Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

TNI - locuinţe pe stoc, nu în proiecte

Piaţa Imobiliară /

Sursa fotografiilor: www.targulnationalimobiliar.ro

Sursa fotografiilor: www.targulnationalimobiliar.ro


  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cererea a stagnat, din cauza dobânzilor mărite
    Ansamblurile imobiliare pun accentul pe eficienţa energetică

    În a doua parte a lunii trecute, cei care se află în căutare de locuinţe, dar şi persoanele care investesc în real estate au avut ocazia să viziteze Târgul Naţional Imobiliar (TNI), care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, în perioada 22-24 septembrie.

    Expoziţia a reunit dezvoltatori, instituţii financiar-bancare, precum şi agenţii imobiliare din România şi din străinătate, care au pregătit oferte imobiliare actualizate, supuse unor campanii speciale de reducere de preţuri. În cadrul ediţiei din această toamnă a TNI au fost prezente 110 companii expozante, cu un total de peste 20.000 de oferte imobiliare pentru toate gusturile, bugetele şi nevoile - de la proprietăţi low cost, apartamente în blocuri cu regim mic de înălţime, apartamente premium în centrul şi nordul capitalei, proprietăţi de tip boutique, case modulare, locuinţe certificate Green Homes, case pe structură de lemn, vile la periferia capitalei, până la penthouse-uri şi oportunităţi de investiţii pe litoralul românesc, în Dubai, Spania, Miami şi pe Riviera Maya. În cadrul evenimentului, vizitatorii au putut consulta şi servicii conexe segmentului imobiliar, cum ar fi panouri fotovoltaice, sisteme de filtrare, purificare a aerului şi diverse soluţii de a-ţi transforma locuinţa într-una sustenabilă din punct de vedere energetic. Una dintre specificităţile acestui târg a fost că dezvoltatorii au putut prezenta locuinţe pe stoc, nu doar în stadiul de proiect, aşa cum se întâmpla în anii anteriori. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a faptului că dobânzile la credite au crescut constant.

    Conform indicelui Imobiliare.ro, la nivel naţional preţul mediu solicitat în luna august s-a situat în jurul valorii de 1437 euro/mp util. Oraşul Braşov s-a aflat în fruntea majorărilor de preţ: 1625 euro/mp (creştere de 2,2 % faţă de luna trecută), fiind urmat de Cluj-Napoca: 2452 euro/mp (creştere de 1,4% faţă de iulie) şi Constanţa: 1546 euro/mp (creştere de 1,1% faţă de luna anterioară). Preţul mediu solicitat pentru apartamentele din Bucureşti se situează în jurul valorii de 1508 euro/mp, înregistrând o creştere de doar 0,5 % faţă de luna precedentă.

    Piaţa chiriilor din România a înregistrat o cerere semnificativă, în ultima perioadă, conform reprezentanţilor TNI. "Pe fondul majorării costurilor de creditare, piaţa chiriilor din Capitală şi din celelalte centre regionale s-a bucurat, în ultimul an, de o cerere mai robustă. Bineînţeles că aceasta a fost binevenită pentru proprietarii care au avut de suferit în timpul pandemiei şi imediat după aceea, ca urmare a popularizării muncii şi a cursurilor de la distanţă. În momentul de faţă, în piaţă se resimte, în plus, creşterea "tradiţională" a interesului pentru chirii, odată cu începerea anului universitar. La fel ca în anii trecuţi, proprietarii tind să majoreze preţurile solicitate în această perioadă, cu atât mai mult cu cât şi costurile de trai au crescut, dar marjele aplicate se încadrează, de regulă, într-un prag de 15-20%. O tendinţă tot mai vizibilă este reprezentată de interesul sporit pentru închirierea de locuinţe în cadrul unor ansambluri rezidenţiale noi, fie direct de la dezvoltatori, fie de la proprietari. Câtă vreme localizarea este favorabilă, iar preţul, unul corect, acestea sunt văzute ca o bună alternativă la apartamentele din blocurile vechi", susţine Costina Petrescu, CEO Titirez.ro.

    Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro, subliniază: "Nevoia de locuire nu dispare, doar o mică parte şi doar temporar este absorbită de segmentul chiriilor şi vedem efectele prin prisma presiunii cererii pe acest segment cu creşteri anuale de până la 22%. Pe de altă parte, cultura puternică a proprietăţii nu se transformă peste noapte într-una a închirierii de proprietăţi. Astfel, cu fiecare lună care trece, nevoia de locuire şi implicit de achiziţie se cumulează, crescând tensiunea. Decizia de a deveni proprietar este în primul rând una emoţională. De natură emoţională este şi aşteptarea unei scăderi masive de preţ, cel mai bun moment de achiziţie e unul singur şi e mai degrabă personal: acela când îţi permiţi".

    Potrivit lui Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare, piaţa imobiliară din România a fost foarte influenţată, după pandemie, şi de conflictul din Ucraina, deoarece investitorii şi consumatorii au fost mult mai precauţi în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare în perioada 2020- 2022: "Piaţa imobiliară din Bucureşti şi din România a reuşit să depăşească cu bine patru ani de incertitudine politică şi economică, după o pandemie globală şi un război la graniţele României. În primele opt luni ale anului 2023, numărul de tranzacţii de unităţi individuale din Bucureşti este cu 31% mai mare comparativ cu datele înregistrate în 2019. În ciuda impactului pe care l-a avut creşterea ratelor dobânzilor pe termen scurt, potenţialul de creştere economică a României pe termen mediu şi lung a menţinut un nivel ridicat al cererii, în special în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară. Datele disponibile pe platformele Storia.ro şi OLX Imobiliare ne arată că în primele opt luni ale anului 2023 preţurile medii ale apartamentelor din Bucureşti au crescut cu 4% pe segmentul nou şi cu 2% pe cel vechi".

    Lucrurile au funcţionat mai greoi în prima perioadă a anului, inclusiv din cauza ştirilor din piaţă, dar şi ca urmare a creşterii dobânzilor la credite şi a inflaţiei, ne-a spus Bogdan Tomegea, manager vânzări Premier Imobiliare, companie imobiliară ce reprezintă în special zona de sud a Bucureştiului, dar şi regiunea Popeşti-Leordeni şi mici proiecte din alte sectoare din Capitală. Domnia sa susţine că în luna august piaţa şi-a mai revenit, iar acum se simte din nou o încetinire a cererii. La începutul anului, cererea s-a bazat pe apartamentele care au avut o disponibilitate imediată, fie ele construite după 2000, dar şi cele vechi. "Am avut nevoie de piaţa veche pentru a putea trece peste această perioadă dificilă", ne-a spus sursa citată.

    Preţurile se situează între 1000 şi 2000 de euro plus TVA pe metrul pătrat, diferenţa făcând-o poziţia geografică. Nici la nivelul investitori nu stăm foarte bine, cei fără prea multă experienţă nefiind interesaţi de această piaţă, acum, întrucât cineva nou în domeniu ar trebui să dispunpă de capital propriu, să construiască şi să le vândă în stadiu aproape final, subliniază Bogdan Tomegea.

    În opinia lui Robert Stănescu, manager în cadrul Habitat Grup Estate, tot din zona de sud a capitalei, piaţa arată bine în acest moment - "există cerere, cel puţin pentru zona de sud, unde preţurile sunt mai puţin piperate decât în alte zone". Conform domniei sale, în zonă se găsesc locuinţe la 850 de euro cu TVA pe mp, iar în Popeşti-Leordeni la 950-970 euro/mp, în ofertă regăsindu-se toată gama de apartamente, de la garsoniere până la cele cu 4 camere.

    Dezvoltatorii caută să aducă îmbunărăţiri proiectelor rezidenţiale, două exemple fiind garanţia unei centrale la un proiect nou faţă de cele vechi sau o izolaţie corectă a proiectelor - pentru a se încadra în clasa A energetică, termoizolaţia este corect creată.

    Trendul spre dezvoltarea imobiliară durabilă - o evoluţie în favoarea clienţilor

    În piaţa imobiliară din România se simte un trend puternic de dezvoltare de proiecte imobiliare complexe care pun accentul pe eficienţa energetică şi oferă o gamă largă de facilităţi pentru clienţi. Această schimbare semnificativă în modul în care sunt concepute şi construite locuinţele reprezintă o reflecţie a creşterii interesului românilor pentru opţiuni de locuit durabile şi ecologice, potrivit surselor citate.

    Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas Company, dezvoltatorul Epique home, a precizat, despre proiectul cu care a fost prezent la târg: "Casele din proiect sunt eficiente energetic, incluse în clasa de eficienţă energetică A, au tehnologii verzi, de ultimă generaţie. Pompele de căldură geotermice nu sunt nişte dotări standard, fiind o soluţie tehnică mai scumpă, dar care are un randament foarte bun. De asemenea, sistemul de ventilare şi răcirea pasivă sunt dotări care îmbunătăţesc calitatea vieţii. Scopul nostru este de a livra locuinţe cu minim de mentenanţă, practic ne dorim ca locuitorii acestora să intervină cât mai puţin cu reparaţii în timp şi să se bucure de un randament bun şi de costuri reduse". Creşterea cheltuielilor cu energia electrică îi determină pe români să caute soluţii alternative prin care să reducă pe cât posibil costurile şi să transforme imobilul pe care îl au deja într-unul mai eficient energetic.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional