Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

UNICIInvestitorii italieni s-au reunit în UNICI - ramura de construcţii din Unimpresa

F.A. Companii /

Ulisse Gheduzzi este manager al societăţilor "Faresin" şi "Inter Draw"

Ulisse Gheduzzi este manager al societăţilor "Faresin" şi "Inter Draw"

Interviu cu Ulisse Gheduzzi, preşedinte UNICI Unimpresa, director general "Faresin" şi director general "Inter Draw"

Pe viitor, piaţa va fi mai puţin internaţională şi mai mult naţională

Economia este încetinită din lipsa infrastructurii. Ulisse Gheduzzi, preşedintele UNICI Unimpresa, în acelaşi timp şi director general al "Faresin" şi "Inter Draw" consideră: "Am încetinit economia foarte mult, putem să spunem cu 30%, numai din cauza transporturilor."

Domnia sa nu crede că s-a terminat criza şi estimează că, pe viitor, piaţa va fi mai puţin internaţională, "din păcate", şi va fi mai mult naţională. În plus, toţi investitorii vor fi mult mai precauţi pe viitor.

În anii trecuţi economia era superdezvoltată întrucât s-a bazat pe consum. Domnul Gheduzzi este de părere: "Trebuie ca România să revină la producţie, îi lipseşte producţia proprie. Aici totul se importă, în comparaţie cu Italia. Dacă în România se va produce pentru Româ­nia costurile vor fi mai mici şi produsul va fi mai bun pe piaţă. România are petrol, pământ, dar nu produce suficient. În ultimii doi ani, creşterea economică a fost exagerată. Oamenii, mai ales speculatorii imobiliari, s-au obişnuit că pot deveni, de la o zi la alta, milionari în euro pentru că au moştenit nişte terenuri sau au finalizat o tranzacţie imobiliară. Dar realitatea nu este aşa. Acum, mai mult, vom fi nevoiţi să înţelegem că numai muncind putem avea câştiguri. Know-how-ul este la dispoziţia tuturor. Românii care au lucrat în străinătate au învăţat mult. Sunt foarte mulţi oameni în România care, probabil, încă nu conştientizează cât au putut învăţa în anii de muncă cu străinii. Aceasta este o experienţă câştigată, de care trebuie să profite, altfel se pierde o resursă importantă şi este păcat."

Realitatea este că ne confruntăm cu o perioadă foarte dificilă. "Nu vor mai fi firme care să înregistreze creşteri de 100% într-un an. O creştere sănătoasă la o firmă este de 10 - 15% pe an, iar profitul de 8 - 10%. Acestea sunt cifrele care au fost în Italia în anii de normalitate. Astfel preţurile vor fi mai echilibrate, concurenţa mai mare, va câştiga cel care foloseşte inteligenţa.", mai spune domnul Gheduzzi.

Pe constructori îi aşteaptă viaţă grea

Domnul Ulisse Gheduzzi consideră că anul acesta nu sunt deloc perspective bune pentru construcţii: "Nu sunt pesimist, dar nu cred că se va mişca ceva anul acesta".

Constructorii au de făcut acum nişte compromisuri foarte grele. Au de ales între a închide firma şi a accepta nişte condiţii foarte, foarte dificile. Profită de aceste situaţii investitorii cu capital cash. Până la urmă, criza aduce noi oportunităţi acelor persoane care acum pot să obţină rezultate foarte bune, la preţuri foarte bune, mai mici decât minimele. "Dacă aş fi constructor, aş accepta un preţ mai mic decât preţul de pe piaţă, doar să nu-mi închid firma", spune domnul Gheduzzi. Deja în lunile trecute au fost multe falimente. Piaţa nu mai este corectă sau nu este corect să fie aşa.

Dacă ţii foarte mult la firma ta, mergi mai departe, abordând costuri foarte mici şi cu mare risc. De la o zi la alta sunt insolvenţe, poate intra în insolvenţă un furnizor, sau un antreprenor, sau un consultant. Aceste insolvenţe creează probleme în managementul firmelor.

Investitorul găseşte o firmă de construcţii, dar nu are siguranţa că aceasta poate să ducă la capăt proiectul. Firma de construcţii are furnizori care poate nu mai sunt plătiţi şi nu mai furnizează materiale, întârzie proiectul, iar investitorii nu respectă graficul cu banca.

"De aceea ar trebui să se facă paşi mici, foarte mici şi cu mare atenţie. Astăzi investitorul trebuie să lucreze din economie. Nu mai este ca înainte, am luat un antreprenor general şi el face totul. Nu mai este nimic sigur, în sensul că şi un antreprenor mare, puternic, poate să aibă probleme în ziua de astăzi", subliniază domnul Gheduzzi.

O soluţie potenţială: constructorii ar putea fi ei însuşi investitori

Constructorii sunt pur şi simplu victime ale sistemului, pentru că acum nu au decât să aştepte un investitor să le ceară o ofertă. Dacă nu, atunci trebuie să devină ei însuşi investitori, este de părere Ulisse Gheduzzi.

"Asta am încercat să facem prin UNICI: să creem asociaţii pe proiecte. O firmă de betoane, una de fier, de gresie, şi de alte specialităţi le adunăm şi încercăm să facem o asociaţie de întreprinderi pentru a face un proiect, devenind din constructori investitori. În aşa fel firmele nu mor, costurile sunt mai mici iar produsul este pus pe piaţă. În Italia există prevederi legale care permit asocierea temporară a firmelor iar o astfel de asociere este chiar şi finanţată de bănci.", afirmă domnul Gheduzzi.

Piaţa românească are încă mare nevoie de case

Ulisse Gheduzzi apreciază: "Blocurile făcute pe vremea lui Ceauşescu sunt locuinţe de trecere, nimeni nu vrea să stea toată viaţa în ele. Oamenii stau acolo câţiva ani, dar ar vrea să ajungă la o casă sau un apartament nou. În Bucureşti avem milioane de locuitori şi toată lumea vrea să facă pasul acesta. Pentru viaţa cu familie şi copii trebuie să ai o altă locuinţă. Sunt mii de locuinţe noi de care are nevoie Bucureştiul. În celelalte oraşe este la fel, dar la o scară mai mică.

Astăzi avem foarte multe locuinţe noi disponibile, dar nimeni nu le cumpără.

Raportat la puterea de cumpărare, acestea sunt scumpe, deoarece băncile au închis robinetul cu credite. Dacă banca ar da bani ca în urmă cu 2-3 ani, atunci nu ar mai fi considerate aşa scumpe.

Din păcate, poporul român nu reuşeşte să economisească. Oamenii cheltuiesc imediat salariul, fiind mic si în plus nu există cultură de a economisi. Acum, cu criza, lumea a început să se gândească mai mult la ziua de mâine. Economisirea este foarte importantă pentru familie, deoarece îi creşte puterea. Oamenii nu se pot atinge de un credit când nu au o bază economică pusă deoparte."

"Faresin" şi "Inter Draw"

Domnul Ulisse Gheduzzi este manager al societăţilor "Faresin" şi "Inter Draw". "Faresin" produce cofraje, iar "Inter Draw" este o firmă de consultanţă care "cunoaşte foarte bine toată piaţa şi foarte, foarte bine piaţa din Bucureşti".

"Inter Draw" face managementul mai multor proiecte. De exemplu, la ansamblul Doamna Ghica Plaza din Bucureşti (616 apartamente), "Inter Draw" a făcut precalificare şi licitaţia pentru proiectare, a redactat contractul de proiectare, a urmărit proiectarea, a urmărit şi făcut licitaţii, a pregătit contractul de antrepriză (câştigat de Bog"Art), apoi a făcut urmărire de şantier, grafice de execuţie.

De asemenea, "Inter Draw" face managementul proiectelor Nusco Tower şi Romfelt, situaţii în care clientul este un investitor.

Pentru clienţii bănci, "Inter Draw" pres­tează activităţi de supervizare şi monitorizarea a proiectului, certifică situaţiile de lucrări pentru finanţare, verifică inves­titorul şi constructorul, societatea fiind agreată de mai multe bănci cu profil internaţionl.

Pe clienţii constructori care nu au timp sau pricepere, "Inter Draw" îi poate reprezenta în faţa investitorilor.

O activitate mai recent intrată în portofoliul firmei este cea de "facility management" - întreţinerea clădirilor existente sau servicii globale, de la aspectul administrativ (ex: contractele de chirie) până la întreţinerea instalaţiilor.

Investitorii italieni în construcţii prezenţi în ţara noastră au format asociaţia UNICI, o ramură a patronatului Unimpresa.

Unimpresa adună, conform statutului său, societăţile cu capital mixt, cu cel puţin o parte italiană. Unimpresa reuneşte toţi investitorii italieni în Româ­nia, indiferent de profil, în timp ce UNICI reuneşte toate societăţile italiene din România care se ocupă de construcţii şi infrastructură, având în jur de 100 de membri.

Ulisse Gheduzzi, preşedintele UNICI, ne-a declarat că scopul noii asocieri este să reprezinte o voce împreună cu celelalte patronate din domeniul construcţiilor în faţa autorităţilor. În acelaşi timp, UNICI Unimpresa oferă servicii de consultanţă legală, studii de fezabilitate, studii şi oferte, project management, informaţii asupra echipamentelor, asupra antreprizei de specialitate.

Activităţile sale principale sunt de dezvoltare, proiectare, construcţii, vânzare şi întreţinere (de exemplu, instalaţii speciale).

Prin statut, în Unimpresa nu poate să intre nicio societate dacă nu are capital italian. "În UNICI, în schimb, poate orice societate să intre, chiar dacă nu are capital italian, fiind o ramură a Unimpresa, o ramură de specialitate, doar că societatea respectivă trebuie să fie din domeniu", subliniază preşedintele UNICI, domnul Ulisse Gheduzzi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional