Problema securitatii la incendiu a cladirilor este in continuare tratata cu superficialitate de unii administratori de cladiri. Multi incearca sa ocoleasca prevederile tehnice in domeniu, de exemplu obligatia obtinerii avizului de siguranta la incendiu in momentul modificarii unei cladiri, de exemplu prin mansardare, a precizat locotonent colonel ing. George Sorescu, din cadru Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) cu ocazia unui seminar dedicat acestui subiect, organizat de Asociatia Romana de Facility Management (ROFMA).
In ultima perioada se remarca si tendinta proprietarilor si adminsitratorilor de cladiri de a cumpara produse de protectie la incendiu mai ieftine, dar care nu confera siguranta in exploatare, de exemplu detectori de fum sau extinctoare care nu functioneaza.
Adminsitratorii cladirilor trebuie sa obtina avizele privind securitatea la incendiu, sa stabileasca dispozitii pentru protectia impotriva incendiilor, sa asigure intocmirea si actualizarea planurilor de interventie in situatie de incendiu. De asemenea, trebuie sa idenitifice si sa evalueze riscurile de incendiere. De exemplu, arhiva intr-o cladire de birouri prezinta un risc mare la incendiu datorita cantitatii importante de material combustibil.
Nu in ultimul rand, trebuie facute exercitii de evacuare la incendii. In Bucuresti, timpul mediu pentru sosirea pompierilor la incendii a fost de 15 minute in anul 2011. Prin urmare, evacuarea oamenilor dintr-o cladire ar trebui sa dureze mai putin de atat, subliniaza domnul Sorescu.