Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

RICS: Brexitul ameninţă 200.000 de posturi din sectorul britanic al construcţiilor

Internaţional /

RICS: Brexitul ameninţă 200.000 de posturi din sectorul britanic al construcţiilor
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Aproape 200.000 de locuri de muncă din sectorul construcţiilor din Marea Britanie ar putea fi eliminate dacă ţara va pierde accesul la piaţa unică europeană în urma ieşirii din UE (Brexit), punând în pericol proiecte majore de infrastructură, potrivit unui raport al Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), care menţionează că astfel va fi dată o lovitură majoră competitivităţii globale a oraşelor din Regatul Unit.

    Conform analizei publicate recent de independent.co.uk, 8% din muncitorii din sectorul britanic al construcţiilor, adică aproximativ 176.500 sunt cetăţeni UE.

    Studiul RICS precizează că aproape o treime din specialiştii în construcţii pe care i-a intervievat, au declarat că angajarea de lucrători din afara Regatului Unit a fost importantă pentru succesul afacerilor lor, iar pentru ca evoluţia bună a acestora să continue, accesul la piaţa unică europeană este vital.

    Jeremy Blackburn, şef al departamentului de politici britanice din cadrul RICS, a declarat: "Aceste cifre demonstrează că industria construcţiilor din Marea Britanie este dependentă, în prezent, de mii de lucrători din UE. Este în interesul nostru să realizăm un Brexit de succes, însă pierderea accesului la piaţa unică europeană poate să ducă într-un punct mort proiecte de infrastructură de 500 de miliarde de lire din Regatul Unit".

    Conform spuselor lui Blackburn, dacă accesul Marii Britanii la piaţa unică nu va fi menţinut sau dacă nu va fi implementat vreun plan alternativ, atunci ţara nu va putea să creeze infrastructura necesară "să concureze pe scena globală".

    Potrivit RICS, sectorul construcţiilor din Regatul Unit se loveşte deja "de o criză de calificare", iar Guvernul ar trebui să realizeze acorduri interimare, de tranziţie, care să evite potenţiale pierderi majore de beneficii.

    Analiza mai avertizează că autorităţile trebuie să găsească modalităţi prin care să atragă investitori privaţi care să poată să asigure viitorul sectorului construcţiilor în perioadele cu turbulenţe.

    "Aceasta este cheia pentru îmbunătăţirea productivităţii noastre şi reechilibrarea regională a Marii Britanii, care să ne permită să devenim o şi mai mare poartă pentru comerţul şi turismul global, după Brexit", potrivit raporului.

    La începutul lunii martie, RICS a lansat o listă cu priorităţi pentru Brexit, considerând că guvernul ar trebui să le aibă în vedere în mod strategic în condiţiile în care urmează să fie lansate negocierile de ieşire din UE.

    Conform RICS, pe lângă stabilirea unui calendar concret al negocierilor şi a unor măsuri de atragere a investiţiilor străine, guvernul trebuie să le permită lucrătorilor calificaţi din afara ţării intrarea în Regatul Unit.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional