Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Rezervoare de GPL: Alimentare cu gaze pentru casele fără acces la reţeaua naţională

F.A. Consilier /

Rezervoare de GPL: Alimentare cu gaze pentru casele fără acces la reţeaua naţională

Rezervoarele de gaz petrolier lichefiat (GPL), destinate alimentării caselor din zonele fără acces la reţeaua naţională de gaze, sunt cea mai bună variantă pe care o puteţi alege pentru locuinţa dumneavoastră. Indiferent că aveţi nevoie de gaz pentru prepararea hranei, pentru apă caldă sau căldură, instalaţiile de mic vrac, destinate segmentului rezidenţial, vin în întâmpinarea nevoilor dvs.

Gradul de izolare a locuinţei, destinaţia acesteia şi numărul de persoane influenţează alegerea instalaţiei

Pentru dimensionarea instalaţiei de GPL de care aveţi nevoie, trebuie să ţineţi cont de destinaţia casei (locuinţă permanentă sau casă de vacanţă), gradul de izolare a locuinţei, numărul de persoane, ce consumatori de GPL aveţi etc. Toate aceste lucruri le stabiliţi cu specialiştii societăţii de la care achiziţionaţi rezervorul respectiv. Doamna Anda Maniu, managing director al societăţii "Carpatgas" din Sibiu ne-a declarat: "În primul rând trebuie să ştim dacă urmează să încălzim o casă de vacanţă sau o reşedinţă permanentă. Gradul de izolare a clădirii, numărul de persoane, capacitatea totală a consumatorilor de GPL - toate joacă un rol important în dimensionarea instalaţiei. De multe ori, trebuie să supradimensionăm depozitul de GPL, deoarece în anumite zone de munte accesul pe timp de iarnă este imposibil".

Pentru amplasarea rezervorului de GPL aveţi nevoie de diverse avize şi autorizaţii

Referitor la casele de vacanţă din zona montană a ţării noastre, alegerea GPL-ului pentru încălzirea casei este cea mai curată soluţie pentru mediul înconjurător. Dacă v-aţi decis să achiziţionaţi o instalaţie de GPL trebuie să ştiţi că aveţi nevoie de mai multe avize şi autorizaţii pentru amplasarea unui astfel de rezervor în curtea casei dvs.

Specialiştii Rompetrol Gas ne-au declarat că în momentul amplasării şi racordării instalaţiei GPL, compania se asigură că aceste proceduri sunt realizate în conformitate cu toate normele în vigoare şi că respectă regulile de siguranţă şi avizele aferente. Astfel, aparatele consumatoare trebuie să fie supraterane, să fie dotate cu duze de GPL iar clientul să aibă o suprafaţă liberă în curte de aproximativ 100 metri pătraţi. Avizele care se obţin de la companie sunt cele de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor (ISCIR) şi Autorizaţia de Funcţionare, iar de la client este necesară Autorizaţia de Construcţie.

Trebuie să respectaţi distanţe minime de siguranţă faţă de clădirile învecinate, faţă de limita de proprietate, de gurile de canalizare, respectiv linii electrice conform normativelor tehnice în vigoare (ISCIR C8-2003 şi I31-99). Astfel, este obligatoriu ca distanţa dintre locuinţă şi rezervor să fie de minim 6 m şi de 5 m de la împrejmuirea rezervorului, ne-au declarat specialiştii "Carpatgas".

Totodată, este necesară obţinerea, de la consiliul local, a unei autorizaţii de construcţie pentru placa de beton pe care va fi amplasat rezervorul de gaz.

Instalaţia de mic vrac trebuie să fie executată de către o firmă de instalaţii autorizată în GPL.

La finalizarea lucrărilor, punerea în funcţiune a instalaţiei se va face în prezenţa personalului de specialitate ISCIR.

"După cum vedeţi, procedura de autorizare este mult îngreunată de multitudinea de avize şi autorizaţii necesare", ne-a declarat d-na Anda Maniu.

Costurile de autorizare ISCIR pot dubla valoarea instalaţiei

Pentru un consumator casnic, care deţine o casă în suprafaţă de aproximativ 150 mp, specialiştii "Carpatgas" recomandă instalarea unei centrale termice de 24 kW, iar pentru prepararea hranei un aragaz de maxim 16 kW. Pentru acest consum este recomandat un rezervor cu capacitatea de 2700 litri.

Costul unei astfel de instalaţii începe de la 600 de euro şi poate varia în funcţie de locaţie, lungimea şi traseul instalaţiei. Cos­turile de autorizare ISCIR (proiect, avize, punere în funcţiune, cartea rezervorului) pot dubla valoarea instalaţiei.

În funcţie de opţiunea clientului şi de posibilităţile de montare, atât traseul ţevii cât şi rezervorul de GPL, pot fi supraterane sau subterane.

Pentru o casă de 150 mp şi pentru necesarul a patru persoane, specialiştii Rompetrol Gas recomandă un rezervor de 1.750 litri, pe care clientul îl va folosi gratuit, pe toată durata contractului cu societatea. Costul instalării propriu-zise variază în funcţie de distanţa de la centrala de încălzire sau consumatorul principal şi rezervorul cu gaz, însă manopera şi materialele sunt aproximativ 20 de euro pentru fiecare metru liniar (de la rezervor la consumator).

Noutăţi pe piaţa rezervoarelor de GPL

Pe piaţa de profil, tot mai multe societăţi optează pentru extinderea portofoliului lor de produse şi servicii. Astfel, societatea "Carpatgas" a inclus în portofoliul său, ca noutate, rezervoarele subterane, un număr tot mai mare de clienţi solicitând aceste tipuri de rezervoare din motive de optică sau de diminuare a distanţelor de siguranţă faţă de anumite obiective.

Ca noutate Rompetrol Gas prezintă instalaţia cu contoare individuale, unde GPL-ul se stochează comun pentru mai mulţi consumatori. Un exemplu în acest sens este un client din staţiunea Olimp, care are 140 de contoare pentru 140 de apartamente, contractul fiind realizat cu asociaţia de proprietari care le administrează.

Plata gazului: integral sau eşalonat?

În cazul în care nu sunteţi dispus să plătiţi întreaga cantitate de gaz la livrare, societatea Carpatgas oferă posibilitatea plăţii eşalonate prin emiterea unei facturi lunare. "Pentru a elimina povara financiară a unui plin de rezervor cu gaz, specialiştii societăţii noastre recomandă montarea unui contor de gaz pe instalaţie. Astfel, factura de gaz va fi emisă lunar, în baza citirii contorului, având astfel, un dublu avantaj: plătiţi lunar doar cât aţi consumat şi vă puteţi gestiona eficient şi responsabil consumul de energie", ne-a declarat doamna Anda Maniu, managing director "Carpatgas" .

Potrivit reprezentanţilor Rompetrol Gas stabilirea modalităţii de plată se determină în momentul în care se semnează contractul între Rompetrol Gas şi client. Totuşi, în majoritatea cazurilor, avizul de expediţie se face la contorul autocisternei, atunci când acesta alimentează rezervorul. Ulterior, clientul primeşte factura prin poştă pe care trebuie s-o plătească în termen de 5 zile.

Criza financiară şi vremea influenţează vânzările societăţilor în domeniu

Criza financiară a lovit din plin şi acest domeniu de activitate. Printre greutăţile cu care se confruntă societăţile din domeniu regăsim oprirea investiţiilor imobiliare, blocarea creditării, întâmpinarea greutăţilor de recuperare a creanţelor etc. "Statul, din păcate, a îngreunat şi mai tare situaţia prin lipsa sa de implicare. În alte state membre ale Uniunii Europene, gazul petrolier lichefiat destinat încălzirii locuinţelor, este scutit de la plata accizelor, pe când la noi acciza este în valoare de 113,50 euro/tonă. De asemenea, tarifele ISCIR au fost mai mult decât triplate conform listei de tarife CR 1/2009. Carpatgas a reuşit să obţină o creştere a volumului de vânzări de GPL pentru încălzire faţă de anul anterior, în ciuda situaţiei economice globale prin implementarea unei strategii de reducere a costurilor şi de reanalizare a marjelor", ne-a declarat Anda Maniu, din partea Carpatgas.

Vânzările Rompetrol Gas au rămas aproximativ la acelaşi nivel ca cele ale anului trecut, cu variaţii mici în funcţie de severitatea vremii în anotimpul rece. În ceea ce priveşte consumul clienţilor industriali, acesta depinde foarte mult de comenzi şi de procesele tehnologice, însă nici aici nu s-au înregistrat modificări mari.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional