Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Protecţie şi siguranţă - întotdeauna sub acoperişul Bramac

F.A. Materiale /

Protecţie şi siguranţă - întotdeauna sub acoperişul Bramac

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să-şi ridice case care să-i protejeze de factorii externi de mediu, care să le ofere confort şi siguranţă. Rolul principal al acoperişurilor este de închidere a clădirii si de creare a unui mediu interior protejat faţă de cel exterior, fiind o bariera eficace contra factorilor agresivi ai mediului exterior: varianţii de temperatură, umiditate, ploaie si vânt, zgomot etc.

Unul dintre factorii foarte prezenţi şi agresivi asupra acoperişului îl constituie furtunile. Acestea se produc din ce în ce mai des şi la intervale de timp tot mai scurte iar concluzia care se impune este că trebuie să ne adaptăm acestor noi condiţii climatice. S-a observat că multe dintre pagube au fost suferite de către acoperişurile tip terasa şi în cazul acelora la a căror acoperire au fost folosite materiale de învelitori cu suprafaţă mare. Funcţionalul şi esteticul nu se exclud însă reciproc, iar acest fapt îl demonstrează tocmai numeroasele acoperişuri clasice înclinate care de cele mai multe ori au supravieţuit intemperiilor fără probleme. Pentru a vedea cum ne putem proteja de acestea, sa vedem care sunt motivele principale care determină ca acoperişurile cu o înclinaţie mai mare de 40E să aibă o rezistenţă mai mare la furtuni dintre cele mai puternice decât cele cu o înclinaţie de 4E sau 5E:

Subpresiunea care se produce în cazul rafalelor puternice de vânt, poate trece fără să stârnească pagube peste acoperişurile unde ţiglele, asemeni unor solzi, se întrepătrund. Acestea se ridică puţin, urmare a presiunii vântului însă apoi revin în poziţia iniţială. Pentru a avea mai multă siguranţă, în zonele mai expuse ţiglele pot fi fixate cu cleme pentru protecţie împotriva intemperiilor.

În cazul învelitorilor fixate cu cofraj sau a materialelor de învelit de mare suprafaţă, acest lucru nu este posibil. Forţa de aspiraţie care se naşte poate fi uneori într-atât de mare încât să ridice întreaga construcţie (cofraj, căpriori, şipci, izolaţie).

Acoperişul înclinat oferă un avantaj important bazat chiar pe aerodinamică. Cu cât este mai abrupt acoperişul, cu atât mai mare este presiunea pe partea aflată în calea vântului iar forţa acestuia este curmată de coamă. Forţa de absorbţie de pe partea care nu se află în bătaia vântului sunt acum mai scăzute. În cazul înclinaţiei foarte mici a acoperişului, forţa vântului nu poate fi decât foarte puţin diminuată iar ca urmare, forţa de absorbţie este mai mare şi poate ridica după sine învelitoarea casei.

În cazul unui vânt puternic, la acoperişurile tip terasa, furtuna are la dispoziţie o suprafaţă redusă de atac prin intermediul căreia să dărâme acoperişul însă când forţa se acumulează în spatele coamei, se formează o putere de absorbţie care ajută la propulsarea acoperişurilor.

Suntem nevoiţi să ne obişnuim cu furtuni care se aseamănă uraganelor însă păstrând mereu în minte caracterul condiţiilor climatice viitoare, odată cu alcătuirea planului şi structurii casei, vom limita mult din efectele negative care se întrevăd. În plus, acoperişul Bramac este potrivit pentru orice tip de construcţie, puteţi alege dintr-o paletă largă de culori, de la roşu cărămiziu, brun roşcat, antic şi până la verde astfel încât să se adapteze fiecărui tip arhitectonic - de la vila echilibrată stilistic de la început de secol şi până la proiectul contemporan de locuinţă.

Bramac Sisteme de Invelitori SRL,

Str. Europa Unita Nr. 5, 550018 - Sibiu, Tel: +40(0) 269 503 517,

Fax: +40(0) 269 229 444

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional