Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

VoluntariAproximativ 5.000 de locuinte în curs de executie

F.A. Locuinţe /

Imobilul cu regimul de înălţime subsol+parter+5 etaje, având funcţiuni de locuinţe şi spaţiu comercial, este în curs de realizare pe strada Lotusului, nr. 2 bis din oraşul Voluntari. Beneficiarul investiţiei este "David Business" SRL, proiectant - Daniela Cioponea, iar construct "Conargo Construct" SRL. Imobilul urmează să fie finalizat în octombrie 2008. În imagine stadiul lucrărilor la finele lunii martie 2008

Imobilul cu regimul de înălţime subsol+parter+5 etaje, având funcţiuni de locuinţe şi spaţiu comercial, este în curs de realizare pe strada Lotusului, nr. 2 bis din oraşul Voluntari. Beneficiarul investiţiei este "David Business" SRL, proiectant - Daniela Cioponea, iar construct "Conargo Construct" SRL. Imobilul urmează să fie finalizat în octombrie 2008. În imagine stadiul lucrărilor la finele lunii martie 2008

Orasul se dezvoltă accelerat încă 4-5 ani

Primăria Voluntari a eliberat, anul trecut, 425 autorizaţii de construire pentru locuinţe. Florentin Pandele, primarul oraşului, ne-a declarat că numărul autorizaţiilor este cu aproape 9% mai mic decât cel înregistrat în 2006. Domnia sa ne-a explicat: "Acest lucru nu înseamnă o încetinire a ritmului construcţiilor noi în localitate. În ultimul an, au fost avizate mai multe proiecte de locuinţe colective, care au sporit considerabil numărul unităţilor locative aflate în execuţie. Numai că am eliberat o singură autorizaţie de construire pentru un astfel de complex. În prezent, estimăm că în Voluntari sunt circa 4-5.000 de locuinţe aflate în curs de execuţie".

La numărul de unităţi locative aflate în curs de construcţie, Voluntariul rivalizează cu cele mai căutate sectoare ale Capitalei. Spre deosebire de Bucureşti, oraşul Voluntari are avantajul că încă mai dispune de o rezervă importantă de teren şi că va mai cunoaşte o dezvoltare accelerată cel puţin 4-5 ani pe segmentul rezidenţial.

Edilul Voluntariului apreciază: "Certificatele de urbanism nu mai sunt eliberate haotic. Atunci când specialiştii din cadrul primăriei eliberează o autorizaţie de construcţie se respectă cu stricteţe normele legale prevăzute în planul de urbanism. Pe de altă parte, pot spune că zona Voluntari s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Oameni din toate colţurile ţării, dar mai ales din Bucureşti, au ales să-şi construiască locuinţe în oraşul nostru astfel încât terenurile destinate construcţiilor au început să se epuizeze. Asta nu poate decât să ne bucure, pentru că vom reuşi să finalizăm lucrările de infrastructură. Nu poţi să te apuci să asfaltezi până nu termini reţelele de utilităţi sau să faci parcuri atât timp cât oraşul întreg este un şantier".

Printre ansamblurile rezidenţiale mari aflate, la finele lunii martie, în curs de execuţie, se numără "Azur 1" şi "Azur 2" dezvoltate de "Impact Developer & Contractor", "Domus Stil", "Terra Residence", "Ibiza Sol", "Sunflower", "Madrid", "My Dream" şi "Oxford 1".

"Impact" are în curs de execuţie aproape 300 de vile în ansamblurile Azur, pe un amplasament de circa 100.000 mp, în zona de nord-est a oraşului Voluntari, pe strada Emil Racoviţă. "Domus Stil" mai are în lucru un cartier cu 230 de case şi două blocuri în Pipera, pe strada Popasului, cu ieşire directă în şoseaua Pipera - Tunari. Suprafaţa de teren măsoară circa 70.000 mp.

Pe o arie de 28.000 mp, "Terra Residence" construieşte patru blocuri pe parter, cinci etaje şi mansardă şi alte două blocuri pe parter şi opt etaje cu apartamente de lux. Un alt imobil pe parter şi zece etaje va avea zonă rezidenţială şi birouri. În total vor fi circa 800 de unităţi locative.

"Ibiza Sol" este cel de-al cincilea proiect al grupului "Ibiza House" şi va avea circa 300 de apartamente de lux pe 38.000 mp. Acestea sunt repartizate în bloculeţe pe subsol, parter, două etaje şi mansardă. În total, vor fi ridicate 14 blocuri amplasate în formă rectangulară, ce înconjoară 12.000 mp de grădină, cu două piscine, un teren de mini-golf şi două clădiri multifuncţionale.

"Sunflower Grand Residences" este un ansamblu rezidenţial compus din 40 de vile aflate în construcţie. Investitor este "General Concrete Land Development". Ansamblul este pe 20.000 mp de teren şi va avea 28 de vile cuplate şi 12 vile individuale.

Cartierul rezidenţial "Madrid" este amplasat în mijlocul Voluntariului, lângă viitoarea autostradă Bucureşti - Ploieşti. Terenul pe care este amplasat cartierul are o suprafaţă totală de 22 de hectare, iar loturile pe care sunt construite casele variază de la 386 mp la 852 mp. În total, pot fi amenajate circa 100 de vile.

"Oxford Gardens" este amplasat în zona Băneasa Nord, în faţa Şcolii Americane, învecinându-se pe o latură cu pădurea Băneasa şi având o suprafaţă de aproximativ 25 de hectare. Cartierul va cuprinde, în prima fază, 200 de locuinţe de lux pe loturi cu suprafeţe cuprinse între 500 şi 1.300 mp. Suprafaţa totală construită va fi de aproximativ 85.000 mp pentru această primă fază.

Compania turcă "Plus Development" construieşte, în zona Pipera, ansamblul "My Dream Residence", format din 174 de apartamente. Proiectul se întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp şi include trei blocuri, o sală de sport, un teren de tenis, un supermarket şi 233 de locuri de parcare subterană.

Potrivit primarului Florentin Pandele, alte proiecte importante au fost anunţate de "Global Finance", "Ceresite", "Aroba Investment", "Delta Invest", "East European Parteners", "Oxford 2" şi "Adam şi Eva".

Dezvoltatorii de birouri au luat cu asalt oraşul

Cele mai mari proiecte de birouri şi comerţ din Voluntari aparţin "Import" SA - şoseaua Pipera -Tunari, "Global" SA, "Romstal" SA, "Vodafone", "Toyota", "SAAB", "Astral", "Nord City", "Henkel", "Adama" SA şi "Jolie Ville".

Primarul din Voluntari susţine că în oraş se vor construi centre comerciale şi birouri pe o suprafaţă de aproximativ 200 de hectare. Dintre marile proiecte care vor apărea, domnia sa a enumerat "Pipera Office Park", cu o suprafaţă des­făşurată de 6 hectare; "Barbara Center", care va avea o suprafaţă desfăşurată de cinci hectare; "Pipera City", cu o suprafaţă desfăşurată de 6 hectare. "Creativ Invest" va avea o suprafaţă desfăşurată de 12 hectare, iar "Ibiza Cubic Center" va beneficia de o suprafaţă desfăşurată de 27 hectare.

Un nou cartier cu peste 100.000 de locuinţe

Voluntari dispune de suficient teren pentru dezvoltarea imobiliară. Florentin Pandele ne-a explicat că oraşul este structurat în două mari zone: cartierul Pipera şi cartierul Voluntariul vechi. Acestea sunt despărţite de o suprafaţă de 1.250 de hectare, actualmente câmp, pe care nu există construcţii, dar cu statut de teren intravilan. "Practic, aceasta este cea mai mare suprafaţă de teren din Voluntari unde se poate construi masiv în viitorul apropiat. Aici va apărea un nou cartier, care poate cuprinde pes­te 100.000 de unităţi locative", a subliniat domnia sa.

Pentru a reglementa strict această imensă suprafaţă de teren, primăria a elaborat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care va fi aprobat în această primăvară, de îndată ce Ministerul Transporturilor va da şi ultimele avize pentru construcţia autostrăzii Bucureşti - Braşov, care taie în două Voluntariul, chiar în această zonă.

Aprobarea PUZ-ului a fost întârziată de faptul că a fost amânată demararea construcţiei autostrăzii. La finele lunii martie, începuseră deja exproprierile, iar traseul de pe teritoriul Voluntariului era stabilit. Având în vedere aceste date, documentaţia de urbanism va fi rapid aprobată în Consiliul Local, apreciază domnul Pandele.

Domnia sa ne-a menţionat că PUZ-ul prevede realizarea, în paralel cu autostrada, a unui bulevard cu profil de autostradă urbană. De-a lungul bulevardului, a fost trasat şi un colector principal pentru întregul oraş. În capătul dispre Colentina, primăria va construi şi o staţie de epurare. În viitorul cartier, va fi amenajat centrul sportiv modern, cu cel mai mare stadion din ţară şi o sală polivalentă de peste 8.000 de locuri. Va fi ridicat şi un spaţiu cultural şi de învăţământ, ale cărui detalii finale vor fi stabilite după ce se va încheia şi dezbaterea publică a proiectului.

Zona viitorului cartier este situată pe conul de zbor al Aeroportului Băneasa. La finele lunii martie, specialiştii Primăriei Voluntari aşteptau răspunsul Autorităţii Aeronautice Române cu privire la regimul de înălţime permis pentru viitoarele locuinţe. Cartierul va avea o func­ţiune preponderent rezidenţială, dar pot fi amenajate şi spaţii de birouri dacă vor fi solicitări din partea investitorilor.

Infrastructura cartierului va fi construită în parteneriat cu investitorii

În ceea ce priveşte infrastructura zonei, primarul Pandele ne-a precizat: "Trebuie să identificăm exact unde anume vom investi. Pentru realizarea arterei stradale a bulevardului şi a străzilor adiacente care vor veni pe mijlocul acelei suprafeţe de 1.250 de hectare, avem următoarele posibilităţi: să cumpărăm terenurile de la proprietari, să intrăm în parteneriat cu dumnealor sau să ne fie donate terenurile. Dacă vom achiziţiona loturile respective pentru a putea amenaja infrastructura stradală, ne vom decapitaliza atât de mult încât nu vom mai avea bani să investim. Noi am făcut greşeli în trecut şi important este să nu le mai repetăm. Am făcut greşeli din dorinţa de a ne capitaliza, de a atrage contribuabili importanţi la bugetul local, ca să ne putem dezvolta. Eu aş vrea să reuşim să mergem umăr la umăr cu investitorii şi să reuşim să amenajăm infrastructura prin donaţii şi parteneriate".

Domnia sa susţine că a reuşit să amenajeze drumuri de acces în noile zone de locuinţe fără să fie nevoie de exproprieri şi cheltuieli importante de la buget. Oamenii au fost receptivi la proiectele de infrastructură şi au donat terenul necesar primăriei. Florentin Pandele este încrezător că va putea rezolva în acest fel şi infrastructura viitorului cartier.

Primăria a mai reglementat, din punct de vedere urbanistic, zona în care va fi ridicată viitoarea Catedrală Ortodoxă, dar şi aşa numitul câmp Pipera, care măsoară aproape 600 de hectare. Autorităţile din Voluntari vor să mai preia în administrare de la ICAS circa 40-50 de hectare de teren din zona Pădurii Boldu-Creţuleasca, unde vor să amenajeze un parc.

Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, trage un semnal de alarmă cu privire la noile reglementări pentru cuantumul maxim cu care autorităţile locale se pot împrumuta la bănci. O lege recentă a permis primăriilor să se îndatoreze până la 30% din veniturile anuale. Dar Guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care acest cuantum să fie calculat pe media bugetară a ultimilor trei ani (inclusiv anul în care se contractează împrumutul). Potrivit domnului Pandele, această măsură va reprezenta un handicap serios în calea dezvoltării infrastructurii pentru că primăriile nu se mai pot îndatora la fel de mult.

Domnia sa ne-a precizat: "Eu vreau ca în Voluntari să nu se mai construiască haotic. Vreau să construim viitorul oraş împreună cu investitorii, vreau să avem bulevarde generoase şi străzi aerisite şi vreau să vă supun atenţiei următorul aspect: anul acesta avem un buget de 40 milioane de euro, insuficient pentru dezvoltarea oraşului în întregul lui. Avem un credit de 60 milioane de euro contractat anul trecut, iar alte 80 milioane de euro sunt în curs de contractare. La proiecţia bugetară pe termen lung, băncile care au analizat datele financiare ale primăriei ne-au spus că ne putem împrumuta fără probleme cu peste 250 milioane de euro. Dacă noua reglementare privind contractarea creditelor va fi aprobată, Voluntariul nu mai poate lua decât 25-30 milioane de euro".

Primarul Pandele susţine că dezvoltarea imobiliară accelerată a oraşului a adus venituri semnificative la bugetul local. Voluntariul a avut, în anul 2000, un buget de 25 miliarde de lei vechi, iar în anul 2008 veniturile totale se cifrează la 1.500 miliarde de lei vechi. Domnia sa atrage atenţia că o încetinire a ritmului de investiţii în infrastructură îi va goni pe mulţi din investitorii care cercetează acum piaţa noastră imobiliară.

Anul trecut, Primăria Voluntari a aprobat foarte multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) şi Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) pentru investiţii rezidenţiale şi de birouri cu un regim mare de înălţime. Cele mai importante proiecte avizate sunt:

- PUZ clădire de birouri, comerţ, servicii pe două subsoluri, parter şi 11 etaje, pe un teren în suprafaţă de 4.680 mp, situat în şoseaua Pipera - Tunari; beneficiar este "Orion Design" SRL;

- PUD clădire de locuinţe pe două subsoluri, parter şi opt etaje, pe un teren în suprafaţă de 1.000 mp, situat în strada Toma Caragiu; beneficiar este o persoană fizică;

- PUD clădire de birouri pe două subsoluri, parter, mezanin şi zece etaje, pe un teren de 9.000 mp situat în şoseaua Pipera - Tunari "; beneficiar este "Decons Co" SRL;

- PUZ pentru birouri şi locuinţe colective pentru un teren în suprafaţă de 10.000 mp situat în şoseaua Pipera - Tunari; beneficiar este "Plus Development" SRL;

- PUZ pentru ansamblu birouri, comerţ, servicii, spaţii de cazare, cu un regim de înălţime parter şi 8-10 etaje", pe un teren de 55.849 mp situat în şoseaua Pipera - Tunari; beneficiar este o persoană fizică;

- PUZ pentru ansamblu de locuinţe colective pe parter şi şapte etaje, pe un teren de 21.336 mp din Pipera; beneficiar este "Engel-Lylia" SRL;

- PUZ pentru imobil birouri şi apartamente pe un teren de 1.200 mp situat în şoseaua Ştefăneşti; beneficiarii sunt două persoane fizice;

- PUD pentru bloc de locuinţe colective pe subsol, parter, şase etaje şi mansardă, pe un teren de aproape 3.000 mp din strada Emil Gârleanu; beneficiar este "Geadel Consulting";

- PUZ pentru ansamblu de locuinţe colective pe 9.000 mp; beneficiar este "Carmel Residential" SRL;

- PUZ pentru imobil de birouri pe parter şi 11 etaje pe un teren de 4.080 mp situat în şoseaua Pipera - Tunari; beneficiar este o persoană fizică;

- PUZ pentru ansamblu de birouri, locuinţe colective, comerţ şi servicii pe parter şi 10-11 etaje pe un teren de 22.866 mp din şoseaua Bucureşti - Nord; beneficiar este "Swan Property" SRL ;

- PUZ pentru birouri, comerţ, servicii, locuinţe colective pe parter şi 9 - 14 etaje, pe un teren de 121.717 mp situat în şoseaua Bucureşti - Nord; beneficiar este "Creativ Imobiliare";

- PUZ pentru locuinţe colective pe parter şi 14 etaje pe un teren de 14.483 mp; beneficiar este "YBSN Pipera Investments" SRL.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional