Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Suprafeţele pavate conferă un plus de eleganţă spaţiului de relaxare

F.A. Consilier /

Suprafeţele pavate conferă un plus de eleganţă spaţiului de relaxare

Dacă dispuneţi de o grădină în care să vă petreceţi timpul liber, indiferent dacă beneficiaţi sau nu de piscină sau de piese deosebite de mobilier, alături de gazonul bine îngrijit vă puteţi amenaja alei spaţioase acoperite cu pavaje de diferite forme şi culori (gri, roşu, verde, negru, maron, galben, mozaicat etc.). Elementele pentru pavat sunt atât pentru uzul privat, cât şi pentru suprafeţele din faţa hotelurilor, pensiunilor şi instituţiilor publice, pentru borduri, trotuare, parcuri, pieţe etc.

Acest segment de piaţă este foarte variat, având în vedere gama largă de dimensiuni, forme şi, mai ales, nuanţe rezultate din combinarea culorilor naturale ale pietrişurilor. "Semmerlock", una dintre firmele producătoare de pavaje de pe piaţa autohtonă, produce astfel de plăci din beton, întrucât acest material este rezistent şi poate adopta nenumărate forme. Comportându-se natural, betonul se dilată puţin la temperaturile ridicate şi se contractă la frig.

Pe lângă pietrişurile şi nisipurile naturale colorate şi de înaltă calitate pe care le conţine betonul, în componenţa produselor colorate mai intră şi pigmenţi. În general, diferenţele de culoare, în funcţie de produs, reprezintă rezultatul diferitelor proceduri de finisare ce caracterizează respectivele game de produse şi al diverselor etape de producţie şi procesare. Totodată, procedurile de procesare, cum ar fi şlefuirea, sablarea sau spălarea, oferă posibilităţi atractive de amenajare a suprafeţelor.

Intemperiile şi solicitările obişnuite care acţionează asupra suprafeţelor, în decursul timpului, modifică aspectul pavajelor, care nu mai rămâne atât de neted. Specialiştii de la "Semmerlock" apreciază că " naturală care se instalează <înnobilează> produsul". Şi pigmenţii de oxid feros utilizaţi în fabricarea acestor plăci sunt foarte rezistenţi la intemperii şi ultraviolete, spun sursele citate.

Pentru un pavaj reuşit, trebuie să respectaţi toţi paşii necesari

În momentul montării plăcilor, pentru realizarea unui joc frumos de culori şi a unei suprafeţe uniforme, este nevoie să utilizaţi produse alese din mai mulţi paleţi ale unei livrări. Pentru o montare corectă a elementelor de pavaj, specialiştii vă sfătuiesc să urmăriţi toţi paşii necesari.

În primul rând, trebuie delimitată suprafaţa de pavat, pentru decopertarea şi pregătirea solului. Ulterior, este necesară excavarea solului până la adâncimea de circa 30 de cm. Golurile produse vor fi umplute cu pietriş, realizându-se compactarea solului. Specialiştii de la "Elpreco" vă recomandă să compactaţi întreaga suprafaţă decopertată, dacă stratul de bază este din beton.

Stratul de bază poate fi din pietriş sau beton şi trebuie să aibă o grosime de 10-15 cm.

Peste pietrişul compactat sau peste stratul de beton se aplică un strat de nisip uscat, cu grosimea de 4 cm sau un strat de mortar de 3 cm (patul de pavaj).

Montarea propriu-zisă a elementelor de pavaj se realizează prin simpla aşezare a acestora, în forma şi configuraţia dorită. Între elementele de pavaj trebuie să lăsaţi un rost de 2-3 mm, potrivit surselor citate.

După terminarea aşezării elementelor de pavaj pe stratul de nisip, este necesar să presăraţi nisip în rosturi. Ulterior, nu uitaţi să măturaţi suprafaţa pavată! Pavajul trebuie fixat pe timp uscat.

Eflorescenţele de var sunt pete naturale ce pot apărea pe suprafeţele pavate

Unele materiale, cum ar fi frunzele ude, polenul, ghivecele de flori, fructele etc., determină decolorări punctuale pe suprafaţa betonului, care pot fi curăţate în mod natural. Există, însă, şi pete persistente, cum ar fi cele de rugină, care trebuie îndepărtate cu agenţi de curăţare speciali, ce se găsesc în comerţul de specialitate.

Eflorescenţele de var reprezintă petele deschise la culoare sau cele gri, care se formează uneori pe produsele din beton. Acestea nu pot fi evitate din punct de vedere tehnic, formându-se în mod diferit, în funcţie de intemperii şi uzură. Suprafaţa afectată poate fi curăţată cu un agent special, eflorescenţele apărând pe toate pavajele.

Elementele de pavaj sunt livrate pe paleţi din lemn şi sunt înfoliate complet cu folie termocontractibilă.

În funcţie de formă şi model, preţurile elementelor de pavaj diferă foarte mult. Plăcile sunt vândute la bucată, la metru pătrat sau la set. Astfel, produsele de profil pot avea preţuri cuprinse între 5 şi 125 de lei/metrul pătrat, sau chiar mai mult.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional