Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Pompe de căldurăPompa sol-apă implică existenţa unui spaţiu corespunzător în jurul casei

F.A. Consilier /

Pompa sol-apă implică existenţa unui spaţiu corespunzător în jurul casei

Decizia pentru instalarea unei pompe de căldură în locul unei soluţii clasice pentru încălzire se ia, de regulă, sub influenţa a două categorii de criterii: unele "uman - emoţionale" şi altele strict tehnice, afirmă ing. Ioan Crosman, lector "Academia Romstal". Ţinând cont de prima categorie de criterii beneficiarul se poate orienta în alegerea tipului, de multe ori, spre un brand foarte cunos-cut, un design deosebit sau un furnizor cunoscut pe piaţă. Dacă vorbim de criteriile tehnice aici decizia cade mai mult în sarcina unui proiectant, inginer de vânzări sau consultant tehnic.

Domnul Ioan Crosman ne prezintă, pe scurt, cum ar trebui făcută o analiza sumară în vederea alegerii unui tip sau altul de pompă:

a) o pompă de căldura aer - apă se alege aproape exclusiv pe baza nivelului investiţiei iniţiale. Costul echipamentului, instalaţia, manopera de execuţie, spaţiul afectat sunt semnificativ mai reduse decât în cazul celorlalte tipuri. Evident că, în acest caz, eficienţa energetică este mai mică şi direct dependentă de condiţiile atmosferice (temperatura aerului exterior). În funcţie de spaţiul interior disponibil, nivelul de zgomot, existenţa sau nu a unei grădini proprii se poate opta pentru variantă cu montaj în interior sau în exterior.

b) pompa de căldura sol - apă este o variantă sensibil mai eficientă, dar care implică existenţa unui spaţiu corespunzător în jurul casei. În funcţie de puterea termică necesară pentru variantele cu serpentina orizontală trebuie să existe o suprafaţă de grădină destul de mare (spre exemplu pentru o putere instalată de 20 de KW sunt necesari aproximativ 700 mp de teren). Pe această suprafaţă nu se admit plăci din beton, copaci, anexe gospodăreşti sau orice se interpune între radiaţia solară şi sol. Solul trebuie să fie de tip coeziv, cât mai umed, zona să beneficieze de un regim pluvial cât mai bogat. Utilizarea sistematică, pe timpul verii, a regimului de răcire poate afecta eficienţa regimului de încălzire din timpul iernii prin uscarea puternică a solului.

Varianta cu serpentine verticale (puţuri forate) necesită mai puţin spaţiu, dar cresc preţurile de instalare (forajele de adâncime costă mai mult decât îngroparea la 1,5 m a unor conducte). Aici tehnologia de forare este hotărâtoare ca şi tipul solului şi distribuţia straturilor de apă freatică.

c) variantele apă - apă sunt recomandate în cazul unui sol uscat, pe dealuri, în zonele cu temperaturi exterioare scăzute. De asemenea, eficienţa lor depinde execuţia a două puţuri cu putere de regenerare a debitelor destul de mare.

Pompele de căldură au devenit un subiect care preocupă pe mulţi din cei ce intenţionează să investească într-o casă nouă, să dezvolte sau să pornească o nouă afacere.

Gheorghe Roşca, director general al "Trigon Service" Ploieşti, ne prezintă câteva detalii care să vă ajute în alegerea celei mai potrivite pompe de căldură pentru locuinţa dumneavoastră. Astfel, domnia sa subliniază că pompele de căldură de tipul apă - apă utilizează apa freatică drept sursă de căldură. Dacă vreţi să optaţi pentru o astfel de pompă trebuie să verificaţi dacă există sau nu resurse în acviferul perimetrului construit. (Acviferul este un depozit de roci permeabile capabil să înmagazineze cantităţi importante de apă). Aveţi nevoie de un studiu efectuat de specialişti, geologi cu cunoştinţe solide în hidrologia pământului. Geologii trebuie să stabilească dacă există apă freatică în cantitate suficientă, adâncimea la care poate fi prelevată (situaţie ce determină costurile lucrărilor de foraj), direcţia pe care se dezvoltă acviferul din subteran, debitele prezumtiv de exploatat etc. Din analiza acestor date rezultă debitul caloric ce poate fi exploatat.

În cazul în care această cale nu se dovedeşte a fi fezabilă, domnul Gheorghe Roşca vă recomandă să vă gândiţi la pompa de căldură de tipul sol-apă care preia căldura pământului. Aceste pompe pot fi cu bucle orizontale şi atunci aveţi nevoie de analiza litografiei solului la o adâncime de 2 m - 3 m unde, în cazul existenţei unui strat de pământ cu coeficient bun termic de transfer, poate fi implementat un set de bucle închise şi preleva astfel necesarul de energie pentru programul geotermal.

Literatura de specialitate cunoaşte o serie de soluţii ce ţin cont de tipul solului, tipul de ţeavă utilizată, formula de pozare în sol, bucla închisă circulară, bucla închisă liniară, etc.

În cazul pompelor cu bucle verticale trebuie realizate foraje la o adâncime cuprinsă între 50 şi 200 m în care se pozează un set de bucle verticale şi astfel va fi prelevată energia din solul adiacent. Aceste bucle sunt fie simple, construite din două ţevi verticale unite la bază cu o curbă, construite de regulă din PE sau coaxiale utilizând de preferinţă tehnologia de foraj sonic care asigură de departe cea mai bună recuperare din sol. În această tehnologie se pot obţine randamente mari la prelevarea energiei solului.

Dacă terenul pe care se află locuinţa dumneavoastră se învecinează din fericire cu un lac sau cu un râu care are debite constante şi suficient de mari, domnul Gheorghe Roşca vă recomandă să luaţi în consideraţie şi exploatarea lui fie în buclă închisă imersată, fie în buclă deschisă ţinând cont de sensul de curgere şi de debitele necesare în anotimpul friguros. Această soluţie însă impune o analiză atentă a temperaturilor din timpul iernii şi corelarea lor cu echipamentul montat.

În cazul în care studiile de specialitate arată că nu sunt fezabile pompele de tipul apă-apă sau sol-apă pe proprietatea dumneavoastră, atunci mai rămâne o soluţie şi un orizont de exploatat: aerul.

Pompele de căldura aer - apă sunt o alternativă viabilă în ziua de azi, spune domnul Gheorghe Roşca. Acestea pot fi pompe de căldură cu temperatura de lucru de maxim - 5 grade Celsius ce se găsesc în mod curent pe piaţa mondială. Pot fi utilizate în condiţiile în care utilizaţi o schemă de recuperare din sol a temperaturii solului implementând un set de conducte din PE la 2 - 3 m în sol de unde va fi prelevată temperatura necesară funcţionării pompei până la - 25 grade Celsius. Desigur că pentru acest lucru va trebui să dispuneţi de un calcul corect de transfer termic la nivelul solului şi, o dată determinată suprafaţa de schimb necesară, să alegeţi diametrele şi lungimea tuburilor implementate în sol . Va trebui să faceţi lucrări ce ţin de pierderile de presiune şi acoperirea lor de către ventilatorul sis-temului, precum şi de pierderile ce ţin de sistem (se va ţine cont de izolarea sistemului şi punerea lui în situaţia de exploatare a aerului prelevat). Această cale este deschisă specialiştilor şi este fezabilă la costuri relativ mici faţă de alte sisteme.

De curând, ne spune domnul Gheorghe Roşca, au apărut pe piaţă pompe de căldura aer - apă ce sunt capabile să obţină un coeficient de performanţă de peste 4 până la temperatura exterioară de - 25 grade Celsius. Costurile sunt însă mari, dar de cele mai multe ori ele sunt justificate de lipsa costurilor de prelevare din sol a energiei. Menţionăm că forajele din piaţa noastră se efectuează cu costuri mari 50 - 150 euro/metrul liniar în funcţie de teren şi de compania de foraj, mai spune domnul Roşca.

Aceste pompe sunt în curs de dezvoltare şi în câţiva ani vom avea şi aceasta alternativă viabilă şi economică.

Factorii determinanţi în alegerea unui tip de pompă de căldură

După principiul de funcţionare sunt relativ multe tipuri de pompe de căldură - cea cu comprimare de vapori fiind cea mai uzitată în momentul de faţă (fiind şi cea mai performantă şi accesibilă), ne spune ing. Horia Bura, "Kelvin P.D.C.", Giroc, Timiş.

Domnia sa ne detaliază factorii determinanţi în alegerea unui tip de pompă de căldură, vorbind despre pompele de căldură cu comprimare mecanică de vapori:

a. suprafaţa şi înălţimea încăperilor imobilului; gradul de izolare termică a imobilului. În funcţie şi de aceşti parametri rezultă puterea pompei de căldură - astfel că în cazul unor puteri mici (până la maxim 6 - 7 kW termici) pot fi folosite pompe de căldură aer - apa care folosesc ca sursă aerul viciat din interiorul încăperilor (asemenea sisteme pot fi folosite cu succes şi în apartamente de bloc bine izolate).

b. spaţiul existent în jurul locuinţei. Beneficiarul poate opta pentru un sistem sol-apa cu sonde verticale res-pectiv captare plană în funcţie spaţiul de care dispune în jurul locuinţei.

c. sistemul de distribuţie al căldurii în interior. Acesta determină variantele cu răcire de vară (sistemul clasic cu calorifere nu permite răcirea).

d. necesarul de apă caldă menajeră al imobilului. După necesarul de apă caldă menajeră se dimensionează atât puterea termică a echipamentului, cât şi rezerva hidraulică necesară. Astfel, pot fi alese pompe de căldura aer/apă de mică putere dacă este mai mic numărul persoanelor care folosesc apa caldă menajeră.

e. posibilităţile de foraj sau captare a apei. Funcţie de posibilităţile de foraj şi existenţa apei în sol se poate opta pentru varianta optimă (în general sistemul aer-apă la puteri mai mari decât 6-7kW termici are un randament mult mai mic decât sistemul apă-aer sau sol-apă).

f. zona geografică unde se află obiectivul. Pe baza caracteristicilor zonei geografice se stabilesc temperaturile minime în timpul iernii şi, implicit, puterea termică necesară rezultând tipul optim de pompă de căldură. În zonele de sud şi la altitudini scăzute unde media temperaturilor în anotimpul rece este pozitivă sunt recomandate pompele de căldură care utilizează ca sursă aerul, acestea nefiind indicate în zonele friguroase.

Şi Valentin Nan, referent marketing la "Viessmann" SRL, consideră că alegerea unei pompe de căldură trebuie făcută în funcţie de zona geografică. In regiunile sudice de câmpie, unde temperaturile nu scad foarte mult în timpul iernii se pot folosi pompele de căldura aer - apă. În rest, sunt recomandate cele apă - apă, iar în cazul în care pânza freatică este greu accesibilă (situată la adâncimi mari sau subsolul este compus din roci dure) se optează pentru pompe de căldură sol -apa, mai spune domnul Nan.

g. existenţa în zonă a reţelei de gaze naturale. Acolo unde există gaze naturale, tipul de pompă de căldură ales va trebui să fie în exploatare mai ieftin decât o centrală cu gaze, spune domnul Horia Bura. Deci, va trebui aleasă o pompă de căldură performantă (o pompă de căldură aer - apă cu putere mai mare de 6-7 kW termici nu va putea face faţă, în acest moment, concurenţei cu o centrală termică cu gaze naturale).

h. posibilităţile financiare ale beneficiarului. Niciodată un echipament performant nu va fi ieftin. Puteţi renunţa, de exemplu, la răcirea de vară sau la folosirea sistemului de captare cu sonde de verticale şi înlocuirea lui cu sistemul "Geoterm" (brevetat în România) mai ieftin cu circa 50% decât sistemul cu sonde verticale, mai spune domnul Horia Bura.

Domnul ing. Dorin Nistor, director executiv al Diviziei Instalaţii şi Energii Neconvenţionale, la "Elsaco Electronic" Botoşani, completează factorii determinanţi în alegerea unei pompe de căldură:

-tipul şi sistemul de încălzire existent sau proiectat. Trebuie să ţineţi cont că pompa de căldură poate funcţiona atât pentru încălzire, cât şi pentru răcire oferind astfel o soluţie completă pentru asigurarea microclimatului interior. Aceleaşi echipamente (sisteme) funcţionează pe tot parcursul anului.

-parametrii existenţi sau proiectaţi având în vedere că un coeficient de performanţă bun pentru pompele de căldură se asigură prin menţinerea agentului termic în instalaţia de încălzire la temperaturi de regim scăzute:

- optim 35 - 25 grade Celsius recomandând în acest sens încălzirea cu suprafeţe radiante mari: în pardoseală, perete sau plafon

- 45 -35 grade Celsius, în cazul acesta domnul Dorin Nistor recomandă ventiloconvectori în diverse variante cons-tructive în funcţie de configuraţia şi caracteristicile spaţiului de încălzit;

-condiţiile de captare a energiei din sol, din apă sau din aer. În funcţie de aceste condiţii se alege tipul de pompă de căldură, rezultând şi costurile pentru instalaţia de captare a energiei, aceasta fiind o componentă a analizei cost/beneficiu. Astfel în zonele cu pontenţial hidrologic, pânze freatice consistente la adâncimi de 50 - 100 m şi condiţii pentru foraj se recomandă pompele de căldură apă - apă, iar unde există suprafaţă de teren disponibilă sau lacuri în apropiere se recomandă pompele de căldură sol-apă, care au o eficienţă superioară pompelor aer-apă, dezavantajul fiind costul investiţiei mai mare.

Costuri de la 150 la 2.500 euro/kW în funcţie de tipul pompei

Costul de implementare a unor pompe de căldură diferă destul de mult de la o soluţie la alta pentru că soluţiile pot fi diferite nu numai din punct de vedere al echipamentelor, ci şi al condiţiilor existente la beneficiar, afirmă ing. Ioan Crosman, lector "Academia Romstal".

Dacă preţul echipamentelor este cam acelaşi la puteri egale, costurile legate de realizarea instalaţiei şi volumul de manoperă pot diferi foarte mult. Deşi implică unele riscuri de eroare, estimarea unui preţ total pentru o instalaţie poate merge de la 150 - 200 euro per KW în cazul pompelor aer - apă la 2.000 - 2.500 euro per KW la variantele cu puţuri de foraj, ne-a spus domnul Crosman.

Garanţia sistemelor cu pompe de căldură se încadrează în limitele obişnuite ale echipamentelor de încălzire (3-5 ani) în schimb, ca durata medie de viaţă, sistemele depăşesc cu mult soluţiile clasice (de două - trei ori).

Dacă la variantele aer - apă durata instalării este similară cu a unor centrale clasice, la variantele cu serpentine sau foraje durata se prelungeşte şi nici nu poa-te fi estimată cu exactitate (depinde de condiţiile atmosferice de moment, de straturile din sol, de deplasări de utilaje grele etc.). Cu o echipă de montaj bine dotată uman, profesional şi tehnic îngroparea unei serpentine de 100 de m lungime sau forarea unui puţ de 100 de metri adâncime nu ar trebui să ia mai mult de 3 - 5 zile, afirmă domnul Ioan Crosman.

Pompe de căldură aer-apă de la minim 2.000 de euro pentru o locuinţă de 200 mp

Pompele de căldură tip apă - apă, cu sondă de dioxid de carbon sau telurice cu decopertare au costuri de montaj ce dublează costul instalaţiei de bază, atât prin manopera necesară, cât şi prin materialele suplimentare, ne spune domnul George Danesa, de la firma "WSM Tech".

Din acest punct de vedere, domnia sa subliniază că o pompă de căldură tip apă - apă pentru o locuinţă de 200 mp are preţul total de circa 7.500 euro cu montaj şi materiale necesare pentru circuitul primar de evaporare.

Ca alternativă accesibilă, la costuri cu mult mai mici şi montaj simplu, sunt pompele de căldură tip aer - apă. Costurile totale de achiziţie, montaj, punere în funcţiune, pentru aceeaşi locuinţă de 200 mp sunt de circa 2.800 euro, cu posibilităţi şi perspective de reducere a acestor costuri la un nivel de circa 2.000 euro, ne mai spune domnul George Danesa.

Fiabilitatea pompelor de căldură, caracterizată în mod general, este determinată de calitatea componentelor de bază, respectiv compresorul, schimbătorul de căldură, ventilul de laminare şi robinetul cu 4 căi. Se poate considera acceptabilă o durată normală de func-ţionare de 10 ani, cu extindere la 20 de ani, în condiţii de exploatare normală şi cu revizii periodice planificate, subliniază domnul George Danesa.

Pentru montajul şi punerea în funcţiune a unui sis-tem pompă de căldură durata medie a lucrărilor variază în funcţie de tipul acesteia, incluzând şi camera tehnică, precum şi racordarea la instalaţia de încălzire şi apă caldă menajeră.

Astfel, pentru instalarea unei pompe apă - apă sunt necesare lucrări care durează vreo 48 de ore:

- forajul a opt găuri cu diametrul de 250 mm pe lungimea de 30 m durează circa 8 ore;

- montarea sistemului evaporator, conducte şi conexiuni în sistem - circa 16 ore;

- montarea pompei şi realizarea conexiunilor cu camera tehnică - circa 8 ore;

- punerea în funcţiune şi probe la cald - aproape 16 ore.

Instalarea sistemului apă - apă, cu decopertare şi evaporare directă se face în aproape 48 de ore, iar pentru instalarea sistemului aer/apă sunt necesare circa 32 de ore.

Durata pentru montaj şi punere în funcţiune este mai mare în cazul unor pompe de căldură de puteri mai mari, a unor foraje multiple sau decopertări pe suprafeţe sau adâncimi mari, precum şi în cazul necesităţii unor lucrări complexe în camera tehnică, în cazul implementării unui sistem nou pe structura existentă a unui alt tip de încălzire.

Echipamente nemţeşti de la 18.200 la 26.200 euro

"Monsson Solaria" distribuie pompe producţie Germania la preţuri care variază de la 18.200 la 24.000 euro, ne-a transmis doamna Cristina Fasui, din departamentul de marketing al firmei.

Astfel, pompa de căldură aer - apă, incluzând pompa + accesorii + montaj costă aproximativ 18.200 euro. Instalarea unui astfel de sistem durează circa o săptămână.

Pompa de căldură sol - apa, incluzând pompa + accesorii + montaj costă circa 16.500 euro, la care se adaugă costuri aferente legate de montaj colector sol care se ridică la aproape 6.000 euro. Durează o săptămână instalarea pompei de căldură, la care se adaugă timpul pentru pozarea colectorului.

Pompa de căldură apă - apă (pompa + accesorii + montaj) costă circa 15.000 euro, iar costurile aferente pentru realizarea puţului de absorbţie şi refulare sunt de circa 9.000 euro. Durează o săptămână instalarea pompei de căldură, la care se adaugă şi timpul pentru realizarea puţurilor.

Timpul pentru pozarea colectorului sau realizarea puţurilor este influenţat de caracteristicile fiecărui amplasament în parte.

Societatea "Monsson Solaria" oferă o garanţie de 3 ani.

De la "Kelvin P.D.C", domnul Horia Bura dă exemple de costuri luând în calcul o clădire cu suprafaţa de 150 mp, în care înălţimea medie a încăperilor este sub 3 m. Aceasta are un necesar termic specific de încălzire de 50 W/mp (în condiţiile unei izolaţii foarte bune) şi un necesar de apă caldă menajeră pentru 4 - 6 persoane.

Un sistem cu pompe de căldură sol/apă cu facilităţile încălzire/răcire, preparare apă caldă menajeră costă aproximativ 26.200 euro (TVA inclus): 4.500 euro forajul; 1.700 euro sondele; 16.500 euro echipamentul (de tip Stiebel-Eltron); 3.500 euro manopera şi punere în funcţiune.

Un sistem cu pompe de căldură apă/apă cu facilităţile încălzire/răcire, preparare apă caldă menajeră se ridică la circa 21.500 euro (TVA inclus): 3.500 euro forajul pentru apa; 14.500 euro echipamentul (de tip Stiebel- Eltron); 3.500 euro manopera şi punere în funcţiune.

Un sistem cu pompe de căldură aer/apă (foloseşte aerul din interior) cu facilităţile încălzire, aerisire controlată cu recuperare, preparare apă caldă menajeră costă circa 18.300 euro (TVA inclus): 14.800 euro echipamentul (de tip Stiebel-Eltron); 3.500 euro manopera şi punerea în funcţiune.

Ca observaţie, în preţ nu este inclus sistemul de distribuţie al căldurii din interior şi nici tubulatura sistemului de aerisire (pompa de căldură aer/apă).

Garanţia produselor distribuite de "Kelvin P.D.C" este de minim 2 ani cu posibilitatea de extindere până la 7 ani. Durată de viaţă a unor astfel de echipamente poate depăşi 50 de ani.

Perioada necesară pentru instalarea unui astfel de sistem (cu condiţia ca echipamentul să fie deja transportat la beneficiar) este de circa 10-15 zile lucrătoare, maxim. Domnul Horia Bura menţionează că termenul de furnizare a echipamentului este de minim patru săptămâni de la comandă (fiind vorba despre echipamente ce trebuie adaptate necesităţilor fiecărui beneficiar).

Pompe pentru o locuinţă de 250 mp

Costul estimativ al unui sistem de încălzire cu pompe de căldură pentru o locuinţă de 250 mp bine izolată excluzând sistemul de încălzire din locuinţă care este necesar indiferent de tipul echipamentul folosit convenţional sau neconvenţional este:

-sistem pompă de căldură aer - apă 12.300 - 16.000 euro, cu TVA

-sistem pompă de căldură sol - apă:

- captator plan 18.300 - 23.400 euro, cu TVA

- puţuri verticale 22.500 - 28.200 euro, cu TVA

- sistem pompă de căldură apă-apă 20.000 - 25.000 euro, cu TVA.

Garanţia oferită unui astfel de sistem este de 5 ani de la data punerii în funcţiune iar durata de viaţă este de minim 20 ani. ne spune ing. Dorin Nistor, director executiv al Diviziei Instalaţii şi Energii Neconvenţionale la "Elsaco Electronic" Botoşani.

Durata instalării unui astfel de sistem este de 10 până la 30 zile pentru un sistem aer-apă şi între 30 şi 90 zile pentru celelalte sisteme, mai spune domnul Nistor.

Pompa de căldură versus sistemul convenţional de încălzire

a imobilului

Singura instalaţie competitoare cu o centrală cu pompe de căldură este, în acest moment, centrala cu gaze naturale (preţul gazelor în România este de circa 2,5 ori mai mic decât în ţările din Uniunea Europeană), afirmă dipl. ing. Horia Bura, coordonator tehnic la "Kelvin PDC", Giroc, Timiş.

Un sistem performant cu pompă de căldură costă în exploatare mai puţin cu aproape 30 - 40% decât o centrală cu gaze naturale. Pentru a funcţiona eficient o pompă de căldură trebuie să fie corect dimensionată (în conformitate cu necesarul termic al clădirii), sistemul de captare corect dimensionat şi montat (lungimea sondelor, debitul de apa, etc.), sistemul de distribuţie trebuie să fie conceput astfel încât să funcţioneze cu minim de temperatură pe tur (optim la 30 - 35 grade Celsius).

Din păcate, spune domnul Bura, "am văzut în România mai multe instalaţii greşit dimensionate (deşi pompele de căldură montate erau performante) cu un consum exagerat de energie electrică. Astfel de situaţii demonetizează ideea de pompe de căldură şi aduc mari prejudicii firmelor serioase care promovează sistemele de acest tip."

Totuşi, echipamentele Stiebel-Eltron furnizate şi puse în funcţiune de către "Kelvin PDC", funcţionează la parametrii prevăzuţi şi dau satisfacţii maxime beneficiarilor, susţine Horia Bura. Domnia sa dă ca exemplu, un imobil cu suprafaţa de 240 mp încălzit cu centrală cu pompe de căldură, care a avut factura la energie electrică în lunile de iarnă de maxim 150 lei/luna - încălzire şi preparare apă caldă menajeră. Aceeaşi centrală răceşte imobilul în lunile de vară cu un consum de energie electrică neglijabil (putere de circa 150 W necesară pompelor de recirculare).

Eficienţa unei centrale cu pompe de căldură poate fi îmbunătăţită simţitor (15 -20%) prin utilizarea unor sisteme complementare: cooperare cu colectoare solare (atât la încălzire, cât şi la prepararea apei calde menajere) şi/sau sis-teme de ventilaţie controlată cu recuperare (căldura nu se mai pierde prin aerisirea cu deschiderea ferestrelor iar calitatea aerului este optimă şi constantă permanent), mai spune domnul Bura.

Domnul Sebastian Parfene, director general al "Seba Instal" SRL, Bucureşti, subliniază faptul că pompa de căldură are o bună eficienţă atunci când func-ţionează în tandem cu un sistem de panouri solare, iar în interior locuinţa este încălzită prin pardoseală sau ventiloconvectoare.

Şi domnul Valentin Nan, referent marketing la "Viessmann" SRL, este de părere că un sistem de încălzire cu pompă de căldura este mai eficient în cazul unei soluţii de încălzire în pardoseală sau cu pereţi încălziţi, iar echipamentele de ultimă generaţie pot asigura şi răcirea prin tavan a încăperilor pe timpul verii.

Pompa de căldură, mai eficientă decât sistemul convenţional de încălzire

Pompa de căldură este mai eficientă comparativ cu un sistem convenţional în clădirile în care proprietarul doreşte asigurarea completă a microclimatului de interior pe tot timpul anului, susţine domnul Dorin Nistor, director executiv al Diviziei Instalaţii şi Energii Neconvenţionale "Elsaco Electronic" Botoşani.

De asemenea, în situaţiile în care proprietarul doreşte automatizarea completă a sistemului de climatizare, pompa de căldură este o componentă a conceptului de "Casă inteligentă".

Când sunt prea ridicate costurile cu mentenanţa la sistemele convenţionale sunt recomandate pompele de căldură, cheltuielile ceva mai mari pentru instalarea lor amortizându-se în timp.

Pompele de căldură sunt utile în orice situaţie prin care se aduce o contribuţie la reducerea emisiilor cu efect de seră cu impact asupra mediului. Cererea de energie duce la majorarea permanentă a preţurilor combustibililor convenţionali şi reducerea rezervelor acestora. Situaţia are un efect redus asupra costurilor de operare a pompelor de căldură deoarece acestea folosesc gratuit o mare parte din sursa de energie direct din mediul înconjurător, mai atrage atenţia domnul Nistor.

La rândul său, domnul ing. Ioan Cros-man, lector "Academia Romstal", afirmă că utilizarea unei pompe de căldură este mai eficientă decât a unui sistem clasic "întotdeauna şi în orice configuraţie". Însă, maximizarea eficienţei unei instalaţii cu pompă de căldură este un fapt destul de pretenţios, implică un studiu serios dar şi o picătura de "geniu tehnic", apreciază domnul Crosman, subliniind că factorii determinanţi sunt: tipul pompei, temperatura mediului exterior (aer, sol, apă), eficienţa schimbului de căldură cu mediul exterior (tehnologia de montaj, parametrii funcţionali etc.), utilizarea instalaţiilor de încălzire cu temperatura redusă a agentului termic (instalaţii de încălzire prin pardoseală, prin pereţi şi tavan, instalaţii cu ventilo-convectoare etc.), programarea inteligentă a parametrilor şi regimurilor de funcţionare şi urmărirea automată şi permanentă a întregii instalaţii.

Sistemele de încălzire pe pompă de căldură sunt mult mai eficiente decât sistemele clasice sau convenţionale, apreciază şi dr. Ing. George Danesa, director general al "WSM Tech". Decizia de a adopta un astfel de sistem sau un sistem neconvenţional, în general, fie centrală termică pe pelleti sau bio-combustibili, fie sistem electric, va fi impusă de necesitatea unei alternative imediate la sistemele bazate pe combustibili fosili.

Sistemul geotermal este mult mai eficient în exploatare decât sistemul clasic de încălzire, susţine şi domnul Gheorghe Roşca, director general al "Trigon Service" Ploieşti. Plecând de la principiile care le despart, sistemul geotermal este un sistem ecologic, eficient şi cu o perioadă normată de viaţă mult mai mare decât cel clasic. "Este clar că sunt diferenţe de buget, dar şi nivelul de confort şi de economie realizat recomandă sistemele geotermale. Lipsa de popularitate şi costurile le fac încă prohibitive pentru marea masă de investitori ce se află în faţa deciziei de a realiza o casă. Programele de creditare nu au luat în calcul astfel de alternative, sumele acordate în condiţiile bancare impuse de piaţă sunt greu de suportat deocamdată la nivelul actual al salarizării din România", mai spune domnul Roşca.

Doamna Ramona Cristina Rotariu, administrator "Pro Vertical Construct" - Divizia Green Point Solutions, spune că este o certitudine faptul că în orice condiţii utilizarea unei pompe de căldură este mai eficientă decât un sistem convenţional de încălzire a imobilului. Deşi preţul de achiziţie este mai ridicat, pompa de căldură are costuri de întreţinere scăzute, un randament foarte bun, costurile investiţiei amortizându-se foarte repede în timp. Nu în ultimul rând este ecologică, nepoluantă, având grijă şi de mediul înconjurător.

Pompa de căldură are câteva avantaje incontestabile în raport cu alte sisteme de încălzire, subliniază Luigi Bogdan, director executiv la "Monsson Solaria". Astfel, pompa de căldură este complet automatizată faţă de sistemele de încălzire care necesită alimentare zilnică cu lemn, cărbune, GPL, gaz, etc. Pompele de căldură există şi în varianta reversibilă: iarna fac cald iar vara racoare. Au cos-turi reduse de întreţinere pe termen lung. Sunt cele mai sigure şi curate sis-teme de încălzire şi apă caldă. Funcţionează fără flacără şi fără coş de fum. Nu ard nici un combustibil şi nu produc reziduuri. Sunt complet ecologice, automatizate sau cu reglare manuală. Realizează economii de până la 75% faţă de centralele obişnuite. Au o funcţionare silenţioasă. Durata lor de viaţă este foarte mare, de peste 20 de ani. Întreţinerea instalaţiilor este foarte simplă şi deloc costisitoare, neexistând materiale consumabile ce presupun întreţinere frecventă, concluzionează domnul Luigi Bogdan.

Instalarea unei pompe de căldură pentru o locuinţă de 180 mp

Paşii şi costurile instalării unei pompe de căldură sunt ilustraţi şi în studiul de caz prezentat de domnul Adrian Moisa, director general al "Jetrun EnergoEco" din Bucureşti.

Astfel, studiul de caz ia în calcul ca exemplu o locuinţă parter + etaj, cu suprafaţa locuibilă de 180 mp, la care încălzirea se face prin pardoseală. Considerăm că această locuinţă trebuie să fie încălzită anual, în condiţiile de temperatură exterioară de calcul de -18 grade Celsius, timp de 205 zile. Temperatura interioară luată în calcul este de 22 grade Celsius. Agregatul termic propus este pompă de căldură sol-apă. Pompa trebuie să asigure apa caldă menajeră pentru patru persoane. Pierderea de căldură este apreciată la 80 W/mp.

Necesarul termic al locuinţei

Necesar termic pentru încălzire este de: 180 mp x 80 W/mp = 14,4 kW

Pentru încălzirea a 200 litri de apă de la temperatura de 12 grade Celsius la temperatura de 45 grade Celsius (necesarul zilnic de apă pentru o familie compusă din patru persoane) este nevoie de o cantitate de căldură de 30.096 KJ. Pentru încălzirea acestui volum de apă cu energie electrică s-ar consuma 30.096 kJ : 3600 kJ = 8,36 kWh

Total necesar pentru încălzire şi apă caldă = 14,4 kWh + 8,36kWh = 22,76 kWh

Costuri

1. Achiziţia pompei de căldură: de la 6.540 la 8.770 euro

2. Săpătura în teren:

Suprafaţa necesară: 683 mp

Adâncimea de săpare: 2 m

Volum: 683 mp x 2 m = 1.366 mc; 1,1x1366=1502,3 mc

Tarif: 3 euro/mc

Cost săpătură 1502,3 mc x 3 euro/mc = 4.507 euro

3. Conducta:

Lungime: 900 ml

Tarif: 0,53 euro/ml

Cost conductă: 0,53 euro/ml x 900 ml = 477 euro

De menţionat că o bună parte din costul sistemului este dat de săpătura necesară pentru instalarea serpentinei exterioare, cost care poate fi substanţial redus dacă se are în vedere această săpătură din stadiul de şantier al casei.

4. Costurile totale se ridică : 11.524 euro (dacă pompa cos-tă 6.540 euro) - 13.754 euro (dacă pompa costă 8.770 euro)

Pentru o pompă de căldură aer-apă, costul pompei de căldură este de la 6.910 la 9.515 euro iar costurile de instalare sunt comparabile cu ale instalării unui sistem de aer condiţionat normal.

În ambele calculaţii, costul nu include sistemul de distribuţie din interior (încălzire prin pardoseală sau prin ventilo-convectoare).

Durata de instalare este de câteva ore în cazul pompelor de căldură aer-apa şi de până la şapte zile în cazul pompelor sol-apa ce necesită săpătura generală. Termenul de montaj nu include realizarea sistemului de încălzire interior.

În ceea ce priveşte garanţia oferită, "Jetrun EnergoEco" oferă o perioadă de garanţie extinsă de până la 5 ani.

Costul unei instalaţii complete, care include pompa de căldură, panouri solare, încălzire prin pardoseală şi sonde geotermale ajunge în jur de 100 euro per mp suprafaţa construită a casei, explică ing. dipl. Sebastian Parfene, director general al "Seba Instal" SRL, Bucureşti. Domnia sa mai precizează că durata montajului poate varia de la 3 la 7 zile.

Costul mediu al unui sistem de încălzire cu pompă de căldură apă - apă, pentru o casă unifamilială este în jur de 15.000 euro, la "Viessmann". Societatea oferă o garanţie de doi ani pentru echipamente, ne-a spus domnul Valentin Nan, referent marketing la "Viessmann" SRL. Un sistem complet se instalează în circa 30 de zile.

Pompele de căldură reprezintă o soluţie alternativă la echipamentele cu funcţionare pe combustibil clasic (gaz, combustibil solid sau lichid), afirmă Adrian Moisa, director general al "Jetrun EnergoEco". Domnia sa explică că aceste echipamente prezintă avantajul că sunt total nepoluante, iar costul de exploatare este redus.

Principiul de funcţionare este diferit de cel al sistemelor convenţionale, care ard un combustibil, gaz metan, propan sau combustibil lichid, pentru a produce energie.

În cazul sistemelor geotermale nu este necesar să se producă energie, deci nu este necesară combustia chimică.

Căldura naturală a pământului este captată de un sistem de ţevi îngropate, prin care circulă un fluid, de obicei un amestec de apă cu antigel. În timpul iernii, fluidul absoarbe energia pământului şi o transportă în clădire. În interior, pompele de căldură concentrează căldura şi o distribuie la o temperatură mai mare.

Vara, procesul este inversat, excesul de căldură din clădire este extras de pompa de căldură şi dispersat în pământ.

Utilizarea pompelor de căldură oferă:

-o sursă de energie gratuită şi independentă în mare măsură de anotimp şi condiţiile vremii, energie ce se regenerează permanent din interiorul pământului şi prin radiaţia solară;

-diminuarea considerabilă a emisiilor de dioxid de carbon;

-economie de energie la încălzire şi răcire cu până la 75%;

-posibilitatea realizării încălzirii şi răcirii cu acelaşi agregat.

Pentru a fi eficientă o instalaţie de încălzire cu pompa de cădură trebuie avute în vedere următoarele:

-casa să fie foarte bine izolată termic (pierderi de cădură sub 40 W/mc);

-instalaţia de încălzire să fie prin pardoseală dimensionată pentru o temperatură tur (de lucru) cât mai redusă (de dorit în jur de +35 grade Celsius);

-finisajul pardoselii să fie, preferabil, din materiale dure (gresie, marmură, alte plăci ceramice);

Tipuri de pompe de căldura

Din punct de vedere al tipului constructiv sunt trei tipuri de căldură: sol-apă, aer-apă, apă-apă.

Ca o sub-categorie de pompe de căldură, toate pompele de căldură pot să fie echipate cu un schimbător de căldură care să transfere în interiorul casei căldură din apă în aer. Acest tip de pompe de căldură (sol-apă, aer-apă, apă-apă) sunt potrivite pentru imobilele unde încălzirea şi răcirea se fac prin sis-temul de ventilaţie.

Pompa de căldură sol-apă

Cele mai utilizate pompe de căldură sunt pompele sol-apă (pompe de căldură care extrag căldura din sol prin intermediul unei reţele de conducte).

La utilizarea unei pompe de căldură sol-apă este necesar un teren liber de construcţii pentru un colector orizontal. Terenul ar trebui să fie de două sau trei ori mai mare decât suprafaţa locuibilă care trebuie încălzită.

Pompa de căldură aer-apă

Pompa de căldură aer-apă este tipul de variantă cel mai uşor de montat.

Poate fi amplasată în casă sau în aer liber, fiind capabilă să funcţioneze util până la -20 grade Celsius temperatura în aerul exterior. Se montează uşor cu costuri reduse de instalare şi nu ocupă mult spaţiu.

Utilizarea unei pompe de căldură aer-apă este posibilă pretutindeni datorită disponibilităţii permanente a aerului.

Pompa de căldură apă-apă

Pentru instalarea pompei de căldură apă-apă trebuie să existe apă freatică în cantităţi suficiente şi de o calitate cores-punzătoare, luând în considerare o anumită adâncime.

Alegerea pompei de căldură

Pentru a putea alege corect o pompă de căldură va trebui să aveţi în vedere:

-mărimea obiectivului ce urmează să fie încălzit (suprafaţa locuibilă şi încălzită, înălţimea medie a încăperilor)

-spaţiul disponibil (neconstruit) din jurul obiectivului

-zona geografică în care se află obiectivul

-posibilităţile de instalare a altor sis-teme de încălzire (gaze, combustibil lighid, gaz lichefiat, etc)

-posibilităţile de la faţa locului de valorificare a "sursei reci" (apă, aer, sol)

-existenţa altor surse de încălzire (pentru stabilirea regimului de funcţionare al pompei de căldură)

-condiţiile de alimentare cu energie electrică (reţea mono sau trifazică, puterea electrică maximă permisă pe racordul electric).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional