Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Pereţii portanţi din dulapi de lemn

F.A. Consilier /

În sistemul oferit de "Mold-silva" Suceava, pereţii portanţi sunt realizaţi din dulapi 45 mm x135 mm sau 45 mm x 150 mm, iar cei de compartimentare din elemente 45 mm x 90 mm sau 45 mm x100 mm. Montanţii sunt în mod obişnuit la 41,6 cm unul de celălalt iar traversele asigură conlucrarea între panouri şi repartizarea uniformă a eforturilor.

Pentru uşurinţa montajului, pereţii sunt realizaţi din panouri de 3-5 m lungime, uşor manevrabile pe şantier. Planşeele intermediare se realizează din dulapi 45 mm x 200 mm -240 mm, în conformitate cu calculul de rezistenţă, iar cel peste fundaţie în acelaşi sistem sau în varianta polistiren peste care se toarnă o şapă de ciment.

Acoperişul are structura de rezistenţă tot din dulapi 45 mm x 220 mm - 240 mm, asamblaţi în sistemul căpriori - cleşti sau în ferme grindă cu zăbrele.

Conlucrarea spaţială se realizează cu elemente liniare din lemn, benzi şi piese metalice speciale, plăci compozite din aşchii din lemn sau astereală din scânduri.

La deschideri mai mari, în zona livingului sau în spaţiul mansardat, se poate folosi lemn lamelar încleiat, faţada şi finisajul interior putând fi din lemn prelucrat special sau folosind soluţii moderne preluate de la casele din cărămidă: tencuieli pe polistiren sau placaje care imită zidăria, vopsitorii pe gips-carton, tapete. Vata minerală se înglobează în grosimea pereţilor, respectiv a planşeelor şi acoperişului şi este protejată cu folii speciale din polietilenă.

În sistemul constructiv distribuit de "Moldsilva"Suceava, lemnul este uscat la 16%, masiv în structura peretilor, masiv sau lemn lamelar încleiat în elementele de rezistenţă de planşeu sau acoperiş. Tratarea lemnului se face în conformitate cu dorinţa clientului şi cu cerinţele zonei de montaj, contra mucegaiului şi microorganismelor, carii sau termite, insistându-se pe rezistenţa la umezeală sau la foc - în conformitate cu caietul de sarcini şi cu cerinţele locale.

Căptuşeala structurii pereţilor poate fi din plăci aglomerate tip OSB sau din beton, la fel stratul suport al pardoselilor. Vata minerală, care asigură izolare performantă, este protejată cu folii speciale, barieră de vapori sau de dispersie a acestora, în zonele ventilate.

Termoizolarea planşeului peste fundaţie se poate face cu vată minerală ventilată în cazul planşeului din lemn sau cu polistiren în cazul adoptării soluţiei cu şapă de ciment.

Prinderile structurii se fac cu cuie speciale antivibrative şi cu încleştare chimică în lemn, îmbinările spaţiale fiind dublate de piese metalice speciale din clasa Simpson, standard sau proiectate special pentru zone seismice.

Pentru casele familiale se preferă placaje interioare din gips-carton standard, rezistent la foc sau la umiditate, montat direct pe structura din lemn sau cu straturi intermediare de rigle sau plăci aglomerate. Placajul exterior poate fi din lambriu pentru exterior tratat în etuvă sub presiune, tencuieli armate pe polistiren, diverse placaje speciale din PVC sau Vinyl Siding, placaje ceramice aderente sau straturi ventilate din cărămidă de faţadă. Pentru casele de vacanţă, atât finisajele interioare cât şi cele exterioare pot fi din lemn, accentuându-se caracterul rustic al anvelopei. Învelitorile pentru casele pe structură din lemn pot fi cele similare caselor din caramidă, dar şi învelitori uşoare de tip şindrile bituminoase sau ţigle din oţel şi plastisol.

Tâmplăria poate fi din lemn masiv sau stratificat, PVC sau aluminiu, cu geam simplu sau termoizolator, cu emisivitate termică redusă, antiefracţie sau antivandalism. Pardoselile, placajele din faianţă şi gresie, vopsitoriile şi zugrăvelile - sunt similare cu cele de la casele din cărămidă cu observaţia că stratul suport este mult mai plan iar muchiile mult mai ferme şi rectangulare decât la tencuielile clasice din mortar.

Materialele de instalaţii, pentru trasee sau obiecte sanitare, electrice sau termice pot fi cele mai moderne, fără niciun fel de restricţie privind folosirea lemnului ca material principal de structură.

Montaj

Prin panelizarea pereţilor şi modularea structurii se reuşeşte scurtarea activităţii de şantier. Prin evitarea procedeelor umede la anvelopa clădirii se poate "închide" structura pe amplasament într-un timp record, pe orice vreme şi în orice anotimp.

În funcţie de mărimea şi complexitatea casei, montarea structurii şi a închiderilor exterioare se poate executa de o formaţie de 4-5 muncitori în 10-20 de zile lucrătoare. Productivitatea sistemului, în ipoteza execuţiei profesionale pe şantier, este de 1,5- 2,0 ore/mp suprafaţă construită.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional