Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Sisteme de zidărieCărămizi din tocătură de lemn mineralizat şi ciment

F.A. Materiale /

Lemn - beton are o durată de viaţă aproape nelimitată

"Fabeton" reprezintă un sistem de zidărie executat în Ungaria şi importat în ţara noastră, începând din anul 2007, de societatea "Falnic Tim Impex" SRL din Timişoara. Elementele de zidărie sunt compuse din tocătură de lemn de esenţă moale mineralizat şi amestecat cu ciment Portland. Acest amestec de lemn-beton este turnat în matriţe prin vibropresare. Astfel, sunt obţinute cofraje pierdute cu găuri care se folosesc la realizarea de zidărie fără punte termică. Cofrajele sunt umplute cu beton şi nu vor fi îndepărtate după terminarea construcţiei ci vor mări izolaţia termică, fonică şi rezistenţa clădirii.

Directorul societăţii timişorene, domnul Radu Patan ne-a declarat că elementele sistemului sunt utilizate ca pereţi portanţi sau pereţi de subsol la case familiale cu unul sau mai multe etaje, la case de vacanţă sau chiar pensiuni, la construcţii destinate învăţământului sau cu profil socio-cultural, la construcţii industriale ca pereţi portanţi şi despărţitori, la pereţi despărţitori ai construcţiilor cu umiditate ridicată, la construcţia de silozuri şi grajduri sau ca pereţi izolatori termici şi fonici.

"Zidăria, pe baza distribuţiei forţelor, trebuie privită ca un perete din beton sau beton armat. Armătura introdusă în perete sau în unele segmente de perete este inclusă şi protejată de miezul de beton iar calitatea betonului trebuie să aibă cel puţin valoarea de duritate C10", ne-a mai declarat domnia sa.

Lemn-betonul are un bun comportament în timp, atât în ce priveşte portanţa pereţilor cât şi rezistenţa la cutremure. Practic, durata de viaţă este nelimitată.

Sistemul este compus din elemente de zidărie, elemente pentru perete, elemente pentru buiandrugi, elemente de cofraj pentru stâlpi şi coloane şi elemente de centură.

Domenii de utilizare a elementelor

de zidărie:

Elemente de zidărie: sunt folosite la realizarea pereţilor portanţi interiori şi exteriori la construcţii civile, industriale, agricole, etc. Sunt recomandate în special la construcţii unde umiditatea interioară este ridicată (de exemplu, la piscine). Modelele FBA şi FBV 25/50 cât şi FHA şi FHV 30/50 realizează ideal pereţi bloc pentru izolare fonică. Prin aplicarea unei hidroizolaţii pe zidăria din elemente de perete interior portant, aceasta poate fi folosit la subsol. Cea mai mică mărime de stâlp pentru o clădire de un nivel este de 50 cm, la cele cu mai multe nivele este de 75 cm.

Elemente pentru perete: sunt folosite la realizarea pereţilor despărţitori, la compartimentarea interioară a clădirilor, mascarea unor instalaţii, la pereţii mansardelor (când aceştia sunt realizaţi în mai multe straturi). Acest tip de perete despărţitor poate fi folosit şi în cazul când peretele portant nu este din Lemnbeton.

Elemente de buiandrugi: se folosesc ca şi cofrajele pierdute pentru buiandrugi drepţi sau în boltă la pereţi portanţi.

Elemente de cofraj pentru stâlpi şi coloane: se folosesc ca şi cofrajele pierdute pentru realizarea stâlpilor de rezistenţă termoizolaţi cu grosimea de 30 şi 38 cm. Elementele de cofraj se montează câte 2-3 bucăţi pe armătura stâlpului după care se betonează; elementele vor fi fixate între ele cu şapă.

Elemente de centură: se folosesc ca şi cofrajele pierdute termoizolante pentru diferite tipuri de planşee. Lungimea elementelor este de 120 cm lăţime, în func­ţie de lăţimea planşeului de 20, 25, 30, 35. Grosimea plăcilor este de 6 cm din care 4 cm este polistiren şi 2 cm Lemnbeton. La montare se folosesc şipci de aliniere care se fixează cu cârlige de plastic în centuri.

Sistem constructiv:

Elementele din lemn beton propuse pentru o casă subsol + parter + mansardă:

Subsol: elemente cu termoizolaţie normală sau elemente pentru pereţi interiori portanţi (FH şi FB) de 25 şi 30 cm grosime prevăzute cu hidroizolaţie. La elevaţie se recomandă folosirea elementelor FH care împiedică formarea punţilor termice.

Parter: elemente cu termoizolaţie normală sau mărită (FF sau FH) de 30 sau 25 cm grosime.

Mansardă: elemente cu termoizolaţie normală sau elemente pentru pereţi interiori portanţi (FH şi FB) de 25 şi 30 cm grosime prevăzute cu hidroizolaţie.

În general pot fi realizaţi şi pereţi în boltă sau cu mai multe ochiuri, în cazurile când nu este posibil cu elementele standard, pot fi comandate modele speciale de la producător.

Construcţii multietajate pentru mai multe familii sau asociaţii de locatari

Din sistemul de elemente din Lemnbeton pot fi construite până la 4 etaje + mansardă, fără armătura de rezistenţă. Este recomandată folosirea elementelor cu termoizolaţie mărită sau normală (FF sau FH). Distanţa între pereţii portanţi trebuie să fie între 8-12 m în func­ţie de capacitatea portantă a planşeului. În toate cazurile este obligatorie dimensionarea stâlpilor şi a structurii de rezistenţă.

În cazul structurilor din beton armat la pereţii de închidere este recomandată utilizarea elementelor de Lemnbeton din gama FF, FH de 30 cm sau de 25 cm în funcţie de cerinţele de izolare termică impuse de proiectant.

Avantajele sistemului

- oferă clădirii, prin complexitatea elementelor din program, o omogenitate totală

- se pretează la realizarea eficientă şi economicoasă a clădirilor mari, pe mai multe nivele

- spectrul este larg şi complex având în vedere că parametrii fizicii şi staticii clădirii sunt determinaţi exact, elementele structurale se pot dimensiona separat

- elementele sunt naturale, ecologice

- oferă atât proiectantului cât şi constructorului o totală independenţă şi libertate în realizare

- nu este nevoie de muncitori constructori specializaţi.

Costul pe metru pătrat este cu circa 30% mai ieftin faţă de soluţiile clasice având în vedere faptul că nu mai este nevoie de izolarea ulterioară a zidăriei. Astfel, un metru pătrat de Fabeton costă 80 euro (cu TVA) pe suprafaţa desfăşurată cu trans­port inclus.

"Există o reţinere din partea clienţilor referitor la această soluţie constructivă, dar, ca orice noutate, şi aceasta va depăşi mentalităţile", ne-a declarat domnul Radu Patan, directorul societăţii "Falnic Tim Impex" SRL Timişoara.

Cele mai multe solicitări pentru acest tip de cărămidă provin din zonele Transilvania şi Banat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional