu costuri minime.

O noutate de la "Solar-Energy" o reprezintă panourile solare U-pipe presurizate cu tuburi vidate al căror randament este net superior celor cunoscute până acum în sistem heat-pipe (cu schimbător de căldură). În acest caz exis­tă două tije din cupru care traversează tubul vidat din sticlă şi prin care trece agentul termic (glicolul) încălzit de soare ajungând direct în boilerul din casă unde transferă caldura apei calde curente.

Noutăţile în acest domeniu deja se rezumă la mici procente de absorbţie la nivel de tuburi, susţine domnul Varvedo Levente, de la "VAR-Alternativ Therm": "Cu cât procentul de absorbţie este mai ridicat cu atât mai multă energie termică se furnizează în vederea preparării apei calde. La ora actuală tuburile vidate de dimensiunea 58-1800 asigură cel mai ridicat procent de absorbţie la nivel de tuburi".

Vânzări mari se înregistrează în perioada mai-octombrie

Având în vedere faptul că România este o ţară cu două perioade distincte, una rece şi una caldă, vânzările sunt sezoniere. Perioada bună de vânzare începe în luna mai şi se termină pe la începutul lunii octombrie. Restul anului reprezintă mai mult o perioadă de informare şi analiză a pieţei, făcută de potenţialii clienţi.

Comercianţii susţin că vânzările sunt în continuă creştere, mai ales că, în sfârşit, oamenii încep să înţeleagă şi să recunoască necesitatea de a economisi bani şi, în acelaşi timp, să protejeze mediul înconjurător, prin reducerea emisiilor de CO2.

"Surprinzător şi pentru noi, cererile de oferte din ultima lună sunt mult peste aşteptările noastre, vânzările abia de acum vor începe să vină. Piaţa panourilor solare din ţara noastră este încă în faşă, iar vânzările merg foarte greu datorită lipsei unor programe guvernamentale de subvenţionare a sistemelor solare. Foarte puţini sunt cei care sunt dispuşi să investească 3000 - 4000 euro într-un sistem care le va aduce economii financiare după o perioadă mai lungă de timp. Pe lângă lipsa subvenţiilor, piaţa energiei solare din România suferă şi de o lipsă de informare. Dacă în ţările dezvoltate există instituţii de cercetare ce au ca scop educarea pieţei, în România această misiune revine firmelor ce comercializează panourile şi care pun la dispoziţia celor interesaţi ghiduri complete privind utilizarea energiei solare", ne-au declarat asociaţii societăţii PanoSolare Bucureşti.

Societatea "Duo Best Grup" a avut, în primul trimestru al acestui an, vânzări mici datorită iernii prelungite. "Acum însă, odată cu încălzirea vremii, avem vânzări foarte bune, şi am reuşit să încheiem un singur contract de vânzare a 57de sisteme, credem noi, că este cel mai mare din ţară", ne-a declarat domnul Adrian Berneagă.

"Pot să confirm, la rândul meu, că vânzările panourilor solare sunt în continuă creştere datorită, în primul rând, randamentelor ridicate cu care funcţionează, economia instantă pe care o oferă şi, nu în ultimul rând, faptului că populaţia recunoaşte necesitatea de a economisi şi totodată de a ajuta şi la reducerea emisiilor de CO2", ne-a declarat domnul Varvedo Levente de la VAR-Alternativ Therm.

"Vânzările în ţara noastră, în vreme de criză, cu un minister al mediului extrem de neserios în ceea ce priveşte programul Casa Verde pentru persoane fizice, sunt mereu o provocare pentru o firmă în acest domeniu, însă cu ajutorul echipei cu care lucrăm, precum şi cu ajutorul produselor de bună calitate, am reuşit să menţinem ridicat volumul de vânzări", susţine doamna Narcisa Tudor, din partea societăţii "Solar-Energy" Timişoara.

În prezent, nu există niciun program de finanţare destinat persoanelor fizice

În momentul de faţă nu există niciun program de finanţare a persoanelor fizice pentru achiziţionarea sistemelor alternative de producere a energiei. După cum bine se ştie, idei au fost pe finalul anului 2008, dar ulterior s-a renunţat la respectivul program.

Pentru societăţi comerciale sau administraţii publice locale există un program de finanţare. Acesta permite înfiinţarea unei unităţi economice de procesare a biomasei pentru producerea energiei verzi şi care se poate finanţa prin Programul POS CCE - Programul Operaţional Sectorial - Creşterea Competitivităţii Economice, Măsura 4.2. Pentru anul 2010, sesiunea de proiecte s-a încheiat la data de 30 aprilie. Condiţiile sunt foarte stricte iar proiectele trebuie să se încadreze între 400.000 lei şi echivalentul în lei a 50 milioane de euro, ne-au declarat asociaţii PanoSolare Bucureşti.

Programul "Casa Verde" este destinat numai instituţiilor publice care derulează în această perioadă licitaţii pentru proiectele aprobate de Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin intermediul acestui program societatea "Solar-Energy" a câştigat o licitaţie, pregătindu-se să implementeze un proiect destul de mare.

Panourile solare sunt funcţionale pe tot teritoriul României

Indiferent de zona geografică pot fi recomandate panouri solare, luându-se în calcul doar durata de funcţionare de-a lungul anului a acestor sisteme. Există variante de panouri solare termice pentru câmpie, pentru zone însorite, precum şi pentru litoral, deal sau munte. Panourile solare plane, cât si cele cu tuburi vidate pot fi folosite în toate zonele ţării.

Dacă ne gândim distinct la aceste zone, diferenţa este doar de altitudine iar asta se va reflecta negativ asupra sistemelor doar dacă scade intensitatea soarelui. O altă problemă ar fi şi cea de siguranţă a sis­temului şi rezistenţa la vremea rece, îngheţ în cazul celor de apă caldă. Este important să ţineţi cont şi de accesoriile cu care vine sistemul şi cât de solid este sistemul de montare. În zonele de munte este recomandat ca sistemele să fie montate doar pe teren şi să existe o bază de susţinere foarte bună.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional