Scădere de 5-10% a pieţei plăcilor ceramice, pe volum
Materiale / 13 noiembrie 2023
Scăderea numărului de autorizaţii de construcţie din 2023 va avea un impact în perioada următoare, iar disponibilitatea, serviciile logistice şi preţul vor juca un rol decisiv în păstrarea cotei de piaţă, este de părere Petrişor Grindeanu, directorul general al Lasselsberger Ceramics România.
Acesta subliniază, în cadrul unui interviu, că piaţa de plăci ceramice din România este influenţată de evoluţia sectorului construcţiilor în general, iar impactul se resimte, de obicei, cu un decalaj de 6-9 luni faţă de materialele din zona de structuri (cărămidă, ciment, fier beton): "Din analizele noastre, piaţa locală a scăzut anul trecut cu circa 20%. Pentru anul 2023, estimăm o scădere de aproximativ 5-10% pe volum, faţă de 2022".
(Interviu cu Petrişor Grindeanu, Directorul General al Lasselsberger Ceramics România)
Reporter: Care este evoluţia pieţei de plăci ceramice şi ce perspective are aceasta?
Petrişor Grindeanu: Piaţa de plăci ceramice din România este influenţată de evoluţia sectorului construcţiilor în general, iar impactul se resimte, de obicei, cu un decalaj de 6-9 luni faţă de materialele din zona de structuri (cărămidă, ciment, fier beton).
Anul acesta CESAROM a crescut în zona proiectelor de renovare în sectorul rezidenţial şi am realizat multe proiecte noi în sectorul public - renovări de şcoli, grădiniţe, spitale şi chiar facilităţi ale Ministerului Apărării.
Scăderea numărului de autorizaţii de construcţie din 2023 va avea un impact în perioada următoare, iar disponibilitatea, serviciile logistice şi preţul vor juca un rol decisiv în păstrarea cotei de piaţă. Din analizele noastre, piaţa locală a scăzut anul trecut cu circa 20%. Pentru anul 2023, estimăm o scădere de aproximativ 5-10% pe volum, faţă de 2022.
Reporter: Cum au evoluat preţurile din domeniu?
Petrişor Grindeanu: În ultimii doi ani, costurile de producţie ale plăcilor ceramice au avut mari fluctuaţii, fiind direct influenţate de evoluţia preţului materiilor prime şi mai ales al energiei. Cu toate acestea, am făcut eforturi susţinute pentru a ne proteja partenerii, prin investiţii masive în eficientizare sau suportând o mare parte din aceste majorări de costuri. Mai mult, printr-un mix eficient de oferte am reuşit să scădem preţurile anumitor categorii de produse. Potrivit celor mai recente statistici, în prima jumătate a anului 2023, preţul plăcilor ceramice din România a înregistrat o creştere de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Reporter: Ce produse noi aveţi în ofertă?
Petrişor Grindeanu: De la începutul anului, CESAROM a lansat noi categorii de produse care însumează peste 250 de modele de gresie şi faianţă ce completează gama existentă cu soluţii de finisaje tehnice şi estetice în linie cu tendinţele internaţionale, pliate pe nevoile şi gusturile românilor. Gamele premium lansate în 2023 cu cel mai mare succes în România sunt gresiile porţelanate rectificate de format 120x60cm, 80x80cm, 60x60x2cm, 60x30cm sau 60x15cm cu suprafeţe antiderapante tip ABS sau antibacteriene. Datorită performanţelor tehnice şi estetice acestea sunt alese de români pentru amenajări exterioare şi interioare, în proiecte comerciale sau rezidenţiale. Pe de altă parte, în mod specific pentru spaţiile comune există cerere pentru soluţii antiderapante, motiv pentru care am lansat aceste noi categorii pe care le-am completat cu piese speciale de treaptă portelanată. O altă gamă de succes în 2023 o reprezintă colecţiile de faianţă de dimensiuni 60x30 cm.
În 2023, CESAROM a pus în funcţiune noua linie de rectificare a gresiei porţelanate ce integrează şi tehnologia inovativă CESAROM® safe+, certificată în laboratoare germane, care asigură 99,99% protecţie antibacteriană atât la interior, cât şi la exterior, indiferent de anotimp sau condiţii meteo. Astfel, CESAROM oferă prin gama safe+ o soluţie completă pentru pardoseli antibacteriane şi antiderapante, compusă din gresii porţelanate rectificate, elemente speciale de treaptă, mozaic, dar şi chit de rost antibacterian.
Reporter: Care sunt tendinţele din piaţă?
Petrişor Grindeanu: În ceea ce priveşte partea estetică, rămân în trend plăcile ceramice cu elemente inspirate din natură, precum cele cu design tip piatră, ciment, marmură şi lemn. Pe această direcţie, gresia rectificată cu design de lemn sau piatră este cea mai frecvenţa alegere pentru zone "open space" din locuinţe sau spaţii non-rezidenţiale.
În tendinţele de design interior ale anului, în topul preferinţelor rămân culorile gri, alb, susţinute de accente de culori precum verde olive, albastru cobalt şi efecte 3D. Toate aceste tendinţe se regăsesc în colecţiile CESAROM lansate în 2023 precum Perfect, Mirage, Concrete, Unique, Quartz. Amenajările rezidenţiale iau în calcul încălzirea în pardoseală, iar gresia porţelanată este cea mai eficientă alegere, datorită faptului că oferă cea bună performanţă termică şi uşurinţă în întreţinere.
Reporter: Ce strategie abordaţi pentru a îndeplini condiţiile de mediu şi de sustenabilitate?
Petrişor Grindeanu: Plăcile ceramice din portofoliul nostru sunt realizate din materii prime naturale, nu conţin plastic şi sunt complet reciclabile, igienice, uşor de curăţat şi întreţinut. Totodată, sunt produse cu durată lungă de viaţă, nu îşi schimbă forma de-a lungul timpului, rezistă la foc, iar în contact cu acesta nu emite substanţe nocive pentru mediu sau pentru sănătate. Gama CESAROM® safe+ contribuie la un mediu mai puţin poluat prin reducerea consumului de agenţi chimici agresivi de curăţare.
Ne concentrăm pe eficientizare, pe utilizarea circulară a materialelor, prin reducerea pierderilor şi reutilizarea rebutului de producţie. Protejăm mediul reducând cu peste 30% consumul de gaz din secţia preparare, prin reutilizarea aerului cald din cuptoarele secţiei de ardere. Liniile de producţie sunt dotate cu filtre performante care previn impactul negativ asupra mediului.
Toate acestea contribuie la respectarea recomandărilor "Celor mai bune tehnologii disponibile" (BAT) din industria ceramică, la reducerea consumului de energie, apă şi alte utilităţi şi alinierea noastră la Strategia Naţională privind Economia Circulară adoptată anul trecut.
Reporter: Din ce zonă vine cererea cu preponderenţă?
Petrişor Grindeanu: Renovarea clădirilor rezidenţiale private predomină statisticile. Şantierele care intră în faza de execuţie reprezintă potenţialul pentru anul în curs al pieţei de gresie şi faianţă. De exemplu, în 2022, la nivel naţional, din cele peste 30.000 de şantiere, aproximativ 20-25% s-au aflat în stadiul de amenajare sau finalizare, etapă în care încep finisajele cu gresie şi faianţă.
Reporter: Cum apreciaţi profilul cumpărătorului domestic (vârstă, stare socială, proprietar de locuinţă nouă, proprietar care reamenajează...)?
Petrişor Grindeanu: Consumatorul domestic este în general o persoană adultă, proprietar al locuinţei pe care o amenajează sau o renovează.
Reporter: Ce capacitate de producţie aveţi? Cât din producţie merge la export şi unde?
Petrişor Grindeanu: În prezent, capacitatea totală de producţie din cadrul fabricii Sanex SA din Cluj-Napoca se ridică la peste 8 milioane de metri pătraţi anual, din care aproximativ 10% se exportă în ţări precum Cehia, Slovacia, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova.
Reporter: Din activitatea dumneavoastră, cum apreciaţi piaţa construcţiilor şi imobiliarelor? Consideraţi că ne apropiem de o criză în domeniu?
Petrişor Grindeanu: În prima jumătate a acestui an, piaţa construcţiilor şi imobiliarelor a fost într-o uşoară scădere. Am observat o reducere a numărului de proiecte rezidenţiale noi, mai ales în vecinătatea marilor oraşe din România. Însă, se pare că în a doua jumătate a acestui an lucrurile au început să se mişte şi vedem un reviriment al acesteia.
Reporter: Mulţumesc!