Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

CFR Infrastructură are în plan modernizarea a 47 de staţii de cale ferată

Companii /

CFR Infrastructură are în plan modernizarea a 47 de staţii de cale ferată
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Compania va lansa procedurile de elaborare a Studiului de Fezabilitate, în acest an

    Compania CFR Infrastructură intenţionează să lanseze, în acest an, procedura de elaborare a Studiului de Fezabilitate (SF) pentru modernizarea a 47 de staţii de cale ferată. În perioada 2004-2017, au fost modernizate 34 de staţii, potrivit reprezentanţilor societăţii de stat.

    Aceştia ne-au precizat: "Strategia de îmbunătăţire a activităţii de exploatare şi a serviciilor oferite în staţiile de cale ferată a demarat în anul 2003, odată cu semnarea acordului de împumut de la Credit Suisse First Boston, în valoare de 60 milioane USD, pentru 15 staţii: Ploieşti Sud, Arad, Alba Iulia, Braşov, Bacău, Su­ceava Burdujeni, Focşani, Buzău, Sighişoara, Drobeta Turnu Severin, Galaţi, Feteşti, Sibiu, Oradea şi Tulcea. Obiectivul programului a cons­tat în îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare a staţiilor, prin recompartimentarea spaţiilor funcţionale şi redimensionarea spaţiilor în care se desfăşura activitate feroviară.

    Al doilea program a cuprins 4 staţii - Craiova, Cluj, Iaşi şi Constanţa - şi s-a derulat din împrumutul BERD, în valoare de 24 de milioane dolari. Lucrările executate în cadrul celor 4 proiecte au avut drept scop conservarea clădirilor şi îmbunătăţirea sistemelor de utilităţi publice".

    Programul care a vizat modernizarea staţiilor de cale ferată este Programul Operaţional Sectorial de Transport (POST), în valoare de 324 milioane lei, finanţat din fonduri FEDR (în procent de 85% din valoarea eligibilă autorizată) şi de la bugetul de stat, cuprinzând următoarele 15 staţii: Reşiţa Sud, Giurgiu Oraş, Slatina, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Sf. Gheorghe, Târgu Mureş, Vaslui, Botoşani, Piatra Neamţ, Bistriţa Nord, Zalău Nord, Brăila, Călăraşi Sud, Slobozia Veche, potrivit sursei citate. Toate aceste obiective au fost finalizate în perioada 2004-2017.

    Pentru acest an, este programată lansarea pe SEAP a procedurii de Achiziţie a studiului de fezabilitate pentru proiectul Modernizarea a 47 staţii de cale ferată din România, cuprins în Master Planul General de Transport, conform reprezentanţilor companiei. În prezent, se află în pregătire documentaţia necesară lansării licitaţiei.

    În ceea ce priveşte investiţiile pentru modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe Coridorul Rin - Dunăre (ramura nordică), până acum au fost finalizaţi 405 km de cale ferată, (Constanţa-Bucureşti-Predeal şi Km 614-Arad-Curtici) pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, respectiv 140 km/h.

    Secţiunea Sighişoara - Simeria (170,49 km) se află în execuţie, până acum fiind realizată în proporţie de 88,2%. Pentru secţiunea Km 614 - Gurasada - Simeria (141,17 km), contractele aferente celor patru loturi de lucrări au fost semnate în a doua jumătate a anului 2017.

    Pe secţiunea Braşov - Sighişoara (120 km), împărţită în subsecţiunile Braşov-Apaţa, Apaţa-Caţa şi Caţa-Sighişoara, licitaţiile au fost lansate în semestrul al doilea 2017.

    Modernizarea secţiunii Predeal - Braşov este în stadiul de pregătire a licitaţiei pentru elaborarea SF, cererea de finanţare fiind aprobată în cea de-a doua jumătate a anului trecut.

    Compania estimează, pentru acest an, că va semna contractele pe secţiunea Braşov - Sighişoara (120 km), obiectiv condiţionat de finalizarea licitaţiilor pe cele trei subsecţiuni (Braşov-Apaţa, Apaţa-Caţa şi Caţa-Sighişoara), fără contestaţii; că va lansa licitaţia pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate aferent secţiunii Predeal - Braşov (26,9 km) şi că va finaliza şi recepţia lucrărilor de modernizare a 100 km de cale ferată pe loturile aferente secţiunilor Sighişoara - Coşlariu şi Coşlariu - Simeria, cu excepţia intervalelor Podul Mureş - Coşlariu, Orăştie - Simeria şi sistemul ERTMS nivel II (noul sistem de dirijare a traficului).

    CFR Infrastructură preconizează că, în 2018, va moderniza o serie de poduri, podeţe şi tuneluri pe întreaga reţea feroviară. Astfel, se află în execuţie lucrări de modernizare pentru 23 de poduri şi podeţe, cu termen estimat de finalizare şi recepţie în 2018, alte 21 de poduri/podeţe/tuneluri fiind deja recepţionate, anul trecut.

    Acum, se află în execuţie trei mari proiecte pentru creşterea gradului de siguranţă: "Modernizarea instalaţiilor de centralizare electromecanică între Siculeni - Adjud şi Ilia - Lugoj pentru 7 obiective", "Centralizare Electronică în staţia CF Videle" şi "Detectarea cutiilor de osii supraîncălzite şi a frânelor strânse pentru 21 de obiective (DCOS)" - cu termen estimat de finalizare 2018.

    Trecerile la nivel - printre obiectivele CFR Infrastructură

    Compania a finalizat modernizarea a 30 de treceri la nivel, urmând să fie recepţionate 42 de astfel de obiective, alte 71 fiind incluse în programe de modernizare şi 150 urmând să fie lansate pentru elaborarea Studiilor de Feza­bilitate.

    Dintre lucrările incluse în proiecte derulate din fonduri nerambursabile, 42 de treceri la nivel situate între Simeria şi Coşlariu vor fi recepţionate, conform proiectului, odată cu finalizarea modernizării infrastructurii feroviare pe fiecare secţiune în parte (stadiul fizic al execuţiei lucrărilor între Simeria şi Coşlariu este de 88,2%).

    Din fonduri de la bugetul de stat, în valoare de 5,37 milioane lei, au fost finanţate în ultimii ani lucrări pentru îmbunătăţirea traficului rutier şi feroviar la 30 de treceri la nivel, alte 71 de treceri la nivel fiind incluse în programul de modernizare demarat anul trecut de companie din surse proprii.

    În etapa de pregătire a documentaţiei aferente achiziţiei serviciului de elaborare studiu de fezabilitate se află proiectul "Modernizarea a 150 treceri la nivel cu cale ferată", lansarea licitaţiei fiind estimată pen­tru acest an.

    Printre obiectivele procedurilor pentru elaborarea studiilor de fezabilitate ce vizează modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe 510 km CF, cu termen de predare 2018-2019, se numără:

    - Studiul de fezabilitate pentru "Electrificarea şi reabilitarea tronsonului de cale ferată Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor" (157,9 km linie cale ferată, 10 staţii şi 12 halte mişcare) - termen estimat de finalizare în 2018;

    - Studiul de fezabilitate pentru modernizarea liniei feroviare "Arad - Timişoara - Caransebeş" (155 km linie cale ferată, 13 staţii şi 10 halte de mişcare) - termen estimat de finalizare iunie 2018;

    - Studiul de Fezabilitate pentru "Modernizarea liniei de cale ferată pe tronsonul Bucureşti Nord - Jilava - Giurgiu Nord - Giurgiu Frontieră" (91 km de linie) - termen estimat de finalizare în 2019. În prima etapă, proiectul prevede refacerea podului Grădiştea pentru redeschiderea circulaţiei, iar în etapa a II-a lucrările de modernizare a liniei Bucureşti Nord-Jilava-Giurgiu Nord-Giurgiu Frontieră.

    - Revizuirea studiului de fezabilitate pentru modernizarea liniei de cale ferată Craiova-Calafat componentă a Coridorului Orient/Est-Me­diteranean (107 km linie simplă ne­electrificată, 11 staţii şi 9 halte) - termen estimat de finalizare 2019.

    În prezent, se află în derulare achiziţia studiului fezabilitate pentru reabilitarea liniei feroviare Caransebeş - Drobeta Turnu Severin - Craiova, parte a Coridorului Orient/ Est-mediteranean (234 km de linie de cale ferată) - faza de soluţionare contestaţii. Estimăm finalizarea procedurii de achiziţie în trimestrul II 2018.

    CFR pregăteşte modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord - Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti

    Alte proiecte în pregătire pentru lansarea procedurilor de achiziţie de elaborare studii de fezabilitate sunt:

    - Modernizarea şi construcţia liniei de cale ferată Bucureşti Nord - Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti - estimare lansare procedură trimestrul întâi 2018;

    - Modernizarea liniei de cale ferată Ploieşti Triaj - Focşani - Adjud - Bacău - Roman - Paşcani - Iaşi Frontieră - estimare lansare procedură trimes­trul al doilea 2018. În prima etapă, proiectul se va axa pe modernizarea liniei Paşcani-Iaşi;

    - Lucrări în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de circulaţie şi eliminarea restricţiilor de viteză pe liniile exis­tente, inclusiv lucrări de reconstrucţie pentru viteză sporită, orar cadenţat şi servicii feroviare, respectiv 1001 km linie cale ferată - estimare lansare procedură trimestrul întâi 2018;

    - Modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată - estimare lansare procedură primul trimestru al acestui an;

    - Modernizarea a 47 de staţii de cale ferată din România - estimare lansare procedură primul trimestru al lui 2018;

    - Lucrări de reabilitare pentru poduri, podeţe şi tuneluri - etapa a doua (173 obiective pe toate cele opt sucursale regionale de cale ferată) - estimare lansare procedură trimestrul unu din 2018;

    - Implementarea măsurilor necesare funcţionării sistemului ERTMS (European Rail Traffic Management a System) pe secţiunea de cale ferată Predeal-Bucureşti-Constanţa - estimare lansare procedură trimestrul întâi 2018;

    - Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa - în noiembrie 2017, CFR a primit contractul de finanţare în valoare de 2,37 milioane euro, iar acum se pregătesc documentaţiile pentru lansarea procedurii de achiziţie pentru elaborare studiu de fezabilitate.

    Proiectele feroviare sunt finanţate din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat, fiind asigurate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020/CEF 2014-2020. Sursa de finanţare pentru reparaţiile capitale este bugetul de stat, iar lucrările de reparaţii curente şi întreţinere sunt realizate din surse proprii.

    CFR SA are semnate 11 contracte de finanţare (10 proiecte fazate şi 1 proiect nou) pentru proiectele POIM 2014-2020, în valoare totală de 13,2 miliarde lei şi şase contracte de finanţare prin CEF (Mecanismul pen­tru Interconectarea Europei), în valoa­re totală de 1,13 miliarde euro.

    Compania doreşte o absorbţie cât mai mare a fondurilor europene, pentru dezvoltarea infrastructurii prin utilizarea în integralitate a fondurilor alocate anual de la bugetul de stat pentru proiectele cu finan­ţare externă nerambursabilă.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional