Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ZIA: Criza de locuinţe din Germania, la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani

Locuinţe /

ZIA: Criza de locuinţe din Germania, la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Experţii imobiliari se aş­teaptă la o nouă scă­dere a construcţiilor rezidenţiale noi în Germania, în 2023 şi anul viitor, potrivit unui raport al Federaţiei Imobiliare ZIA.

    Criza de locuinţe din cea mai mare economie europeană este la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, iar decalajul dintre cerere şi ofertă s-ar putea mări la 700.000 de clădiri în următorii câţiva ani, spune preşedintele ZIA, Andreas Mattner, citat de Reuters.

    Raportul arată că scăderea numărului clădirilor rezidenţiale noi este determinată de creşterea costurilor de finanţare din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor, dar şi de preţurile tot mai mari ale materialelor de construcţie.

    Industria de profil a avertizat, anul trecut, că o scădere dramatică a construcţiilor rezidenţiale este iminentă. În 2022, aproximativ 280.000 de apartamente au fost finalizate în Germania şi se aşteaptă ca aproximativ 245.000 să fie finalizate anul acesta. În 2021, în Germania au fost finalizate 293.400 de apartamente.

    Ministrul german al Locuinţelor, Klara Geywitz, a recunoscut, în ianuarie, că noua ţintă de construcţie a guvernului, de 400.000 de apartamente pe an, a fost ratată în 2022, iar acest lucru se va întâmpla şi în 2023. Încrederea în industria construcţiilor s-a deteriorat recent, a spus Geywitz la prezentarea raportului ZIA.

    Lars Feld, unul dintre autorii raportului ZIA, a afirmat citat de thelocal.de: "Mulţi dezvoltatori de proiecte nu sunt stimulaţi să construiască deoarece, pe de o parte, perspectiva scăderii preţurilor proprietăţilor, împreună cu costurile de construcţie mari sunt riscante. Pe de altă parte, toleranţa pentru chirii mai mari este scăzută în faţa inflaţiei ridicate şi a veniturilor reale diminuate, iar acest lucru reduce randamentul chiriilor în timp ce ratele dobânzilor cresc. Atât investitorii individuali, cât şi companiile de dezvoltare imobiliară se retrag din ce în ce mai mult din proiectele de construcţii noi".

    Potrivit sursei citate, creşterea imigraţiei cauzează, de asemenea, o lipsă de ofertă şi o cerere continuă ridicată pentru locuinţe. La sfârşitul anului trecut, în Germania locuiau cu 1,1 milioane de persoane mai mult decât cu un an mai devreme.

    Potrivit raportului, afluxul de ucraineni în Germania a creat o cerere suplimentară de locuinţe de 200.000 de unităţi, iar în următorii ani, luând în considerare anumiţi factori, precum

    imigraţia din Ucraina, cererea de locuinţe este aşteptată să crească.

    Chiriile din Germania continuă să urce

    Potrivit raportului citat, creşterea chiriilor este probabil să devină "normalul" pe piaţa imobiliară. Acestea au crescut deja semnificativ în ultimul an. La sfârşitul lui 2022, chiriile din contractele noi pentru apartamentele existente erau cu aproximativ 5,2% mai mari decât cu un an mai devreme. În anii precedenţi, au fost frecvente rate de creştere între 3% şi 4%, în acest sens. Media la nivel naţional este, acum, de 9,10 euro chiria pe metru pătrat, conform newsingermany.com.

    Preţurile de achiziţie pentru condominiile imobiliare au crescut la nivel naţional cu 7,8%, până la o medie de 3.324 de euro pe metru pătrat. Totuşi, tendinţa ascendentă a preţurilor pe acest segment pare să se fi oprit: preţurile au scăzut între trimestrul al doilea şi al patrulea din 2022, în special în oraşele din vestul Germaniei, notează raportul.

    Asociaţiile de locuinţe se plâng de luni de zile că noile construcţii nu mai sunt economice şi că trebuie să perceapă chirii de până la 20 de euro pe metru pătrat pentru acoperirea costurilor mari de construcţie şi a dobânzilor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional