Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

POMPELE DE CĂLDURĂ - TEHNOLOGIA PENTRU UN VIITOR CU EMISII REDUSEAriston Romania: Este necesar un sistem de subvenţionare pentru cumpărarea de pompe de căldură

Companii /

Cătălin Drăguleanu

Cătălin Drăguleanu


  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Provocări pe piaţa confortului termic pentru locuinţe

    În 2019-2020, sectorul reziden­ţial a reprezentat aproape 20% din consumul global de energie, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE). În Europa, încălzirea şi răcirea în segmentul rezidenţial reprezintă cea mai mare sursă de utilizare finală a energiei, iar estimările arată că, până în 2050, electricitatea va fi principala sursă de energie pentru sectorul rezidenţial.

    În aceste condiţii, modernizarea infrastructurii de încălzire, din care 64% reprezintă aparatură învechită, include comutarea de la centralele pe gaz la pompele de căldură electrice. Pentru a atinge obiectivele europene, piaţa locală are nevoie de sprijinul statului, în vederea alocării subvenţiilor pentru achiziţionarea sis­temelor de încălzire prietenoase cu mediul.

    O altă soluţie este reprezentată de modernizarea infrastructurii care să permită utilizarea aparatelor de încălzire ce folosesc hidrogen. În paralel, 50% din clădirile existente trebuie modernizate pentru a fi pregătite pentru zero emisii de carbon până în 2040, ajungând la 85% până în 2050.

    Cererea de pompe electrice va exploda

    Experţii AIE consideră că există premisele unei creşteri semnificative a numărului pompelor de căldură instalate. Aşteptările sunt că, la nivel global, numărul acestora va ajunge la 600 de milioane de unităţi în 2030, în condiţiile în care parcul total estimat la nivelul anului 2020 era de 180 de milioane de unităţi instalate. Mai mult, până în 2050 numărul de pompe de căldură instalate ar urma să depăşească 1,8 miliarde. Pompele de căldură sunt aparate care şi-au câştigat popularitatea datorită beneficiilor pe care le aduc în termeni de eficienţă şi consum. În esenţă, ele preiau energia dintr-un mediu şi o transportă în altul. Realizează acest transfer în mod eficient, cu un consum redus de energie şi cu protejarea mediului înconjurător.

    Cererea în România, frânată de absenţa unui sistem de sprijin

    Deşi reprezintă o tehnologie aflată la început, pompele de căldură au fost acceptate relativ uşor de consumatori, care au înţeles rapid necesitatea de a investi în tehnologie modernă, eficientă, cu un consum mai redus şi mecanisme de funcţionare sustenabile. Vânzările cresc în România într-un ritm care depăşeşte aşteptările iniţiale ale specialiştilor, însă, în cifre absolute, vânzările sunt deocamdată sub potenţialul pieţei.

    "Principalul obstacol în răspândirea mai rapidă a acestei tehnologii o reprezintă absenţa unui sistem de subvenţionare care să încurajeze achiziţiile. Pompele de căldură sunt eficiente şi reprezintă cea mai bună soluţie pentru trecerea la un consum mai eficient şi mai sustenabil. Dar ele implică o investiţie iniţială semnificativă, ceea ce înseamnă că, pentru foarte mulţi consumatori, în absenţa unui sistem de sprijin financiar, aceas­tă achiziţie este imposibilă. Noi ne dorim ca autorităţile să adopte un mecanism de subvenţionare pentru că există toate argumentele în acest sens, fie că vorbim despre consum, eficienţă, sustenabilitate sau protejarea mediului", a declarat Cătălin Drăguleanu, senior director Ariston România.

    Ariston Nimbus S Net a deschis poarta către noua eră a confortului termic pentru locuinţe

    Grupul Ariston are un angajament asumat încă de la înfiinţare în favoarea cercetării şi a dezvoltării. Compania investeşte anual sume semnificative pentru identificarea celor mai bune şi inovative soluţii de asigurare a confortului termic al locuinţelor. Lider al pieţei de soluţii pentru confortul termic, Ariston a introdus în România pompele de căldură aer - apă din gama Nimbus S Net, care pot fi achiziţionate într-unul dintre cele trei modele: Plus, Compact şi Flex.

    Pompele de căldură din gama Nimbus S Net sunt aparate uşor de instalat şi aduc numeroase beneficii în termeni de eficienţă şi consum. În plus, acestea sunt perfect adaptate condiţiilor de climă din România. Unul dintre cele mai importante beneficii ale pompelor este faptul că permit amortizarea investiţiei făcute pentru achiziţionare într-un ritm destul de rapid, datorită consumului de energie redus.

    Pompele de căldură Ariston Nimbus S Net au cel mai scăzut nivel de zgomot din categorie, aducând un plus de confort. De asemenea, ele sunt dotate cu sisteme inteligente care le optimizează performanţele, pentru un impact minim asupra mediului.

    De asemenea, prin gama de pompe de căldură Nimbus S Net, Ariston a adus mai aproape de consumatorii din România func­ţia de conectivitate şi control prin aplicaţia ARISTON NET.

    Automatizarea prezentă la pompele Ariston Nimbus S NET este dezvoltată şi produsă in-house, în fabrica dedicată elementelor electronice din grupul Ariston, lucru care permite o mare flexibilitate în instalare, optimizare continuă a softului, dar şi integrare facilă cu sisteme solare, fotovoltaice şi generatoare auxiliare de căldură.

    În concluzie, pompele de căldură reprezintă poarta către un viitor în care confortul nu va mai fi un lux, ci o stare pe care consumatorii şi-o vor putea asigura mai uşor, mai eficient.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional