Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Surse alternative de energie: Tehnologiile sofisticate devin mai accesibile

F.A. Consilier /

http://eficientaenerg.wordpress.com/

http://eficientaenerg.wordpress.com/

Panourile solare reprezintă o soluţie optimă pentru asigurarea întregii cantităţi de apă caldă mai mult de opt luni pe an şi, parţial, pe perioada iernii, precum şi pentru încălzirea piscinelor, pentru conservarea şi întreţinerea termică a locuinţei pe perioada iernii.

În contextul actual, în care fiecare încearcă să reducă din costurile generate pe termen lung de exploatarea unei clădiri, în paralel cu o preocupare tot mai pronunţată pentru atenuarea problemelor de mediu, utilizarea unor sis­teme alternative de producere a energiei nu mai pare un simplu moft, ci o variantă demnă de luat în considerare.

Principalul avantaj al utilizării panourilor sau sistemelor solare (cuprinzând panouri, centrală termică, boiler de acumulare, automatizări şi accesorii) îl reprezintă economiile obţinute prin reducerea consumului de combustibil, între 40% si 60% în comparaţie cu utilizarea exclusivă a centralelor termice pe bază de gaze.

În cazul conectării unei centrale termice în condensare (cu eficienţă crescută), prin aportul la încălzire şi prepararea apei calde menajere, sistemele solare pot reduce costurile de încălzire cu până la 30% şi pe cele pentru furnizarea de apă caldă menajeră cu până la 60%, putând fi utilizate la toate tipurile de clădiri pentru locuinţe.

Chiar dacă panourile solare comercializate în România au, în general, o construcţie similară, diferenţa este dată de calitate. Domnul George Dumitrescu, director Academia Romstal, suţine că, în cazul panourilor plane, calitatea se referă la utilizarea materialelor precum sticlă "low iron", cupru "high selective", izolaţie din poliuretan, respectiv şi folosirea tehnologiei de sudură laser.

Diferenţe sunt şi între serviciile oferite de distribuitori. Astfel, unii asigură servicii complete, începând cu identificarea nevoii specifice pentru fiecare client în parte, continuând cu dimensionarea şi selecţia produsului şi terminând cu recomandarea unor firme de instalaţii acreditate care să realizeze montajul şi serviciile post garanţie.

Implementarea unui sistem alternativ de energie începe prin analiza consumatorilor, capacităţile şi modul lor de exploatare dar şi analize geo-meteorologice pentru identificarea resurselor ce pot fi exploatate cât mai eficient la locul amplasării sistemului.

Un sistem subdimensionat şi deci mai ieftin, nu va face faţă nevoilor, în timp ce un sistem supradimensionat, chiar dacă este unul bun şi eficient, poate depăşi bugetul alocat unui astfel de proiect. Ţinând cont de faptul că tehnologia panourilor fotovoltaice dar şi cea a turbinelor eoliene pentru vânt slab şi moderat (corespunzător României) rămâne în continuare una scumpă şi greu accesibilă, este imperios necesară găsirea de soluţii tehnice perfecte pentru construirea sistemelor.

Piaţa echipamentelor pentru apă caldă menajeră şi încălzire cu panouri solare este afectată de produsele de calitate redusă: "Piaţa este invadată de echipamente produse în China, slab calitativ, dar cu preţ foarte mic", susţine Mihai Vlad, administrator Suninstal.

Rezultatele optime

se obţin prin soluţii personalizate

Având în vedere diversitatea foarte mare de produse disponibile pentru producerea de energie din surse alternative şi particularităţile în consumul aferent fiecărui imobil, beneficiarul trebuie să aibă un raport optim între calitate şi preţ.

Configurarea şi proiectarea unei instalaţii solare are la bază o serie de parametrii precum: zona geografică a aplicaţiei, temperaturile minime, maxime şi medii, tipul şi destinaţia imobilului, unghiul de înclinaţie şi orientarea geografică a acoperişului imobilului, numărul de consumatori de apă caldă menajeră, descrierea instalaţiei termice existente.

În cadrul proiectului final vor fi prezentate: schiţa sistemului, componenţa acestuia, rezultatele simulărilor funcţionării sistemului în decursul unui an, cantitatea de emisii de noxe şi de combustibili fosili salvate prin utilizarea energiei solare, eficienţa şi bilanţul energetic al sistemului, temperaturile maxime ale colectorilor solari pe perioada unui an.

Instalarea corectă a panourilor solare este foarte importantă pentru a obţine eficienţa maximă, o durată lungă de viaţă şi siguranţă în exploatare. Un montaj defectuos al panourilor solare poate duce atât la deteriorarea acestora cât şi a aspectului, rezistenţei sau etanşeităţii acoperişului locuinţei.

Alegerea unei soluţii trebuie să pornească de la realizarea unui calcul al necesarului de energie al imobilului: cantitatea de apă caldă consumată (tot anul sau primăvara-toamna), care să fie aportul la încălzirea imobilului (volumul de aer interior, gradul de izolare, sursa iniţială de încălzire).

În al doilea rând, beneficiarul ar trebui să solicite furnizorului unor astfel de echipamente informaţii asupra garanţiei sistemului, duratei de viaţă, costurilor de întreţinere în postgaranţie), duratei de amortizare a investiţiei (incluzând preţul sistemului, a manoperei, a materialelor de racordare), cantităţii de energie produsă anual (raportat la necesarul imobilului), asupra randamentului energetic al sistemului (absorbţia energiei solare poate fi între 70-94%), respectiv asupra materialelor din care este alcătuit sistemul şi efectele asupra omului. În plus, beneficiarul ar trebui să compare toate aceste date de la mai mulţi furnizori.

Pe de altă parte, cei ce doresc să încălzească eficient un imobil, trebuie să realizeze o izolaţie termică cât mai eficientă a imobilului. Astfel, indiferent de sursa de încălzire folosită, aceasta va fi mai ieftină la achiziţie şi va consuma mai puţin în exploatare.

Un detaliu foarte important în cazul realizării unei izolaţii eficiente a imobilului, este de a include obligatoriu şi un sistem de aerisire controlată a clădirii. Alegerea unui sistem cu recuperare a căldurii din aerul viciat evacuat este soluţia ideală atât din punct de vedere al sănătăţii celor care vor locui în acel imobil, cât şi al eficienţei energetice (cu acest sistem se pot ajunge la economii la încălzire de 10-15% pe sezon).

Un astfel de sistem de aerisire controlată poate fi combinat cu sistemul Awadukt Termo (care constă într-o reţea de ţevi îngropate în pământ ce pe timpul verii răceşte aerul iar pe timpul iernii îl preîncălzeşte).

Realizarea unei izolaţii eficiente a imobilului combinată cu o instalaţie de aerisire controlată poate realiza climatizarea de vară a întregului imobil în sis­tem pasiv (cu consum minim de energie).

Un alt aspect important în alegerea sis­temului vizează diferenţierea între imobilele izolate, care nu sunt conectate la reţeaua naţională şi imobile racordate deja la reţeaua naţională de curent electric. Pentru imobilele neconectate la reţeaua naţională este foarte importantă dimensionarea sistemului în func­ţie de consum. În cazul imobilelor racordate deja la reţeaua naţională, clienţii doresc fie o sursă de alimentare de rezervă pentru situaţiile în care se întrerupe alimentarea cu energie electrică de la retea, fie reducerea facturilor pentru energia electrică consumată din reţeaua naţională, prin urmare şi abordările vor fi diferite.

George Dumitrescu recomandă beneficiarilor să aleagă o variantă cu două panouri şi un boiler, care aduce şi aport la încălzire. În acest caz costurile de întreţinere scad cu până la 500 de euro anual.

Pentru independenţa totală a unei locuinţe din punct de vedere energetic preţurile sunt foarte ridicate pentru piaţa din România. De exemplu, o instalaţie care produce circa curent de 8 KW cu sisteme fototovoltaice costă aproximativ 50-60.000 de euro. În schimb, o instalaţie de încălzire cu pompă de căldură eficientă 1 la 4 (prin introducerea în sistem a 1 KW se recuperează 4 KW), inclusiv colectori introduşi la adâncimea de 1,5 m în pământ, plus sistem de încălzire prin pardoseală, costă circa 15-17.000 de euro, susţine Ion Băluşescu.

Tendinţa pieţei: mai bun, mai ieftin

Tehnologia surselor de energie alternativă se îmbunătăţeşte constant pentru a deveni cât mai accesibilă şi a oferi randamente superioare. Urmând această tendinţă, compania Kelvin PDC a montat anul trecut, în premieră în România, o pompă de căldura aer-apă care foloseşte aerul viciat extras din interior. Această pompă de căldură funcţionează cu un coeficient de performanţă anual superior (coeficient 4) faţă de o pompă de căldură aer-apă clasică (ce foloseşte aerul din exterior), având un coeficient de performanţă anuală sub 3. Sistemul asigură încălzirea unui spaţiu de circa 50 mp, prepararea apei calde menajere pentru o familie (4-6 persoane) şi aerisirea automată a încăperilor. Preţul informativ este de circa 7.500 euro. "Aceasta este ideală pentru apartamente de bloc la care s-a refăcut izolaţia termică şi care au posibilitatea racordării la o reţea trifazată de energie electrică", argumentează domnul Horia Bura, coordonator tehnic Kelvin PDC.

Noutăţile pe care compania Klyos Logistic le aduce sunt panourile fotovoltaice cu o eficienţă de peste 20% (rata de transformare a incidenţei solare pe metru pătrat), panouri ce reduc mult suprafaţa sistemului solar şi costurile de instalare.

O altă noutate este reprezentată de turbina eoliană de mici dimensiuni cu aplicaţii în gospodării şi mici aplicaţii profesionale capabilă să genereze curent electric începând cu viteze de 1,8 metri pe secundă ale vântului. Un sistem alcătuit din panouri cu eficienţă de peste 20% şi o turbină eoliană ce produce curent la viteze mici ale vântului asigură stabilitate, flexibilitate şi siguranţă.

O noutate introdusă pe piaţa româ­nească este invertorul capabil să tran­sforme curentul produs de panourile solare sau turbina eoliană direct în reţeaua electrică a casei, consumându-se astfel în primul rând curentul produs de sistem şi numai complementar energie din reţeaua naţională.

Alte sisteme au fost adaptate cerinţelor clienţilor: sisteme de irigaţii şi umplere de rezervoare alimentate direct de sisteme solare, semnalizare şi iluminat stradal, iluminare firme şi panouri luminoase tip back-light, alimentare sisteme monitorizare video.

Dintre echipamentele de ultimă generaţie care folosesc surse alternative de energie, firma Romstal comercializează panouri solare plane Giga selective (cu randament crescut, cu tuburi vidate) şi pompe de căldură aer/apă, sol/apă, apă/apă, de la cei mai importanţi producători din Europa, precizează domnul George Dumitrescu, director Academia Romstal.

Ca noutate pe piaţa românească, domnul Ion Băluşescu, general manager "Inginer Birou", menţionează comercializarea instalaţiilor eoliene de 1 si 2 KW de la firma germană MARC Power Systems, cu axă verticală, care necesită spaţiu de montare redus, nu fac zgomot şi nu mai trebuie orientate pe direcţia vântului fiind dotate cu trei palete elicoidale.

Administratorul Suninstal precizează că de curând societatea sa a lansat un magazin online cu panouri solare. În plus, "am introdus pe piaţă un nou tip de panou solar pentru încălzirea piscinelor şi bazinelor, sistem care are costuri mult mai mici faţă de metoda clasică folosită până în prezent şi cu randament mai ridicat", adaugă domnul Mihai Vlad.

"Baxi România" a lansat anul trecut programul "Rabla la centrale", adresat în principal persoanelor care au achiziţionat o centrală termică în urmă cu pes­te 6 ani, precum şi celor care folosesc pentru încălzire sisteme vechi cum sunt convectoarele sau încălzitoarele instant pe gaz. Clientul, care optează pentru înlocuirea echipamentului termic pe care îl deţine cu una din centralele Baxi cu garanţie de 8 ani, incluse în program, beneficiaza de o primă de casare de până la 7.000 de lei, contravaloarea echipamentului vechi.

Preţuri

Preţurile sistemelor alternative de energie variază foarte mult în funcţie de echipamentele incluse, dimensionarea instalaţiei şi preferinţele clienţilor.

Baxi: sistem solar standar mediu la 4.150 euro

În România, media unui sistem solar standard este de 4 mp, alcătuit din două panouri solare plane cu suprafaţa medie individuală de 2 mp, un boiler de acumulare de 200 litri, accesorii şi automatizări aferente, spune doamna Silvia Ursu de la "Baxi România".

Domnia sa dă ca exemplu două sisteme atât pentru furnizarea de apă caldă menajeră, cât şi pentru încălzirea pentru un imobil de 300 mp, locuit de patru persoane. Pachetul Solar HT 28-200 include o centrală termică cu condensare de 28 kw, panouri solare plane cu o suprafaţă totală de captare de 4 mp, boiler de 200 litri, accesorii şi automatizări, este disponibil pentru 4.150 euro, inclusiv TVA.

A doua variantă are în plus, în loc de panouri plane, panouri cu tuburi vidate, cu o suprafaţă totală de captare de 2,57 mp. Pachetul are un preţ de 5.450 euro, inclusiv TVA.

Panourile solare pot fi montate inclusiv la o instalaţie termică existentă, indiferent de combustibilul acesteia (gazos, solid, biomasa etc.). În acest caz, se va înlocui doar boilerul de acumulare şi se va completa instalaţia cu următoarele elemente: panouri solare, grup hidraulic şi automatizarea de control, antigel şi suportul de fixare al panourilor pe acoperiş. Costurile de achiziţie ale acestui sistem vor fi însă mult mai reduse: pachetul Selective System 200, cu panouri solare plane, are un cost de 2.500 euro, inclusiv TVA,în timp ce pachetul Selective System Vid 200, cu panouri cu tuburi vidate, costă 3.800 euro, cu TVA inclus.

Romstal: sisteme solar de la 1.200 la 4.000 euro

Pentru o casă de 120 de metri pătraţi cu două băi, în care locuiesc patru persoane, un sistem solar de bază, cu un panou cu rezervor de 150 de litri, care poate fi utilizat doar pentru prepararea apei calde, costă aproximativ 1.200 euro, inclusiv celelalte materiale necesare (conducte, armaturi, fitinguri, izolaţie) şi manopera de instalare, precizează George Dumitrescu, director Academia Romstal.

În schimb, varianta de vârf, cu două panouri, boiler de 200 litri pentru preparare apă caldă şi aport la încălzire de maximum 20%, costă în jur de 4.000 de euro, inclusiv celelalte materiale necesare (conducte, armaturi, fitinguri, pompe de circulaţie, sisteme de siguranţă etc). Prima variantă duce la o economie de 15%, iar în cazul celei de a doua, factură poate scădea cu aproximativ 30%, estimează domnul Dumitrescu.

Klyos Logistic: sistem hibrid solar-eolian 3.600 euro plus TVA

Un sistem hibrid solar-eolian, care să asigure un consum mediu lunar de 250 kWh, are în compoziţie o turbină eoliană pentru vânt slab şi moderat cu o putere nominală de 300 W şi panouri fotovoltai­ce cu o putere totală instalată de 340 W. La acestea se adaugă accesoriile de control, stocare şi transformare a curentului din DC în AC (invertor sinus 2000W). Preţul unui astfel de sistem este de 3.632 euro, la care se adaugă TVA şi costurile de instalare, potrivit domnului Claudiu Ungureanu, administrator Klyos Logistic.

Kelvin PDC: centrală cu pompe de căldură sol-apa la 14.000 de euro

Dacă clientul se orientează spre o centrală cu pompe de căldură sol-apa de 14 kW termici cu funcţiunile de încălzire, preparare apă caldă menajeră şi răcire pasivă, costul depăşeşte 14.000 euro, explică domnul Horia Bura, coordonator tehnic Kelvin PDC. În preţ sunt incluse toate anexele, inclusiv glicolul din sonde şi repartitoarele sondelor de adâncime. Preţul include, de asemenea, transportul la obiectiv pe întreg teritoriul României.

În schimb, o centrală cu pompe de căldură numai pentru prepararea apei calde menajere pentru o familie de maximum şase persoane, are preţul de vânzare este de circa 2.500 euro.

Solarduobest: panouri solare de la 360 de euro

Pentru sistemele de panouri solare Solarduobest, domnul Adrian Berneaga menţionează că pentru sisteme ce produc apă caldă menajeră 8-9 luni pe an preţul este între 360 - 890 euro, inclusiv TVA. Sistemele ce produc apă caldă menajeră 12 luni pe an au un cost de 670 - 1.270 euro, cu TVA. Pentru un sistem care produce apă caldă menajeră 12 luni pe an, dar are şi aport la încălzire pe timp de iarnă şi încălzirea piscinei vara, preţul este de 2.300 - 5.400 euro, cu TVA inclus.

Pentru panouri solare şi sisteme pentru piscine exterioare, preţul este între 310 - 4.600 euro, cu TVA inclus. Un sistem solar de încălzit apa costă între 100-1000 euro, inclusiv TVA.

Preţuri medii

Preţurile la echipamentele distribuite de Suninstal sunt de nivel mediu subliniază Mihai Vlad, administratorul companiei. De exemplu, dacă un sistem complet de producere a apei calde menajere de 180 litri poate fi găsit cel mai ieftin pe piaţă la preţul de 1.400 lei, iar cel mai scump la preţul de aproximativ 5.000 de lei, echipamentele cu specificaţii similare furnizate de companie au un preţ între 1.900 - 4.000 de lei.

Domnul Ion Băluşescu spune că preţul de vânzare pentru o instalaţie completă dotată cu două panouri şi boiler de 300 l cu două serpentine, care poate să producă apă caldă pentru patru persoane este de 2.000 de euro+TVA.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional