Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Proprietatile industriale si logistice par investitii foarte bune

I.D. Consilier /

ProLogis Park Pilsen-Stenovice

ProLogis Park Pilsen-Stenovice

Proprietatile industriale si logistice se afla pe primul loc in topul activelor din punctul de vedere al veniturilor generate, potrivit Raportului CBRE despre piata industriala si logistica din EMEA.

In ceea ce priveste amortizarea totala a investitiei, activele industriale si logistice se claseaza pe locul secund, dupa retail, dar inaintea birourilor, si numerarului. Analiza are in vedere investitorii institutionali (nu de retail), incluzand fonduri de pensii, endowment, fonduri suverane, banci private, companii de asigurari.

In ultimii 10 ani, proprietatile industriale si logistice din zona Euro au generat in medie un castig de 7,8% pe an, in comparatie cu 5,5% pentru piata de birouri si 6,2% pentru sectorul retail. In perioada 2009-2011, investitiile directe in acest sector in Europa au totalizat 24,2 miliarde de euro, 40% dintre acestea fiind achizitionate de fonduri institutionale si vehicule colective de investitii.

"Investitorii ar trebui sa se orienteze din ce in ce mai mult spre activele industriale si logistice in aceasta perioada", a declarat James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE Romania. "Cel mai mare avantaj al proprietatilor industriale si logistice il constituie rata buna de return, putand fi considerate mai mult ca o investitie de tip obligatiuni. Analiza subliniaza rolul cheie al proprietatii in portofoliile anumitor companii si demonstreaza importanta tot mai crescuta, intr-un mediu cu o rata scazuta a dobanzii, a componentelor de tip obligatiuni in ceea ce priveste beneficiile proprietatilor din piata industrial-logistica ", a adaugat James Heyworth Dunne.

In mediul economic actual, investitorii institutionali tind sa-si aloce activele si deciziile de portofoliu spre active "defensive", si anume, acelea a caror performanta viitoare este sustinuta in principal de venituri contractate sau garantate si nu de o crestere potentiala.

Sectorul industrial si logistic este atractiv pentru diferite tipuri de investitori, dupa cum indica profilul achizitiilor din ultimii ani. Investitorii orientati spre venituri, care acorda prioritate platilor regulate in numerar si nu castigurilor potentiale de capital, ar trebui sa ia in considerare proprietatile industriale. Astfel de investitori (precum fondurile de pensii) ar putea avea nevoie de venituri pentru a-si acoperi cheltuielile, pe cand altii pot avea o preferinta pentru venituri ce acopera total amortizarea investitiei, bazandu-se pe faptul ca este mai putin riscant decat amortizarea prin castiguri de capital potentiale.

In Raportul CBRE, pe langa venit, au mai fost luate in considerare amortizarea ratei inflatiei (inflation - related returns), adaptarea datoriei (liability matching) si amortizarea totala a investitiei (efficient total returns) in randul investitorilor institutionali.

Investitorii care vizeaza amortizarea ratei inflatiei ar trebui sa ia in considerare cresterea in portofoliile lor a proprietatilor imobiliare si sa nu mai puna accent pe obligatiunile nominale. Este dificila o generalizare in ceea ce priveste procentajul proprietatilor imobiliare pentru acest tip de investitori, insa cele industriale si logistice sunt considerate un element esential. Ponderea in sectoarele retail si de birouri poate fi apoi stabilita prin analiza sensibilitatii lor la inflatie in functie de piata pe care activeaza.

In ceea ce priveste adaptarea datoriei, investitorii care aleg proprietatile imobiliare ca o completare a obligatiunilor din portofoliu ar trebui, de asemenea, sa puna accentul pe proprietatile industriale si logistice, la fel ca cei orientati spre venituri.

Cei care isi doresc amortizarea totala a investitiei urmaresc sa obtina profit maxim pentru un anumit nivel de risc sau sa micsoreze riscul pentru un anumit nivel de rentabilitate. Achizitiile industriale si logistice ocupa locul doi printre tipurile de proprietati in functie de amortizarea totala a investitiei, primul loc fiind ocupat de sectorul retail. Pozitia a treia in acest top este ocupata in egala masura de spatiile de birouri si numerar, urmate de obligatiuni si dividende.

In recentul Studiu al CBRE despre intentiile investitorilor din domeniul imobiliar, segmentul industrial si logistic a fost preferat de peste 20% dintre acestia pentru 2012, in crestere fata de anul trecut cand s-a inregistrat in preferintele a mai putin de 14% dintre investitori. In ciuda acestui fapt, proprietatile industriale si logistice totalizeaza mai putin de 10% din piata de investitii europeana, dar chiar si in acest caz, aceasta cifra reprezinta o crestere.

Masurata in termeni de venit, piata imobiliara ca un intreg se prezinta mult mai bine decat actiunile si obligatiunile, unde randamentele se plaseaza intre 3 si 5%, in comparatie cu 4 si 5%. Analiza compara randamentul pietei industriale si logistice cu cel al sectoarelor retail si de birouri, folosind calificative de Cel mai bun, Intermediar si Cel mai prost. Pentru fiecare piata, sectorul industrial si logistic a fost desemnat "Cel mai bun".

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional