Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

UE A APROBAT DIRECTIVA REVIZUITĂClădirile din Europa vor fi mai inteligente şi mai eficiente energetic

Internaţional /

Clădirile din Europa vor fi mai inteligente şi mai eficiente energetic
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Parlamentul European a aprobat, în luna aprilie, versiunea revizuită a directivei privind performanţa energetică a clădirilor (Energy Performance of Buildings), în baza căreia acestea vor deveni mai inteligente şi mai eficiente din punct de vedere energetic, anunţă governmenteuropa.eu, amintind că sectorul construcţiilor din UE este cel mai mare consumator unic de energie din Europa, cu o utilizare de circa 40% din energia finală.

    Actul are în atenţie renovarea clădirilor şi crearea de sisteme de energie mai inteligente pentru clădirile noi, confirmând că aproximativ 75% din clădirile din Europa sunt în prezent ineficiente din punct de vedere energetic. Totodată, o proporţie de cel mult 1,2% din clădiri sunt renovate în fiecare an, ceea ce înseamnă că există un potenţial enorm de câştiguri în ceea ce priveşte eficienţa energetică în acest sector.

    Noul act normativ permite integrarea şi consolidarea substanţială a strategiilor de renovare pe termen lung a clădirilor, mobilizează finanţarea publică şi privată, respectiv investiţiile, ajută la combaterea sărăciei energetice şi la reducerea facturii de energie pentru uz casnic, prin renovarea clădirilor mai vechi. Directiva creează un indicator inteligent de pregătire care poate măsura capacitatea unei clădiri de a integra noile tehnologii şi sprijină introducerea unei noi infrastructuri pentru mobilitatea electronică în clădirile noi.

    Vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu Uniunea energetică, Maro¹ ©efèoviè, a declarat: "Prin renovarea şi crearea unor clădiri mai inteligente în Europa atingem mai multe obiective simultane: facturi de energie mai mici, o sănătate îmbunătăţită, protecţia mediului şi reducerea emisiilor în UE, dat fiind că peste o treime din acestea sunt produse de clădiri".

    La rândul său, comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete, a afirmat: "Aces­ta este primul acord final privind o propunere a Pachetului Energie Curată pentru toţi europenii, semnal că suntem pe drumul cel bun şi că vom respecta promisiunea făcută la începutul mandatului. Angajamentul nostru ambiţios privind energia curată în Europa şi Acordul de la Paris vor deveni realitate prin legi precum cea votată de Parlamentul European: directiva revizuită privind clădirile va ajuta la crearea locurilor de muncă locale, la economisirea banilor consumatorilor şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii europenilor. De asemenea, va contribui la combaterea sărăciei energetice prin reducerea facturilor la energie ale clădirilor mai vechi, care vor fi renovate".

    Statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să transpună în legis­laţia naţională noile elemente ale directivei, în termen de 20 de luni. Totuşi, este la latitudinea statelor membre să stabilească, spre exemplu, cerinţele minime de performanţă energetică pentru clădiri şi să acţioneze pentru a încuraja, mai degrabă decât a recomanda, renovarea clădirilor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional