Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Proiectele de tip "Prima Casă" au fost de un real folos sistemului bancar şi nu industriei construcţiilor

Materiale /

"Au supravieţuit doar câteva firme foarte mari, dar şi în zona lor planează unele suspiciuni."

"Au supravieţuit doar câteva firme foarte mari, dar şi în zona lor planează unele suspiciuni."

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Interviu cu domnul Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii

    Reporter: Cum relansăm piaţa construcţiilor, după o perioadă îndelungată de scădere?

    Claudiu Georgescu: Nu există o reţetă universală, trebuie avute în vedere necesităţile locale prezente şi de perspectivă, resursele disponibile, cu accent mai ales pe cele interne. În rest multă muncă, muncă de calitate şi remunerată corespunzător. Astfel, vom avea o piaţă a construcţiilor sustenabilă, care să ţină seama de necesităţile prezentului şi mai ales de cele viitoare.

    Reporter: Ce oportunităţi de creştere întrevedeţi pentru sectorul construcţiilor în următorii ani? Este nouă lege a Parteneriatului Public Privat (PPP) o astfel de oportunitate? Sau obligaţia României privind aplicarea prevederilor directivei referitoare la eficienţă energetică?

    Claudiu Georgescu: La stadiul în care se află acum infrastructura de orice fel, sistemele edilitare şi starea fondului de locuinţe, ar trebui să lucreze în domeniul Construcţiilor cel puţin tot atâţia oameni ca înainte de 1989.

    Parteneriatul public-privat este o oportunitate cu condiţia să fie asigurate condiţii de desfăşurare corecte, fără schimbare de reguli în timpul jocului şi capitalul să fie valorificat la maxim. În privinţa directivei privind eficienţa energetică, mai ales la locuinţe, modul în care care s-au pus în aplicare programele de eficientizare îşi arată pe zi ce trece carenţele şi consider că ar trebui o nouă abordare.

    Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la Masterplanul pentru Transporturi, prezentat recent de Guvern?

    Claudiu Georgescu: Personal, am văzut în ultimii 24 de ani atâtea studii şi proiecte încât mă îndoiesc că vom avea suport financiar să angajăm şi să finalizăm obiectivele din acest Masterplan.

    Reporter: În acest început de an, au existat informaţii potrivit cărora piaţa imobiliară ar putea să se dezmorţească - unii investitori imobiliari anunţă proiecte curajoase pentru această perioadă. Este acesta un semn că piaţa construcţiilor s-ar putea revigora?

    Claudiu Georgescu: Faptul că tranzacţiile imobiliare au avut anul trecut o contribuţie la PIB la fel ca industria Construcţiilor, trebuie să fie un semnal de atenţionare. Capitalurile speculative din domeniul imobiliar, atrase de perspectivele macroeconomice prognozate pentru următoarea perioadă, trebuie tratate mai atent, fiindcă acolo unde sunt bani mulţi în joc e firesc să se încerce o sensibilizare a potenţialilor clienţi. De aceea, proiectele ambiţioase, anunţate cu multă zarvă, trebuie privite cu atenţie şi tratate în mod corect. În ultimele zile, de exemplu, s-a anunţat că un investitor va construi un ansamblu de 1000 de locuinţe. Titlul era incitant, dar cine citea cu atenţie vedea că este un proiect de lungă durată, urmând ca în primul an să fie construite doar 230 de locuinţe. Şi cum lumea citeşte mai mult titlurile, ei bine, atunci este normal să se creeze percepţia că piaţa este în revigorare. Mai mult decât atât, proiectele de ajutor guvernamental de tip "Prima Casă" au fost de un real folos sistemului bancar şi nu industriei construcţiilor.

    Reporter: Cum au făcut faţă crizei companiile din domeniul construcţiilor? A fost exportul o modalitate de evitare a falimentului?

    Claudiu Georgescu: Companiile mai mici şi-au suspendat activităţile, iar angajaţii au plecat că persoane fizice să lucreze mai ales pe şantierele din vest, companiile mijlocii au redus la minim personalul, iar multe dintre ele au intrat în insolvenţă. Au supravieţuit doar câteva firme foarte mari, dar şi în zona lor planează unele suspiciuni. În privinţa exportului, exportul de forţă de muncă individuală a fost relevant chiar şi în zona Orientului, unde la această oră întâlnim mulţi constructori cu studii superioare. O singură companie românească a reuşit un contract pentru infrastructură în Irak, dar cu o floare nu se face primăvară. În privinţa produselor pentru construcţii, perioada începută în 2008 a însemnat o scădere de 40% în medie a producţiei, iar exporturile sunt modeste, această decurgând din specificitatea acestor produse.

    Reporter: Care este opinia dvs privind accesul companiilor la finanţare? Dar despre costurile de finanţare?

    Claudiu Georgescu: Accesul companiilor la finanţare se poate vedea consultând statisticile BNR. Reiese foarte clar că băncile acordă mai multă atenţie împrumuturilor de stat şi celor pentru persoanele fizice decât sectoarelor productive. Nu este cazul să discutăm despre costurile de finanţare în momentul în care diferenţa între dobânda BNR şi a celorlalte bănci naţionale europene este clar în favoarea ultimelor.

    Reporter: Consideraţi că programul Prima Casă a ajutat piaţa construcţiilor sau doar sistemul bancar?

    Claudiu Georgescu: Fără alte comentarii şi cifre, numai sistemul bancar!

    Reporter: Care sunt modalităţile de creştere a absorbţiei fondurilor europene în sectorul construcţiilor?

    Claudiu Georgescu: Proiecte realiste, atât ca obiective (necesităţi), cât şi ca valori, şi o atenţie mai mare a autorităţilor locale privind modalităţile de dezvoltare a localităţilor. Nu numai parcuri, terenuri de sport în pantă, ci şi case pentru specialişti, o reîmprospătare a faţadelor fondului de locuinţe şi alte măsuri de acest tip. Aceste măsuri de mică amploare, adunate, pot contribui la ridicarea nivelului de trai din localitatea respectivă, ţinând cont că ele presupun punerea în mişcare a forţei de muncă locală şi permit dezvoltarea ei.

    Reporter: Actuala legislaţie în domeniul achiziţiilor publice este sau nu o frână în calea investiţiilor?

    Claudiu Georgescu: Răspunsul la întrebarea dumneavoastră ar trebui dat după implementarea în România a noilor prevederi adoptate de Comisia Europeană, în luna ianuarie, privind achiziţiile publice. În orice caz, o debirocratizare şi o mai mare transparenţă, atât la luarea deciziilor de atribuire, cât şi pe parcursul derulării contractelor, ar fi binevenite.

    Reporter: Sunteţi la curent cu procedura de "bail -în" a băncilor (salvarea instituţiilor financiare cu banii deponenţilor) aprobată anul trecut de UE? Dacă da, cum comentaţi decizia UE şi ce efecte credeţi că va avea asupra mediului de afaceri?

    Claudiu Georgescu: Personal, nu consider că este nevoie ca o bancă să fie salvată de banii clienţilor, mai ales că ea percepe comisioane care să-i acopere riscurile afacerii.

    În orice afacere corectă, fiecare trebuie să îşi asigure un risc şi să-l managerieze astfel încât el să fie minim. Nu sunt specialist în finanţe, dar cred că va avea loc o migrare a banilor spre active bursiere sau active corporale.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional