Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

POTRIVIT CONDUCERII RUSALRedresarea pieţei aluminiului nu va avea loc mai devreme de 2021

Internaţional /

Redresarea pieţei aluminiului nu va avea loc mai devreme de 2021
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Uzinele de aluminiu continuă să producă aproape de nivelul anterior pandemiei, ca să-şi păstreze locurile de muncă, provocând astfel un excedent de 2-4 milioane de tone/an

    O redresare semnificativă a piaţei aluminiului nu va avea loc mai devreme de 2021, poate chiar în 2022 sau 2023, potrivit lui Roman Andriuşin, directorul pentru marketing şi vânzări al celui de-al treilea mare produ­cător primar de aluminiu din lume, gigantul rus Rusal.

    În opinia sa, în acest an, este puţin probabil ca cererea globală de aluminiu şi stocurile să revină la nivelurile din 2019, deoarece redresarea economiei poate fi atât în formă de U, cât şi lentă.

    Andriuşin declară, citat de S&P Global Platts, că uzinele de aluminiu continuă să producă aproape de nivelul anterior pandemiei ed Covid-19, ca să-şi păstreze locurile de muncă, provocând astfel un excedent de 2-4 milioane de tone/an de aluminiu, iar piaţa nu poate susţine un astfel de dezechilibru pe termen lung. În aceste condiţii, susţine domnia sa, producătorii vor trebui să diminueze capacităţile excedentare.

    "Unele semne timpurii de îmbunătăţire sunt acum vizibile în Europa, fiind posibil ca preţurile aluminiului să fi atins deja punctul cel mai de jos, dar piaţa noastră principală, cea din SUA, încă suferă", afirmă Andriuşin, adăugând: "Rusal are de suferit mai mult în SUA, decât în Europa sau Asia. În Europa, multe uzine îşi reiau producţia. Dar, sunt ţări care încă au probleme, iar printre acestea se numără pieţele strategice ale Rusal. Rusia şi Comunitatea Statelor Independente au avut infectări record cu coronavirus".

    Preţul aluminiului era de 1.800 de dolari tona la mijlocul lunii ianuarie, la London Metal Exchange, iar către finele lunii iunie trecea de 1.560 de dolari tona, faţă de nivelul minim al ultimilor patru ani, consemnat în aprilie: 1.455 de dolari tona.

    Potrivit Rusal, cererea de aluminiu din Rusia ar putea să scadă cu până la 30% anul acesta, dar pierderile efective vor depinde de evoluţia pandemiei. În plus, ţara se confruntă şi cu nivelul scăzut al preţului petrolului, care reduce puterea de cumpărare a regiunii.

    Conform domnului Andriuşin, Rusal va avea, probabil, o redresare lentă, exprimată într-o serie de suişuri şi coborâşuri.

    Rusal consideră că redresarea preţurilor aluminiului este absolut esenţială pentru topitorii, la nivel global cel puţin 25% dintre acestea funcţionând în prezent în pierdere. Producţia excedentară a uzinelor de aluminiu pune, de asemenea, presiune semnificativă asupra preţurilor, conform oficialului Rusal.

    "Piaţa va avea de suferit, cu siguranţă, deoarece observăm o schimbare semnificativă a structurii stocurilor, precum şi a dimensiunii acesteia", afirmă Roman Andriuşin, precizând: "De această dată, avem o calitate diferită a stocurilor, cu mai multe produse cu valoare adăugată care se află pe rafturi faţă de multe lingouri în criza financiară din 2009. Nu am vreun sentiment de redresare imediată. Este necesară revenirea disciplinei pe piaţă, dat fiind că îmbunătăţirea necesită reducerea sau închiderea uzinelor cu pierderi. Piaţa ar trebui să cureţe tot ceea ce nu este eficient şi ecologic".

    Oficialul Rusal continuă: "O pondere substanţială a producătorilor cu pierderi se găseşte în ţările cele mai dezvoltate, unde mediul de afaceri se poate baza pe sprijinul de la stat sau pe măsuri de apărare a pieţei. Dacă pandemia va genera în anumite regiuni mai mult protecţionism, acest lucru nu va ajuta pe nimeni. Rusal nu primeşte subvenţii de la guvern. În Rusia, ca să beneficiezi de astfel de susţinere, atât preţul, cât şi cererea ar trebui să se deterioreze considerabil mai mult decât s-a întâmplat până acum".

    Un alt remediu pentru piaţa aluminiului este consolidarea, conform domnului Andriuşin, care spune: "Vedem câteva active oferite spre vânzare atât public, cât şi neoficial. Cele mai multe dintre acestea sunt topitorii care au costuri mari, marjă mică de câştig sau produc pierderi. Nu cred că toate aceste oferte vor răspunde cererii, dar este posibil să vedem fuziuni şi achiziţii în domeniu".

    Concluzionând, oficialul Rusal afirmă: "Industria aluminiului nu este la apus, dar a trecut într-o etapă de dezvoltare foarte selectivă, caracterizată printr-o specializare ridicată şi un rol mai proeminent al materialului reciclat şi al aluminiului primar cu conţinut scăzut de carbon".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional