Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Redezvoltarea urbană şi repopularea, tendinţe actuale în arhitectura Japoniei

Internaţional /

Redezvoltarea urbană şi repopularea, tendinţe actuale în arhitectura Japoniei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Arhitectura bazată pe lemn este în plină inovare în Japonia

    Una din temele majore de actualitate din domeniul arhitecturii nipone este redezvoltarea urbană, potrivit spuselor lui Yutaka Shikata, redactorul şef al revistei Shinkenchiku (Arhitectura Noua) din Japonia.

    Domnia sa a declarat recent, în cadrul unei prelegeri cu tema "Arhitectura Japoneză", desfăşurată la Bucureşti, că un proiect de amploare de redezvoltare îl reprezintă Grand Cube din Tokyo, clădire aflată în apropierea gării din oraş.

    "Aceasta a fost o zonă specială pentru biroruri, care trebuie redezvoltată", a spus Yutaka Shikata, menţionând că Grand Cube devine, practic, o clădire nouă, cu o piaţă pentru public şi un nou drum pietonal.

    Un alt obiectiv major în planul de redezvoltare urbană este în stadiu de proiect şi presupune ridicarea unei clădiri de 390 de metri în apropiere de gara din Tokyo, clădire care va fi cea mai înaltă din oraş.

    "Astfel de redezvoltări masive nu se derulează doar în Tokyo, ci şi în alte oraşe. Multe companii din Japonia desfăşoară astfel de proiecte de redezvoltare, care presupun, printre altele, crearea de spaţii verzi în interiorul sau în jurul clădirilor de locuinţe sau birouri", a precizat Yutaka Shikata, adăugând că punctul important în astfel de proiecte este construcţia unor zone adiacente, pe lângă clădirile iniţiale, care să se integreze în oraş.

    "Proiectele trebuie gândite astfel încât să se poată măsura impactul construcţiei asupra populaţiei din oraşe. Este necesar ca aceste clădiri să atragă şi să concentreze fluxul de populaţie în locurile dezvoltate", a mai spus Yutaka Shikata.

    Domnia sa a mai dat ca exepmlu o lucrare din Osaka, derulată sub o autostradă, unde se afla o clădire. Aceasta a fost renovată şi, drept urmare, zona are acum o nouă înfăţişare. "Cele mai multe asemenea lucrări sunt în centrul oraşului", a afirmat Yutaka Shikata, menţionând că societăţile nipone de profil implementează proiecte de redezvoltare şi în alte ţări. De exemplu, lucrările de redezvoltare a Muzeului Naţional din Estonia, cu zece ani în urmă, au fost câştigate de Japonia.

    Totodată, arhitecţii niponi se ocupă de dezvoltarea unui centru media din Singapore şi de un proiect de reamenajare a stadionului din Barcelona (Spania). "Proiectul privind stadionul se bazează pe un nou concept, pe ideea de a crea un loc care să nu atragă public doar atunci când sunt meciuri, ci şi când nu sunt competiţii sportive", a declarat Yutaka Shikata, precizând că un asemenea loc "este foarte competitiv pentru atragerea publicului, având o influenţă importantă asupra vieţii localnicilor".

    Un alt aspect adus în atenţie de Yutaka Shikata este faptul că în Japonia se constată tendinţa de scădere a populaţiei şi de depopulare a oraşelor, ceea ce a determinat căutarea unor metode de repopulare, prin crearea unui nou stil de locuinţe şi de locuri publice, centre de activităţii comune.

    "Sunte renovate, spre exemplu, locuri depopulate din Kyoto. Multe clădiri vechi au fost distruse în vederea ridicării de clădiri noi. În aceste condiţii, arhitecţii au gândit un concept prin care se transformă clădirile vechi în spaţii pentru petrecerea timpului liber: cafenele, cofetării etc.", a explicat Yutaka Shikata, adăugând că foarte mulţi arhitecţi tineri se implică în astfel de proiecte.

    Conform afirmaţiilor sale, există şi iniţiative de transformare a clădirilor vechi pentru a le da noi destinaţii (hambar transformat în muzeu, depozit transformat în muzeu).

    Yutaka Shikata a mai arătat că arhitectura bazată pe lemn este în plină inovare în Japonia, mai ales după cutremurul din 2011. "Folosirea acestui material rezolvă unele probleme de mediu şi, totodată, susţine colaborarea dezvoltatorilor cu industria locală", a spus Yutaka Shikata, adăugând că lemnul este din ce în ce mai mult folosit la renovarea locuinţelor.

    Japonia pregăteşte noul stadion pentru Jocurile Olimpice care se vor desfăşura la Tokyo, în 2020. Structura stadionului presupune o investiţie de 149 miliarde de yeni (1,1 miliarde de lire sterline), iar amenajarea este aşteptată să fie finalizată în trei ani şi jumătate. Arhitectul nipon Kengo Kuma a creat designul stadionului, care are o structură ovală. Proiectul lui Kuma a fost selectat în urma unei licitaţii anonime, după ce, în 2015, premierul japonez a anulat planurile pentru un stadion proiectat de arhitecul anglo-irakian Zaha Hadid.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional