Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Sisteme electriceEsenţial pentru un sistem electric este să prezinte siguranţă în exploatare

F.A. Consilier /

Esenţial pentru un sistem electric este să prezinte siguranţă în exploatare

Siguranţa în exploatare în domeniul instalaţiilor electrice este crucială. Foarte multe incendii în locuinţe sau clădiri comerciale au loc datorită unei instalaţii realizate necorespunzător sau folosirii unui aparataj de calitate îndoielnică, atrage atenţia Monica Roşu, responsabilul pentru piaţa rezidenţială de la "Schneider Electric" SRL Bucureşti. Societatea sa a avut în timp o politică de informare a publicului larg şi a specialiştilor asupra acestor probleme, precizează aceeaşi sursă.

O altă preocupare se referă la reducerea consumului de energie electrică, cu atât mai important în contextul actual. Astfel, s-a demonstrat că pot fi făcute reduceri importante ale costurilor de până la 30% utilizând soluţii pentru măsurare, automatizare şi monitorizare a consumurilor de energiei electrică, subliniază doamna Roşu. Unele soluţii simple presupun utilizarea de detectoare de mişcare, de variatoare de lumină sau de întrerupătoare crepusculare, mergându-se până la soluţii integrate de management al clădirilor, completează aceeaşi sursă.

Pentru locuinţe sunt oferite sisteme personalizate, care conferă siguranţă şi economisire de energie

Având în vedere realizarea instalaţiei electrice în cazul unei locuinţe individuale, doamna Roşu atrage atenţia asupra necesităţii de a proteja instalaţia electrică împotriva suprasarcinii şi a scurtcircuitelor, impotriva electrocutării şi protecţia împotriva efectelor trăsnetelor. Echipamentele care asigură siguranţa utilizatorului casnic se pot combina cu soluţii de confort şi economisire de energie. Pot fi implementate de asemenea şi sisteme sofisticate care "transformă o locuinţă sau o clădire într-una inteligentă". Practic, "prin apăsarea unui singur buton se pot coborî storurile, se porneşte iluminatul ambiental sau camerele sunt încălzite la temperatura dorită", explică doamna Roşu. În plus, o astfel de clădire inteligentă foloseşte eficient energia electrică. Astfel, temperatura sau iluminatul pot fi determinate de gradul de ocupare al camerelor, iar storurile pot fi controlate în funcţie de soare, vânt sau ploaie. Sistemul poate fi personalizat oricărei locuinţe, subliniază aceeaşi sursă.

Soluţiile propuse de domnul Gasan merg tot pe direcţia personalizării fiecărei aplicaţii. În acest scop este disponibilă o gamă completă de tablouri electrice destinate branşării locuinţelor individuale sau colective de joasă tensiune la reţeaua de alimentare a furnizorilor de energie electrică, incluzând: firide de branşament, firide de contorizare palier, blocuri de măsură şi protecţie, cutii de distribuţie. Compania intenţionează să lanseze în perioada următoare un nou produs destinat racordării consumatroilor rezidenţiali la reţeaua publică de energie electrică, precizează domnul Gasan.

Beneficiarii nu trebuie să treacă peste calitate când realizează sistemul electric

În privinţa aspectelor pe care trebuie să le aibă în vedere beneficiarii atunci când instalează sistemul electric al locuinţei, doamna Roşu atrage atenţia că, în primul rând, instalaţia trebuie realizată întotdeauna de către specialişti, să nu se facă rabat de la calitatea aparatajului, pentru a nu periclita siguranţa şi confortul beneficiarului.

În al doilea rând ar trbui să existe "O viziune asupra modului în care va fi utilizată locuinţa", spune doaman Roşu. Astfel, se va avea în vedere amplasarea diverselor funcţii cum ar fi prize de curent, prize de date, prize de telefon etc. Sunt şi numeroase funcţii care trebuiesc integrate de la începutul realizării instalaţiei electrice şi sunt mai greu de adăugat ulterior, precum temporizatoare, detectoare de mişcare, prize de curenţi slabi, explică domnia sa.

Pe de altă parte, aparatajul poate fi asortat cu mobilierul, culoarea pereţilor, iar bugetul pentru acest gen de aparataj nu este foarte mare comparativ cu restul investiţiei, apreciază doamna Monica Roşu.

Domnul George Gasan recomandă utilizatorilor de echipamente electrice o ierarhizare a preferinţelor pentru produse, în funcţie de conformitatea lor cu standardele tehnice specifice, deoarece criteriul de selectie "cel mai mic preţ" se traduce de regulă în calitate slabă, ce poate conduce la costuri de exploatare şi întreţinere ridicate pe durata de funcţionare a produsului.

Pe lângă produsul în sine contează şi serviciile suplimentare de instruire, consultanţă şi suport

În privinţa serviciilor suplimentare, "Schneider Electric" pune la dispoziţia partenerilor direcţi o gamă variată de cursuri de pregătire profesională cu specific teoretic şi aplicativ. De asemenea, specialiştii sunt instruiţi în domeniul soluţiilor de eficienţă energetică prin intermediul unor module speciale, precizează doamna Roşu. De asemenea, societatea dispune de mai bine de doi ani de un "Centru de Suport Clienţii", care oferă suport tehnic şi comercial.

"Această investiţie vine în întâmpinarea solicitărilor partenerilor noştri şi este o cale de a monitoriza şi a creşte pemanent gradul de satisfacţie al clienţilor nostri", explică doamna Roşu.

Pentru clienţii mari din industrie, infrastructură şi energie, sunt oferite servicii menite să asigure buna desfăşurare a proceselor specifice. "Serviciile oferite se referă la vizite de mentenanţă preventiva, diagnosticarea echipamentelor fără întreruperea tensiunii, suport tehnic permanent, intervenţie rapidă în caz de defect, gestionarea stocului pieselor de schimb etc", relatează doamna Monica Roşu.

Societatea "Electroalfa" Botoşani oferă clienţilor servicii de post-vânzare, precum asistenţa tehnică la instalare şi montaj şi service în perioada de garanţie. De asemenea, societatea si-a propus prin crearea celor patru filiale regionale la nivel naţional "să fie cât mai aproape de client şi de nevoile sale prin oferirea de consultanţă şi suport", declară domnul George Gasan, manager suport vânzări la societatea botoşeneană.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional