Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Sectorul 3Doar câteva blocuri de locuinţe noi au fost autorizate în cursul anului trecut

F.A. Locuinţe /

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Şantierele demarate înainte de criză şi-au încetinit ritmul, dar nu s-au oprit

    Primăria sectorului 3 nu a mai autorizat, anul trecut, construcţii de mari ansambluri rezidenţiale. Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al sectorului 3, ne-a declarat: "Desigur, construcţiile de blocuri nu lipsesc, dar vorbim doar de câteva investiţii mici şi medii, de imobile izolate care vor fi ridicate în mai multe zone din sector. În activitatea de autorizare a locuinţelor din cursul anului trecut, predomină construcţia de case noi".

    Domnia sa susţine că, în ciuda crizei şi a blocajului din piaţa imobiliară, marile şantiere din sectorul 3 şi-au continuat activitatea, chiar dacă la un ritm mult mai scăzut decât perioada 2006 - 2008. Acest lucru înseamnă că investitorii au dispus de resurse financiare pentru continuarea execuţiei, dar şi că locuinţele comercializate sunt în continuare vandabile, chiar dacă nu la nivelul din ultimii 2-3 ani din cauza reticenţei băncilor şi a cumpărătorilor.

    Toate şantierele de locuinţe din sectorul 3 sunt în termenul de execuţie stipulat în autorizaţia de construire, motiv pentru care investitorii nu au venit, până în februarie, să solicite prelungirea autorizaţiilor, a subliniat arhitectul şef Dumitraşcu.

    Domnia sa afirmă: "Pot spune că aces-te locuinţe încă sunt vandabile pentru că şi primăria a avizat doar acele dezvoltări rezidenţiale bine organizate, cu toate utilităţile, acces bun, aerisite şi cu toate serviciile în interior sau în imediata apropiere. Desigur şi primăria a contribuit cu investiţii în zonele de extindere a sectorului unde aveam cele mai multe solicitări pentru construcţii noi. Niciun cartier nu a fost autorizat fără să existe străzi amenajate şi utilităţi".

    Au fost finalizate şi câteva cartiere noi

    Anul 2009 a însemnat şi finalizarea unor cartiere noi. Domnul architect Dumitraşcu ne-a dat ca exemplu cartierul Răsărit de Soare, realizat de Conarg Real Estate în zona hypermarketului Auchan din cartierul Titan. Un alt ansamblu finalizat este Noor din Aleea Buchetului, dar şi jumătate din InCity şi, parţial, cel de pe fosta fabrică de textile Unirea din Dristor. "Estimez că, în 2009, au fost livrate la cheie, în sectorul 3, circa 1.000 - 1.300 de apartamente noi", ne-a mai spus Ştefan Dumitraşcu.

    Blocuri noi autorizate în 2009

    Printre cele mai mari investiţii rezidenţiale noi autorizate în sectorul 3 în cursul anului trecut se numără proiectul companiei "Ecosystema Consulting", care doreşte să ridice un bloc cu două subsoluri, parter şi 12-14 etaje în strada Dumitru Papazoglu.

    "Supreme Building" a obţinut autorizaţia de construire a unui imobil pentru locuinţe, comerţ şi servicii. Blocul va avea trei subsoluri, parter, mezanin, 10 etaje şi ultimul etaj tehnic şi va fi situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918.

    "Conarg Real Estate" a primit autorizaţia pentru un bloc de locuinţe dispus pe demisol, parter şi 11 etaje în strada Jean Steriadi, iar "RP Estates Development" intenţionează să ridice, pe Intrarea sectorului, locuinţe şi birouri într-o clădire cu un regim de înălţime parter şi opt etaje.

    Alte proiecte rezidenţiale autorizate în 2009 aparţin "Occidental Invest" (locuinţe pe două subsoluri, parter şi 6-8 etaje în strada Grădinarilor), "Fidelity Management" (locuinţe pe două subsoluri, parter, patru etaje şi al cincilea retras în strada Dumitru Ganovici), "Chara Development" (locuinţe pe subsol, parter, patru etaje şi ultimul retras în strada Panait Cerna).

    Continuă construcţia de case înspre ieşirea pe Autostrada Soarelui

    Construcţia de case noi continuă în estul Capitalei, dar nu într-un ritm alert ca în anii trecuţi. Arhitectul şef al sectorului 3 ne-a declarat: "Terenurile din zona de est a Capitalei s-au ieftinit, în 2009, cu o medie de circa 20% faţă de 2008. Mă refer la loturi mici pentru construcţia de locuinţe individuale, care au ceva utilităţi. Deşi până în 2008 preţurile terenurilor au cunoscut creşteri spectaculoase, deprecierea cauzată de criză nu este una importantă. Aşa că nu am avut cereri mai multe de autorizare a vilelor noi".

    Şi în 2009 s-a menţinut interesul persoanelor fizice şi micilor investitori pentru zona Theodor Pallady - ieşirea pe autostrada Bucureşti-Constanţa. Aici continuă să apară locuinţe individuale, chiar bloculeţe cu câteva apartamente, dar şi spaţii comerciale moderne şi hale industriale de producţie şi depozitare.

    2010 nu va fi un an mai slab ca 2009 pentru lucrările de autorizare

    Deşi nu sunt semne certe că blocajul din imobiliare se va încheia, Ştefan Dumitraşcu nu crede că 2010 va fi un an mai slab ca 2009 pentru construcţia de locuinţe. Domnia sa afirmă: "Vom mai avea cereri pentru construcţia de locuinţe individuale şi, de ce nu, şi pentru proiecte mari imobiliare. Investitori cu bani încă mai sunt pe piaţă, numai că ei vor fi mult mai precauţi şi vor căuta cele mai bune locaţii pentru dezvoltare. Şi băncile doresc să finanţeze sectorul construcţiilor noi, numai că sunt mult mai prudente. Nu ne vom întâlni, prea curând, cu avalanşa de cereri de investiţii din anii trecuţi, la care primăriile abia mai făceau faţă".

    Arhitectul şef Dumitraşcu este de părere că este necesar un mecanism de consultare între bănci şi autorităţile locale, astfel încât pe piaţă să existe proiecte viabile şi vandabile, realizate de investitori serioşi, care să deţină o parte importantă din finanţare. S-ar putea evita, astfel, situaţii neplăcute precum falimentul sau lipsa de cumpărători pentru că proiectele sunt neatractive.

    2009 a adus sectorului 3 şi proiecte noi de birouri şi de centre comerciale

    Chiar dacă nu la fel de numeroase ca în anii trecuţi, proiectele de birouri, spaţii comerciale şi hoteluri nu lipsesc din sectorul 3. În 2009, primăria a eliberat autorizaţiile solicitate de "Art Diamond Real" pentru birouri pe cinci subsoluri, parter şi 12 etaje în zona Sf Vineri, dar şi de compania "Grawe Consulting&Development" pentru hotel şi birouri pe două subsoluri, parter, 2 etaje, respectiv 8 etaje în strada Vulturilor 98A.

    Şi "SCT Dancor Romconstruct" a obţinut autorizaţia pentru construcţia de birouri pe subsol, parter şi cinci etaje, pe un teren din strada Nicolae Teclu.

    Cea mai mare investiţie comercială autorizată în sectorul 3, în 2009, aparţine Metro Imobiliar Investment pentru construcţia unui hypermarket Real, cu birouri pe parter, două etaje şi ultimul retras, în strada Theodor Pallady 51.

    În acest an, urmează să fie finalizate două hoteluri, pentru care investitorii au obţinut autorizaţia de continuare a lucrărilor. Un proiect aparţine "Europa Group" pentru o locaţie din strada Franceză nr. 69, iar celălalt este realizat de "Hercesa" în strada Căuzaşi nr. 22, presupunând ridicarea unui imobil cu 12 etaje.

    O investiţie nouă în hoteluri a fost autorizată în Calea Dudeşti nr. 144, unde "Edilitar Mancini" va ridica un imobil dispus pe trei subsoluri, parter, 10 etaje şi ultimul retras.

    Primăria sectorului 3 a emis, anul trecut, 898 de autorizaţii pentru lucrări de construcţie, exclusiv pentru branşamente, panouri publicitare şi lucrări la străzi. Din această sumă, 25% reprezintă autorizaţiile pentru locuinţe noi, iar 45% cele pentru modificări interioare în apartamente şi extinderi şi consolidări la locuinţele existente.

    Creşterea numărului de autorizaţii pentru construcţii noi în 2009 faţă de 2008 nu este relevantă pentru că investitorii obţin, de obicei, o singură autorizaţie pentru un ansamblu cu zeci sau sute de unităţi locative.

    În 2009, ponderea caselor în numărul total al autorizaţiilor pentru locuinţe noi este foarte mare, de peste 90%.

    Alte investiţii autorizate în 2009

    - Alice Traiding Com - imobil pe subsol, parter, patru etaje şi mansardă, pentru spaţii comerciale şi birouri în strada Nicolae Pascu

    - Gindi Vântului - imobil pe parter şi 9-10 etaje în strada Vântului

    - Persoană fizică - imobil cu două subsoluri, parter, zece etaje şi etaj tehnic în strada Ion Minculescu

    - Euroland Space - imobil pe subsol, parter, patru etaje şi al cincilea retras în strada Remus

    - Dristor Heights - imobil cu două subsoluri, parter, nouă etaje şi ultimul retras în strada Ion Ciopleanu

    - Conti Real Estate - imobil pe trei subsoluri, parter, cinci etaje şi ultimele două retrase în strada Popa Nan.

    Cel mai mare hipermarket "Auchan" din Europa de Est va fi în Sectorul 3

    Dezvoltatorii proiectului "Pallady Shopping Center", "Avrig 35" şi "Cascade Group", parteneri cu cote egale, vor începe, în prima parte acestui an, construcţia centrului comercial, o investiţie de circa 80 milioane de euro. Încheierea lucrărilor este preconizată pentru în anul 2012.

    "Auchan" va deschide în "Pallady Shopping Center" cel mai mare hipermarket al său din Europa de Est, cu o suprafaţă totală de 30.000 mp, din care 20.000 suprafaţă de vânzare. Hipermarketul va fi dispus pe două niveluri (parter şi etaj) şi reprezintă o investiţie de 35 milioane de euro. Şi "Decathlon" va amenaja în viitorul centru comercial un magazin de 7.000 mp.

    "Pallady Shopping Center" este localizat în sectorul 3, pe Bulevardul Theodor Pallady nr. 50, în locul fostei fabrici Sicomed. Pe lângă principalele ancore "Auchan" şi "Decathlon", proiectul mai conţine un magazin de bricolaj (5.000 mp), unul de mobilă şi decoraţiuni (25.000 mp), precum şi o galerie comercială cu peste 110 magazine ce însumează, la rândul său, 20.000 mp. Astfel, suprafaţa comercială totalizează peste 100.000 mp. Întregul proiect se întinde pe 10 hectare şi beneficiază de 800 metri expunere stradală. Vizitatorii vor beneficia de 3.000 de locuri de parcare, amplasate atât subteran, cât şi suprateran.

    Alexander Hergan, directorul general al "Avrig 35", a declarat că, la finele lunii februarie, se lucra la proiectare, pentru a definitiva detaliile împreună cu chiriaşii. Până la începerea construcţiei, investitorii doresc să aibă pre-închiriat tot proiectul. În februarie, cele două companii purtau negocieri cu fonduri străine de investiţii pentru vânzarea proiectului în cadrul unei tranzacţii tip "forward purchase".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional