Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Sectorul 4Puţine ansambluri noi rezidenţiale autorizate

F.A. Locuinţe /

Dan Cărămidă, arhitectul şef al sectorului 4

Dan Cărămidă, arhitectul şef al sectorului 4

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cel mai înalt turn de locuinţe are zece etaje

    Blocajul din piaţa construcţiilor noi s-a resimţit, anul trecut, şi în activitatea de autorizare derulată de Primăria sectorului 4. Dan Cărămidă, arhitectul şef al sectorului 4, ne-a declarat că, în 2009, primăria a eliberat, în total 1.235 de autorizaţii de construire, din care 924 sunt pentru lucrări la diverse imobile, iar res-tul pentru demolări, branşamente şi intervenţii la sistemul rutier.

    Domnia sa ne-a precizat că pentru construcţia de locuinţe individuale au fost emise 92 de autorizaţii. Vilele noi au un regim de înălţime parter şi 1-2 etaje, cu suprafeţe medii între 100 şi 200 mp. Autorizaţiile pentru construcţiile rezidenţiale peste trei etaje sunt în număr de şase.

    Arhitectul şef al sectorului 4 ne-a precizat: "Scăderea autorizaţiilor pentru construcţii noi este semnificativă în 2009. Acest recul al pieţei se vede nu atât din numărul de unităţi locative noi autorizate, cât din certificatele de urbanism solicitate. Investiţii de amploare nu prea avem, le numeri pe degete, ca în anii 2003 - 2004. Sunt, în schimb câteva investiţii mici şi medii. În totalul autorizaţiilor predomină modificările interioare în apartamente şi extinderile şi consolidările caselor existente".

    Cea mai mare investiţie rezidenţială autorizată de primărie anul trecut aparţine "New York Trust Investment" SRL. Complexul cuprinde apartamente în imobile pe subsol, parter, zece etaje, şi pe două subsoluri, parter şi 3 - 6 etaje. Investiţia va fi realizată în zona Calea Văcăreşti.

    Locuinţe va realiza şi "Isirika Development" în strada Verzişori. Imobilul va avea două subsoluri, parter şi şase etaje. Alte investiţii mai mici au fost autorizate pentru "Italia Domus" - imobil cu două subsoluri, parter, trei etaje şi mansardă în strada Sf. Ecaterina; pentru o persoană fizică - imobil pe parter şi 1-5 etaje în strada Manganului; tot pentru o persoană fizică - bloc cu apartamente pe subsol, parter, patru etaje şi etaj tehnic în Drumul Creţian.

    Legislaţia modificată privind autorizarea proiectelor mari descurajează investitorii

    Dan Cărămidă consideră că legislaţia modificată privind autorizarea construcţiilor îi descurajează pe marii investitori. Din octombrie, nu mai pot fi autorizate imobile care nu se înscriu în prevederile Planului Urbanistic General (PUG). Astfel, Bucureştiul nu va mai avea construcţii înalte şi un coeficient mare de utilizare a terenului.

    Domnul Cărămidă ne-a explicat: "Din cauza unor intervenţii nereuşite în zona centrului istoric sau în zone verzi, parlamentarii au adoptat o modificare a legii privind autorizarea construcţiilor, care are caracter poliţienesc şi impune restricţii pentru întreg oraşul. Astfel apar situaţii absurde în care nu pot fi emise autorizaţii pentru clădiri mai înalte de două etaje în cadrul unui front de blocuri dispuse pe opt etaje, în condiţiile în care regimul de înălţime trebuie să fie similar".

    Domnia sa crede că generalizarea acestei prevederi este greşită şi că trebuiau protejate zonele în care era absolută nevoie de acest lucru. Majoritatea investitorilor imobiliari de pe piaţa noastră au capital străin şi nu stau pe gânduri în a-şi muta centrul de interes dacă nu mai obţin randamente bune la noi în ţară. Arhitectul şef al sectorului 4 a concluzionat: "Nu am văzut iniţiative care să stimuleze construcţiile noi pe timp de criză. În schimb sunt luate astfel de măsuri radicale şi inutile privind caracteristicile noilor clădiri, care gonesc investitorii de pe piaţa noastră. În 2010, dacă situaţia economică se va mai îmbunătăţi, poate vom avea pornite mai multe şantiere noi pentru investiţii autorizate în anii trecuţi".

    Birouri noi în Calea Văcăreşti

    Printre puţinele investiţii mari autorizate de Primăria sectorului 4 în 2009 se numără şi clădiri de birouri. Cea mai mare investiţie aparţine "Ro Sud" SRL şi presupune ridicarea, pe Calea Văcăreşti, în apropierea Sun Plaza, a unei clădiri dispuse pe trei subsoluri, demisol, parter şi 14 etaje. "Probabil, execuţia va începe în această primăvară", ne-a spus Dan Cărămidă.

    Şi "Steilman Bukarest" a obţinut, pentru un teren din Splaiul Unirii, autorizaţia pentru realizarea unei clădiri de birouri pe subsol, parter, 10 etaje şi un etaj tehnic. Domnul Cărămidă ne-a precizat că pe acest amplasament compania a mai ridicat, în anii trecuţi, două imobile de birouri şi că este pregătită să înceapă, în 2010, execuţia la clădirea autorizată anul trecut.

    Alte birouri autorizate anul trecut sunt situate pe strada Şerban Vodă ("Zagora" SRL - demisol, parter şi trei etaje) şi Alexandru Obregia (notariat dispus pe demisol, parter şi patru etaje).

    "Sun Plaza", cea mai mare investiţie inaugurată în sectorul 4

    Finalizarea centrului comercial "Sun Plaza", la finele lunii februarie, marchează darea în folosinţă a celei mai mari investiţii de acest gen în sectorul 4 şi în sudul Bucureştiului. Investiţia totală este estimată la circa 200 milioane de euro şi aparţine "Sparkassen Immobilien". Centrul are o suprafaţă închiriabilă de 81.000 mp şi peste 210.000 mp suprafaţă construită, dar şi 2.000 de locuri de parcare subterană. Oferta comercială a "Sun Plaza" include un hipermarket Cora, magazinul de bricolaj Baumax, Mobexpert, Flanco, în vreme ce suprafeţele cele mai mari din domeniul lifestyle sunt ocupate de Zara, C&A, Marks and Spencer, Debenhams, New Yorker, Hervis, Sprider, Koton, Diverta, Humanic şi Deichmann. Zona de divertisment a centrului comercial cuprinde 15 săli de cinema cu o capacitate de 3.000 de locuri în multiplexul Cinema City, clubul de bowling şi billiard Oxygen care se întinde pe 2.000 mp, cazinoul Game World, un pub şi cafenele între care se numără Starbucks şi o nouă prezenţă pe piaţa românească, marca franceză Brioche Dorée.

    Alte investiţii mari aşteptate să fie recepţionate în acest an sunt cartierele "Asmita" şi posibil "Monaco Towers", ne-a declarat Dan Cărămidă.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional