Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Sector 3Investitorii construiesc blocuri înalte şi la periferia sectorului 3

F.A. Locuinţe /

Speranţa Residence - stadiul lucrărilor la jumătatea lunii februarie 2008

Speranţa Residence - stadiul lucrărilor la jumătatea lunii februarie 2008

Zona autostrăzii Bucureşti - Constanţa concentrează majoritatea investiţiilor

Cele mai multe investiţii imobiliare din sectorul 3 al Capitalei se concentrează în zona autostrăzii Bucureşti - Constanţa. Anul trecut a fost demarată construcţia multor vile şi locuinţe colective mici, cu regim de înălţime de maxim patru etaje. Zona mai are şi multe investiţii de tip industrial (hale de producţie şi depozitare, spaţii logistice).

Arhitectul şef al sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, ne-a declarat că majoritatea locuinţelor individuale sunt realizate de persoane fizice, în planul II al terenurilor din jurul autostrăzii. În zonă, nu a fost demarat niciun cartier amplu de locuinţe individuale. În schimb, anul trecut, au apărut primele investiţii în mini-cartiere de locuinţe colective, cu regim redus de înălţime.

Circa 2.500 de unităţi locative sunt în execuţie

Domnul Dumitraşcu ne-a spus că, în 2007, cele mai multe locuinţe autorizate sunt apartamente în blocuri noi, cu regim mare de înălţime. La jumătatea lunii februarie, în sectorul 3, erau în curs de execuţie un număr total de 2.500 de case şi apartamente noi. În 2008, sunt estimate să fie construite cel puţin un număr similar de locuinţe noi.

Arhitectul şef al sectorului 3 ne-a precizat: "Pe raza sectorului 3 sunt cel puţin zece cartiere mari în execuţie, cu apartamente situate, în marea lor majoritate, în blocuri de opt-zece etaje. Zonele în care se dezvoltă cele mai multe astfel de investiţii sunt Vitan, Calea Dudeşti, Dristor, Titan, Liviu Rebreanu, Baba Novac şi Codrii Neamţului. Aceste cartiere rezidenţiale sunt binevenite pentru dezvoltarea durabilă a sectorului deoarece valorifică zonele periferice, urmând, într-un fel, utilităţile publice realizate de primărie".

Un exemplu edificator în acest sens este dezvoltarea din jurul hipermarketului "Auchan", din cartierul Titan. Odată cu anunţarea investiţiei imobiliare, aici a apărut un cartier de blocuri înalte, care este aproape de finalizare. Tot în zonă, mai este încă un astfel de ansamblu în execuţie, cu circa 800 de apartamente noi. În opinia oficialilor Primăriei sectorului 3, o dezvoltare similară o va cunoaşte, în 2008, zona din planul II al bulevardului Theodor Pallady, unde se anunţă două mari complexuri imobiliare.

Autorizaţie pentru încă un bloc din "NewTown Residence"

Primăria sectorului 3 a mai eliberat, anul trecut, o autorizaţie de construire pentru un imobil pe două subsoluri, parter şi 11 etaje. Blocul face parte din ansamblul rezidenţial "NewTown Residence", aflat în curs de execuţie pe strada Dristorului nr. 91. Investitor este "Mivan Development", iar constructor este "Ropotamo" (în numele căruia s-a emis autorizaţia).

În prima fază de dezvoltare, vor fi amenajate 289 de apartamente, din care 15 sunt garsoniere (58 mp), 143 cu două camere (între 70 şi 118 mp), 101 cu trei camere (între 111 şi 193 mp) şi 30 cu patru sau cinci camere (între 144 şi 200 mp). 27 de apartamente sunt duplexuri cu 3 - 5 camere, cu suprafeţe construite între 111 şi 280 mp. Locuinţele vor fi recepţionate la finele acestui an.

Parcarea subterană păzită va avea 342 de locuri, fiind completată de o parcare supraterană cu 66 de locuri. "NewTown Residence" va cuprinde şi o zonă comercială, grădiniţă şi sală de fitness.

Continuă construcţia cartierului "Edenia" din Titan

"Monorom Construct" a mai obţinut, în 2007, o autorizaţie pentru ridicarea unui bloc în cartierul "Edenia" din Titan. Acesta este dezvoltat de "Adama" şi "Future Group" şi va avea, în total, şapte blocuri pe subsol, parter şi 11 etaje. Lucrările de proiectare au fost asigurate de firma "Alpha Studio".

Vor fi amenajate câte 10 apartamente pe nivel, respectiv o garsonieră, un apartament cu patru camere, cinci apartamente cu două camere şi trei apartamente cu trei camere. La parter, vor fi apartamente speciale cu grădină. Suprafeţele locuinţelor variază între 51 şi 102 mp.

Proiectul se întinde pe o suprafaţă de 65.000 mp din strada Codrii Neamţului nr. 5-7. Primele locuinţe vor fi gata în acest an.

A început a doua etapă a complexului "Citadella Titan"

Investitorul "BRC Business Group" a demarat, la începutul acestui an, lucrările celei de-a doua faze a complexului rezidenţial "Citadella Titan", care va aduce pe piaţă încă 112 locuinţe noi. Anul trecut, compania a obţinut autorizaţia de construcţie, în strada Iosif Albu nr. 88, a unui bloc pe subsol, parter, 14 etaje şi ultimul retras. Construcţia iniţială a ansamblului presupunea o investiţie totală de 20 milioane de euro şi amenajarea a 210 apartamente noi în două imobile.

Ansamblul include atât garsoniere, cât şi apartamente de două, trei şi patru camere şi este situat în apropierea hipermarketului Auchan din zona Titan. Finalizarea întregului proiect este programată pentru trimestrul doi din anul 2010. Primele apartamente vor fi gata la finele acestui an.

ACM4 a obţinut autorizaţiile pentru blocurile din zona Diham

Antreprenorul "ACM4" a anunţat, în urmă cu doi ani, că investeşte într-un complex rezidenţial cu 200 de apartamente, situat în zona Diham. Locuinţele sunt dispuse în patru imobile pe subsol, parter şi zece etaje. Succesul vânzărilor l-a determinat pe antreprenor să mai ridice un bloc vizavi de complexul "Noor". Este vorba despre ansamblul "Noor Azur", cu 80 de apartamente noi. Ultimele autorizaţii au fost obţinute anul trecut.

"Noor" este amplasat pe un teren de circa 7.500 mp. Blocurile vor avea câte cinci apartamente pe nivel, iar subsolul general va găzdui 150 de locuri de parcare, la care se adaugă alte 50 amenajate la exterior. Etajele 1 - 10 vor cuprinde trei tipuri de apartamente. Etajul 11 este amenajat pentru spălătorie şi uscătorie. Primele apartamente vor fi gata în acest an.

"German Quality Solution" construieşte locuinţe pe Theodor Speranţia

Compania "German Quality Solution" a demarat construcţia unui imobil cu 40 de apartamente pe strada Theodor Speranţia nr.123. Proiectul numit "Speranţa Residence" are ca antreprenor general societatea "Total Confort". Proiectul necesită o investiţie de 4,7 milioane de euro. Locuinţele vor avea una până la trei camere, iar lucrările de construcţie au fost demarate anul trecut şi vor fi finalizate în primăvara lui 2009.

"Conarg" vrea să construiască locuinţe lângă Auchan

Compania de construcţii "Conarg" vrea să demareze, în acest an, două proiecte rezidenţiale, din care unul va fi ridicat în cartierul Titan. Acesta va aduce pe piaţă 988 de apartamente noi. Cartierul va fi dezvoltat pe un teren în suprafaţă de 18.221 mp, aflat lângă centrul comercial Auchan. Proiectul, în valoare totală de 60 milioane de euro, va avea o suprafaţă construită de 85.000 mp şi va dispune de 1.224 de locuri de parcare sub şi supraterane. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru luna iunie a anului 2010.

"Gigant Construct" vine cu 500 de locuinţe în Titan

Grupul româno-islandez "Gigant Construct" a demarat, în 2007, promovarea cartierului "Pallady Towers", situat în partea de est a Capitalei, pe bulevardul Theodor Pallady. Compania se află la al treilea proiect imobiliar în derulare, primele două fiind amplasate tot în sectorul 3 ("Gura Siriului Residence" şi "Pallady Residence"). Constructor este societatea "Cominco". "Gigant Construct" plănuieşte ca, până în 2010, să dea în folosinţă 1.000 de apartamente în zona Titan, din care jumătate se află în "Pallady Residence" şi "Pallady Towers". Pentru construcţia celorlalte 500 de apartamente au fost deja achiziţionate terenurile.

Utilităţi în zonele care concentrează cele mai multe unităţi locative noi

Zonele noi de dezvoltare rezidenţială din sector au intrat în atenţia primăriei, care a realizat investiţiile necesare în utilităţi. Astfel, reţelele de apă şi canalizare şi sistemul rutier au fost extinse în perimetrul străzilor Gura Siriului, Făget, Mărului, Prelungirea Ilioara, Burniţei ş.a. Noile cartiere dezvoltate organizat beneficiază de utilităţi, dar şi de serviciile adiacente, precum spaţii comerciale şi de servicii, locuri de joacă pentru copii, grădiniţe şi spaţii verzi.

Aproape toate fabricile vechi au dispărut pentru a face loc complexurilor imobiliare

Vechile fabrici din sectorul 3 au fost achiziţionate de investitori imobiliari, care construiesc, în locul lor, complexuri comerciale sau rezidenţiale. Ştefan Dumitraşcu ne-a spus că "Policolor" va dispărea pentru a face loc unui magazin "Real". Şi terenul "Chimopar" a fost achiziţionat de o companie care vrea să dezvolte un centru comercial.

Fabrica de medicamente a fost cumpărată pentru a fi transformată într-un hypermaket "Carrefour", iar fabrica IOR şi întreprinderea "Timpuri Noi" au fost scoase la vânzare.

Întreprinderea "Faur" a obţinut mai multe autorizaţii de demolare, dar proprietarii nu au anunţat, până la sfârşitul lunii februarie, intenţia de reconversie a zonei.

Clădiri de birouri ultramoderne

Sectorul 3 a atras, anul trecut, şi importante construcţii de clădiri de birouri, "Delenco Construct" a obţinut autorizaţia pentru ridicarea unui imobil pe două subsoluri, parter şi zece etaje în strada Delea Nouă nr.2. Suprafaţa totală construită este de 12.532 mp, iar cea utilă ajunge la 8.800 mp. Birourile vor fi de clasa A şi beneficiază de aproape 100 de locuri de parcare.

Şi "Euromarket Services" a obţinut autorizaţia de construcţie pentru un complex de birouri şi locuinţe. Acesta este amplasat pe strada Turturelelor nr.62. Regimul de înălţime este de două subsoluri, parter şi 2-10 etaje.

"Buc Invest" ridică, pe bulevardul Theodor Pallady nr.30C, un ansamblu de locuinţe şi birouri. Clădirea autorizată are un regim de înălţime două subsoluri, parter şi nouă etaje.

Compania israeliană "Dagesh Rom" investeşte zece milioane de euro în construcţia unui imobil de birouri, cu o suprafaţă de 12.000 mp. Imobilul, situat în strada Olteni nr.2-4, a fost numit "Platinum Center" şi are un regim de înălţime patru subsoluri, parter şi 11 etaje. Finalizarea proiectului este prevăzută pentru jumătatea anului curent.

Primăria construieşte apartamente pentru tineri

Administraţia locală a sectorului 3 va ridica, în acest an, trei blocuri cu 209 apartamente pentru tinerii până în 35 de ani şi persoanele evacuate din casele naţionalizate. Construcţia a început deja anul trecut, iar termenul de execuţie este octombrie 2008. Regimul de înălţime a blocurilor din Aleea Cioplea este parter şi opt etaje.

Trei noi parcaje supraterane

Primăria sectorului 3 a intrat în asociere cu firme private pentru a construi trei parcaje supraterane. Primele obiective demarate vor avea fiecare câte 450 de locuri şi vor fi finalizate în acest an. Cel de-al treilea parcaj va fi ridicat, tot în parteneriat public-privat, în spatele fostului magazin Junior şi va avea 1.000 de locuri. Terenurile au fost puse la dispoziţie de Primăria Capitalei, prin darea lor în administrarea sectorului 3.

Direcţia de Urbanism a Primăriei sectorului 3 a eliberat, anul trecut, un număr total de 1.296 de autorizaţii pentru lucrări de construcţie şi amenajare a locuinţelor, birourilor şi spaţiilor comerciale. Un sfert din totalul autorizaţiilor sunt pentru ridicarea de locuinţe noi, iar 41% pentru extinderi, amenajări şi consolidări a locuinţelor existente.

Numărul locuinţelor noi autorizate în 2007, în sectorul 3, a înregistrat o uşoară scădere (-1,8%) faţă de cel din 2006. În fapt, mulţi investitori obţin o singură autorizaţie pentru un complex rezidenţial de blocuri cu apartamente noi. În total, unităţile locative autorizate au crescut substanţial faţă de anul 2006. O majorare semnificativă a fost raportată, în perioada analizată, pentru lucrările de modificări şi amenajări interioare în vechile locuinţe (+13,1).

Kehaiyan Garbis (acţionar la "Forest Construct") a obţinut, anul trecut, patru autorizaţii pentru construcţia unor ansambluri rezidenţiale cu apartamente noi. Un imobil este situat pe strada Ion Mortun nr.8-12 şi are un regim de înălţime demisol, parter şi patru etaje. Pe strada Grădinarilor nr.18-21, va fi ridicat un imobil pe două subsoluri, parter şi opt etaje. Un alt ansamblu este amplasat pe strada Aleea Mostiştea nr.39 şi este dispus pe subsol, parter şi patru etaje. Pe Aleea Câlnău nr.10-16 va fi construit un complex cu un regim de înălţime similar.

"Tunari Real Estate" ridică, pe strada Matei Basarab nr.39, un complex de locuinţe şi comerţ. Regimul de înălţime al imobilului este de două subsoluri, parter, cinci etaje şi al şaselea retras.

"Tamar Imob Investiţii" a obţinut autorizaţia de construire pentru un ansamblu de locuinţe cu trei blocuri. Acestea vor fi realizate pe un teren din Aleea Ion Agârbiceanu nr.3-11 şi vor avea un regim de înălţime două subsoluri, parter şi 12-13 etaje.

"Tartu" SRL va construi, în strada Fizicienilor nr.15 B, trei imobile cu apartamente noi pe trei subsoluri, parter şi 14 etaje.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional