Tiberiu Andrioaiei, PSC:"Lucrările de reabilitare termică în 2016, o «gură de oxigen» pentru firmele de construcţii"
Piaţa Imobiliară / 09 iunie 2016

În lipsa unui volum rezonabil de investiţii în domeniul construcţiilor, despre firmele care au rămas acum în piaţă se poate spune că au învăţat cumva lecţia rezistenţei, consideră Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu, că obiectivul principal este ca acele firme să se revigoreze, să se recapitalizeze şi să fie competitive atunci când va apărea volumul semnificativ de lucrări.
Din această perspectivă, oficialul PSC apreciază că lucrările de reabilitare termică ar putea fi în bună măsură o "gură de oxigen" atât pentru firmele de execuţie, cât şi pentru producătorii de materiale, în anul 2016.
Reporter: Cum sunt afectate companiile din construcţii de întârzierea intrării în vigoare a pachetului de legi privind achiziţiile publice?
Tiberiu Andrioaiei: Intrarea în vigoare a noului pachet de legi privind achiziţiile publice este determinant pentru lansarea investiţiilor din fonduri europene. Termenul de transpunere în legislaţia românească a Directivei europene era de 18 aprilie 2016. Vorbim despre o întârziere formală, caz în care proiectele de investiţii sunt amânate sau vor fi afectate de corecţii financiare. Era absolut necesar ca aceste legi să intre în vigoare la termen deoarece firmele din construcţii aveau nevoie de front de lucru, dar şi pentru că este necesară o reformă în ceea ce priveşte "regulile jocului".
Reporter: Când estimaţi că vor intra în vigoare aceste legi importante pentru sectorul construcţiilor?
Tiberiu Andrioaiei: Speram ca termenele privind transpunerea Directivei să fie respectate, dar la fel de important este ca şi legislaţia de sector să fie revizuită şi articulată cu noile prevederi privind achiziţiile publice. În acest sens, FPSC a elaborat în grupe de lucru specializate amendamente pentru legislaţia de bază şi continuă să contribuie şi la modificarea legislaţiei de sector. Scopul principal este acela de a obţine o reformă reală în achiziţiile publice, dar în mod special în revigorarea domeniului construcţiilor.
Reporter: Care sunt şansele de supravieţuire pentru constructori având în vedere că lucrările pe fonduri europene nu vor începe prea curând, iar statul nu pare să fie dornic să pornească lucrările publice? Ce oportunităţi de dezvoltare au aceste firme/companii în condiţiile date?
Tiberiu Andrioaiei: În acest moment, cu lucrările existente, sporadice de altfel, se poate vorbi doar de supravieţuire. În lipsa unui volum rezonabil de investiţii, despre firmele care au rămas acum în piaţă se poate spune că au învăţat cumva lecţia rezistenţei, dar scopul principal este acela ca firmele să se revigoreze, să se recapitalizeze şi să fie competitive atunci când va apărea volumul semnificativ de lucrări. La fel de important este să refacem imaginea de sector atractiv pentru mâna de lucru competentă, pentru că sectorul nostru are şi un impact social relevant.
Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru piaţa construcţiilor în 2016?
Tiberiu Andrioaiei: Anul 2016 nu va fi un an facil pentru că nu au fost lansate investiţii în mod masiv, iar după lansarea apelurilor de finanţare trebuie să mai treacă cel puţin şase luni până la contractări. Activitatea în acest an se bazează în continuare pe micile investiţii private, pe investiţiile în sectorul industrial şi comercial sau pe creşterea lentă în domeniul rezidenţial. De asemenea, poate fi un an rezonabil pentru reabilitări termice acolo unde s-au realizat deja proiecte tehnice în acest scop, ori pentru lucrări de infrastructură mică din fonduri naţionale. Din perspectiva aceasta, lucrările de reabilitare termică ar putea fi în bună măsură o "gură de oxigen" atât pentru firmele de execuţie, cât şi pentru producătorii de materiale.
Reporter: Care sunt riscurile la care este expusă piaţa construcţiilor în 2016?
Tiberiu Andrioaiei: Printre riscurile majore ar fi de amintit prelungirea lipsei de investiţii şi posibilele dificultăţi în ceea ce priveşte transpunerea noii legislaţii a achiziţiilor publice. Aceste două elemente fiind strâns legate, riscul de a nu lansa investiţiile sau a le derula defectuos este semnificativ. Din acest motiv, contribuim cu experţi în grupe de lucru pentru a ne asigura că reforma legislativă în sector se realizează cât de repede şi cât de pozitiv posibil.
Reporter: Ce efecte credeţi că va avea legea dării în plată asupra pieţei construcţiilor?
Tiberiu Andrioaiei: Este greu de estimat în această fază ce efecte va avea. Oricum, este cunoscut faptul că necesarul de locuire încă nu şi-a epuizat potenţialul, dar este important să existe acea creştere economică sustenabilă care să ducă şi la cerere concretă.
Reporter: Care sunt direcţiile de acţiune din acest an de pe agenda PSC?
Tiberiu Andrioaiei: Vom derula pe tot parcursul anului activităţi de prelucrare a legislaţiei de sector în grupe de lucru şi vom fi prezenţi în câteva evenimente publice proprii şi ale altor organizatori în care vom comunica demersurile privind îmbunătăţirea situaţiei sectorului. Între acestea, la acţiunile din toamnă vom dezbate situaţia legislaţiei de sector, precum şi teme de mare interes, precum finanţarea în construcţii, situaţia forţei de muncă sau certificarea firmelor din construcţii.
Reporter: Mulţumesc!