Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

UE investeşte 873 de milioane de euro în infrastructură pentru energie curată

Internaţional /

UE investeşte 873 de milioane de euro în infrastructură pentru energie curată
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    România beneficiază de un grant de 27 de milioane euro pentru construirea unei noi linii electrice interne între Cernavodă şi Stâlpu

    Statele membre ale UE au căzut de acord, la finele lunii ianuarie, asupra propunerii Comisiei de a investi 873 de milioane de euro în proiecte-cheie de infrastructuri energetice europene, conform anunţului Executivului de la Bruxelles.

    Sprijinirea acestor proiecte de energie electrică şi gaze selectate semnalează dorinţa Europei de a moderniza şi transforma sistemul energetic într-unul mai competitiv, ceea ce, potrivit Comisiei, va avea ca rezultat furnizarea unei energii mai ieftine şi mai sigure pentru toţi consumatorii euro­peni.

    Finanţarea UE pentru proiectele selectate este asigurată de Mecanis­mul pentru interconectarea Europei (MIE), programul european de sprijin financiar pentru infrastructura transeuropeană.

    Comisarul pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete, a declarat: "Construirea interconexiunii Franţa-Spania din Golful Biscaya marchează un pas important în direcţia ieşirii din izolare a Peninsulei Iberice faţă de restul pieţei europene a energiei. Numai o piaţă pe deplin interconectată va îmbunătăţi securitatea aprovizionării cu energie a Europei, reducând dependenţa de furnizori unici şi oferind consumatorilor mai multe posibilităţi de alegere. O infrastructură energetică adaptată scopului său este, de asemenea, esenţială pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie şi pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris".

    Din cele 17 proiecte selectate pentru finanţare, 8 sunt în sectorul energiei electrice (sprijin din partea UE în valoare de 680 de milioane euro) şi 9 în sectorul gazelor naturale (sprijin din partea UE în valoare de 193 de milioane euro).

    Patru proiecte se referă la lucrări de construcţii (sprijin din partea UE în valoare de 723 de milioane euro) şi 13 la studii (sprijin din partea UE în valoare de 150 de milioane euro).

    În sectorul energiei electrice, un grant de 578 de milioane euro, cel mai mare grant acordat vreodată de Mecanismul pentru interconectarea Europei-Energie, va fi decisiv pentru construcţia interconexiunii Franţa-Spania din Golful Biscaya. Noua legătură de energie electrică va integra mai bine Peninsula Iberică pe piaţa internă a energiei electrice. Acest proiect, cu o secţiune offshore de 280 km, include soluţii inovatoare din punct de vedere tehnologic în ceea ce priveşte proiectarea rutei de-a lungul canionului Capbreton şi al secţiunii terestre franceze, care este complet subterană. Această nouă legătură aproape va dubla capacitatea de interconectare între cele două ţări - majorând-o de la 2.800 MW la 5.000 MW, şi va aduce Spania mai aproape de obiectivul de interconectare de 10%, de la nivelul actual de 6%. Un astfel de salt va permite o mai bună încorporare a energiilor regenerabile, contribuind astfel la tranziţia către o energie curată şi la politica UE de tranziţie către o energie curată.

    SuedOstLink, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură energetică ale Germaniei, va primi 70 de milioane euro pentru activităţi menite să permită începerea lucrărilor. Proiectul constă în 580 de kilometri de cabluri de înaltă tensiune instalate complet în subteran. Linia de tensiune va crea o legătură critică între energia eoliană generată în nord şi centrele de consum din sudul Germaniei.

    Astfel, se va asigura o mai bună integrare a energiei din surse regenerabile şi se vor consolida schimburile transfrontaliere de energie cu statele membre UE vecine.

    Un grant de 27 de milioane euro va fi alocat, de asemenea, pentru a sprijini construirea unei noi linii electrice interne de 400 kV între Cernavodă şi Stâlpu (România), care va contribui la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene de pe litoralul Mării Negre.

    În sectorul gazelor, Mecanismul pentru interconectarea Europei va sprijini proiecte de infrastructură importante pentru două state membre insulare. În primul rând, introducerea gazelor naturale în Cipru prin proiectul CyprusGas2EU (sprijin din partea UE în valoare de 101 milioane euro) va pune capăt izolării energetice actuale a Ciprului, oferind diversificare unei regiuni în mare parte dominate de o singură sursă de aprovizionare şi va contribui la reducerea poluării atmosferice şi a emisiilor, permiţând trecerea de la păcură grea la gaz pentru generarea de energie electrică. De asemenea, acesta va îmbunătăţi securitatea energetică şi competitivitatea preţurilor.

    În al doilea rând, un grant de 3,7 milioane euro se va acorda pentru un studiu privind interconexiunea reţelelor de gaze Malta Italia, care vizează încetarea izolării Maltei faţă de reţelele europene de gaz. Această interconexiune va stabili o legătură între Malta şi piaţa italiană, îmbunătăţind securitatea aprovizionării insulei cu gaze în mod similar unui proiect în cadrul căruia un cablu submarin, finanţat printr-un program UE anterior, a făcut acelaşi lucru pentru sectorul energiei electrice.

    De asemenea, se vor aloca fonduri unui studiu privind procedura de acordare a autorizaţiilor din proiectul STEP (1,7 milioane euro), care vizează crearea unui nou punct de interconectare a conductelor de gaze dintre Franţa şi Spania, pentru a spori fluxurile bidirecţionale între Peninsula Iberică şi Franţa şi pentru a îmbunătăţi interconectarea cu piaţa internă a gazelor naturale prin dezvoltarea axei de gaze estice.

    Comisia va mai investi în studii de sprijinire a sincronizării statelor baltice cu reţeaua electrică a Europei Centrale. Decizia Comisiei prezintă o importanţă majoră pentru Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, care cel târziu până la sfârşitul lunii mai 2018 trebuie să ajungă la un acord cu privire la găsirea unei soluţii privind cea mai bună metodă de sin­cronizare a reţelei de electricitate a statelor baltice cu sistemul Europei continentale, în conformitate cu reuniunea ministerială din decembrie 2017.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional