Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Sectorul 6De 15 ori mai puţine locuinţe au primit autorizaţie de construcţie anul trecut, faţă de 2008

F.A. Locuinţe /

Marcel Bera, arhitectul şef al sectorului 6

Marcel Bera, arhitectul şef al sectorului 6

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Adevărata dimensiune a crizei se vede şi în valoarea lucrărilor de construcţii

    Criza economică şi blocajul din imobiliare au făcut ravagii şi în activitatea de investiţii din sectorul 6 al Capitalei. Primăria sectorului 6 a emis, anul trecut, 986 de autorizaţii, mai puţine cu 22% decât în 2008 (1.264).

    Marcel Bera, arhitectul şef al sectorului 6, ne-a declarat: "Scăderea numărului de autorizaţii nu este una foarte mare şi nu arată dimensiunea crizei. Adevărata dimensiune se vede în numărul de locuinţe autorizate şi în valoarea lucrărilor de construcţii".

    Domnia sa ne-a precizat că, în anul 2009, primăria a emis 128 de autorizaţii pentru construcţia de locuinţe noi pentru un total de 277 de unităţi locative. În anul 2008 însă, sectorul 6 a avut aprobate 216 autorizaţii pentru construcţia de locuinţe noi, pentru un total de 4.300 de unităţi locative.

    Marcel Bera apreciază: "Iată, deci, adevărata dimensiune a crizei de pe piaţa noastră imobiliară, în care reculul investiţiilor în locuinţe este foarte mare de la un an la altul. Practic, anul trecut, am avut autorizate de 15 ori mai puţine locuinţe decât în 2008. Desigur, nu toate ansamblurile autorizate în 2008 se regăsesc acum în şantiere noi".

    32 de apartamente - cel mai mare ansamblu autorizat în anul 2009

    Cea mai mare investiţie în construcţia de locuinţe noi, autorizată, anul trecut, de Primăria sectorului 6 aparţine unei personae fizice. Astfel, vor fi amenajate 32 de apartamente în patru imobile dispuse pe parter, două etaje şi mansardă, pe un teren din Prelungirea Ghencea.

    Şi "Marami Construct" a obţinut, în anul 2009, autorizaţia de construire pentru un imobil pe subsol, parter şi cinci etaje, în Prelungirea Ghencea. În total, vor fi amenajate 24 de apartamente.

    Un alt mini-cartier de 15 unităţi locative a fost avizat în Valea Doftanei. Inves-titor este o persoană fizică, iar regimul de înălţime al cădirii este demisol, parter, două etaje şi mansardă. Tot o persoa-nă fizică va construi, pe strada Orşova, 18 case pe parter şi etaj.

    În jur de 1.000 de apartamente în execuţie

    Marcel Bera, arhitectul şef al sectorului 6, ne-a spus că aşteaptă cu interes finalul primăverii pentru a vedea ce şantiere vor fi începute şi/sau continuate. Domnia sa susţine: "Numai dacă analizez situaţia construcţiilor la nivelul sectorului 6 pot spune că piaţa construcţiilor noi este blocată din lipsa finanţării. Cred că finalul anului ne va arăta clar şantierele cu finanţarea asigurată şi care sunt proiectele rezidenţiale complet blocate. Puţine investiţii mari autorizate în 2008 şi 2009 au fost demarate şi sunt, încă, în execuţie. Estimez că, în acest început de an, avem aproximativ 1.000 de apartamente încă în curs de execuţie, majoritatea autorizate înainte de 2009".

    "Can Serv" SRL a obţinut, în 2008, autorizaţia pentru ansamblul Primavera Lujerului, cu 1.008 apartamente. Din cauza crizei, compania a sistat temporar, în 2009, lucrările de execuţie într-un stadiu incipient. Totuşi, la finele lui 2009, "Can Serv" a anunţat că doreşte să reia construcţia în acest an. Societatea a finalizat, tot în sectorul 6, cartierul Primăvara Ghencea, vândut în proporţie de peste 90%.

    Un alt mare cartier autorizat în 2008 şi a cărui construcţie a fost suspendată temporar în 2009 aparţine "Conarg Real Estate". Compania a obţinut, în urmă cu doi ani, patru autorizaţii pentru construcţia a 850 de apartamente în strada Fabricii nr. 26. Şi "Conarg Real Estate" se pregăteşte ca în acest an să reia lucrările de construcţie cu un nou concept. Potrivit domnului architect Bera, investitorii au solicitat reconfigurarea apartamentelor pentru amenajarea de locuinţe mai mici, cu una şi două camere.

    Cu construcţia sistată mai sunt ansamblurile Sunset Residences, Infinity Residence şi Dimri Ghencea (primele etape de dezvoltare presupuneau execuţia a câteva sute de apartamente fiecare).

    Unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din sectorul 6, "Gran Via", care deţine trei loturi de mari dimensiuni (Tricodava, Frigocom şi Electrotehnica), pe care intenţionează să construiască circa 5.000 de locuinţe, a fost surprins de criză înainte de începerea efectivă a lucrărilor. Potrivit lui Marcel Bera, compania de proiect pentru ansamblul situat vizavi de Cora Lujerului şi Plaza Mall, respectiv Priconsa Rezidenţial SRL, avea, la începutul acestui an, discuţii cu investitori interesaţi să preia o parte din teren. De asemenea, spaniolii nu exclud cooptarea altor parteneri în proiect. Compania a solicitat primăriei dezmembrarea terenului în câteva parcele şi autorizaţia de organizare de şantier.

    Continuă construcţia de case în vestul Capitalei

    Anul 2009 a adus sectorului 6 în special autorizaţii pentru case noi, fără ca numărul acestora să fie semnificativ mai mare decât în anii trecuţi. Zonele cele mai solicitate pentru autorizarea de vile sunt, în continuare, Valea Danului, Valea Oltului, Valea Cricovului, Prelungirea Ghencea şi Giuleşti. În majoritatea lor, noile case au un regim mediu de înălţime pe parter şi etaj sau cel mult parter şi două etaje. Sis-temul constructiv preferat este tot cel clasic, cu structură din beton şi zidărie portantă. Suprafeţele construite sunt de circa 200 - 250 mp.

    Predomină modificările interioare în apartamente

    Grosul autorizaţiilor emise de Primăria sectorului 6 în 2009 constă în lucrări de mică amploare, precum modificări interioare în apartamente, extinderea locuinţelor existente şi lucrări de branşare la utilităţi.

    De asemenea, au fost emise foarte multe autorizaţii (101) pentru continuarea lucrărilor la locuinţele ANL din cartierul Brâncuşi - Drumul Taberei şi din cartierul ANL Intrarea Godeni.

    Puţine birouri autorizate în 2009

    Cel mai mare proiect de birouri autorizat de primărie în 2009 este amplasat în şoseaua Orhideelor nr. 15. Birourile vor fi dispuse pe trei subsoluri, parter şi 19 etaje, iar investitor este compania "Europolis Orhideea".

    În rest, celelalte proiecte autorizate anul trecut aparţin "Arian Motors" - două subsoluri, parter, patru etaje şi un etaj tehnic, în strada Calea Plevnei; "Golden Blitz" SA - două subsoluri, parter, trei etaje şi un etah tehnic în strada Răzoare; "Prefabricate Vest" - subsol, parter, cinci etaje şi ultimul retras în bulevardul Preciziei. Potrivit arhitectului şef al sectorului 6, toate aces-te şantiere sunt active, în special cele din Preciziei şi Răzoare.

    În 2009, primăria a mai autorizat construcţia a două mari centre comerciale - Dedeman şi Selgros - care au şi fost construite şi finalizate în zona Valea Cas-cadelor. Cea mai mare investiţie care a fost finalizată şi dată în funcţiune în sectorul 6, în cursul anului trecut, este complexul comercial AFI Cotroceni Park, în valoare de circa jumătate de miliard de euro.

    Primăria sectorului 6 a eliberat, anul trecut, 703 autorizaţii pentru lucrări de construcţii, exceptând panourile publicitare, branşamentele şi lucrările la infrastructura stradală. Aproape o treime din acest număr (n.r. am luat în considerare şi autorizaţiile pentru continuarea construcţiei locuinţelor ANL) sunt pentru execuţia de unităţi locative noi. Tot o treime sunt şi lucrările derulate la locuinţele existente (modificări interioare, extinderi şi modernizări). Numărul de autorizaţii pentru locuinţe noi s-a înjumătăţit în 2009 faţă de 2008 (n.r. calcul efectuat fără autorizaţiile pentru continuarea lucrărilor ANL).

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional