Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

SISTEME TERMICEÎncălzirea casei nu trebuie să fie lăsată la voia întâmplării

F.A. Consilier /

Încălzirea casei nu trebuie să fie lăsată la voia întâmplării

Cele mai noi sisteme promovate pe piaţă

În condiţiile în care oferta de soluţii de încălzire şi preparare a apei calde menajere este foarte variată: centrale termice pe gaz standard sau cu condensare, în variante murale sau de pardoseală, centrale pe combustibil solid sau centrale electrice - încălzirea casei nu trebuie să fie lăsată la voia întâmplării, este de părere Sever Scarlat, director general "Baxi România".

Domnul Scarlat subliniază că în alegerea unei centrale termice trebuie să se ţină cont de configuraţia şi volumul spaţiului de locuit, de nevoile familiei şi de stilul de viaţă al acesteia, precum şi de tehnologiile existente. "Oricum, trebuie să înţelegem faptul că soluţiile de încălzire sunt particularizate, iar tehnologiile de încălzire evoluează în direcţia eficienţei energetice şi a reducerii consumului de combustibili".

Beneficiarul trebuie să înţeleagă, în primul rând, că temperatura pe care o doreşte trebuie să fie aleasă cu atenţie, consideră Liviu Toader Oltean, manager al "Euro House". În al doilea rând trebuie să ia în calcul ca sistemul să fie mai puţin periculos în ceea ce cuprinde emisiile nocive, riscul de a-i afecta viaţa lui şi celor din jur. În al treilea rând, mai spune domnul Oltean, beneficiarul trebuie să înţeleagă că sistemele termice ecologice au randamentul cel mai dezvoltat în ceea ce priveşte economiile financiare, cât şi sănătatea fiecăruia.

Criteriile recomandate beneficiarilor de Domiţian Covaci, director de vânzări la "Idella", sunt legate de dimensionarea sistemului potrivit nevoilor de apă caldă, perioada din an în care se doreşte apa încălzită de soare, cât şi nivelul de performanţă dorit.

La alegerea celui mai potrivit sistem termic beneficiarii trebuie să ia în considerare mai mulţi parametri: suprafaţa locuinţei, înălţimea camerelor, numărul de consumatori şi băi (important pentru necesarul de apă caldă menajeră), ne spune Ilinca Rusescu, trade marketing specialist, "Merloni TermoSanitari Româ-nia". Contează, de asemenea, sistemul de încălzire, dacă este cu radiatoare sau încălzire prin pardoseală.

Clienţilor cu disponibilităţi financiare mai mari, doamna Rusescu le recomandă centralele termice în condensare care, datorită tehnologiei, oferă o eficienţă termică mai mare, cu un consum redus şi grad de emisii poluante mult mai mic. De asemenea, este important pentru rapiditatea intervenţiilor cât de dezvoltată este reţeaua de service şi care este perioada de garanţie a produsului. Cei mai importanţi factori în selecţia unui echipament termic sunt eficienţa, precum şi tehnologia şi funcţiile produsului care conferă un plus de confort.

La rândul său Adrian Pane, specialist marketing divizia Thermo "Romstal Imex", este de părere că oferta diversificată şi totodată complexitatea tehnică a produselor îngreunează procesul decizional în rândul consumatorilor finali, chiar şi în condiţiile în care sunt afişate principalele caracteristici tehnice precum randament, clasa de consum, putere termică etc. În cazul microcentralelor, domnul Pane spune că foarte important este consumul de combustibil şi randamentul în condiţiile în care preţul gazelor naturale a crescut foarte mult în ultima perioadă.

Până ce ajung în situaţia de a compara caracteristicile tehnice, clienţii trebuie însă să aleagă între mai multe tipuri de echipamente: între microcentrale clasice şi microcentrale în condesaţie (diferenţa constă într-un randament superior în cazul celor în condensaţie, însă şi preţul este mult mai ridicat), între o microcentrală cu schimbător bitermic şi una cu două schimbătoare de căldură, între o microcentrală cu boiler încorporat sau conexiunea la un boiler exterior etc, fiecare dintre ele răspunzând unei anumite necesităţi.

De aceea pentru un client final este esenţial să beneficieze de consultanţă de specialitate, singura capabilă să recomande echipamentul termic potrivit. Un alt criteriu important de care clienţii trebuie să ţină seama în momentul achiziţiei unui echipament termic este garanţia, service-ul şi consultanţa post-vânzare, subliniază Adrian Pane.

Gabriel Stănciulescu, quality manager "Black Sea Suppliers" Constanţa, recomandă un set de criterii pentru alegerea unui sistem termic:

a) În primul rând, beneficiarul trebuie să pornească în alegerea sistemului termic de la tipul de utilităţi de care dispune: are sau nu acces la gazul metan, are alt timp de combustibil GPL sau combustibil solid lemn, cărbune, peleţi, sau doreşte un sistem de încălzire bazat pe energie electrică. Funcţie de aceste criterii se alege cazanul pentru agent termic, apoi rând pe rând anexele - vas de expansiune, pompe, boiler pentru producerea apei calde menajere, radiatoare, ţevi, fitinguri şi elemente de automatizare;

b. Criteriul următor este cel de economie energetică în funcţionarea sistemului. În principal, specialiştii "Black Sea Suppliers" explică beneficiarului avantajul unui sistem de încălzire în condensare, acolo unde se poate aplica acest sistem. Întotdeauna un sistem de încălzire şi, mai nou, un sistem de producere în condensare a apei calde menajere necesită o investiţie mai mare. Pe lângă un confort termic mai ridicat, sistemul în condensare oferă posibilitatea recuperării investiţiei într-o perioadă de timp convenabilă prin economia de combustibil pe care o realizează;

c. Următorul criteriu este cel al fiabilităţii sistemului. "Din punctul meu de vedere un sistem de încălzire bazat pe ţevi şi fitinguri din cupru este unul dintre cele mai fiabile sisteme", apreciază Gabriel Stănciulescu. Acest lucru se datorează atât anduranţei pe care o are cuprul, dar şi dilatării relativ mică pe care o are materialul la trecerea agentului termic, ceea ce micşorează considerabil tensionarea întregii instalaţii şi conduce deci la o îmbătrânire mai redusă a elementelor de conectare.

O altă caracteristică a sistemului de încălzire pe cupru este căderea mică de presiune la curgerea agentului termic prin instalaţie. Faptul permite funcţionarea la turaţie mai redusă a sistemului de pompare cu efecte clare în durata de viaţă a pompelor şi a economiei energetice. Sigur există şi alte variante de materiale pentru instalaţie iar avantajele şi dezavantajele sunt explicate clientului, mai spune domnul Stănciulescu.

d. Următorul criteriu este un confort cât mai ridicat şi economia de energie pe care le poate oferi încălzirea prin pardoseală, fie pe toată suprafaţa, fie numai parţial. Sistemul de încălzire în pardoseală are avantajul utilizării unui agent termic cu temperatură joasă ceea ce aduce o importantă economie de combustibil al cărui preţ este în continuă creştere.

e. Posibilitatea cuplării la instalaţia de încălzire a elementelor ce utilizează energia solară, gratuită. "Black Sea Suppliers" nu execută instalaţii şi de aceea la soluţia sa întotdeauna recomandă clientului să verifice propunerea împreună cu un instalator autorizat. Acesta, ajuns la faţa locului, poate furniza mai multe informaţii decât clientul, care de cele mai multe ori este neinformat în domeniul instalaţiilor termice.

Fiabilitatea, siguranţa în exploatare şi condiţiile de garanţie şi post - garanţie, precum şi raportul calitate/preţ sunt importante în alegerea furnizorilor.

Oferirea de servicii complete (începând cu consultanţa, proiectarea şi punerea în operă şi până la punerea în funcţiune şi preluarea serviciilor de garanţie şi post-garanţie) reprezintă un atu cu care furnizorii vin în faţa clienţilor, spune Claudiu Tănase, specialist marketing "DD Promoterm".

Criteriile care ar trebui luate în considerare de către beneficiari în alegerea centralei termice sunt, în opinia dmnului Sebastian Enache, director marketing la "Kober":

- Consumul de gaz;

- Propria nevoie de confort pe încălzire şi pe apă caldă menajeră. Importante vor deveni datele legate de suprafaţa ce poate fi încălzită, debitul pe care îl poate furniza centrala;

- Costurile de întreţinere şi reparaţie. Un aspect foarte important pe care mulţi consumatori nu îl iau în consideraţie este preţul pieselor de schimb din perioada de post-garanţie, atunci când se pot confrunta cu situaţia în care cu preţul plătit pentru înlocuirea a două repere defecte pot achiziţiona o centrală nouă. De asemenea, tot aici intră şi caracteristicile zonale legate de calitatea apei, conţinutul de calcar, astfel să aleagă o centrală cu unul sau două schimbătoare.

- De asemenea, foarte importante sunt informaţiile culese de la vecini, prieteni, cunoştinţe, legate de calitatea centralelor acestora.

- Nu în ultimul rând: preţul. Este foarte importantă o analiză cât mai pertinentă a avantajelor şi a calităţilor oferite de produs în schimbul preţului pretins a fi plătit.

Cele mai noi sisteme promovate pe piaţă

"Ariston", prin "Merloni TermoSanitari România"

Începând cu a doua jumătate a anului trecut, "Merloni TermoSanitari" a venit pe piaţa din România cu o gamă complet nouă de centrale termice murale Ariston. Această gamă are o poziţionare superioară celei anterioare datorită funcţiilor cu care sunt dotate noile echipamente, dar şi a design-ului tipic italian.

Firma deţine în gama sa de produse modelul Egis - centrală termică murală cu schimbător bitermic de caldură, modelul Clas - centrală termică murală cu două schimbătoare şi funcţia Auto, Ifo Plus, Confort şi Auto -Diag-noza, urmată de modelul superior, Genus, care pe lângă funcţiile de mai sus deţine un display digital LCD, multifuncţional cu meniu în limba română.

Gama de centrale convenţionale este completată de modelul Genus Premium - centrală termică în condensare cu puteri de până la 35 kW.

Unul dintre importantele avantaje ale echipamentelor Ariston este funcţia Auto care permite centralei să aleagă singură cei mai buni parametri de funcţionare, în funcţie de condiţiile atmosferice existente, de tipul accesoriilor externe utilizate şi bineînţeles în funcţie de performanţele setate şi de gradul de confort dorit. Astfel cu această funcţie centrala are abilitatea să interpreteze condiţiile meteo externe şi în funcţie de acestea se va conforma şi va răspunde necesarului de confort. Se evită stresul inutil asupra componentelor centralei şi poate genera o economie de energie de până la 15%.

În ultimul timp, pentru clienţii cu nevoie complexe, firma oferă soluţia completă de încălzire: centrală termică, panou solar şi boiler de acumulare.

"Totodată în centrul atenţie noastre se află promovarea sistemelor cu tehnologie în condensare datorită multiplelor avantaje oferite de aceasta. Începând cu luna octombrie 2008 lansăm şi în România un nou produs Genus Premium HP - centrală termică în condensare cu puteri de peste 35 kW.", ne spune Ilinca Rusescu, trade marketing specialist.

"Baxi România"

"Baxi România" a introdus în portofoliul său, începând cu anul trecut, tehnologii termice verzi, respectiv panourile solare plane şi cu tuburi vidate. Prezente în cinci modele, panourile solare sunt adaptate funcţie de gradul de insolaţie al zonei unde sunt amplasate, precum şi de particularităţile de consum şi de stilul de viaţă ale utilizatorilor. Astfel, oferta include panouri solare plane cu suprafaţa de absorbţie de 2 mp pentru zone foarte însorite, precum sudul României, Dobrogea şi Litoralul Mării Negre, panouri plane cu suprafaţa de 2,5 mp, destinate zonelor mai puţin însorite şi panouri solare cu 20 sau 30 tuburi vidate - dedicate în special zonelor cu un grad mai redus de insolaţie, respectiv în nordul ţării.

În acelaşi timp, compania îşi concentrează eforturile pentru promovarea echipamentelor cu eficienţă crescută - centralele cu condensare, care reduc consumul de combustibil de până la 35% şi emisiile de noxe de până la 80%.

În prezent, oferta Baxi include centrale termice cu condensare cu o putere individuală pornind de la 24 kW şi ajungând până la 150 kW. Prin cascadarea centralelor de aceeaşi putere sau de puteri diferite, se poate ajunge până la 1800 kW.

Pentru case, pensiuni şi vile de până la 600 mp, "Baxi România" a configurat sisteme termice integrate, ce aduc pe lângă un confort optim, economii substanţiale de energie şi certitudinea exploatării în condiţii de siguranţă maximă a instalaţiei. Structura sistemului termic include: centrala termică cu condensare, boilerul de acumulare, panourile solare (opţional), accesoriile funcţionale şi automatizările pentru personalizarea confortului.

"DD Promoterm"

"DD Promoterm" propune clienţilor săi sisteme ecologice, cu consum redus de combustibil şi valori ale noxelor foarte scăzute, mult sub normele impuse de UE. Claudiu Tănase, specialist marketing, enumeră centralele termice în condensaţie (atât cele murale, cât şi de pardoseală), panourile solare sau pompele de caldură. Un pachet format din aceste sisteme devine o investiţie pentru viitor, atât din punct de vedere al costurilor de exploatare şi întreţinere, dar este benefic şi pentru mediu (grad de poluare redus, nu consumă resurse neregenerabile).

"Euro House"

Firma promovează din 2005 cele mai noi sis-teme termice numite radiatoare din marmură. Avantajele acestora faţă de alte sisteme sunt că nu au cost de întreţinere, nu au emisii nocive sau neplăcute, nu circulă aerul, nu au nevoie de aprobări la instalare, previn umezeala, funcţionează 8 ore din 24. Consumul lor este de maxim 35W/ mph. Decorarea este deosebită, exploatare nelimitată. Încălzesc direct ambientul. Realizează încălzire reglabilă, uniformă, eficientă.

"Intergas" de la "Black Sea Suppliers"

Cea mai nouă soluţie în domeniul centralelor termice comercializată de SC "Black Sea Suppliers" SRL este centrala termică "Intergas". Aceasta are un schimbător de căldură gaz/apă special, patent al producătorului, ce permite un control excepţional al temperaturii agentului termic şi a temperaturii apei calde menajere. Centrala are o fiabilitate mult mărită întrucât, prin construcţia sa, este eliminată necesitatea unei vane cu trei cai, un element sensibil pentru orice centrală termică. Prin controlul excepţional al temperaturii agentului termic se limitează în proporţie avansată depunerea calcarului pe schimbător şi, deci, se limitează consumul de combustibil. Centrala "Intergas" permite prepararea apei calde menajere în regim de condensaţie ceea ce duce la o economie de combustibil de până la 34% faţă de oricare alt tip de centrală termică.

"Motan" de la "Kober"

Cele mai performante centrale din gama "Motan" sunt centralele cu condensare, centrale ce vor fi lansate până la sfârşitul anului, dar şi cele două modele din gama "Optimus" - gamă caracterizată prin ventilatorul cu turaţie variabilă (ce determină o economie de gaz), dimensiuni compacte, ecran LCD, schimbător secundar supradimensionat.

În ceea ce priveşte centralele cu condensare, acestea se vor diferenţia de concurenţă, ca şi celelalte centrale din gama "Motan", prin calitatea ridicată oferită la preţurile şi costurile cele mai avantajoase pentru clientul final, susţine Sebastian Enache, director marketing al firmei.

"Idella"

Cele mai noi sisteme oferite de "Idella" sunt panourile solare cu tuburi superconductoare de diametru 70 mm. Eficienţa lor este cu 30% mai mare decât tuburile conductoare, ne spune Domiţian Covaci, director de vânzări.

"Romstal Imex"

În ultimii ani "Romstal" a acordat o atenţie sporită echipamentelor termice bazate pe energie regenerabilă, adoptând şi promovând aproape instantaneu ultimele apariţii din domeniu chiar dacă cererea pentru asemenea produse este destul de redusă. În prezent oferta firmei este formată din trei branduri de panouri solare (Romstal, Calpak şi Viessmann) şi două de pompe de căldură Stiebel Eltron şi Viessmann.

"Viessmann"

Compania comercializează în România cea mai amplă gamă de echipamente termice, cu puteri de la 1,5 până la 20.000 kW, care utilizează combustibil lichid sau gazos, biomasă (lemn, peleţi de rumeguş, etc.), energie solară şi energia pamântului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional