Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Structură portantă din lemn standard

F.A. Consilier /

Sistemul portant oferit de "Amahouse" Arad este constituit din pereţii exteriori, tavanele şi panourile de şarpantă cu structura de tip sandwich şi pereţii interiori de două tipuri, pereţi portanţi şi pereţi de compartimentare (neportanţi). Structura de rezistenţă este realizată din lemn uscat, tratat antiseptic şi ignifug.

Pereţii exteriori au o grosime finală de aproximativ 210 mm, fiind un sistem de protecţie a căldurii economicos în ceea ce priveşte costurile de energie. Sistemul are următoarea configuraţie de la exterior spre interior :

 5 mm - tencuială minerală realizată din două straturi, primul fiind o tencuială drişcuită de culoare albă, aplicată peste tencuiala suport în care este înglobată şi plasa din fibră de sticlă;

 50 mm - material termoizolant (polistiren) cu protejare şi întărire a canturilor, montat pe întreaga suprafaţă;

 12 mm - OSB sau PAL hidrofug, opţional se poate monta cherestea din răşinoase 18 mm;

 120 mm - structură portantă de lemn 60 mm x 120 mm la o distanţă interax de 610 mm sau 40 mm x 120 mm la o distanţă interax de 407 mm, cu termoizolaţia 100 mm din vată minerală;

 0,2 mm - barieră de aburi, folie PE;

 9 mm - OSB sau PAL hidrofug;

 12,5 mm - placă de gipscarton şi vopsea lavabilă (alb) sau, după caz, faianţă în baie.

Pereţii interiori executaţi sunt optimizaţi tehnic să ofere izolaţie termică şi fonică adecvată.

Peretele interior portant este alcătuit din: 12,5 mm - placă de gipscarton şi vopsea lavabila (alb) sau dupa caz faianţă în baie; 9 mm. - OSB sau PAL hidrofug ; 100 mm - structură portantă de lemn 60 mm x 100 mm la o distanţă interax de 610 mm sau 40 mm x 100 mm la o distanţă interax de 407mm; căptuşit cu 50 mm vată minerală; 9 mm - OSB sau PAL hidrofug; 12,5 mm - placă de gipscarton şi vopsea lavabilă (alb) sau dupa caz, faianţă în baie.

Peretele interior neportant este alcătuit din: 12,5 mm - placă de gipscarton şi vopsea lavabilă (alb) sau, după caz, faianţă în baie; 80 mm - structura portantă de lemn 60x80 mm la o distanţă interax de 610mm; sau 40x80 mm la o distanţă interax de 407mm, căptuşit cu 50 mm vată minerală; 9 mm. - OSB sau PAL hidrofug; 12,5 mm - placă de gips-carton şi vopsea lavabilă (alb) sau, după caz, faianţă în baie.

Pe placa de fundaţie sau pe tavanul beciului se execută pardosea pe suport elastic după cum urmează: hidroizolaţie - (carton asfalt) doar sub elementele de rezistenţă (panouri) ; termoizolaţie din polistiren expandat - 30 mm; folie PE - 02 mm; şapă armată de beton pentru egalizare - 30 mm; materiale de finisare interioară: parchet, mochetă sau gresie - 10 mm.

Plăcile de tavan sunt executate în sis-tem de construcţie tip sandwich cu panouri din nervuri de lemn 68 x 220 la o deschidere între punctele de reazem de maxim 5,0 m şi o poziţionare interax la 610 mm, placate cu OSB, pal hidrofug 12 mm sau cherestea 18 mm. În tavane, între nervurile tavanului va fi pus un strat din vată minerală cu grosimea de 50 mm.

Eventualele grinzi de rezistenţă pentru deschideri între reazeme mai mari de 5 m, sau pentru solicitări explicite din partea clientului se vor realiza la un cost suplimentar: materiale de finisare interioară: parchet, mochetă sau gresie - 10 mm; polistiren expandat - 30 mm; şapa - 30 mm; folie PE - 0,2 mm; OSB, PAL hidrofug - 12 mm sau cherestea de 18 mm; structură de rezistenţă - 220 mm; 12,5 mm - placă de gipscarton şi vopsea lavabilă.

Tavanul deasupra mansardei extinse va fi alcătuit din: 12 mm - OSB, PAL hidrofug sau cherestea de 18 mm; 160 mm - structură de rezistenţă - 160 mm şi termoizolaţie (vată minerală 100 mm); barieră de vapori folie PE - 0,2 mm ; 12,5 mm - placă de gipscarton şi vopsea lavabilă (alb) .

Acoperişul este format din: învelitoare din ţiglă glazurată sau tablă tip ţiglă sau ardezie bituminoasă - culori standard (roşu/maro); folie unidirecţională tip Corotop pentru învelitorile tip tablă şi ţiglă; 12 mm - OSB, PAL hidrofug sau cherestea de 18 mm; 160 mm structură de rezistenţă cu termoizolaţie numai la nivel de mansardă (vată minerală 150 mm); barieră de vapori folie PE - 0,2 mm; 12,5 mm - placă de gipscarton şi vopsea lavabilă.

Consola acoperişului la peretele de fronton şi pe partea cu streaşina are 450 mm. Tot lemnul care vine în contact cu mediul exterior este protejat împotriva absorbţiei de apă, a ciupercilor, gândacilor şi împotriva radiaţiilor ultraviolete cu lac lazur. Se realizează streaşina în formă de ladă (fără căpriori aparenţi), cu frize din lemn cu o lăţime de 50 mm.

Mansarda este accesibilă printr-o scară din lemn de răşinoase finisată manual.

Finisajele interioare şi exterioare

Pereţii exteriori sunt de culoare albă, tencuiţi cu tencuială minerală structurată de granulaţie 1,5 mm la sac. Pereţii spaţiilor locuite sunt vopsiţi în alb, la un preţ suplimentar se poate aplica lavabil colorat sau tapet. Pereţii din baie şi WC sunt cu faianţă (albă simplă, sau alte culori disponibile până în limita de 32 lei/mp cu accesorii incluse). Tavanele în toate încăperile au un strat alb de dispersie. Bucătăria are faianţă doar în zona blatului de lucru (4mp).

În încăperi (sufragerie, hol, mansardă şi dormitoare) se va monta parchet laminat în limita a 30 lei/mp inclusiv accesorii, sau mochetă. În holul intrare, bucătărie, băi şi camera tehnică se prevede pardosea din gresie în limita preţului de 40 lei/mp.

Casele prefabricate cu pereţii tip sand-wich sunt prevăzute standard cu obiecte sanitare de culoare albă (în limita a 2.200 lei în două băi).

Ţevile de apă caldă şi rece din plastic se vor instala în diametrele necesare pornind de la ceasul de apă (racordul de apă se consideră existent la nivel de cameră tehnică). Evacuarea se face prin ţevi de PVC rezistente la apa fierbinte şi executate până la muchia inferioară a tavanului beciului, respectiv muchia superioară a plăcii de fundaţie, adică nu se fac racordurile la reţea.

Execuţia instalaţiei electrice a casei se face pornind de la racordul principal (contorul electric). Cuprinde întrerupătoarele de lumină şi reţea în toată casa şi o împărţire pe circuitele electrice cu siguranţe automate. Reţeaua electrică se execută sub tencuială cu fire speciale de cupru în înveliş ignifug fără a mai fi nevoie de introducerea acestora în tuburi metalice flexibile de protecţie. În preţ nu sunt prinse corpurile de iluminat.

Firma livrează calorifere eficiente din oţel, dar în preţ nu este prinsă centrala termică. Toate instalaţiile se vor realiza până la nivel de racorduri principale (intrare - ieşire din centrală termică). Nu este inclusă o instalaţie de climatizare sau aer condiţionat, dar se poate monta la un preţ suplimentar.

Transportul elementelor prefabricate (pentru locaţiile care sunt prevăzute cu panouri prefabricate) şi a materialelor, este asigurat de producător şi se face cu automobile speciale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional