Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Reabilitare termicăBuget înjumătăţit la Ministerul Dezvoltării pentru programul de reabilitare termică

F.A. Consilier /

Buget înjumătăţit la Ministerul Dezvoltării pentru programul de reabilitare termică

Fondurile sunt suficiente pentru reabilitarea în 2010 a circa 17.000 de apartamente, susţin oficialii Ministerului Dezvoltării

Sectorul 1: Peste 200 de blocuri vor fi reabilitate termic în acest an

Primăria Sectorului 1 intensifică în acest an programul de reabilitare termică a blocurilor. Administraţia locală îşi propune să reabiliteze termic în acest an peste 200 de imobile din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Calea Griviţei, Ion Mihalache şi Băneasa. Aceste imobile se adăugă celor aproape 80 de blocuri izolate termic de administraţia locală anul trecut.

Primăria Sectorului 1 finanţează jumătate din costurile reabilitării termice a blocurilor, restul de 50% din costuri provenind de la bugetul de stat.

Reabilitarea termică a clădirilor este cea mai eficientă şi economică metodă de reducere a consumului de energie precum şi a costurilor de încălzire, facturile la întreţinere scăzând cu 40%, iar pierderile de căldură cu 80%.

Investiţiile la blocurile din Sectorul 1 presupun: izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului; înlocuirea ferestrelor întregului bloc şi a uşilor exterioare existente cu unele superioare calitativ, care vor izola mai bine fiecare încăpere; termo-hidroizolarea acoperişurilor sau a terasei/ termoizolarea planşeului de peste ultimul nivel, în cazul existenţei şarpantei; izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter; demontarea instalaţiilor şi echipamentelor aflate pe faţadele şi terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică; lucrări de refacere a finişajelor anvelopei.

Reabilitarea termică a blocurilor reprezintă începutul unui proces complex, de regenerare urbană a Sectorului 1. Izolarea termică a a blocurilor reprezintă prima etapă din "Strategia 2012 Sectorul 1" - cel mai complex program de regenerare urbană desfăşurat la nivelul Capitalei. Acest program este o premieră pentru România şi vizează zonele ansamblurilor de locuinţe Chitila, Bucureştii Noi, Pajura, Dămăroaia şi Aviaţiei, a precizat primarul Sectorului1, Andrei Chiliman.

Sectorul 2: Intră în reabilitare 11.367 de apartamente

Peste 37.200 de apartamente sunt cuprinse în programul de reabilitare termică al Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, instituţie care a fost luată cu asalt, în această iarnă, de cererile din ce în ce mai numeroase ale bucureştenilor care doresc să se înscrie în program. În ianuarie de exemplu, Primăria Sectorului 2 a înregistrat câte 15 cereri pe zi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau preluate documentele de la două - trei asociaţii de proprietari pe săptămână.

Primăria sectorului 2 susţine că are cel mai avansat program de reabilitare termică, în care sunt cuprinse deja 37.214 apartamente. Din acestea, la începutul lunii februarie, 1577 apartamente erau finalizate, 6610 - în stadiul de finalizare a execuţiei, 11.367 de apartamente vor intra în reabilitare în anul 2010, iar 17.660 vor intra în execuţie în anul 2011. Primarul Neculai Onţanu a decis ca administraţia locală să suporte integral, din bugetul propriu, şi costurile ce revin locatarilor.

Sectorul 4: 50 de blocuri propuse pentru a fi reabilitate în acest an

În Sectorul 4 în luna februarie erau în execuţie lucrările de reabilitare termică la 10 blocuri. Acestea reprezintă de altfel primele imobile care beneficiază de programul naţional la nivelul Sectorului, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 4.

Pentru anul 2010, Primăria a propus pentru programul de reabilitare termică, un număr de 50 de imobile.

În Sectorul 4 locatarii suportă 20% din costurile reabilitării. Însă, în a doua parte a lunii februarie urma să fie pusă în discuţie posibilitatea preluării costurilor aferente asociaţiilor de proprietari, dar după aprobarea bugetului pentru anul 2010, au menţionat reprezentanţii instituţiei.

Reabilitarea termică în Sectorul 4 presupune efectuarea lucrărilor de termoizolare cu polistiren a pereţilor, înlocuirea tâmplăriei, termoizolarea şi hidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea subsolului.

Sectorul 5: Dacă există finanţare, ar putea fi reabilitate 333 de blocuri

Anul trecut Sectorul 5 a primit finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru reabilitarea termică a 26 de blocuri. În luna februarie 2010, 16 dintre aceste blocuri erau finalizate sau mai aveau în lucru unele detalii. La celelalte 10 blocuri finanţate, la mijlocul lunii februarie lucrările erau realizate în proporţie de 25-35%, având în vedere că durata execuţiei a fost prelungită datorită întârzierii cu care au venit banii de la Minister, ne-a declarat domnul Adrian Stoica, directorul departamentului de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei Sectorului 5.

Potrivit domniei sale, pentru 2010 Primăria intenţionează să înainteze Ministerului dosarele aferente unui număr de 333 de blocuri, deoarece reprezintă o prioritate pentru Sector. "Am putea reabilita 333 de blocuri în acest an, cu condiţia să primim finanţarea de la Minister", subliniază domnul Stoica.

Potrivit aceleiaşi surse, în Sectorul 5 lucrările de reabilitare termică presupun termo-hidroizolarea teraselor şi subsolurilor, anveloparea exterioară şi montarea de tâmplărie termoizolantă, inclusiv închiderea balcoanelor.

Locatarii blocurilor din Sectorul 5 nu trebuie să plătească nimic pentru reabilitarea termică, deoarece Consiliul Local a decis încă din 2008 să preia şi costurile de 20% care altfel le reveneau beneficiarilor.

Sectorul 6: 120 de blocuri ar putea fi reabilitate

De la începutul programului de reabilitare termică şi până în luna februarie 2010 în Sectorul 6 au fost reabilitate 29 de blocuri. Pentru anul 2010 Consiliul Local al Sectorului 6 şi-a propus să includă în program alte 120 de imobile. Practic însă numărul celor care vor fi efectiv reabilitate este determinat de fondurile guvernamentale alocate sectorului, ne-au declarat reprezentanţii Primăriei Sectorului 6.

Lucrările de intervenţie presupun izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare cu tâmplărie performantă energetic, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în bloc, termo-hidroizolarea terasei sau termoizolarea planşeului peste ultimul nivel, izolarea termică a plaşeului peste subsol, dacă sunt prevăzute apartamente la parter, precum şi lucrări de demontare-remontare şi refacere a finisajului anvelopei.

În Sectorul 6 locatarii contribuie cu 20% din costurile finale de execuţie.

Bugetul alocat, în acest an, de Ministerul Dezvoltării pentru programul naţional de reabilitare termică a locuinţelor este de 150 milioane de lei, mai mic cu circa 58% decât cel cheltuit anul trecut în acest scop. Conducerea ministerului ne-a declarat că fondurile alocate programului pentru 2010 sunt suficiente pentru reabilitarea a circa 17.000 de apartamente.

Până la finele anului trecut, au fost finalizate lucrările la 692 blocuri, care cuprind 24.834 de apartamente, respectiv aproape jumătate din locuinţele prinse în program. Restul până la 51.005 de apartamente prinse în program anul trecut se afla, în februarie, în diferite etape de execuţie.

La începutul lunii februarie, Ministerul Dezvoltării mai avea cereri noi de includere în programul de reabilitare de la 1.944 de blocuri (86.885 de apartamente). Necesarul investiţional pentru acoperirea tuturor acestor cereri este de circa 1,85 miliarde de lei, ne-au spus reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.

Preţul mediu pentru reabilitarea termică, la nivel de ţară, rezultat din contractele încheiate în anul 2009 pentru execuţia lucrărilor, a fost de 3.500 de euro/apartament.

Ministerul Dezvoltării a prevăzut, pentru programul de reabilitare termică 2009, lucrări la 1.248 de blocuri (51.005 apartamente) din toată ţara. Bugetul alocat reabilitării termice în 2009 a fost de 360 milioane de lei (160 milioane de lei din credite bugetare şi 200 milioane de lei din credite de angajament). Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării ne-au spus că aceşti bani au fost cheltuiţi în totalitate.

Întreaga implementare a programului naţional de reabilitare termică a blocurilor (licitaţia de atribuire a contractelor de execuţie, monitorizarea execuţiei etc) este în sarcina autorităţilor publice locale. Lucrările sunt finanţate din bugetul de stat (50%), din bugetul local (30%) şi de către asociaţiile de proprietari (restul de 20%). Sunt şi primării din Bucureşti şi din ţară care au decis să suporte din buget şi cota de 20% a proprietarilor apartamentelor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional